Invisalign Şeffaf Plak ( Telsiz Ortodonti) Hakkında Her Şey

Invisalign Şeffaf Plak ile Ortodontik Tedavi  (Telsiz Ortodonti)

Ortodonti, diş hekimliğinin diş dizisindeki bozukluklarla ilgilenen dalıdır.
Klasik olarak, dişler üzerine özel üretilmiş bir tel yapıştırılır ve dişler belli bir hızda o telin şeklini alarak düzelir. Ancak bazı insanlar dişleri üzerinde bir tel ile yaşamak fikrine pek sıcak bakmazlar. Son zamanlarda hayatımıza giren ortodontik şeffaf plaklar sayesinde, bu tellerden kurtulmak artık mümkündür.
Yazımızın devamında bu konu ile ilgili her şeyi bulacaksınız.
Merak ettiklerinizi yorumlar kısmında sormaktan çekinmeyiniz.
İyi okumalar.

Şeffaf Plak Invisalign ( Telsiz Ortodonti ) Nedir ?

Şeffaf plak, dişlere verilecek olan hareketin, kişiye özel üretilmiş sert ince plaklar sayesinde oluşturulması esasına dayanan bir sistemdir. Bu sistemde, dişler üzerindeki tellerin yerini, kişinin istediği zaman çıkarabileceği, taktığı zamanlarda ise dışarıdan fark edilmeyen bir plak almaktadır.

Günümüzde çok sayıda şeffaf plak üreten firma var ancak biz kliniğimizde Invisalign firması ile çalışıyoruz. Bu yazıda da Invisalign ile ilgili deneyimlerime dayanarak bilgiler vereceğim.

Şeffaf plak ile düzeltilen gayet başarılı bir diş dizisi bozukluğu.

Şeffaf Plakların Invısalign Avantajları Nelerdir ?

* Şeffaf aparey hızlıdır. Tedavi süresi uygun olan vakalarda klasik ortodontiye göre daha kısadır. Kendi hastalarımdan örnek vermek gerekirse, tel kullanılan teknikle 18 -24 ay sürecek olan tedaviler 28 -32 haftada yani 7-8 ayda bitmektedir. Bu süre hasta açısından muazzam bir kazançtır.
* Şeffaf plak kullanılan ortodontik tedavilerde diş eti problemleri görülme ihtimali yoktur. Oysa klasik ortodontik tedavide maalesef braket ve tel çevresi iyi temizlenememekte, bu yüzden biriken yemek artıkları diş eti problemlerine yok açmaktadır.

* Invisalign şeffaf plakalar dışarıdan görünmez. Dikkatli bir göz bakmadıkça kimse plakların farkına varamaz. Konuşma bozukluğu, pelteklik gibi şikayetler de şeffaf plaklar da neredeyse yoktur.

* Bunların yanında plakların dezavantajı ise, hastaya bağlı olmasıdır. Yani hasta apareyleri kullanmazsa tedavi başarılı olmaz. Oysa klasik ortodontide bu böyle değildir çünkü braket ve tel diş üzerinde sabit durmaktadır.
seffaf aparey
Bu fotoğraf dişlerinde şeffaf plak olan bir kişiye ait. Neredeyse hiç görünmüyor.
seffaf aparey
Aynı fotoğrafa daha yakında bakınca dişler üzerindeki ortodontik plaklar görülebiliyor.

Şeffaf Plak Invisalign Herkese Uygulanabilir mi ?

Elbette hayır. Bazı kompleks vakalarda şeffaf ortodontik plaklar işe yaramamaktadır. Örneğin diş çekimleri ya da ameliyatlar gereken aşırı çene darlığı vakalarında bir şeffaf apareyle tedaviyi gerçekleştirmek şimdilik pek mümkün değildir.
Kişinin diş dizisindeki bozukluğun şeffaf apareylerle düzelip düzelmeyeceğine diş hekimi karar verir, duruma göre ortodonti uzmanına yönlendirebilir.
Yaş olarak ise bu tedavi protokolü 12 yaşından büyük herkese uygulanabilir. Elbette yaş ilerledikçe dişlerin hareket kabiliyeti azalmaktadır ancak bu diş dizisindeki bozuklukların bu tedavi seçeneği ile düzeltilemeyeceği anlamına gelmemektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanıyor ?

Tedavi aşamalar halinde şöyle ilerliyor;
* Diş hekimi muayene sonrasında hastanın bu yönteme uygun olduğuna karar verdikten sonra alt ve üst çenelerden birer ölçü alır.
* Belirli kurallara göre profilden, cepheden ve ağız içinden fotoğraflar çekilir. Bu fotoğraflar hem başlangıç değerlendirmesinde hem de tedavi sonunda karşılaştırma yapmak için kullanılır.
* Ölçü ve fotoğraflar bilgisayar destekli sistem sayesinde dijital ortama aktarılır. Firma hekimin ve hastanın isteklerine göre bir simülasyon hazırlar ve bunu hekime iletir.
* Hasta ve hekim son onayı verdikten sonra plaklar üretilir. Bu aşamadan hekimin ya da hastanın ayrıca bir isteği varsa, tedavi ona göre düzenlenebilir. Örneğin, kişi ön dişlerinin biraz daha uzun olmasını isteyebilir.
* İlk plağın tesliminden önce gerekiyorsa belirli dişlere buton uygulaması yapılır. Butonlar klasik ortodontideki braketleri taklit eden, dişle aynı renkte dolgu malzemesinden yapılır ve dişler üzerine yapıştırılır. Tedavi sonunda ise basitçe dişlere zarar vermeden sökülürler. Butonlar dişle aynı renkte ve küçük oldukları için, yakından çok dikkatli bakmadıkça görülemez.  Aşağıdaki fotoğrafta buton uygulanmış dişler görülmektedir.
* Yine bazı dişlere yer kazanmak için stripping uygulaması yapılabilir. Stripping, iki dişin arasının 0.25- 0.5 mm kadar aşındırılması demektir. Bu aşındırma mine seviyesindedir bu yüzden de dişin çürümesine, sızlamasına sebep olmaz.
* Her şey tamamlandıktan sonra hastaya ilk plak teslim edilir. Nasıl kullanacağı, nasıl takıp çıkaracağı, plakları nasıl saklaması gerektiği hekim tarafından hastaya anlatılır.
* 2 hafta sonra 2. plak için eğer gerekiyorsa yine buton ve strippingler yapılır ve 2. plak teslim edilir.
* Her plak sonrası fotoğraf çekmek vaka takibi açısından önemlidir.
* Plaklar bitince, pekiştirme için gerekirse retainer ya da pekiştirme plağı verilebilir.
buton
Şeffaf plak tedavisinde kullanılan butonlar klasik ortodontideki braketleri taklit ederler.

Invisalign Şeffaf Ortodontik Plak Dişleri Nasıl Hareket Ettiriyor ?

Uygun olan vakalarda, alt ve üst dişlerden ölçü alınır. Bu ölçüye göre, bir simülasyon programı üzerinde dişlerin son hali ortaya çıkarılır. Daha sonra dişleri bu ilk halden son haline getirecek olan şeffaf plaklar 3D yazıcılarda üretilir.
Her plak, dişleri bir önceki plağa göre biraz daha hareket ettirerek nihayet son plakla birlikte dişler ideal düzenine gelmiş olur.

Orthero Simülasyon Videosu

Aşağıdaki video bizzat kendi hastam için hazırladığımız simülasyona ait. Her aşama 2 haftalık periyodu temsil ediyor. Her iki hafta geçtikçe dişlerin ne kadar hareket ettiği aşama aşama gösteriliyor. Bizler bu videoları hastalarımızla da paylaşıyoruz. Böylece kişi dişlerine ne olacağını önceden görüyor ve ona göre tedaviyi kabul ediyor ya da etmiyor. Yani klasik ortodontidnin aksine sonucu hasta da görüyor.

Videonun en sonunda ilk ve son hali arasındaki farkları görebilirsiniz.

Şeffaf Ortodontik Plak Nasıl Kullanılır ?

Şeffaf plaklar günde en az 18 saat ağızda kalmalıdır. İlk bakışta 18 saat çok uzun gibi görünse de hastalar bu süreye çok çabuk uyum sağlamakta ve gün içinde çok rahat bir şekilde plakları kullanmaya devam etmektedir.
Klasik ortodontiye göre, tedavi süresi çok daha kısa hem de daha rahat olduğu için bu plakları kullanmak zor gelmemektedir.
Plakların ağız hijyenini korumak adına, yıkanmaları yani temiz tutulmaları gerekmektedir. Kullanılmadıkları zamanlarda kendi kutularında saklanmalıdır.

Tedavi Süresince Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Öncelikle istenen şey ağız hijyenidir. Tüm ağız diş tedavilerinde olduğu gibi bu tedavide de ağız hijyeni çok önemlidir.
Plaklar kullanılmadığı zaman temiz bir şekilde özel kutusunda saklanmalıdır. Aşırı sıcak şeyler plağın bozulmasına sebep olabileceği için özellikle bu konuya dikkat etmek gerekir.
Plaklardan biri kaybolursa, hemen yenisi üretilebilir çünkü sistem tamamen bilgisayar ortamında yedeklenerek ilerlemektedir.

Şeffaf Plak Tedavisini Kendim Yapabilir miyim ?

Hayır çünkü bu tedavide plaklar veya dişler üzerinde tedavi süreci boyunca düzenlemeler yapmak gerekiyor. Örneğin dişlere verilecek bazı hareketlerde, dişler üzerine sonradan sökülmek üzere dolgu malzemesinden küçük butonlar yapıştırmak gerekiyor. Bunu kişinin kendisinin yapması imkansızdır.

***

Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bana sorabilirsiniz.
Aşağıdaki yorumlar bölümünü kullanarak bana ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

54 YORUMLAR

  1. Merhaba daha önce 3 yıl kadar tel tedavisi gördüm ve sonrasında plak kullandım fakat plaklarımı kaybettim ve üstünden 3 sene geçti şimdi tekrardan plak kullanmam mümkün mü

  2. Merhabalar ben plak tedavisi gördüm ve bittikten sonra son plağı geceleri takmam söylendi lakin 1 hafta süreyle plak elime ulaşamayacak bu süreçte sondan bir önceki plağı takmam bir sorun teşkil eder mi yoksa 1 hafta plak takmamalı mıyım son plak elime geçene kadar. Eğer plağı 1 hafta takmazsam dişlerim bozulur mu

  3. Merhaba ben ortodontik tedavi gördüm dis teli tedavisinden sonra seffa plak kullandım fakat telin çiķtığı 2 yıl oldu ve şuan seffaf plaklarımı taksam sorun olur mu ? Teşekkürler

  4. Benim kapanış bozukluğum ve yana doğru devrilmiş bir dişim ve eksik dişlerim var tel tedavisi için doktora gittiğimde bana şeffaf plak uygulayacağını ama üstten bir dişimi çekmesi gerektiğini söyledi ama tereddüt ediyorum bana uygun mu bu tedavi

  5. Mrb ben bisey soracaktim bir yildr tedawi oluyrum orthero tamamen dzelme war on ust iki disim ust usteydi oda dzeldi fakat on ustteki disim cok az bi farkla onde hocam belli ble etmiyor dedi pekistme icn olcu aldi acaba snraki son asamalarda fark olur mu o dzelr mi yda napablrm blgi verrsenz sevinirm?

  6. Merhaba hocam
    Ortodontik tel tedavisinden sonra aparey kullanmaya başladım. Bir süre sonra bıraktım ve dişlerimden bir tanesi geri çekilmiş. Tekrar taksam apareyi düzelme ihtimali var mıdır acaba?

  7. Merhaba 2 yıl ortodonti tedavisi gordum. Su anda da pekistirme plagi kullaniyorum. Plaklarimi kaybettim ve 5 gun kadar kullanamadim. Doktorum sehir disinda oldugu icin yenisi yapip yolladi. Ama su an cene eklemimde bi sıkışma ve agri soz konusu. Neden olabilir?

    • Şeffaf plaklar çene genişletmesi yapılacak hallerde pek tavsiye edilmiyor ancak dişlerle ilgili bir durumsa düzltilebilir ama bence sizin için kastedilen aparatlar zaten bu şeffaf plaklar değil. Çene genişletmeye yarayan özel apareyler var. Onlardır.

  8. Merhabalar. Tel tedavisi gördüm ve doktor bana şeffaf damaklıklardan verdi. Bu damaklıkları 4 gündür kullanıyorum. Bugün 2 bucuk saat kadar takamadım. Ve güneşin altında unutmuşum. Geri takmak istediğimde ağzıma küçük geldi tam oturmadı çıkarmak istediğimde de çok zorlandım ve ağrı yaptı. Ne yapmam gerekir cevaplarsanız çok mutlu olurum

  9. Merhab doktor bey ön dişlerimdeki köpek dişim yukarıda yanındaki ise aşağıda sadece iki dişimde problem var diğerleri düzgün ortodontise gittiğimde bana tel takmam gerektiğini söyledi ama diş teli takmak istemiyorum şeffaf plak uygun mudur sizce ?

  10. Üst dislerim aralıklı.Eksik dişlerim olduğunu söylemişti doktor.Şeffaf plak tedavisi benim için uygun olabilir mi acaba yoksa sadece çarpışık diş tedavisi midir?

    • şeffaf plaklarla aralıklı yani diastemalı dişler de düzeltilebilmektedir. Bunun için elbette öncelikle muayene gerekir. Hatta eksik dişler varsa, tıpkı klasik telli ortodontide olduğu gibi, eksik dişlerin yerleri açılarak oralara implant yapılabilmektedir.

    • Merhaba hocam ben 2 yıl önce ortodonti tedavisi gördüm tellerim çıktıktan sonra doktorum 1 yıl şeffaf plak kullanmamı söyledi ama bu süreçte düzenli takmadığım için dişim biraz öne geldi ve plağı tekrar takmayı deneyince çok ağrı yapıyor fakat bu ağrı 1 hafta sürüyor sonra dişlerim düzeliyor sizce kullanmaya devam etsem sorun olur mu dişlerime zararı var mı teşekkürler şimdiden

  11. Merhaba. Alt çenem hafif sola meyilli. Kapanışta da belli oluyor zaten. Ortodontik tedaviyle cenenin doğru konumuna gelmesi ve ideal okluzyonun sağlanması mümkün olur mu acaba. Yoksa cerrahi müdahale gerekir mi

  12. Selam hocam. Benim başım ağrıyordu ben de internetten araştırdım diş sıkmaktan baş ağrısı olabiliyormuş. Ben de hemen dişçiye gittim ve diş sıkıyorum dedim teşhisi kendim koydum yani. O da alt ve üst dişlere takılan sert plaklaklar verdi. Bu plakları 1 ay kullandım daha beter oldum dişlerim diş etlerim hep ağrımaya başladı. Ve ağız yapım bozuldu. Ben de bıraktım kullanmayı. Şikayetlerim bitmedi şakaklarım çöktü ve elmacık kemiğimin altı çökmeye başladı. Yüzüm oval ve tombuş tombuşken şimdi zayıf ve kemiksi oldu şakak bölgem çöktü. Yanlarda çiğneme kaslarımı var orası da çöktü çok kötü bir yüz şeklim oldu. Nasıl düzelecek bilmiyorum. Çene cerahisine gittim plakları kullanmaman gerekiyprdu çünkü sen diş sıkmıyordun dedi. Peki düzelmeyecek mi artık yüzüm ağzım

    • Zeynep,
      Ah internet ! Durumunuzla ilk defa karşılaşıyorum. Elbette düzelir ama neler yapılabilir görmeden bir şey diyemem. Bir kere sert plaklar sadece br çeneye yapılır hem alt hem üst ilk defa duydum. Düzgün yapılmış bir plağın kişiye zarar verdiğini de ilk defa duydum.
      Size tavsiyem bir diş hekimliği fakültesine gitmenizdir. Dışarıda bu şikayetinizle ilgilenecek bir hekim çok zor bulunur.

  13. Yaklaşık 1 sene tel tedavim oldu ve gene 1 yıl pekiştirme tedavim üstünden 2 sene falan geçti tekrardan plakları taksam dişlerime bir zararı olur mu acaba.

  14. Iyi günler, benim çok büyük bi diş bozukluyum yok. Köpek dişlerimden bir tanesi 1 2 santim arkada şeffaf plak taksam ne kadar sürer ve diş teli taksam ne kadar sürer?

  15. Merhaba..kızım onüç yaşında,dişlerinde çapraşıklık veya eğrilik yok.sadece dişlerinin biraz daha önde olmasını ve öndeki dişlerinin biraz uzun olmasını istiyorum.yani biraz estetik kaygı.yani literatürde tork işlemi olarak biliniyor.bu türr durumlar için de uygun mudur bu yöntem.biz kırıkkalede yaşıyoruz.burada bu teknikle ilgilenen ortodonti uzmanı var mı bildiğiniz?bir de fiyat bilgisi verir misiniz?şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Zeynep selam,
      Herhangi bir sorun yok sadece estetik bir beklenti varsa, bunun için şeffaf plaklar kullanmaya gerek yok. Estetik kompozit dolgular veya yine estetik laminalarla bu iş basitçe çözülebilir ancak 13 yaşındaki bir çocuk için bence böylesi estetik beklentilere girmek şimdilik pek doğru değil çünkü kendisi hızlı bir gelişim çağında ve yapılan şeyler erişkinliğe ulaştığında eskisi gibi iyi durmayabilir.
      Kızınızın sırıtırken ki fotoğrafını bana ulaştırabilirseniz daha net konuşabiliriz.
      e-mail : iletisim@dissagligim.com

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız