İmplant Nasıl Yapılır ?

Dental implantlar hakkında her şey bu yazıda.

İmplant Nasıl Yapılır ?

İmplant Yapım Aşamaları ve Süreci

 İmplant, diş hekimliğinin son yıllardaki en popüler başlıklarından biridir. Çünkü implantlar sayesinde eksik dişlerin yerlerine yenilerini yapmak mümkün olmakta ve bunu yaparken de başka dişlere zarar verilmemektedir.
İmplantlar diş eksikliği tedavisinde kullanılan, diş köklerini taklit eden küçük vidalardır. Çoğunlukla titanyum alaşımlardan imal edilirler. Uygulanacak bölgedeki kemik yapısına göre farklı çap ve uzunlukta olurlar.
İmplant çok kullanışlı ve rahat bir seçenek olmasına rağmen süre olarak görece uzun bir tedavidir. Son yıllarda “immediat implant” adı verilen tek seansta bitirilen tedaviler olsa da çoğunlukla 3-6 ay arasında süren belirli aşamalar içeren bir tedavi sürecidir.
Şimdi bu süreç nasıl işliyor, implant nasıl yapılır, tedavi süreci nasıldır ve aşamalarında neler var detaylıca anlatmaya çalışalım. Sonrasında ise implantla ilgili ne gibi sorunlar olur ve çözümleri nelerdir konusuna değinelim.

1- İmplantın Muayene Aşaması

İmplant tedavisi aşamalarından en önemlisi ve süreci direk olarak belirleyen en önemli etken muayenedir.
Eksik dişlerini yaptırmak için diş hekimine başvuran hastalar, diş hekimi tarafından değerlendirilir.
Öncelikle ağız hijyeninin üst seviyede olması istenir. Değilse ağız hijyenini iyileştirici tedaviler yapılır.
İmplant planlanan bölgedeki kemik dokusunun uygunluğu incelenir. Röntgen görüntüleri bu aşamada yardımcı olur. Özellikle tomografi kemik kalınlığını da göstermesi açısından tercih edilir.
İmplant tedavisindeki en önemli değerlendirme kriterleri şunlardır;
* Sistemik Durum
Hasta implant uygulamasına uygun mu ? Örneğin baş-boyun bölgesine radyoterapi uygulanan hastalara implant yapılamaz. Kemik gelişimi tamamlanmamış gençlere implant tedavisi yapılamaz. Diyabet (şeker hastalığı), kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi rahatsızlığı bulunan kişilerde ilgili doktorun izni olmadan implant tedavisi yapılamaz.
Yani öncelikle kişinin ibu tedavinin yapılabilmesine bir engeli olmamalıdır.
Uygun olmayan kişilere implant yapılması halinde başarılı sonuçlar alınamaz. İmplant tutmayabilir, kemik içerisinde harabiyete sebep olabilir, iyileşme süreci gerçekleşmeyebilir v.s.
* Kemik Yoğunluğu ve Kalitesi
İmplant sonuç olarak dişin yerini tutmak üzere, kemik içine yerleştirilen bir vidadır. Bu vidanın da girebileceği kadar genişlikte, yükseklikte ve kalitede kemik olmalıdır.
Şöyle düşünebiliriz;
Elinizde tahta kapıya asmak istediğiniz bir tablo var. Bu tabloyu taşıyabilecek büyüklükte ve kalınlıkta bir çivi ya da vida seçtiniz. Bu çiviyi kapıya çakmanız lazım ama kapıdaki tahta çok yumuşak ve çiviyi tutmuyor veya tutsa bile tabloyu taşıyamayacak. Yada çakacağınız yerdeki tahta çok ince. Çivi oraya sığmayacak kadar geniş. Ne yapmak gerekir ?
İşte çene kemiği de böyledir. İmplantın yapılması düşünülen yerde yeterli kadar kemik olmalıdır. Bunun ölçümü panaromik veya tomografik röntgenlerle yapılır.
Eğer kemik yeterli değilse implant öncesinde sinus lifting, greft, kemik ogmentasyonu gibi bazı cerrahi işlemlerle yeterli seviyeye kadar artırılabilir.
Kemik seviyesi artırılamayacak durumdaysa planlama değiştirilir.
* Tedavi Planlaması
Hastaya ne yapılacak ? Tamam implant ama üzerine ne gelecek ?
Tedavi planlaması, tedavinin her şeyini değiştirir. İmplant sayısı, tedavi süresi, ödenecek paraya kadar her şey tedavi planlaması ile ilgilidir.
Örneğin ağzında hiç dişi olmayan birine en az iki implantın tuttuğu takılıp çıkarılan bir protez de yapılabilir ya da her eksik dişin yerine birer implant yerleştirerek sabit bir protez de planlanabilir.
Tek diş eksikliklerinde estetik kaygı ve amaç varsa, örneğin ön bölgede bir dişse tedavi planlaması farklı olur; arka bölgedeki bir azı dişi için farklı olur.

2- İmplantın Cerrahi Aşaması

“İmplant nasıl yapılır ?” sorusunun cevabı daha çok cerrahi aşamasını içerir.
Muayene sonucunda implant yapılmasına karar verildikten sonra cerrahi aşamaya geçilir. Cerrahi aşaması, implantın çene kemiği içerisine yerleştirilmesinden ibarettir.
Cerrahi aşamayı diş hekiminin kendisi yapabileceği gibi bir çene cerrahına da yaptırabilir.
Cerrahi aşamada ilgili bölge uyuşturulur ve implant çene kemiğinin içerisine yerleştirilerek üzeri kapatılır. Yapılan işlem kısaca şudur; kemiğin üstündeki diş eti kaldırılır, kemik içine bir yuva hazırlanır, implant yerleştirilir ve diş eti tekrar dikilir. Bu kadar basit.
Bu işlem her implant için yaklaşık 5-15 dakika sürmektedir.
Cerrahi aşama çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleşen basit işlemlerdir. Cidden basittir, rahatlatmak için söylemiyorum. Örneğin, bir kaç seans süren bir kanal tedavisinden, porselen diş yaptırmaktan falan çok daha basit, hızlı ve acısızdır. İmplant yaptırmak hem süre hem de konfor olarak kesinlikle bir kanal tedavisi yaptırmaktan daha kolaydır.
Cerrahi işlemler tamamlandıktan sonra implantın çene kemiği ile kaynaşması için belli bir süre beklemek gerekir. Uygulanan tekniğe göre 2-6 ay implant çene kemiği içerisinde kalmalıdır. Peki neden ?
Çünkü, implantların çene kemiğiyle birebir bağlanması gerekir. Buna osseointegrasyon denir. Bu kavram implantın başarısıyla direk olarak ilişkilidir. İmplant uygulandıktan sonra osseointegrasyon için beklenecek süre uygulanan bölgeye ve tekniğe göre değişir.
Bazı tekniklerde ise beklemeye gerek olmaz dişler hemen yapılarak tek seansta işlem bitirilir. Bu tekniğe “immediat implant tekniği” denilir.
Cerrahi aşamanın başarısı sterilizasyonla doğrudan ilişkilidir. Ortamın steril olması şarttır.
Cerrahi sonrasında ilk bir kaç gün çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Buz uygulaması, yeme-içme konuları, gerekirse ilaçlar v.s.
Cerrahiden sonra iyileşme için ağız hijyeni çok önemlidir. Diş hekiminin direktifleri doğrultusunda maksimum ağız hijyeni olmazsa olmazdır.

İmplant Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cerrahiyi takiben, yani implantlar yerleştirilip dikişler atıldıktan sonra aşağıdakilere dikkat etmek gerekir. Aslında bunlar diş çekimi sonrası dikkat edilecekler listesi ile aynıdır.
Şöyle ki;
* Ağzınızdaki tamponu 30-40 dakika boyunca ısırın.
* Hekiminiz buz uygulaması tavsiye ettiyse, ki bu şişliğin minimum olması için gereklidir, 48 saat boyunca buz uygulamasına dikkat edin. Cerrahi yapılmış bölgede yanağınıza 10 dk buzu tutun 10 dk çekin. Böylece şişlik çok az olur hatta olmayabilir de.
Uyuşukluk geçene kadar hiçbir şey yemeyin. Su içebilirsiniz.
* 1 gün boyunca asla tükürmeyin, gargara yapmayın, çalkalamayın.
* Cerrahi işlem sonrasında 1 gün boyunca sigara içmeyin, alkol almayın.
* 1 gün sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
* Operasyonu takip eden ilk bir kaç gün aşırı sıcak, baharatlı-gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya dikkat edin.
* Hafif ağrılarınız için aspirin harici ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Doktorunuzun yazdığı ilaçları düzenli kullanın.
* Dikişlerinizi 7-10 gün sonra aldırabilirsiniz.
Yukarıdaki röntgende, solda henüz üst yapısı tamamlanmamış, sağda ise bitmiş birer implant görülüyor.

İmplant Kaç Günde İyileşir ?

İmplant sonrasında iyileşme sürecini iki aşama olarak değerlendirebiliriz.
Birincisi; diş eti ve çevresinin iyileşmesidir ki bu hızlı olur. Ameliyatı takiben 1 hafta sonra dikişler alınacak kadar iyileşme sağlanır. Elbette ağız hijyeni çok önemlidir.
Cerrahiden sonra, implant yerleştirilen bölgede hafif şişlik görülebilir. Bunu minimuma indirmek için hastadan o bölgeye buz uygulaması istenir. Hafif sızlamalar için de küçük dozda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Hekim duruma göre hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve ağız gargaraları reçete edebilir. Bu ilaçları düzenli kullanmak gerekir.
İkincisi; çene kemiğine yerleştirilen implantın, kemikle bir bütün haline gelmesi, kemiğin implantı sımsıkı tutması şeklinde olan süreçtir. Osseintegrasyon denilen bu süreç yapılan işleme göre 2-6 ay arası bir zaman alır.
Dişetinin altında ve kemiğin içerisindeki implantın iyileşme süreci, ağız hijyeni dışında hastaya bağlı bir durum değildir.
Cerrahi aşamasından sonra “osseointegrasyon” için yani kemiğin implant ile tam olarak kaynaması için bir süre beklenir. Bu süre boyunca hasta oradaki implantın varlığını hissetmez. Günlük hayatına devam eder.

* Kendi Ailemden Örnekler

Anneme, babama ve yengeme implant tedavileri yaptık. Neler yaşadıklarını yakından gördüğüm için sizlere onların cerrahi sonrası durumlarını anlatacağım;
Annemin altta hiç dişi yoktu. Kemik yoğunluğu da çok zayıftı. Alt çene için 2 adet implant üzerine protez planlandı ve aynı seasnta yaklaşık 30 dakikada iki implant yapıldı. Uyuşukluk geçtikten sonra biraz ağrısı oldu. Antibiyotik ve ağrı kesici ile iki gün içinde ağrıları dindi. Kemikle çok uğraştığım için biraz da şişlik oldu, iki üç gün çorba ile beslendi. Anneminki biraz ağır bir operasyondu açıkçası.
Babamın ise üstte her iki tarafta toplam 4 dişi eksikti. Yine tek seansta 4 adet implant yaptık. Kemik yoğunluğu çok iyi olduğu için işlemler de rahat geçti. Uyuşukluk geçtikten sonra hiç ağrı ve şişlik olmadı. Aynı gün normal yeme içmeye devam etti.
Yengemin implanlarında da alt ve üst çenelerde toplam 4 diş eksikti. Onun işlemleri de çok rahat geçti. İlk gün hafif ağrısı oldu, ağrı kesiciler kullandı. Buz uyguladığı için neredeyse hiç şişmedi.
İşte bunlar benim hastalarımdan değil, bizzat en yakın ailemden örnekler. Gördüğünüz gibi implant tedavisi, diş çektirmekten bile daha rahat bir cerrahi işlem.

3- İmplantın Protez Aşaması

İmplant tedavisinde hastanın gördüğü aşama protezdir. Yani protez aşaması, çene kemiğindeki implantın üzerine yerleştirilecek olan yapay diş tedavinin son aşamasını oluşturur.
Protez aşaması, ilk baştan öngörülür ve implantın nasıl yapılacağı ona göre şekillenir.
Eğer tek aşamalı implant yapılmamışsa, cerrahi aşamasından sonra duruma göre 2-6 ay beklenir ve implantın üzeri tekrar açılarak, diş etine şekil vermesi için implatın üzerine “gingiva former” (dişeti şekillendirici, iyileşme başlığı) takılır.

İyileşme Başlığı Nasıl Takılır ?

implant iyileşme başlığı
İyileşme başlığı diş etine şekil vermek için kullanılır.
İyileşme başlığı, gerçek dişlerde olduğu gibi protez dişin de sanki diş etinin içinden geliyormuş gibi doğal görünmesini sağlamak amacıyla kullanılır.
İyileşme başlığının takılması çok basit bir işlemdir, hafif bir anestezi ile hatta bazen anesteziye gerek olmadan bile yapılabilir.
İmplantın üzerindeki diş eti mümkün olduğunca küçük kesilerek, iyileşme başlığı implantın üzerine vidalanır.
Diş etinin şekillenmesi 4-10 günü bulur.
Daha sonra dişetini şekillendiren iyileşme başlığı çıkarılarak, ölçüler alınır ve dişlerin yapılmasına geçilir. Bu süreç yaklaşık olarak 1 hafta sürmektedir.
* Bazı tedavi planlamalarında, implant cerrahi aşamasında iyileşme başlığı da takılarak öylece iyileşmeye bırakılır. Bu teknik her zaman uygulanamayabilir ama yapılmışsa hekimi ve hastayı bir aşamadan kurtarmış olur. Yani 3 ay sonra tekrar o bölgeyi kesmeye ve iyileşme başlığını yerleştirip dişetinin şekillenmesini beklemeye gerek olmaz çünkü zaten süreç içerisinde diş eti şekillenmiştir. Hiç anestezi ve kesi olmadan iyileşme başlığı vida gibi çıkarılıp direk ölçüye geçilir. Bu teknikle, implantın nasıl yapılacağı yani gingiva former denilen parçanın takıp takılmayacağı, tedavi planına göre hekimin inisiyatifindedir.

 

implant süreci
Tek diş eksikliğinin implant ile tedavi edilmesi

İmplant Sorunları ve Çözümleri

İmplantlar diş eksikliğinin tedavisinde en ideal ve güncel yöntem olarak görülmektedir. İmplant teknolojisinin ve tekniğinin bu kadar gelişmiş olmasına rağmen maalesef halen sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Aslında bu biraz da işin insan faktörüyle ilgilidir.
İmplant tedavilerinde görülen sorunlar genellikle, implantın oynaması, implantın tutmaması, implant vida gevşemesi, implant vidasının düşmesi ya da implant vidasının kırılması şeklinde sayılabilir.
Aşağıdaki alt başlıklarda implant ile ilgili yaşanabilecek sorunları, nedenleri ve çözümleriyle anlatmaya çalıştım. İyi okumalar.

İmplantın Tutmaması

İmplantlar çene kemiğine “osseointegrasyon” adı verilen bir bağlatı ile bağlanırlar. Bu bağlantı basitçe, kemik hücrelerinin yani dolayısıyla kemiğin, pütürlü implant yüzeyine sıkıca tutunmasıyla oluşur.
İmplantın tutmaması ise tamamen bu bağlantı ile ilgilidir. Eğer kemik, implant yüzeyine bağlanamazsa implant tutmaz.
İmplantın tutmamasının yani osseointegrasyonun sağlanamamasının çeşitli sebepleri vardır.
Bunların başlıcaları;
Enfeksiyon : implant yapılan yerde mevcut bir enfeksiyon varsa ya da sonradan bir enfeksiyon oluşmussa, bu implant yüzeyine gerçekleşecek kemik hücresi göçünü yavaşlatır hatta durdurabilir. Böylece implant ile kemik arasında bağlantı olmadığı için implant tutmayacaktır.
Travma : implant yapılırlen kemiğe gelen aşırı kuvvetler, o bölgedeki kemik yapısını bozacağı için yine osseointegrasyonun başarısız olmasına yol açabilir.
Yanlış Eksik Ekipman : implant cerrahisinin başarısında kullanılan aletler çok önemlidir. Teknik bilgilere çok fazla girmeden açıklamak gerekirse, kullanılan cihaz ve aletlerin eksiksiz ve yapılarının bozulmamış olması önemlidir. Örneğin; implant yuvasını açmada kullanılan frezler yeteri kadar keskin değilse kemiğe yuva açmada zorlanacak ve kemik yapısını bozacaktır. Yine aynı şekilde bu frezlerin takıldığı alet de iyi çalışmıyor bölgeyi iyi soğutmuyorsa frezler işini iyi yapamayacaktır.
Sterilizasyon Eksikliği : implant cerrahisinde en önemli faktör sterilizasyondur. Çalışılan ortamdan, kullanılan aletlere kadar eğer sterilisazyonda bir sorun varsa, cerrahi sırasında açık olan kemik yüzeyinin enfeksiyon kapma ihtimali artacak ve böylece implantın tutmaması için bir neden ortaya çıkacaktır.
İmplant Markası : implantın yüzeyi ve tasarımı kemikle bağlantıyı maksimum düzeyde tutacak şekildedir. Günümüzde ve özellikle ülkemizde artık çok başarılı implant markaları kullanılmaktadır bu yüzden bununla ilgili sorun pek görülmemektedir fakat yine de maalesef kötü ve merdiven altı markalar piyasada bulunabilmektedir.
Sistemik Hastalıklar : Bazı hastalık durumlarında iyileşme metabolizması bozulduğu ya da zayıfladığı için implant yapılması mümkün olmamaktadır. Bu durum hekim ve hasta arasındaki iletişim ile ilgilidir. Hasta kendi rahatsızlığını söylemiyor ya da hekim bunu göz ardı ediyorsa haliyle bir yerlerde sorun olacaktır. Örneğin; kontrol altında olmayan diyabet(şeker hastalığı), kan sulandırıcı kullanımı, bazı özel ilaçlar kullanan kanser hastaları gibi kişilerde implant cerrahisi pek mümkün olmamaktadır.

İmplantın Tutmadığı Nasıl Anlaşılır ?

İmplantın tutmadığı çoğu zaman hasta tarafından son aşamaya gelene kadar anlaşılamaz. Hekim bu durumu rutin kontrollerde çektiği röntgenler ve muaeyenelerle anlayabilir.
Tutmamış implant en basit olarak sallanır. Tabi bunu fark edebilmek için implantın üzerindeki dişin de yapılmış olması gerekir yoksa henüz üst yapısı bitirilmemiş ağız içinde ve diş etinin altında duran bir implantın sallandığını hasta fark edemez.
İmplantın tutmadığı daha çok etrafındaki diş etinin durumuyla anlaşılır. İmplant çevresindeki diş etinde şişlik, kızarıklık, diş etinde kendini belli eden bir sorun, iltihap ve irinleşme, kanama, ağrı gibi durumlar hastayı hekime yönlendirebilecek durumlardır.
Bu gibi durumlarda hekim gerekli kontrolleri yapar ve bir sorun varsa tedavisine başlanır. Tutmayan implantları hemen yerinden sökmek gerekmez. Çeşitli tedavi yöntemleri ile sağlıklı bir şekilde ağızda tutmaya çalışılır.
periimplantitis
Yukarıdaki fotoğrafta, çevresindeki kemik erimiş halde bir implant görülüyor. Bunun çok farklı sebepleri olabilir.

İmplantın Oynaması

İmplantın oynaması iki türlü olur;
1- Gerçekten İmplant Oynuyor
2- İmplant Üstündeki Diş Oynuyor
Çoğunlukla implant değil üzerindeki diş oynuyordur ve kişi bunu implant oynuyor sanmaktadır.
İmplantı üstteki dişe bağlayan parçalar gevşemiş olabilir. Bu durumda basitçe gevşeyen parçalar tekrar vidalanabilir.
İmplantın üzerindeki dişin yapıştırıcısı bozulmuş olabilir. Yine çok basitçe diş tekrar yapıştırılabilir.
Vida kırılmış olabilir. Bunu aşağıda daha detaylıca anlatacağım.
Ya da gerçekten implant oynuyor olabilir. Bu durumda implant çevresinde gevşek ve hastalıklı yapıda bir diş eti görüntüsü vardır. Kanamalı, ağrılı, şiş bir diş eti ve dişi yerinden oynatınca sanki köküyle birlikte oynuyormuş gibi bir durum vardır.
Bir de bunlardan ayrı olarak şöyle bir durum vardır;
İlk başta sorunsuz olan implantın bir zaman sonra oynaması.
Bunun sebebi zamanla implant çevresindeki kemik ya da diş etindeki bir problem yüzünden implantı saran kemiğin erimesidir. Bir çok sebebi olabilir. Eksik ağız hijyeni, aşırı sigara alkol, sistemik hastalıklar, uygun planlanmamış üst protez v.s.
İmplant çevresindeki kemiğin harabiyetine göre tedavi seçenekleri düşünülebilir. Basit bir diş eti tedavisi, ilgili bölgeye kemik tozu denilen greft materyallerinin eklenmesi, implantın yeniden yapılması gibi seçenekler duruma göre değerlendirilir.
Sonuçta bütün bu durumların çözümü diş hekimi müdahalesidir.
Nasıl olursa olsun eğer implant sallanıyor gibi hissettiyseniz hemen diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

İmplant Vida Gevşemesi

İmplantlarla ilgili en çok karşılaşılan sorun vida gevşemesidir. Vida dediğimiz şey; implantın üzerinde bulunan ve dişi taklit eden parçayı implanta bağlayan vidadır. Aşağıdaki fotoğrafta daha iyi anlaşılabilir.
implant vida gevşemesi
İmplant ile ilgili en çok vida gevşemesi sorunu görülür
İmplant vidasının gevşemesinin sebebi ya iyi sıkılmamış olması ya da yapılan üst dişin uygun pozisyonda olmaması yüzünden zaman içinde bu vidayı gevşetici hareket yapmasıdır.
Vidası gevşeyen implant çok basitçe tekrar kendi özel tornavida gibi aleti ile sıkılarak diş eski haline getirilir.
Eğer implant üstündeki diş, vidalı tabir edilen yapıştırıcı kullanılmadan yerleştirilen yapıdaysa üstteki dişi sökmeye gerek olmadan tekrar vidalanır. Yapıştırıcı kullanılarak yerleştirilmişse üstteki dişi sökmek gerekir. Diş sökülür vida sıkılır ve diş tekrar yapıştırılır. Bazen dişi yerinden sökmek uygun değil ya da gereksizse üstten delinerek de vidalama işlemi basitçe yapılabilir.
Bir de henüz yapılmamış yani bitirilmemiş implant tedavilerinde, abutment denilen parça gevşeyebilmekte ve bu da yine halk arasında implant vidası gevşedi diye tabir edilmektedir. Burada gevşeyen parça kastettiğimiz vida değil, diş etine şekil vermek amacıyla takılan parçadır. Bunun gevşemesi durumunda da hemen diş hekimine gitmek ve yine çok basitçe yerine sabitletmek gerekmektedir. Aksi halde diş etinin iyileşmesi sorunlu olacak hatta implanta bile zarar verecek boyuta gelecektir.

İmplant Vida Kırılması

İmplantlarda vida kırılması, vidanın gevşemesinden çok daha kompleks bir durumdur. Tek çözümü kırık olan vidayı implant içinden sökmektir ancak bu kolay bir iş değildir. Yuvasına sıkıştırılmış olan incecik bir vida kolay kolay çıkmaz yerinden.
Özel alet ve parçalarla kırık implant vidası çıkarılmaya çalışılır. Hekimi ve hastayı yoran bir durumdur.
Kırık vida yerinden çıkmazsa implant kullanılamaz olur.
İmplantlarda vida kırıkları ile karşılaşmamak için hekimler çok titiz çalışır, orjinal ve yeni vidalar kullanırlar. Yine de sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

İmplant Vida Düşmesi

Burada kastedilen şey, implantın diş eti şekillendirici parçası olan “gingiva former” adı verilen parçadır. İmplant vidasının çıkması, implant kapağının çıkması diye tabir edilen durumlar bu gingiva former ‘ın gevşemesidir.
İmplantların yerleştirilmesini takip eden aylarda üzeri diş etiyle kapanan implant üzerine gingiva former denilen vida takılarak diş etine bir şekil verilir.
implant vida gevşemesi
Gingiva former, implant üzerine sonradan takılır ve diş etine şekil vermek için kullanılır.
Bu parça yerine tam oturtulamaz yada yeteri kadar sıkılmazsa gevşer ve düşer.
Basitçe hemen yerine vidalanabilir.
Kaybedilmesi durumunda, mutlaka hekimde yedeği vardır. Yerine yenisi takılabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken, hemen diş hekimine gitmektir çünkü boş olan yere doğru diş eti büyür ve orayı tekrar kapatabilir.

İmplantın Kırılması

İmplantın kırılması, implant tedavilerinde en az görülen tablodur. Çok sert ve sağlam olan titanyum alaşımlı implant genellikle kırılmaz.
Kırılan implantı sökmekten başka çare yoktur. Sökülür ve yerine yenisi yapılır.
***

Şu Yazılara da Göz Atın ;

* En İyi İmplant Markaları
* İmplant Fiyatları

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

170 YORUMLAR

  1. İyi günler ben alt çeneme 6 adet implant yaptırdım ve 3 ay bekledim dün implant üzeri vida takılma işlemi için diş etinin üzeri kesikerek vidalar takıldı eve geldim biraz ağrım oldu kesilen yerleri doktor dikti gece ağrım çoğaldı ve biraz şişme oldu ve dikişli yerler şu anda ağrıyor sizce bu durum normalmi

  2. Merhaba all on sıx için 12 imğlan takıldı aynı anda kemik grefti mebean eklendi çk gazla şişti hem damak hem yüzüm normalmi birde kemik yüklemesinde aynı anda implan terleşmesi sakıncalımı

  3. Merhaba hocam geçen hafta salı günü impilant yaptim disime 3 tane alt çenemde dikisler var fakat dikislerin olduğu bölgede impilant ustu acik görünüyor impilantim dikislerim dilime batıyor acil cvp verirseniz sevinirim şimdiden Allah razi olsun

      • Hocam merhaba temmuz 6 da kist ameliyati olup üstüne hemen implant yapilip beyaz diş gibi gözüken sanirsam implant iyilesme başlığı takildi bugün oynadığını farkettim derken yerinden kalktı ama tam düşmedi de implant da sallanma yok ama üsteki şey yerinden çıktı cikacak bu durumdan dolayı doktorum tekrar en baştan mı yapar acaba 😔

      • 1-İmplant çivi kurulması sebepleri nedir ?2-kullanılan materyal titanyum ise rengi nedir yada beyaz metalik renk dışında kullanılan sarı çiviler varımıdır 3-kopanın alt güdük sağlam implant içinde kaldı çıkarılamıyor
        Lütfen sorunla karşılaştım görüş ve öneriniz ne olabilir . Teşekkürler

      • Hocam üst düşe 3 implant takılacak ama sorum şu implant üstü gecici dis sabit mi yoksa hareketli mi bir de gecici sabit protez ne zaman takilir yani dişsiz olma durumu varmi çok merak ettim çok saolun:))

  4. Hocam merhaba,
    1 yıl önce üst çeneye 4 implant yapıldı. Ön implantlarda arada hafif kanama oluyor. Ağrı, şişme gibi sorunlarım yok. Sebebi ne olabilir?

  5. Hocam implant yaptırdım dikişleri aldılar daha çok yeni bir sıkıntı yok ama implant yapıldığı damagin dış cephesinde küçük bir beyaz kesecik var normalmi yoksa iltihap yoksa tereddüt ettim yardımcı olursanız sevinirim

  6. Merhaba hocam ben sağ alt çene 46-47 numara diye tabir edilen bölgede aralık ayında 2 adet iplant takıldı.Aradan 4 ay geçti kontrole gittim,bana malesef 46 numaralı iplantın tutmadığını onun alınacağını söyledi ve oraya köprü yapacakmış.sol çenede başka bir adet iplant yaptıracaktım.Tutmayan iplantı firmaya verip oraya yenisini takacakmış
    1. sorum aynı yerde yanyana iplant yapılıp 1 atnesinin tutup 1 tanesinin tutmama olasılığı nedir.
    2.Tutmayan implant bölgesinde kemik tedavisi neden önerilmedi.

    teşekkürler iyi çalışmalar.

    • merhaba, implantların tutmamasının çok sebebi var. kemik kalitesi, ağız hijyeni, diş eti durumu, cerrahi beceri, sterilizasyon vs vs..
      neyse sonuçta tutmadı. o bölge tekrar iyileşip implant yapılacak hale gelmeyecek kadar zayıfsa köprü en iyisi çünkü alt çenede kemik artırımı işlemleri hem zordur hem de çok maliyetlidir.
      geçmiş olsun.

  7. Merhaba Hocam. İmplant tedavimin 1.ayındayım yemek artığını çıkarayım derken implantıma parmağımla baskı uygulamam sonucu vida sallandı yerinden hafif oynadı. Ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim.

  8. Merhaba serdar bey benim bir tane köpek dişim üzerinde gömülü diş var 26 yaşındayım çalışan bir bayan olduğum için tel tedavisi ile dişi ağza sürdürmek istemiyorum. Köpek dişi çektirip yerine implant yaptırmam mümkün olabilir mi sizce ?

  9. hocam implant yaptıralı 15 hafta geçti. 3.seanstır ölçü prova için gitmekteyim. iyileştirme başlıkları her çıkarılıp takıldığında 12 implanttan 10 tanesinde sorun yok iken üst çene ön tarafta bir tanesi her söküldüpünde vida ucı kanlı geliyor. vidayı kapattığında çok çok sıkı olduğunu patlayacakmış gibi hissediyorum. 6 saat sonra sızı hafifleyip ertesi gün ağrı geçiyor. Alt çenede olan 1 taneside her söküm takım işinde çok hassaslaşıyor. nabız atışı gibi vurduktan 20 dakika sonra oda geçiyor. doktor implantta sorun yok diyor. vida başına dişeti iyileştiren krem vurdu.
    size göre implanttan dolayı yaparmı yoksa diş etimi gerçekten? diş eti ise ne yapmam lazım. haftaya diş takılacak artık. doktorum hijyenimi beğendi ama prova günlerinde vida aç kapamalarda bu sorunları yaşıyorum

  10. Merhabalar hocam 26 diş çekimi yapıldı 28 diş için 12 imlant vidası takıldı, üst çene 10 gün önce takıldı alt çene 2 gün önce alt ön köpek dişlerimin altında gömülü diş mevcutmus ( kökleri 20lige yakın hekim baya şaşırdı ve saklamak için aldı ) sorun şu ki gömülü dişin oraya takılan imlantta kaşınma mevcut bunun sebebi nedir ?

  11. Hocam yorulmadan herkese cevap verdiğiniz için teşekkür ederim kolaylıklar dilerim
    ağzımda hiç diş yok alt çeneye 2 implant yapıldı doktor üst çene için implamt olmasa da olur dedi
    iyileşme başlığı takıldıktan kaç gün sonra normal protezlerime kavuşabilirim
    Saygılarımla

  12. mrb hocam baya sıkıntılı surecten sonra şükür kemiğe kaynamıs implant şimdide iyilestirme baslıgı taktı devamlı sallanıyor takan doktorda sıkılıyor yine sallanmaya baslıyor kendim sıkılıyorum yine sallanmaya baslıyor ucundaki vida bu sorun teskil edermi bu soruyu size sormamın sebebi bu konuyla ilgili birsey bulamadım nette birde implatı takan hocaya guvenım hıc kalmadı

  13. Benim 1 ay önce 10 tane implant marka vida konuldu ama ağzımda hiç vida varmış gibi hissetmiyorum vidalarda görünmüyor saten 3 ay icerisinde vidalar görünürmu yoksa tekrar lokal anestezi ile kesimmi yapılır Birde dudağında his kaybi olmuştu bir hafta sonra gittiğimde vida kapağı gevşemiş demişti doktorum yani kapakli vida mi takılmış oluyor hocam kesilmeye gerek kalmayacakmidir.

  14. Iyi akşamlar Serdar bey benim 1 ay önce 10 tane implant yapıldı ama ağzımda hiç vida görünmüyor doktorum 3 ay sonra görüşelim dedim 3 ay icerisinde vidalar görünürmu yoksa tekrar damagimi kesecektir merak ediyorum Birde tekrar kesilirse damaklarim lokal anestezi mi yapılır teşekkür ederim

  15. merhaba hocam bende kemik erimesi var dişlerimde [18 yaşından küçüğüm] ve geçen sene ameliyat oldum işte 1 dişimçekildi sonra ağzıma bi madde koydullar bu kemik erimesini durduracak yada en azından 18 yaşına kadar dişlerini tutar dediler ama olamdı herneyse ben 18 yaşıma gelince implant yapıcam ama orada kemik yok yaani nasıl olur

  16. Merhabalar. Hocam bugün iki implant yaptırdım . Birine vida yerleri açtıktan sonra yaklasik 30 kez çakma işlemi yaptı diğerine vidayı sadece vidalama başlığıyla taktı. Çakma işlemini kemiğin yumuşak olması nedeniyle sıkıştırmak için yaptığını.soyledi. bu o kemikte.acilan yivleri parçalamaz mi. Ilerleyen süreçte bu travmaya bağlı olarak implantin kaynamasini engellemez mi. Teşekkürler..

  17. Hocam Merhaba.
    Yaklaşık 6-7 ay önce 1 üst çeneye 1 de alt çeneye ICX marka implant yaptırdım.
    Üstte sorun yok tuttu.Hatta dikişten sonra direk alıştırma başlığı takıldı o derece hızlı iyileşti yani..
    Fakat alt çenedeki implant protez aşamasında dokrorun elinde kaldı geri cıktı yani..Hiç tutmamış
    Bunun üzerine ne yapacağımızı bilemedik..Doktor daha derine daha agresif bir model ile tekrar uygulamaya karar verdi ve uyguladı.
    Tutmama sebebini bilmiyorum,fakat bu implant hikayesinden çok kısa (10gün) önce 20 lik dişimi çektirmiştim.( implant yaılacak diş ile arada 1 diş daha var).
    dilimle vakum yaptığımda ağzımda hafif intihap tadı vardı ve ben intihap vs. olabilir düşüncemi dr. ile paylaştım.
    sonra benim uyarılarımla agumentin yazdı kullandım.
    agumentinden sonra o iltihap tadıda ortadan kalktı .
    heralde sorun bu dedik ve hersey yolunda gidiyorudu.
    taki protez aşamasına gelene kadar.
    protez takılırken tam anlamıyla sıkamadı bile fakat protezi buna rahmen taktı.diş az da havada kaldı.
    sadece 1 gece kıvrandım resmen canım çok yandığı için sabah gidip protezi kestirerek aldırdım.fakat az da olsa zorlamaya rahmen implant gelmedi.
    tekrar alıştırma baslığı takıldı.2 üç gün hafif ağrı vardı.
    Şu anda alışma başlığı ile sorun yaşamıyorum fakat tekrar dilimle vakum yapınca intihap tadı gelmeye basladı.
    Size sorum şu:
    Tüm bu implant sürecinde önce çektirdiğim 20 lik dişin yada çektirmediğim kök (hemen implantın yanındaki ) dişin
    olası iltihaplı olması veya 6-7 ay sürede agumentin kullansam bile tam anlamıyla geçmemiş olması
    gibi nedenlerden sıkıntı yaşıyor olabilir miyiz.
    eğer böyle ise implantı çıkarmadan bu intihabı yada neyse tutunmaya engel sıkıntıyı nasıl giderebiliriz.
    sizden yardım rica ediyorum.
    gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum.

  18. Mrb hocm 2 tane implant var üst çenemde bu aralar çenemi Diş Sıktığımı farkettm ne qibi sorunlar ydaa ne yapmalym implant yapan doktor sorun olmaz diyo pek qüvenmedim size sormak istedim

  19. Merhabalar serdar bey. Ben 2 tane implant yaptırmak istiyorum ikiside ön tarafta 1 tanesinin yeri boş bir tanesi de kök var çekilip aynı gün içinde implant oraya yerleştirilir mi.. Ve bu implant tedavisi uzun olduğundan bu vidayı koyduktan sonra üzerine geçici diş yapılır mı

  20. Merhaba hocam 3 ay önce Impilant Takıldı Yaklaşık 8 tane Bugün Estetik Yapacak Hoca Gördü Ve On dislerin uzun vade gitmeyecegini bir tane daha impilant Yapılması söyledi yapıldı Bir Tane Daha Hemen kapaklari da takıldı 1 Ay Içinde Dişlerim yapilacak ama Neden 3 Ay bekledim de Şimdi 1 Ay bekliyorum hemen iyilesme kapaklari takıldı Sorun olur mu

  21. Takılan 3 implantımdan ikisinde sorun yok fakat bir tanesinde başlık takıldıktan sonra değdiğimde hafif baskı ve acı hissediyorum. başlığı takarkende acı hissediyorum. Fakat doktorum impilantta sorun olmadığını söylüyor.

  22. Merhaba 70 yaşında annemin dişlerini yaptırtmak istiyorum. Tek tük dişleri var ama çekilecek , Altta ve üstte kaç adet implant olması gerekiyor. Bu arada şeker hastalığı var ilaç kullanıyor. İmplant yapılmasına engelmidir. ? Kemik erimeside olabilir.

    Yerli implant ve zirkonyum kaplamanın tahmini maliyeti ne olur. iyi çalışmalar dilerim.

    • Merhaba,
      Neden zirkonyum ? Estetik için mi ? Peki metal altyapılı porselenlerle de mükemmek estetik sonuçlar elde edilebileceğini söylesem ve böylece en az 5-6 bin tl kar etseniz..
      Klasik vakalarda üste 8, alta 6 implant gerekir. Tabi bu her zaman mümkün olmaz. İmplant tedavilerinde çoğunlukla kişiye özgü planlamalar yapılır ve bu da muayene etmeden bir fikir oluşmayacağını gösterir.

  23. merhaba bana 12 implanttan hemen sonra iyileştirme vidası takılmıştı ancak implanta göre buyuk oldugundan 2 ayın sonunda bu kapaklar çıkarılıp yerine küçük kapaklar takıldı.Sizce dişlerime kavuşmama kaç gün kalmış olabilir?

  24. Iyi gunler. Oncelikle veridiginiz bilgiler icin cok tesekkurler. Benim sag alt tarafima iki implant yapildi ve aradan 2 ay gectikten sonra iyilestirme basligi takildi. Basliklarin birisi tam oturmusken, birisi yamuk ve tam oturmamis sekilde. Bu bir sorun olusturur mu acaba ? Simdiden cok tesekkurler.

    • Merhaba,
      Bilimplant daha önce duymadığım ve çalışmadığım bir marka. İnanın o kadar çok marka var ki hepsini bilmek imkansız. Bilinen amrkalardan şaşmamak lazım ama hasta tarafından bakınca hangisi bilinen hangisi bilinmeyendir bunu diş hekimi olmayan anlayamıyor. Burada hekiminizle olan iletişiminiz önemldir. Onun direktifleri ve açıklamalarına göre hareket etmek gerekir.

  25. Merhaba hocam ben dün bir dişimi çektirdim ve yerine implant yapıldı çene kemiğim çok kuvvetli olmadığı için doktorum 5 ay sonra gelmemi istedi.Bu durumda implantımın üzerini deri kapatır mı? Tekrar lokal anestezi ve kesme işlemi olacak mıdır?

  26. Merhaba hocam. Bugün doktorum sağ üst tarafa iki implant yaptı. (Ayrıca implantı olmasını istediğim diş değil de başka dişe yapılmış oda ayrı bir konu. Eve geldiğimde fark ettim. Bu konu hakkında ne yapabilirim fikrinizi isterim. Not:yaptığı dişte çürüktü ama ben ona yapmasını istemiyordum. Köpek dişinin yanındaki hasta olan dişimi istemiştim.) 9 ocak bugunun tarihi, nisan 20 sinde düğünüm var. Doktor bey vaktimiz olmadığı için gerekçe göstererek, tedavime başladı. Çürük olan 2 dişimi çekti kitle oluşmuş onu aldı ve çene kemigimi erittiği için kemik tozu koyup implant yerleştirdi.hepsi biranda yapılması doğru tedavi midir? Görüşlerinizi bekliyorum. Teşekkür ediyorum.

    • Merhaba,
      Cerrahi işlemlerde, güvenlik sınırları dahilinde bir seferde ne kadar çok işlem yapılırsa o kadar iyidir. Dİğer yandan, hang dişinize ne yapıldığını bir röntgen olmadan muayene etmeden bilemeyeceğim için yorum yapamam. Aşırı harabiyet olan dişler için çekim düşünülebilir ancak çok harap değilse dişler kurtarılabilir. Dediğim gibi durumunuzu bilmediğim için yorum yapamayacağım.
      Geçmiş olsun.

  27. Selamun aleyküm hocam 12 implant taptırdım azımda hiç diş yok en arka dişlerde tek veya çift kanat yapılması sağlıklımı tek kanat olursa toplamda 4 kanat olacak..iki kanat olursa toplamda 8 kanat olacak.. saygılar

    • Merhaba,
      İmplantların üzerindeki planlama zaten hekiminiz tarafından implantlar yerleştirilmeden önce yapılmıştır. Siz planlamayı hekiminize bırakınız, en uygun şekilde hekiminiz ayarlar. Ben görmeden, ağız içini ve implantların yerlerini görmeden bir şey diyemem.

  28. Mrb hocam yaklaşık 20 gün önce kemik tozuyla güçlendirme yapılarak sol alt çeneme 2 adet implant yerleştirildi.Bundan 4 gün sonra dikişlerim attı ancak ben farketmedim.Doktorumda ancak dikişleri almak için verdiği 10 günlük sürenin sonunda gittiğimde farketti. Ve 3 günlük antibiyotik tedavisinin ardından implantları tekrar çıkardı.İmplantlarımın 8 gündür çıkarmış olmasına rağmen implant yerlerimden iltihap gelmekte ve ağrılarım devam ediyor.Bu durum ne kadar sürecek

    • Periimplantitis, implant çevresinde bir sebeple enfeksiyon oluşması durumudur ve sizde de bu olmuş. İmplant oradan alınmış olsa dahi çevredeki dişe ti ve kemik de etkilendiği için tamamen iyileşmesi zaman alacaktır. İmplantların alınmasından 1 hafta sonra iyi derecede iyileşmiş olması gerekir. Sizde hala sorunlar varsa hekiminize kontrole gidiniz.

  29. Merhaba hocam ben implant yaptırıyorum. Ağzımın arka kısmında dişlerim yok. Vidaları takıldı. Bugün dişçiye gittim. Vidaları yerlerini açtılar. Eve geldim. Akşam saat 10 gibi yattım. Uyandığımda ağzımın içi kan içindeydi. Birazda ağrım var. Ne olmuş olabilir. Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Saygılarımla…

  30. Merhaba hocam benim agzimda yaklasik 12 tane curuk var hepsinin kokleri kalmis durumda 2 doktora gittim birincisi 8 adet implant yapilacagini soyledi disi cektigimiz gibi implant takacagini soyledi ben pek guvenemedim acikcasi 2.ci gittigim doktorda kemiklerin durumu kötü dedi butun kökleri cekip gecici bir protez yapacagini soyledi 5 6 ay kemikler iyilestikten sonra duruma gore implant sayisi verecegini soyledi ne yapacagimi sasirmis durumdayim sizin yorumunuzu cok merak ediyorum
    Tesekkurler.

  31. Hocam İmplant yaptırmak istiyorum aynı zamanda bebek planladığımız bir dönemdeyiz. vidalar takıldıktan sonra gebe kalma durumu oluşursa bir sorun teşkil eder mi ?
    Teşekkürler

      • Merhaba hocam üst çeneme 6 implant yapıldı birgün sonra 4 implant üstüne geçiçi protez takıldı 20 gün sonra protez in kenarı kırıldı kırılan kenar traşlanıp dil değmesi engellendi buraya kadar tamam yeni protez şimdilik takamayız çünkü vidayı sökerken kuvvet uygulanacağı için zarar veririz dendi 2 ay sonra yapıla bilir dendi banada mantıklı geldi.. Bu konuda sizin fikriniz nedir

  32. Sayın hocam. Benim ağzımda hiç diş yok ve protez kullanıyorum. Alt çenemde damak yok denecek kadar az ve kemikte çok zayıf. İmplant yaptırmak istiyorum. İmplant yapımı tamamlanıncaya kadar ben protezimi kullanabilirmiyim. Tahmini fiyat ne kadar olur. Saygılarımla

  33. merhaba yaklaşık 4 ay önce yaptırdığım implant henüz iyileşme süresinde yaklaşık 1 hafta sonra iyileşme başlıkları takılacak, fakat 3 gün önce implantımın birinde birdenbire kendiliğinden başlayan bir ağrı oldu. implant yapılan yerin kökünden üst kısmına kadar yanak dışından dahi dokunamıyorum inanılmaz bir ağrı sol kulağıma vuruyor. implant sol alt çenede küçük azı dişin yerine yapıldı. henüz diş eti altında iyileşme sürecindeydi. ve hiç böyle bişi olmamıştı yaklaşık4 ay oldu. doktorum kontrol etti diş etinde birşey görünmediğini söyledi. ama ağrım çok fazla. sebebi ne olabilir ? implant diş etinde niçin böyle bir ağrı yaratır ?

    • implantlar genellikle ağrı yapmaz, başka bir dişinizde özellikle üst azılar hatta 20 yaş dişinde bir sorun yoksa implantı röntgen eşliğinde kontrol etmek gerekir. implant çevresinde şişlik, kanama, kızarıklık yoksa sorun olduğunu sanmam.

      • teşekkür ederim hocam. ağzımın sol tarafında altta 1, üst çenede de 4 implant var. hepsi iyileşme döneminde yani aşağıdaki implanta temas eden bir diş veya bişi yok. sol tarafım boş. sağ tarafımdada geçici dişler takılı. ağrı beni huzursuz etti ama yine de teşekkürler. diş etinde bir problem görünmüyor. bu arada diş ağrım başlamadan 2 gün önce detertraj yapılmıştı onunla alakalı olduğunu sanmıyorum ama başka da bir müdehale olmadı bu 4 aylık sürede yada başka bi sorun. tekrar teşekkürler

  34. Merhaba hocam, ben nerdeyse 1 yıl kadar önce dış cektirerek aynı anda vida takılarak implant yaptırdım.Üç gündür dişlerin sızlıyor ve implantin yapıldığı dişinin kok yerine doğru hatta biraz daha ilerisinde deride bir yumuşama farkettim, Ancak agri o disimde degil de baska bir yerdeymis Gibi hissettim bulunduğum yerde başka sağlık kuruluşu olmadığından sağlık ocağına gittim ve bana a Ile baslayan antibiyotik Verdi, aksam 1 tane ictim ‘ve gece agzimda kotu kokulu bir akinti hissettim disimi fircalarken o yumusak yeri hafif bastirdigimda yesil renk irin aktigini gordum.simdi Ben antibiyotigi bitirdikten sonra mi yada hemen yarin mi gitmeliyim discime?antibiyotik hem agrimi gecirdi hemde apseyi akitti,ama başka yapılacak bir tedavi var midir?

  35. İyi akşamlar serdar hocam ben bundan 3 ay önce sağ üst dişlerime kanal tedavisi yapılmış ancak başarısız olduğu için çekildi ağrılarım durmadığı için nöroloji gitmek zorunda kaldım 1 ay sonra yapilan sonuçlarından sonrası trigeminal nevralji tehşisi konuldu hocam bu hastalık sağ tarafımdaymış arada sıra ağrılar tutuyor hocam tedavisine başlanıldı ama implant yaptırmaya başlıcam ama hiçbir diş hekimi implant yapmaya yanaşmıyor yapamayız diyorlar bu hastalık yüzünden implant yapılamaz mi bana hocam

      • Hocam doktorumdan izin çıktı bugün abim gibi sevdiğim diş doktorum sağ tarafıma 2 tane birden implant attı operasyonum çok rahat geçtide ben bundan 1 hafta önce antibiyotik kullanmıştım ağzımda aflar çıkmaya başladı implantı mı yapan doktorum 2 tane ayrı antibiyotik yazmış birinin adı ornisid fort 500 mg diğeri ise klacid 500 mg antibiyotik olmuş bundan önce kullandığım antibiyotik cec 1000 mg eriyen tablet antibiyotik kullandım hocam ondan dolayı ağzımda aflar ağız içimde bilinmez yanmalar oluştu doktoruma söyledim ancak yinede bu iki antibiyotik sabah akşam bitirmemi istedi hocam ama yutmak istemiyorum çok antibiyotik kullandım kullanmasam implant ameliyat yerimde sıkıntı olurmu hocam

  36. Hocam önde yan tek dişe implant yaptirmak istiyorum.nevsehirden istanbula gelip yaptirmayi düşünüyorum.3 hafta kalicam.cok gel git yaparmiyim.yoksa nevsehirde mi yaptirmaliyim.

  37. merhaba, benim sorum olacaktı; agzımda 11 implant var. ancak 12 inci implanta sorun çıktı, sorun implanta mı doktorda mı emin degilim. ilk takıldığında 4 ay bekledik, protez takmak için açıkdığında implantın tutmadığı kolayca anlaşıldı ve söküldü, ben 12 implantın tutmamasını implant kalitesizliğine yormuştum, ilginç olan implan firmasından kimse gelmemişti(ilk 11 implantta firmacı nezaret etmişti) 4 ay bekledikten sonra aynı doktor aynı yere 2. kez implant koydu, bu sefer farklı marka-swiss implant-koydu, firmadanda biri geldi. 4 ay bekledikten sonra implantın tuttuğu anlaşıldı ve protez takıldı. ancak 3 ay sonra implantın oynadıgı-agrı yapmaya başlamasıyla anlaşıldı. ve implant çekildi. benim size sorum .aynı yere 3. kez denenebilir mi 2.doktor hatası oldugunu düşünüyorum, ücreti-1500 tl yi bana geri ödemesi gerekmiyor mu. tşk saygılar useyitoglu@yahoo.com

    • Merhaba,
      * Ücretin ödenmesi siz ve hekim arasındaki iletişime bağlı. Siz ben buraya implant istemiyorum derseniz elbette geri ödemenizi yapacaktır.
      * Diğer meseleye gelince; implantın tutmaması tek faktörlü bir şey değil. Şöyle ki, bölgedeki kemiğin kalitesi, ağız hijyeni, hekim becerisi, implant tipi, implant markası vs. gibi çok faktör var. İki implant da tutmadıysa benim aklıma implant yapmanın zor olduğu bir bölgede implant yapmaya uğraşıldığı geliyor. Örnek vermek gerekirse, bir tarafı kalın, ucuna doğru incelen bir tahta düşünün. Kalın tarafa çivi çakmak kolaydır ancak ince tarafa bunu yapmak zordur. Buna direk doktor hatası ya da firma hatası diyemezsiniz.

  38. Merhaba tek sormak istediğim implant yapılırken narkoz ile uyutma yapılabilinir diye okudum. Uyutma sırasında idrar için sonda takımı yapılması gerekir mi? Sonda takılmadan yapılabilinir mi? Tek bir implant uygulaması için sormuyorum. Tüm ağız da eksiklerin çok olmakta durumunda yapılacak olan için soruyorum

  39. Merhaba hocam ben uc gun once ust iki tarafima kemik tozu ve impilant uygulandi suan yuzumde şişlik ve morluklar var ben sigara kullanan biriyim evet cok yanlis bisey ama dayanamiyorum cok nadiren arada icersem bir sakincasi olurmu lutfen cevaplarsaniz sevinirim

  40. Slm serdar hocam bundan 2 ay önce sağ üst azı dişim çekildi ardından 2 hafta sonra azı dışımın yanındaki dişte kırıldı çekime gitti sol üst dişimde dişimde kanal tedavisine cevap vermediği için çekilmek zorunda kaldı. 3 tane dişsiz yerim var sorum şu hocam aynı anda sağ ve sol üst tarafıma implant yapılabilirmi hocam bilgilendiriseniz sevinirim hocam

  41. Teşekkür ettim hocam.Sadece belli yönde fırçalarsam diş etinde kanama oluyor az olsa da. Ve hafif ağrı oluyor daha sonra ağrı yok hiç. Dediginiz gibi dış hekimi bakması lazım ve röntgen çeker duruma gore karar verir.Iyi çalışmalar hocam

  42. Mrb hocam ben 2 tane sağ üst dişime 1 tane alt dişime implant yaptirdim 6 sene oldu yaptirali dişlerimi yanak dönük şekilde olan fırçalarken bi implant dışım ağrıyor bu olay yaklaşık 3 sene önce de fırçalarken de olmuştu.Yemek yerken hiç sorun yok dişlerimi dile dönük şekilde fircaladigimda da sorun yok sadece yanak bölümünde fircaladigimda az ağrı var acaba dış etim mi sorunlu bilemedim

    • Özgür,
      Görmeden hiç bir şey diyemem. Diş etinde sorun varsa mutlaka kanama da olur. Eğer fırçalarken kanamıyor ama ağrı oluyorsa, implant olmayan dişlerden biri ağrıyor olabilir. Bir diş hekimine uğrayabilirseniz ne olduğu ortaya çıkacaktır. İhmal etmeyin, ister diş ister implant olsun hemen çaresine bakın ki başınıza iş açmasın.

  43. Hocam merhabalar, 15 gün önce üst çenedeki çürük dişler sökülüp, yerlerine 7 adet implant takıldı. Üst çenemin sağ tarafındaki cerrahi kesikler, kısmen iyileşirken; sol taraftaki kesiklerin etrafında kızarıklık ve sarı (iltihap gibi) lekeler var. Dişlerimi fırçalarken sol tarafta, çok az da olsa kanama oluyor ve fırça darbelerinde damak eti çevresinde sızlama da oluyor. Bu durum iyileşme sürecinde normal midir hocam?

    • Kerem Ozturk,
      Dikişleriniz alındı mı ? Dikişler alınırken sorun yok dedilerse iyi bir ağız hijyeni ile hızlıca iyileşecektir. Bu durum dikişler alındıktan sonra ortaya çıktıysa en kısa zamanda hekiminize uğramanız faydalı olacaktır.
      Geçmiş olsun.

  44. hocam merhaba yaklaşık bırbucuk yıl once ıkı implant çaktırdım fakat biri acıkdı ikincisi açık diildi daha sonra dr gittiğimde ikincisini de çıkardı ve sıkarken cenemde ağrı hissettim bu nrmalmidir ve şuan gömülü durumdalar röntgende kemikle bütünleşmiş gibi durumdalar fakat ben tedaviye gitmeksenterettut ediyorum

  45. Günaydın hocam Ben 6 tane İmlant Yaptırdın Üst Dişime Bir Ay Oldu Sorunum Vida gevşemesi bir Tane Vida düştü Doktoruma Gitdim Tekrar Taktı Çok Basitçe Ertesi gün Aynı Vida Sabah Kalktım Sallanıyordu Ben Kendim Sıkaladım Gece Galiba Damaklarımı Sıkıyorum Her Sabah Oluyor Ve Sıkılıyorum Sorum Yanlışmı Yapıyorum Her Gevşediğinde Doktoramı Gideyim Bilgilendirirseniz sevinirim Teşekkürler Saygılar

      • Merhaba hocam ben üst çeneye 6 implant üstü sabit porselen dişleri taktım bir ay dır kullanılabilmekteyim tek sıkıntım yemek yerken dişlerimin vurma sesi gelmesi ailem her yemek yerken düzgün ye demesi benim sıkıntım bu bu konuda ne yapılabilir alışma süresini gerekliYoksa bir sıkıntı mı var şimdiden teşekkür ediyorum sorulara yanıt verdiğiniz için

  46. İyi akşamlar serdar bey. ben 30 yaşındayım sağ taraf köpek süt dişim düşmedi. ana dişde arkada damağımda çıktı. gittiğim ortodondist ler tel tedavisi önerdi ama ben tek diş için 2 sene telle gezmek istemiyorum. 2 dişi de çektirip implant yaptırmak istiyorum. sizce bu uygun mudur. ve ı dişler çekilince 2 3 ay o bölge boşş mu kalması gerekiyor. çalışan bir bayanım ve ön diş olduğu için tereddüt ediyorum. siz ne önerir siniz

  47. Merhaba doktor bey ben 73 yaşındayım ssk dan emekliyim maddi dururmum iyi değil alt ve üst çene çıkarılabilir damağım var ve ağzımda sadece 5 diş var bu dişlerden 2 tanesi kırıldı ve bir tanesi şişti ben bütün dişlerimi çektirdikten sonra alt ve üst çene dişsiz damak yaptırabilir miyim yaptırırsam ne zaman damağım takılır dişlerimi çektireceğim için hemen takılabilir mi ağzım boş kalamam bilyorsunuz bana yardımcı olursanız sevinirim ve fiyatı ortalama ne kadardır? teşekkürler iyi çalışmalar.

  48. Doktor ben isvecte implantat yaptiriyorum ust ceneye 5 alt ceneye 5 son duruma geldim fakat ust cenedeki 5imoilanta biri tutmamis 4tane yeterli olurmu Benim hic kendi disim yok

  49. Serdar bey merhabalar. Ben bir hafta once sol altta bir azı dişimi çektirdim.(6 numara diyorsunuz siz sanirim).Yerine implant yaptirmak istiyorum henüz 25 yaşındayim. Bu uygulamayı çekim yeri iyilestikten sonra hemen yaptirmali miyim yoksa örnegin bir yıl sonra yaptirsam nasil olur. İdeali nedir.Tavsiyeleriniz neler olur.Teşekkürler.

    • Bahar,
      1 yıl kadar beklenebilir ama en ideali çekim yeri tamamen iyileşince yani 2-3 ay sonra yaptırmaktır. 1 yılda genellikle sizin yaşınızda kemik hacminde pek sorun olmaz ama diğer dişlerin boşluğa doğru kayma ihtimali var. Eğer maddiyat olarak beklemeyi düşünüyorsanız zaten implant 3 ay sürecek 3 ayda parça parça ödersiniz. 🙂

  50. Önde iki tane süt dişim var ve biri sallanıyor ve görüntü olarak çok rahatsız oluyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim doktora gittim fakat olabildiğince bu dişleri kullan dedi siz ne tavsiye edersiniz

  51. Merhaba, ben 23 yaşındayım. 1 şubatta sol alt çene kemiğime 3 adet implant takıldı. kemiğim çok ince olduğu için kemik tozu eklendi. 9 gün kadar dikişlerim durduktan sonra alındı. bu süreçte çok temiz baktım dişlerime ve implant bölgeme. dikişler alınırken doktorum izinliydi, asistanı aldı dikişlerimi ve çene kemiğimin dışa bakan tarafında biraz bir yara olduğunu söyledi. andorex gargara yazdı fakat tuzlu suyun da günde 3 kere kullanımında etkili olacağını ve yaranın kapanacağını söyledi. ilacı almak yerine tuzlu suyla gargarayı tercih ettim. 25 şubatta yaranın olduğu eski yerde kemiğin göründüğünü fark ettim. ayrıca implant bölgesinin küçücük bir yerinde açılma gördüm. başlarda demire benziyordu. doktoruma bildirdim, hemen augmentin ve andorex kullanmamı söyledi, enfeksiyon kapmasın diye. ertesi günün akşamında kullanmaya başlayabildim anca. bu 5.günüm oluyor kullanalı fakat kemik hala görünüyor ve implant bölgesinde demire benzeyen şey kemiğe benziyor artık. ilaçlarım bitmek üzere. bu durumda ne yapılmalıdır ya da sonuçları ne olur sizce? yardımcı oluşanız sevinirim. iyi günler…

    • Selam,
      Görünen şey kemik değil de büyük ihtimalle kemik tozu diye bilinen greft maddesidir. Genellikle sorun olmaz. İlaçlarınız bitince tekrar hekiminize gidiniz. Bu süreçte kontrol altında olmakta fayda var. Endişelenecek bir durum yok zaten hekimleriniz en uygun şeyleri yapmışlar ve yapıyorlar. Sizinki gibi zor implant vakalarında bu durumlar çokça yaşanabilir. Sorun olacağını zannetmiyorum. Olsa bile hekiminizin duruma yaklaşımından tecrübeli olduğu anlaşılıyor, hemen halledecektir.
      Geçmiş olsun.

  52. Merhaba Serday Bey. Ben iki tane azı diş bölgeme implant yapmayı düşünüyorum. Benim tereddüdüm şu: Bende küçüklüğümden beri uyurken diş gıcırdatma rahatsızlığı var. Birçok tedavi yöntemi (psikolog, gece plağı vb) denedim.. artık bıraktım hepsini. Ben implant yaparsam diş gıcırdatma olayı nedeniyle bu uygulama bende başarısız olur mu? Teşekkürler…

    • Rıza Aka selam,
      Hayır başarısız olmaz. Diş gıcırdatma daha çok implantın üzerinde takılacak olan dişlerle ilgili olacağından çok küçük bir düzenlemeyle bu dişleriniz gıcırdatmadan etkilenmeyecek şekilde tasarlanabilir. Bu durumu hekiminize bildirirseniz basitçe halledilebilir.
      Geçmiş olsun.

  53. Merhaba ben de iplant yaptırmak istiyorum iki alt sağ ikişer alt üst sol olmak üzere ege Üniversitesi hastanesine gittim marka söylemedi ama Türk malını tercih edebilirsin dedi maliyet açısından tane başına yaklaşık 900tl hepsinin pek fark yok dediler çevremdeki herkes Türk malı yaptırma yaptırmışken iyisi yaptır diyorlar ama maalesef maddi durumum çok yok sizce ne yapmalıyım kafam karıştı lütfen cevap verirseniz çok sevinirim teşekkür ederim

  54. Hocam merabalar bir ay oldu impilant tedavisine başlayalı sigara vb. Şeylerde kullanmıyorum ağrılar bir türlü geçmiyor üst çenede iki adet impilant ikinci kutu antibiyotikte bitti normalmidir bu ağrılar. Tekrar çıkarttıraçakmıyım teşekürler

    • Muammer selam,
      İmplant cerrahileri sonrasında genellikle hiç ağrı olmamaktadır. Bazı zor vakalarda ise bir kaç gün, en fazla bir hafta hafif ağrı ve şişlik olabilmektedir. Siz iki haftadır devam ettiğini ve hiç geçmediğini söylüyorsunuz. Bu, bana bir problem olduğunu düşündürüyor ama durumu da bilemediğim için net konuşamıyorum.
      Eğer hekiminiz bir sorun olduğuna kanaat getirirse implantları o bölgeden almayı düşünecektir. Bunu hekimizle iletişim içerisinde bulunarak halledebilirsiniz.
      Geçmiş olsun.

  55. Merhaba Serdar Bey, 23 yaşındayım. alt çene arkalara 2şer implant yaptırıyorum. şuan ilk aşamadayım ve yanağım çok şişti . Buz , antibiyotik kullanıyorum. Fakat yüzümün şekli değişecek şekilde yanağım şiş ne yapmalıyım ?

    • Nur selam,
      Aşırı derecede şişliğiniz varsa bu iki sebepli olabilir,
      1- İmplant yapılırken zor bir bölgedeyse kemikteki operasyonun zorluğuna bağlıdır,
      2- Enfeksiton kapmıştır.
      Hekiminiz size gerekli bilgilendirmeyi yaptıysa sorun yok ama şişlikten henüz hekiminizin haberi yoksa en kısa zamanda hekiminize uğrayınız.
      Geçmiş olsun.

  56. Doktor bey öncelikle size teşekkür ediyorum insanlara yardımcı olmak için yazdığınız metinlerden dolayı ben de implant yaptıracağım sizin yazılarınızı okudum sayenizde aydınlandım hala sizin gibi doktorlar kaldı mı bu dünyada gurur duydum

  57. ‘İmplantın kırılması, implant tedavilerinde en az görülen tablodur. Çok sert ve sağlam olan titanyum alaşımlı implant genellikle kırılmaz ‘ demişsiniz ama iş bilmeyen ***** hastanesinde protez bolumunde çalışan hekimlerden dolayi implantim kirildi.çekeceğim ağrılar yanimda kar olacak ; sorum şu: implant cikarilacakmis, bundan sonraki iyilesme sureci ve yeni implantin tekrar oraya takilma sureci hakkinda bilgi alabilir miyim.saygilar

    Serdar Ekici Notu : *** ‘lı bölüm hastane ve hekim açısından kötü algı yaratmamak adına tarafımca kapatılmıştır.

    • Ali selam,
      Talihsiz bir durum. Cidden implant mı kırıldı yoksa vidası kırılıp içinde mi kaldı ? Belki vida kırılıp içinde kalmıştır. Neyse..
      İmplantın çıkarılması basit bir işlemdir. Diş çekimi gibi düşünebilirsiniz. İmplant yapılırken yapılan şeylerin tersi yapılacak. Sonrasında da tıpkı diş çekimi gibi yara yeri iyileşir ve yerine yeni bir implant yapılabilir. Ağrı duyacağınızı sanmıyorum. İşlemden sonrada çok ağrınız olmaz tabi hafif sızlma normaldir ama şiddetli ağrı çekmezsiniz.
      Geçmiş olsun.

  58. Merhaba iyi günler Serdar Bey. 3 tane süt disim ağzımda duruyor. Doğuştan arkadan gelen dis yokmuş malesef. Bir tanesi cok agridigi icin bugun doktora gittim.Alt arka dislerimden biri bu. Doktor implant uygulanması gerektiğini söyledi. 18 yasindayim henuz .Bunun bir sakıncası var midir yada uygulanabilecek baska bir yöntem ? Bir de on disimde kaplama ve bazı dislerimde dolgu varken dış teli takilamaz diye düşünüyorum ama bu mümkün müdür ? Tesekkurler

    • Elif Apak selam,
      İmplant uygulaması için çene gelişiminin tamamlanmış olması gerekiyor. Bana kalırsa 2-3 yıl daha beklemek daha doğru bir yaklaşımdır.
      Ortodontik tedavi için ise kaplamalar ya da dolgular bir sorun teşkil etmezler.

  59. Merhabalar 21 yaşındayım alt çenemde hiç azı dişim yok ve da ve sola 2 şer tane implant yapıldı şu an iki tarafta da iyileşme başlığı takılı antibiyotik kullanmıyorum enfeksiyon riski var mıdır?

  60. Merhablar, benim anneme geçtiğimiz Nisan ayında implant tedavisi uygulanmaya başladı Eylül ayında protez takıldı. Annemin sağ alt çenesinde köpek dişinden itibaren dişi yoktu.Yalnız anneme tedavi olduğu hastanede iki implant yapılıp protez takılacağı söylendi fakat ameliyat sırasında bu plan iptal edilip arkaya iki implant boşluk olmadan yan yana çakılıp öndeki köpek dişi ile kesici dişine tutturuldu. Ayrıca annemin çenesinde kemik oranı az olduğu için çok ince implant takıldı. Protezlerde takıldıktan sonra yani Eylül ayından sonra implantlarında ve implant operasyonu yapılan çenesinde ağrı ve yanma olmaya başladı. Ağrı ise kulağına vurmakta. Aşağı eğildiğinde sağ çenesinde hafif gerginlik olmakta. Bu normal mi? Annem bu implantı söktürdüğünde ne gibi sorunlarla karşılaşır?

    • Sümeyye selam,
      Öncelikle bir tomografi görmek gerekir ; implantların çene içerisindeki durumunu değerlendirmek için. Ağrı ve yanma protezler takıldıktan sonra olduysa iki ihtimali düşünüyorum;
      1- protez materyali alerjik bir reaksiyona sebep oluyor olabilir.
      2- Protezin diğer dişlerle ilişkisi ve yüksekliğinde problem olabilir.
      Bunları hekiminizle görüştünüz mü ? Size ne dendi ?

      • Merhaba Serdar Bey,
        Annemin ağrısı protezler takılmadan öncede vardı. Hekimine bunu belirtti. Film çektiler. Durumunun iyi olduğunu, protezlerin takılması gerektiğini söylediler. Protezi takan doktor implantların kendi dişlerine tutturulduğu için 3 sene içerisinde tutturulduğu dişlerin sallanacağını ve kaybedeceğini söyledi. Tereddütte kaldık. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.

  61. benim ağzımdaki 4 diş çürüdü ve bir kısmı kırıldı ancak çektirmedim çene kemiği zayıf kalmasın diye öncesinde ise sol üst yan tarafta bir dişim çekildi 5 adet implant diş taktırmayı düşünüyorum süreç uzun sürer mi bir fiyatı kaç lira olur

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız