Horlama Protezi ( Apareyi ) Tedavisi

horlama protezi
Horlama protezleri, cerrahiye gerek kalmadan, hızlı, etkili bir horlama çözümüdür.

Horlama Protezi (Apareyi) Tedavisi

Horlama protezi, bilinen diğer adıyla horlama apareyi, kişiye özel üretilen, uyku sırasında daralan ya da tamamen kapanan hava yolunu açık tutarak horlamayı engelleyen ve uzun dönemde iyileştirici etkileri olan bir ağız içi apareydir.

Bu yazıda horlamanın ne olduğundan, zararlarından ve tedavi yöntemlerinden kısaca bahsettikten sonra, ana konumuz olan horlama protezler ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.

Horlama Nedir ? Nasıl Gerçekleşir ?

Horlama, uykuda nefes alıp verme esnasında daralan hava yolundan geçen havanın çevredeki yumuşak dokulara çarparak titreşimle oluşturduğu sestir.
Horlamanın en basit tanımı budur.

Kilo, alkol, sigara, stres, antidepresan gibi ilaçlar horlamaya ve uyku apnesine yol açabilir.

Genetik yatkınlık da horlama da etkilidir.

Horlama bir hastalıktır. Tedavisi ise uyku apnesi ile ilişkilidir. Şöyle ki;
Eğer kişinin horlaması çevreyi ve kendisini rahatsız etmiyorsa, örneğin eşi ya da aile bireyleri bundan rahatsız değil ve kişide bir rahatsızlığa da yol açmıyorsa tedavisi yapılmayabilir.

Ancak;

Uykuda horlayanların %75 ‘i ne uyku apnesi eşlik eder.

Uyku apnesi, uyku esnasında nefesin tamamen kesilmesi olarak tarif edilen bir hastalık olarak değerlendirilir ve tedavi edilmelidir.

Tedavi edilmeyen uyku apnesi kişide, sürekli yorgunluk, asabiyet, konsantrasyon eksikliği, kilo alımı, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Horlama ve dolayısıyla uyku apnesi, cerrahi olmayan tedavilerle çözülebilmektedir.

Horlama Nasıl Tedavi Edilir ?

Horlamanın temel olarak 3 farklı tedavi yöntemi vardır.

Birincisi cerrahi olarak, kbb uzmanlarının uyguladığı bir yöntem olup tıkanıklığı, daralmayı oluşturan bölgeleri genişletmeye ve rahatlatmaya yönelik cerrahi müdahalelerdir.

İkinci yöntem, bir çeşit maskeyle boğaza basınçlı hava vermeye dayalı olan pek tercih edilmeyen ve konforsuz olan tekniktir. Bu bir maskeden çok bir makinedir. Sesli çalışır.

Üçüncü ve yazımızın konusu olan yöntem ise bir ağız içi apareyle sorunu hızlı, etkili, cerrahi olmayan ve ucuz bir şekilde çözmektir. Bu yöntem horlama protezi ya da başka bir adıyla horlama apareyidir.

Horlama şikayeti olan kişilerin diş hekiminden önce mutlaka KBB uzmanına muayene olmaları gerekir. 

Horlama Apareyi (Protezi) Nedir ?

Horlama apareyi kişiden alınan ölçüler yardımıyla, özel olarak laboratuvarda, şeffaf sert akrilik malzemeden yapılan bir ağız içi protezdir.

horlama apareyi nedir
Horlama protezleri kişiye özel olarak sert şeffaf malzemeden üretilen ağız içi apareylerdir.

Prensip olarak basitçe, alt çeneyi önde ve bir miktar açıklık olacak şekilde konumlandırır.

Bu açıklık dudakların kapanmasına engel değildir ve çenenin önde konumlanması belli oranlarda uygulandığı için kişiyi rahatsız etmez. Çenede zorlanmaya, herhangi bir deformasyona ya da ağrıya sebep olmaz.

Bu şekilde tasarlanan horlama protezi hem hava yolunu açık tutar, hem de uyku sırasında gevşeyen kasları güçlendirerek iyileşmeye katkı sağlar.

Aparey sadece uyurken kullanılır, diş ve çevre dokulara zarar vermez. Bulantı hissi oluşturmaz.

Uykuya dalmayı engellemez.

horlama protezinin etkinliği
Horlama protezleri alt çeneyi bir miktar öne alarak tıkanan hava yolunu açarak horlamayı engeller.

Horlama Protezinin Avantajları

* Kullanıldığı andan itibaren etkisini gösterir. Bazı kişilerde ilk 1-2 gün alışmak zor olabilir ama alışamayanların yüzdesi çok düşüktür. Uykuya dalmaya engel değildir.

* Cerrahi müdahalelere gerek kalmadan etkili bir çözüm sunar. Uyku apnesinin cerrahi müdahaleleri bazı kişiler tarafından istenmeyebilir. ayrıca cerrahi teknik içerisinde iyileşme süresini de barındıran görece pahalı bir uygulamadır.

* Bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi edici etkisi vardır. 6 ay süresince kullanımda, horlamaya sebep olan kas yapıları gerginleşmekte ve bu da tedavi olarak kabul edilmektedir.

* Ucuz ve hızlı bir yöntemdir. 1-2 gün içerisinde teslim edilebilir.

* %95 ‘ e varan bir başarı oranına sahiptir. Kişiye özel hazırlanan horlama apareyleri ilk günden itibaren horlamayı keser ve uzun dönemde ise tedavi sağlar.

* Hastaların alışması ve kabullenmesi zor değildir. Dişlere ve çevre dokulara baskı yapmayan, zarar vermeyen, çeneyi zorlamayan bir yapısı vardır.

Horlama Protezi Nasıl Yapılır ?

Öncelikle detaylı bir muayene gerekir. Kişinin şikayetleri, genel sağlık durumu, ağız hijyeni gibi konular değerlendirilir.

Horlama apareyi için büyük bir engel yoksa, hekim tarafından ağız içinde bazı ölçüm ve fotoğraflamalar yapılır. Bunlar üretim esnasında teknisyene fikir verir ve olası hataların önüne geçilmiş olur.

Alt ve üst çeneden ölçü alınır. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer.

Bu ölçüye ve ölçümlere uygun olarak, horlama protezi konusunda yetkin bir teknisyene aparey yaptırılır.

İkinci seansta hekim horlama apareyinin nasıl kullanılacağını, nasıl temizleneceğini hastaya anlatır ve apareyi saklama kutusuyla teslim eder.

Kontrol seansları 1. hafta, 2. hafta, 4. hafta, 3. ay ve 6. ay şeklindedir.

İlk 4 haftalık süreçte hekim ve hasta tarafından pozitif geri dönüşler alınmalıdır aksi halde tedavi başarısız olmuştur denilebilir.

Horlama Apareyi Nasıl Temizlenir ?

Bu protezlerin temizliği sıvı sabun ve diş fırçasıyla yapılır. Diş macunu aşınmaya ve yapıda bozulmaya sebep olabileceği için tavsiye edilmemektedir.

Temizleme her kullanımdan sonra yapılmalıdır.

Temizlenip durulandıktan sonra kendi kutusunda muhafaza edilmelidir.

Horlama apareyi nedir
Horlama apareyleri sadece geceleri kullanılır ve onun haricinde kutusunda saklanmalıdır.

Horlama Protezi Hakkında Merak Edilenler

Hazır Protezler Etkili mi ?

Hazır satılan horlama apareyleri kişiye özgün olmadığından tam sonuç vermeyebilir ki alışveriş sitelerindeki yorumların neredeyse yarısı olumsuzdur. Oysa kişiye özel üretilen horlama protezlerindeki başarı oranı %95 ‘lerdedir.

horlama protezi nasıl saklanmalı
Kişiye özel üretilmeyen hazır horlama protezleri maalesef çözüm sunmada yetersizdir.

 

Horlama Protezi için Yaş Sınırı Nedir ?

Horlama protezi kullanımı için yaş sınırı 18 ‘dir. Çene ve diş gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Zaten çocuklarda horlama problemi genellikle kbb uzmanları tarafından çözülmektedir. Bir çocuk aşırı horlamaya sahipse burunda sorun vardır diye düşünmek gerekir.

Horlama Apareyi Rahatsızlık Verir mi ?

Hayır. Dil, damak, diş eti gibi dokulara bir basınç ve baskı yapmadığı için kişiye bir rahatsızlık vermez aksine daha kaliteli bir uyku sağladığı için rahatlama sağlanır.

Sanıldığının aksine ağız açıklığına bağlı bir ağız kuruluğuna sebep vermez. Uyku esnasında ağız ve dudaklar kapanacak ve kuruluğa sebep olmayacaktır.

Horlama Apareyi Nasıl Kullanılır ?

Geceleri yani sadece uyurken kullanılırlar. Tedavi için uyku süresince ya da en az 6 saat kullanmak önerilmektedir. Uyku haricinde protezi kullanmaya gerek yoktur. Kendi kutusunda, temiz bir şekilde muhafaza edilebilir.

Takıp çıkarması çok kolaydır. Dişlerin üzerine geçtiği için gece ağızdan çıkmaz ve yerinden oynamaz. Çıkarırken de basitçe çıkarılabilir.

Aşırı Kilolularda Horlama Protezi Kullanımı

Kilolu kişilerde de horlama apareyleri etkili bir şekilde kullanılabilir ancak tedavinin etkinliği için mutlaka kilo verilmesi istenir. Horlama protezi kilolu kişilerde de etkili bir şekilde çalışır.

Horlama Protezi (Apareyi) Fiyatları

Horlama protezi fiyatları, kişiye özel ciddi bir laboratuvar çalışması ile yapıldığı için hazır satılanlarla kıyaslanamaz.

Kişiye özel üretilen protezlerin etkinlikleri ve çözüm sunmadaki başarı oranı göz önüne alındığında çok maliyetli değildir.

TDB ( Türk Dişhekimleri Birliği ) mevzuatı gereği internet ortamında horlama protezi fiyatını net olarak veremiyoruz.

Net fiyat bilgisi için 05538885444 numaralı telefondan bizi arayabilir, whatsapptan yazabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız