Porselen Lamina Diş Tedavisi

porselen lamina diş tedavisi nasıl yapılır
Porselen lamina dişlerle, diş dokusu maksimum seviyede korunarak yeni bir gülüş kazanılabilir.

Porselen Lamina Diş Tedavisi

Halk arasında lamina yada lamine diye isimlendirilen porselen lamina diş uygulamaları gün geçtikçe daha popüler hale gelmektedir. Uygulamayı yapabilen hekim ve laboratuvar sayısının artması, hastaların estetik beklentisi ve gelişen teknoloji laminalari daha kolay uygulanabilir hale getirmiştir.

Estetik Porselen Lamina Diş Nedir ?

Porselen laminalar, estetik veya tedavi amaçlı uygulanan çok ince porselen esaslı kaplamalardır. Ölçüye göre laboratuvarda üretilip dişler üzerine yapıştırılırlar.

Lamina uygulamasında dişlerin sadece ön yüzeyi mine seviyesinde çok az aşındırılır hatta bazı durumlarda hiç aşındırmaya gerek kalmaz.

Tedavi amaçlı uygulamalarda örneğin kırık bir diş yada arayüz çürüğü bulunan dişler laminalarla tedavi edilebilirler.

Peki bu kadar ince bir şey nasıl sağlam olabiliyor ?

Lamina dişler özel reçine esaslı yapıştırıcılarla yapıştırılırlar. Diş yüzeyine birebir uyumla olan laminalar bu güçlü yapıştırıcılarla birleşince diş yüzeyinden ayrılmaz hale gelecek kadar sağlamlaşmaktadır.

Porselen Lamina Kimlere Yapılır, Kimlere Yapılmaz ?

Bu son derece hassas tedavinin uygulanabilirliği için çok fazla kriter vardır. Ağız hijyeni, diş eti sağlığı, çapraşıklık, diş sıkma (bruksizm), yaş gibi faktörler tedavi uygulanabilirliğini ciddi derecede etkilemektedir.

Şimdi bu kriterleri tek tek incelemeye çalışalım.

Ağız Hijyeni

Tüm diş hekimliği uygulamalarında, özellikle estetik uygulamalarda çok iyi bir ağız hijyeni şarttır.

Ağız hijyeni iyi olmayan kişilere estetik tedaviler yapmak yanlış olur. Çoğu hekim bunu tercih etmez. Öncelikle ağız hijyenini iyi seviyeye getirecek tedaviler yapılıp daha sonra estetik uygulamalara geçilir.

Örneğin düzenli bir diş fırçalama alışkanlığı olmayan, aşırı sigara, alkol, kahve tüketimi olan kişilerde öncelikle bu konularda bir düzelme sağlanmalıdır. İyi bir fırçalama alışkanlığı kazandırılırken; kötü alışkanlıklar da mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Diş Dizisindeki Bozukluklar

Lamina uygulamalarıyla dişlerdeki hafif çapraşıklık ve bozukluklar düzeltilebilir ancak bu bir dereceye kadar mümkün olmaktadır.

Ortodontik tedavi gerekecek kadar çapraşıklık olan bir kişiye porselen laminalar yapmaya çalışmak yanlıştır. Hastalar genellikle tel taktırmak istemeyip bu tür uygulamaları talep ederler ancak hekim bu konuda hastayı aydınlatmalı ve sağlık açısından en doğru olanı tercih etmesine yardımcı olmalıdır.

Zaten çok çapraşıklığı olan bir kişide lamina uygulamasıyla istenen sonuç elde edilemez. Lamina prensip olarak dişi çok az aşındırmayı amaçlarken aşırı çapraşık dişlerde düzeltmek için çok aşındırma yapmak gerekir. Bu durumda dişe lamina değil kaplama yapmak gerekir.

Aşırı çapraşıklıklarda en doğru çözüm ortodontidir.

Diş Sıkma & Diş Gıcırdama

Tıbbi adıyla bruksizm, çoğu diş tedavisinde olduğu gibi estetik porselen lamina uygulamalarında da tedavi basamaklarını etkileyen bir rahatsızlıktır.

Diş sıkma alışkanlığı olan kişilerde dişin sadece bir tarafına yapılan ince laminalar diş sıkma ve gıcırdatma sırasında kırılabilir. 

Eğer hastada geceleri veya gün içinde diş sıkma, gıcırdatma problemi varsa öncelikle bunu tedavi edecek bir yaklaşım daha uygun olacaktır çünkü lamina uygulaması son derece hassas bir işlem olduğundan bruksizmli hastalarda uygulamak bazen sorun çıkarabilir.

> Bruksizm(diş sıkma) tedavisi hakkındaki detaylı yazıyı okumak için buraya tıklayınız.

Yaş

Estetik porselen laminaların uygulaması için diş gelişiminin tamamlanması gerekmektedir.

Tedavi için istenen en erken yaş 18-19 dur.

Bu yaştan daha genç bireylerde estetik lamina diş tedavileri çene gelişimi tamamlanmadığı için ileride sorun ihtimali artmaktadır çünkü gelişimi tamamlanmamış çene ve dişler gelişim aşamasında yer değiştirebilir, şekil değiştirebilir.

Porselen Lamina Dişlerin Avantajları

* Son derece estetiktir. İyi yapılmış laminaları doğal dişten ayırt etmek neredeyse imkansızdır. Bir diş hekimi dikkatle bakmadığı sürece kimse dişleriniz üzerinde yapay bir şey olduğunu anlayamaz.

* Sağlıklıdır. Laminalar mümkün olduğunca diş dokusunu koruyacak şekilde yapılırlar. Kaplamalar gibi dişi çepeçevre aşındırıp küçültmek gerekmez. Sadece dişin dış yüzeyi çok hafifçe aşındırılıp laminalar yapıştırılır. Bazen aşındırmaya bile gerek kalmaz.

Aşındırmalar minimum olduğu için; hassasiyet, diş eti sorunları, kanama gibi problemler ortaya çıkmaz.

Diş eti ve dişin çevre dokularına neredeyse hiç temas olmadığı için diş eti çekilmesi, diş eti kanaması, hassasiyet gibi problemler de ortaya çıkmaz.

* Sağlamdır. Porselen laminalar çok ince ve hassas yapıda olmalarına rağmen, dişlere yapıştırıldıktan sonra yerlerinden çıkmazlar. Hatta diş hekimleri bile laminayı kesmeden yerinden sökemezler. Bunun sebebi çok güçlü yapıştırma ajanları kullanılması ve laminanın dişle bir bütün olacak şekilde üretilmesidir.

* Tedavi seansları rahat ve acısızdır. Ara seanslarda ağrı ve sızlama şikayetleri olmaz. Aşındırma işlemleri sırasında anestezi yapmaya gerek olmayabilir ama çoğu zaman hekim ve hasta konforu için ilk seansta küçük anesteziler yapılması daha uygun olur.

Lamina ile Porselen Kaplama Arasındaki Fark

lamina diş ile porselen kaplama arasında ne fark var ?
Lamina dişler porselen kuronlara göre daha az aşındırma yapılarak hazırlanır.

Yukarıdaki görselde lamina dişler ile porselen kaplamalar arasındaki en önemli fark görülmektedir.

Lamina uygulamalarında dişlerin sadece dış yüzeyleri yaklaşık 0.5 mm aşındırılır;
porselen kaplamalarda ise diş çepeçevre 1.5 mm kadar aşındırılır.

Laminalarda sağlıklı diş dokusu neredeyse tamamen korunur,
porselen kaplamalarda dişin en güçlü tabakası olan mine tamamen aşındırılır.

Laminalar çok ince yapılar olduğu için estetik olarak mükemmel performans gösterirler;
porselen kaplamalarda estetik ise materyalden dolayı farklılık gösterir. Metal altyapılı porselenlerden, lityum silikatlara kadar farklı seçenekler vardır.

Lamina dişler için yukarıda saydığımız bir çok kriter sağlanmak zorundayken;
porselen kaplamalar neredeyse her dişe yapılabilir.

Ortodontik tedavi istemeyen kişilerde laminalarla diş dizisi düzeltilemezken;
porselen kaplamalarda bir yere kadar düzeltme sağlanabilir.

Lamina Diş Fiyatları

Lamina diş tedavisinin ücreti 2019 yılı için TDB ( Türk Dişhekimleri Birliği) ‘nin fiyat tarifesinde her diş için 1555 TL dir.

TDB 2019 fiyat tarifesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Maalesef, özel diş kliniklerinde her zaman standart fiyatlar uygulanmamaktadır.

Hekim tecrübesi, kliniğin bulunduğu muhit, yapılacak işin büyüklüğü ve zorluğu gibi faktörler fiyatları etkileyebilmektedir.

En doğru tedavi fiyatları için bir diş hekimine muayene olmak gerekir çünkü çoğu zaman lamina diş yaptırmak istiyorum diye gelen kişilerde lamina yapılana kadar başka tedaviler de gerekiyor.

Estetik Porselen Lamina Diş Nasıl Yapılır?

1- Muayene : Tedavi yeda estetik bir amaçla diş hekimine başvuran hasta detaylı olarak muayene edilir. Alkol, sigara gibi alışkanlıklar değerlendirilir. Tedaviye engel diş çürükleri, dişe ti rahatsızlıkları tedavi edilir. Hastanın beklentisi ve tedavi sonucu sahip olacağı görüntü konuşulur. Başlangıç fotoğrafları ve gerekirse teşhis rötgenleri ve ölçüleri alınır. Tedavi planlaması yapılır.

2- Dişlerin Hazırlanması: Aşındırma miktarına göre anestezi altında veya anesteziye gerek kalmadan dişler laminalar için hazırlanır. Planlamaya göre dişlerin belli bölgelerinde düzenlemeler yapılır. Diş etine müdahale edilecekse diş eti operasyonları uygulanır. Gerekiyorsa geçici dişler yapıştırılır. Tüm bu işlemler son derece rahat ve acısızdır.

3- Ölçü: Diş etine müdahale edildiyse, iyileşme tamamlandıktan sonra hassas ölçü materyalleri yada bilgisayar destekli tarayıcılarla ölçü alınır. Ölçü safhasında anesteziye gerek olmadığı gibi herhangi bir acı ve ağrı hissedilmez.

4- Laminaların Yapıştırılması: Simantasyon adı verilen bu işlemde laminalar önce kontrol edilip sonra özel yapıştırıcı ajanlarla dişlere yapıştırılır ve böylece tedavi bitmiş olur. Yapıştırmadan belli bir süre geçmesine gerek kalmadan yeme içme yapılabilir.

5- Kontrol: İlk yapıştırmadan yaklaşık 1 hafta sonra laminalar kontrol edilir. Varsa olası gözden kaçmış detaylar ve hastanın şikayet ve istekleri değerlendirilir. İlk kontrol seansının ardından düzenli olarak belirli aralıklarla tekrar kontroller yapılır.

Aşağıdaki animasyonda lamina uygulaması aşamalarını izleyebilirsiniz.

***

 

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız