Kırık Dişlerin Tedavisi

Kırık Dişlerin Tedavisi

kırık dişlerin tedavisi
Kırık dişlerin tedavisi günümüzde çok başarılı şekilde yapılabilmektedir.

Kırık dişler için birden fazla çözüm yöntemi var. Estetik dolgu, lamina, porselen / zirkonyum kaplama, implant gibi teknikler kırılmış dişlere başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Kırık bir diş için çekim en son düşünülmelidir. Bu bağlamda yukarıda saydıklarım teknikler içinden implant seçeneği her zaman en sona atılmalıdır.

Ne yazık ki bazı hekimler çok küçük kırılmış bir diş için hemen porselen kaplama hatta çekim düşünmektedirler.

Şimdi kırılan dişler için nasıl tedaviler uygulanabilir, detaylıca açıklamaya çalışalım.

Siz de aklınıza takılan soruları aşağıdaki yorumlar bölümünden bana iletebilirsiniz.

Kırık Diş Parçasının Yerine Yapıştırılması

Kırık dişin parçası bulunmuşsa, mesela bir yere çarpma sonucu diş kırılmış ve parçası da gözden kaybolmamışsa, hekim uygun halde bu parçayı dişe tekrar yapıştırabilir.

Bu yöntem çok fazla teknik bilgi, hassasiyet ve beceri gerektirir.

Kırık diş parçası çoğu zaman anesteziye bile gerek kalmadan yerine yapıştırılabilir.

Bu işlem doğru teknikle yapılırsa yapıştırılan parçanın tekrar düşmesi, kırılması, yemek yerken çatlaması söz konusu değildir. Tıpkı normal diş gibi kullanılabilir.

Burada bir soru olabilir.

Dişimiz kırıldı diyelim, diş hekimine gidene kadar kırık dişi nasıl saklamalı ?

En hızlı ve sağlıklı şey, kırılan dişi sütün içerisine koyup diş hekimine gitmektir.

Bazen hastalarımız düşen dolguları, kaplamaları da süt içinde getiriyorlar ama kastettiğim şey kırılmış canlı bir diştir.

Kırık Dişin Estetik Kompozit Dolgu ile Tedavisi

Kırık bir diş için en güncel ve en sağlıklı yöntem kompozit dolgular ile yapılan tedavidir.

kırık diş tedavisi
Düşme sonucu dişi kırılmış bir hastamıza uyguladığımız estetik kompozit tedavisi.

Kompozit dolgu ile yapılan tedavi de çok fazla teknik bilgi, hassasiyet ve beceri gerektirir. Aksi halde dolgunun düşmesi, renkleşmesi, estetik olmaması, sızlama ve ağrı yapması gibi durumlar ortaya çıkar.

Doğru teknikle yapılmış bir kırık dişin estetik dolguyla tedavisi sonrasında asla ağrı, renkleşme, dolgunun düşmesi gibi sorunlar yaşanmaz.

Bu teknikte öncelikle kırık diş bazı solüsyonlarla dezenfekte edilir. Daha sonra kırık bölgeye kompozit dolgu ile uygun renkte ekleme yapılır. Son olarak düzeltme ve cila işlemleriyle tedavi tamamlanır.

Genellikle anesteziye gerek olmaz ancak hekim ve hastanın konforu için anestezi tercih edilebilir.

İşlem yaklaşık olarak 1 saat sürer.

Dolgulu dişlerle rahatça yemek yiyilebilir, ısırma yapılabilir. Elbette dişlerimizle yapmamamız gereken şeyleri dolgularla da yapmamalıyız.

Dolgulu dişlerle fındık, fıstık kırılmamalıdır ki normal dişlerle de bu yapılmamalıdır.

Kırık Dişlerin Porselen Kaplama ile Tedavisi

Bazen kırık parça o kadar büyüktür ki bir dolgu ile tedavisi mümkün değildir.

Bu durumda en mantıklı çözüm bir kuron restorasyonudur yani porselen kaplama.

kırık diş tedavisi
Sadece kökü kalmış şekilde kırılan bir dişin porselen kaplama ile tedavisi.

Porselen kaplamalar materyale göre değişiklik göstermekle birlikte yapım teknikleri çok benzerdir.

Zirkonyum, e-max, metal altyapı v.s hep aynı teknikle yapılır ancak üstteki kaplama materyali farklıdır.

Kaplama yapılacak kırık diş için, eğer kanal tedavisi gerekiyorsa önce kanal tedavisi uygulanır. Daha sonra dişin kırık parçası tamamlanır ve son olarak da porselen kaplama için aşındırılıp ölçüsü alınarak işlem tamamlanır.

Porselen kaplama yapılmış dişler, eğer doğru teknikle yapılmışsa çok uzun yıllar ağızda sağlıklı bir şekilde kalabilmektedir. Kaplamanın kırılması, koku yapması, ağrıması teknikteki hatalarla ilgilidir.

Estetik Lamina ile Tedavi

Kırık dişler için estetik laminalar daha çok dişteki başka bir düzensizliği de onarmak için tercih edilebilir.

Örneğin, kırık yerle birlikte dişin başka bir bölgesinde bir leke, çürük vs de varsa bunu en sağlıklı şekilde laminalarla tedavi edebiliriz.

Estetik laminalar dişin üzerine yapıştırılan çok ince porselen kaplamalardır. Klasik kaplamalar gibi dişi çepeçevre değil de sadece ilgili bölgede kaplamaktadır. Böylece dişin sağlıklı dokularından aşındırma yapılmamış olur.

Kırık Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer ?

Kırık bir dişin tedavi süresi yapılacak işin zorluğuna göre değişir.

Basit bir kırık diş 20-30 dk gibi bir sürede tedavi edilebilir.

Biraz daha zor ve karmaşık tedaviler 1 saatlik bir çalışma süresi gerektirebilir.

Eğer kırık dişe tedaviden önce kanal tedavisi ya da diş etiyle ilgili bir müdahale yapılacaksa bunlar da tedavi süresini uzatacak faktörlerdir.

Tedavi süresinin uzunluğu ve kısalığı hekimin yaptığı için kalitesi adına bir ölçü değildir.

Arka Kırık Dişlerin Tedavisi

Arka bölgedeki kırık dişlerin tedavi yöntemleri ön dişlere göre farklılık göstermektedir.

Hastaların genellikle dişim kırıldı diye bahsettikleri şey aslında çürümüş ve içi boşalmış bir dişin kırılması şeklinde oluyor.

Bu durumdaki bir diş için çürük temizlendikten sonra dolgu, kanal tedavisi veya porselen kaplama gerekebilmektedir. Yapılacak işin ne olacağını dişteki çürüğe bağlı madde kaybı belirlemektedir.

Dolgulu ya da kanal tedavili arka dişlerin kırılması da sık görülen bir durumdur.

Kırık hattı diş etinin altında olduğu zaman işler zorlaşmaktadır.

Özellikle dolgunun yerinde durduğu ama dişin kırıldığı vakalar genellikle zordur çünkü kırılan diş çoğu zaman kök seviyesinden kırılmış olup çekimi daha uygun bulunmaktadır.

Bazen de kırılan arkadaki bir azı dişine porselen kaplama yapılarak durum çözülebilir.

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Özel Osmaniye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Bakırköy – İstanbul
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

44 YORUMLAR

  1. Merhaba 11 yaşındaki oğlumun ön dişinin yarısı kırıldı süt dişiş değil kalıcı dişi. Aklımdaki tek soru hayatının geri kalanında sürekli yaşayacağı bir sorun mu yani diş teknolojisi ne kadar gelişirse gelişsin oraya yapılacak işlem herneyse ana dişi gibi olmayacağından hayatının sonuna kadar temkinli yaşamak zorunda mı?

  2. Merhaba, merdivenlerden yüzümün üzerine düşmem sonucu üst ön dişlerimden 3 tanesi kırıldı. 1 tanesinde de çok derin bir çatlak vardı ona kanal tedavisi yapıldı ve diş çatlak yerinden alınıp tekrar yapıştırıldı. Diğer 3 kırık dişim için kompozit dolgu yapılması önerildi. 1 hafta beklememiz gerekir dendi. Ben ilk başlarda korktuğumdan ve dudaklarım da çok şiş olduğundan hiç ağzımı kapatmadım. Şimdi yeni yeni bir şeyler yemeye başladım ve yerken alt dişimin üst kırık ön dişlerimden birine çarptığı için çok rahatsız oldum. Gece uyurken de birkaç kez alt dişim hızlı bir şekilde kapanarak bu dişin arkasına çarptı. Zaten ağzımda bir fazlalık gibi hissediyorum. Yanındaki dişlerden biri daha derinden kırık ve boşluk var o yüzden mi anlamadım ama yapıştırılan dişim de daha önde gibi duruyor eski haline göre. Ön ortadaki iki dişimin içe doğru eğildiğini düşünüyorum. (daha geride gibiler eski haline göre) Bu durumda ne yapmak gerekir? Kompozit dolgu yapıldıktan sonra diş teli mümkün mü ve bu şekilde düzelir mi? Yapıştırılan dişe de tel takılabilir mi? (Bu arada dişlerimin filmi çekildi ve köklerde ya da çenemde bir sıkıntı gözükmedi)

    İkinci sorum ise kompozit dolgu ile ilgili. Kırık ön dişler için porselen dolgu yapılabiliyor mu? Biraz araştırdığımda daha dayanıklı olduğu ve renk değiştirme yapmadığı bilgisine ulaştım. Kırık ön dişlere uygulanabiliyor mu yoksa sadece arka diş ve çürükler için midir bu porselen dolgu?

    Biraz uzun yazdım kusura bakmayın ancak çok korkuyorum dişlerimin durumuyla ilgili. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

  3. merhaba,
    On dislerimden birine lamine tirnak kaplama yapilmisti 5 yil kadar once. Kaplama ikiye bolundu ama diste herhangi bir sorun yok. sicak soguk bir sey ictigimde bir problem yok. kirilan parcayi fixodent plus ile yapistirip bir sure idare edecegini dusunuyorum. sizce kirilan parca takilabilir mi yerine? (basit bir islem gibi gorunuyor makalenize gore)

  4. Merhaba hocam.8 yaşlarında iken ağzımın üzerine düştüm iki ön dişim yarısına yakın kırıldı.sadece o kırıldığında her hava aldığında canımın çok yandığını hatırlıyorum.dişçiye götürdü annemler ( Hollanda da yaşıyordum o dönem ) ve adamlar nasıl bir işlem yaptı taa o yıllarda bilmiyorum ama yaşım şuan 37 yeni yeni sızlamalar başladı ön dişimde. Ama ben çok temizletme beyazlaşma vs yatırdım.şuan Türkiye de yaşıyorum o iki ön dişimin yeniden yapılmadı gerekiyor ucundan küçük soda içerken şişeye çarptım kırdım ama ne renk ne görüntü hiçkimse anlamadı sahte ( sonradan yapılma ) diş olduğunu.
    Şimdi sorum şu ,
    Dişçiye gittiğimde Ordaki dişçinin yaptığı işlemin ne olduğunu bilebilirler mi ? Ona göre onu çıkartabilirlermi ?
    Dişci fobim yoktu aksine dişlerime düşkün olduğundan düzenli giden bir insandım en son ki Dişci kırılmış azı dişimi çekerken damağımı mahvetti ve canımı çok yaktı kısaca korkuyorum o ön dişlerin işlemli yerini nasıl sökerler ve aynı şekilde o yabancı dişçilerin yaptığı gibi doğal ve sağlam yapılır mı ? Ve lamine işlemi yaptırsam dişlerime köprü olan ve bu ön dişlerime bir zarar verirmi, ömrü dayanıklı sağlam olurmu ?

  5. Merhaba, ön dişlerimde çizikler var. Bu çiziklerin anlamı nedir? Dişim içeriden çatlamış mıdır yoksa kırılmaya müsait olduğunu mu gösterir, ne yapmam gerekir?
    Teşekkürler

  6. Merhaba hocam. 2 yaşındaki oğlumun ön süt dişi tamamen yerinden çıktı. Şuan önde bir boşluk var. Bu boşluk kapatılabilir mı? Kapatılırsa nasıl kapatılır? Acil cevap yazarsanız sevinirim…

  7. Merhaba hocam 4 yıl önce sağ üst dişime vidalı dolgu yapıldı kırılma olduğu için bu şekil de bi tedavi yapıldı şuan yemek yerken üzerine çiğneme yaparken ağrı yapıyor sebepi ne olabilir acaba.ve hocam benim arka kısımda 6 tane de kaplamam var aşağı çenemde sağ ve sol olmam üzeri 3 tane sağda 3 tane solda toplamında 6 tane kaplamam oluyor bunlarla ilgili bi sıkıntım yok ön dişlerimde sürekli olarak kırılma ve dökülme oluyor şuan dişlerimin üzerinde lekenlenmelere olurmuş ne lekeleri yok etmek için ne yapmam gerekir hocam.cevapınız için şimdi den teşekkür ederim hocam.

  8. Merhaba protez bağlantısı için inceltilmiş olan dişimin yarısı kırıldığı için yapıştırma konusunda problem yaşamaktayım. B7 inceltilmiş olan dişimin uzatılması konusunda yardımcı olabilir misiniz. Saygılarımla İbrahim GÜNGÖREN

  9. Hocam merhabalar
    Sakiz cignerken arka disimin bir tanesi %30 kadar kirildi ve dilim surekli oraya gidiyor. simdilik bir aci yok ama dilim surekli keskin biyere surtuyor hissi veriyor. agri aci yok boyle kalsa olur mu yoksa illaki doktora gitmeli miyim.

  10. Merhaba, benim ön dişim ortadan ikiye kırılmıştı sonra dişçiye gidip yaptırdık. 2-3 sene sonra tekrar kırıldı aynı yerden. O kalan parçayla tekrar yapılma olasılığı varmı? Birde o kalan parçayı ne yapmak lazım?

  11. Merhaba.Ben 1 gün önce diş teli taktırdım.Benim ön dişlerimden bir tanesinin ucu kırık biraz.Tel takmaďan önce doktorun dolgu yapılması gerek öncelikle demesini bekliyordum ama doktor dişini uzatacağım dedi.Bu nasıl olacak acaba?Dişim kırık olan yer kadar uzayacak mı?Ben ön dişlerimin doğal halinin bozulmasını istemiyorum ön dişlerim biraz uzun.Yani sanırım uzatacak ve törpüleyecek ama o kadar uzar mı telle?

        • Merhaba ben 5 ay kadar önce bir trafik kazası geçirdim on dilerimde kiriklar oluştu geceden sabaha acilden hemen bir çene cerrahina yönlendirildik cerrah oynayan dişleri yerine yerleştirip düzeltip tek taktı ve dikiş attı 4 5 hafta kadar o şekilde kaldılar daha sonra dişçide tedavim başladı zirkon kaplamaya yöneldik hem yamukluk hem kiriklar icin kaplama yapıldı halen tedavim sürmekte ara ara çağırıyor doktor gidiyorum yalniz on dişlerimde asla isirabilme reflexim yok çekirdek dahi çitleyemem bu normal mi kırılan yerlerde kanal tedavisi de uygulandı daha sinra zirkon başlandı dontor ısırmaya başlaman uzun sürebilir dedi ama aylarrrr oldu hic bir hissiyat yok on dişimde güç verip kullanamıyorum sanki boyle bir boşluk hissi gibi bu normal mi gerçekten daha sırna düzelebilir mi bukadar uzun sürmesi bu durumun olagan bir durummudur

  12. Merhabalar,
    Yaklaşık 13 yıl önce ön sağ dişimin yarısı kadarı ( 2/5 kadarı) kırıldı. Doktorum dolgu ile tedavisini gerçekleştirdi. Kalan dişin üstünü de dolgu ile kapladı yoksa dayanmayacağını söylemişti. Ancak bu durum diğer dişlerimle arasında renk farkına neden oldu (grimsi bir renk). Bu konuda da doktorum, ışık ve malzeme nedeniyle aynı ton renk kullanmış olsa bile bunun kaçınılmaz olduğundan bahsetmişti. Yıllar içerisinde de çok hafif boyu kısa kaldı. Yenilemek istiyorum. Ne kadar bir beklentiye girmeliyim bu konuda? Gerçek dişim gibi olamayacağını biliyorum ama bu renk farkı giderilebilir mi? Ya da fark edilemeyecek bir seviyeye çekilebilir mi? Kalan dişimin üstünün açılarak tamamlanması söz konusu olabilir mi? Yazıda kompozit dolgu tedavisi için kullandığınız görsel size mi ait? Gerçekten bu kadar iyi bir tedavi mümkün müdür? Cevaplayabilirseniz çok sevinirim, sağlıklı günler

  13. merhabalar yaklaşık 5 yıl önce üst ön dişim ucundan kırıldı. kırık parça yapıştırıldı ve hiç sorun olmadı şimdiye kadar fakat ileride olabilir mi? (15 yaşındayım)

  14. Merhabalar ben 14 yaşındayım bi olaydan dolayı on dişimin 1 tanesi yarısına kadar kırıldı önceden kırılan dişimin sinirleri alınmıştı çok kötü duruyo ve dişlerim çürük o kırık dişimin tedavisi olur mu?

  15. Merhaba hocam 20 yaşındayım üst ön iki dişim kırıldı görüntü açısından çok kötü duruyor bir boşluk oluşmuş durumda yarısı kadar kırık var ve orantısız bir kırık beni çok rahatsız ediyor doktorum bazı dişlerim için kanal tedavi ve diş çekimi verdi dislerim çok erken çürüdü küçükken kullandığım antibiyotik şurup vs. Şeyler yüzünden bu dişin duzeltilebilmesi mümkün mü çok kafama takıyorum beni rahatsız ediyor …

  16. Herhaba iyi günler dişlerimin bakımını yapmadığım ıcin ön dislerim cürüyerek kırılmaya başladı nasıl bir tedavi daha uygun olur acaba?

  17. Merhaba benim basketbol oynarken yere düştüm ön 2 dişim kırıldı doktora gittim 1 tanesi kökten kırılmış dediler Bi tel taktılar ama 2 dişi de yapmadılar bu tedavinin süresi ne kadar sürer acaba lütfen yani ne zaman yaparlar şu an tel takalı 1 hafta oldu dişi ne zaman yaparlar lütfen

  18. Merhaba, benim azı dişlerinden bir önce ki disime kanal tedavisi uygulanmıştı. Ve bir süre önce dişimin uç kısmı kırıldı. Sonradan ögrendigim uzere kirik dislerde tamamlama yapilabiliyormus.Devlet Hastanesi nde doktor diş konusunda hassasiyetimi söylediğim halde bana bu bilgilendirmeyi yapmadı ve kaplama yapılması gerektiğini söyleyerek 2 adet dişimi kaplama için hazırlamak üzere kesti. Şuan beklemedeyim ancak konudan çok muzdarip ve Üzgünüm. Güzel bir diş yapım olduğunu düşünüyorum ve yapılacak işlem ile bu gölgelenecek. Ne yapabilirim? Lütfen acil bir fikir verir misiniz ? :(((

  19. Merhaba benim 2 taraflı 2. Azı dişlerim kanal tedaviliydi kaplamaydı ama kaplamalar çıktı dişim kırıldı dişin üzeri hiç kalmadı kırık kökü duruyor ben çektirmek istemiyorum kaplama yapılıp kurtarıla bilirmi agrıda yok

  20. Hocam arka dişim kırıldı ben diş yok sannediyodum bi et parçası şişmiş bu iki gündür agrıyo hangi dilim agrıyo diye anlamadım sonra o kırılan dilimin içinde nır kaç tane diş elime değmeyen başladı toplu iğneyle fark ettim koku kalmış ne yapmam gerekiyo korkuyorum açıkçası

  21. Merhaba benim ön disimin teki kirildi sonrasinda dolgu yapildi sonra dolgu cikartilip icinin siniri alindi kanal tedavi goruyoruyom sonrasinda esit bir sekilde komple disime porselen kaplatmak istiyorum bunun icin uzman doktorlardan hangisine gitmem gereklidir.her birinin ilgi alanlari farkli yardimci olursaniz cok sevinirim

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız