Diş Hekimliği Okumak & Diş Hekimliği Eğitimi Hakkında Her Şey

diş hekimliği eğitimi - diş hekimliği fakültesinde öğrenci olmak
Hasta simülasyonları üzerinde pratik eğitim alan öğrenciler.

Diş Hekimliği Okumak ve Diş Hekimliği Mesleği

Not: Çapa ve Bezm-i Alem kazananlar okul, ulaşım, barınma, ev tutulacak semtler, yurtlar vs. gibi merak ettikleri her şeyi, yorumlardan sorabilirler.

Not: Diş hekimliği okumak ve diş hekimliği mesleği ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi aşağıdaki yorum kısmından bana sorabilirsiniz. Sorularınızı en kısa zamanda cevaplamaya çalışıyorum.

Giriş

Diş hekimliği okumak ve diş hekimliği eğitimi almak bir çok öğrencinin hayallerini süslüyor. Ancak taban puanları yüksek olan diş hekimliği fakülteleri, öğrencileri ve ailelerini tercih dönemlerinde çok ince eleyerek karar vermek durumuna itiyor.
Diş hekimliği, esnek çalışma saatleri, toplumda nispeten saygınlık kazandırması, maddi yönünün ortalama üzerinde olması, geniş çalışma alanları gibi özellikleri ile mesleği üniversite tercihi yapacak öğrenciler gözünde popüler bir hale getirmekte ve bir çok öğrenci diş hekimliği okumak istemektedir.
Ancak bir çok meslekte olduğu gibi, öğrencilere tam anlamıyla meslek seçiminde yardımcı olacak herhangi bir kaynak bulunmamakta.
Tercih rehberlerinde, diş hekimliği ve diş hekimliği fakülteleri ile ilgili genel geçer bilgiler veriliyor, evet ama bunlar yeterli olmuyor maalesef. Çalışma şartları, fakülte hayatı, sosyal ortam, mezuniyet sonrası kariyer planlaması, diş hekimliği mesleğinin mevcut durumu ve geleceği, fakülteler arasındaki farklar gibi sorular cevapsız kalıyor.
İşte bu yazı, üniversite tercihlerinde diş hekimliği fakültesi düşünen, diş hekimliği okumak isteyen öğrenciler için tam anlamıyla bir rehber olması amacıyla oluşturulmuştur.
A ‘dan Z ‘ye Diş HekimliğiOkumak ve Diş Hekimliği Mesleği ile ilgili her şeyi bulabileceğiniz bu rehberin sizlere tercihlerinizde yardımcı olmasını dileriz.
Aşağıdaki linklerde verilen temel konu başlıkları altında, diş hekimliği fakültesinde eğitim ve meslek hayatı hakkında aklınıza gelebilecek bir çok soruya cevaplar bulabilirsiniz.
Merak ettiğiniz ama bu yazıda bulamadığınız yerler veya diş hekimliği eğitimi ile ilgili daha farklı sorularınız olursa bize soru sorabilir, e-mail atabilirsiniz. Memnuniyetle yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Hepinize üniversite ve meslek hayatınızda başarılar dileriz.
İyi okumalar.
diş hekimliği eğitimi- diş hekimliği fakültesi

Diş Hekimliği Mesleğinin Ülkemizdeki Genel Durumu

Ülkemizde diş hekimliği fakülte sayısı her geçen yıl artıyor. Bu durum ülke adına bir yere kadar iyi, bir yerden sonra ise kötü bir durumdur. Bunun sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik analizini yapacak değiliz. Bizi ilgilendiren üniversite tercihinde diş hekimliği fakültesi düşünen öğrencinin, meslekle ilgili geçmiş ve gelecek kıyaslamasına yardımcı olmaktır. Bu bağlamda, geçmişte, diş hekimi sayısı az olduğu için, hekimlerin çalışma şartları çok daha rahat ve buna diş hekimi maaşları çok daha fazlaydı. Şu an ise piyasada diş hekimi sayısı görece daha fazla olduğu için, çalışma şartları eskiye göre ağırlaşmış ve diş hekimi maaşları oransal olarak düşmüştür. Şimdi burada bir parantez açmak gerekir. Neye göre diş hekimi maaşları düşmüştür ?
1- Çalışma şartları ne kadar kötüleşti; şöyle ki bundan 10 yıl önce cumartesi çalışan diş hekimi yokken, günümüzde, yaşça büyük bir hekimin yanında sigortalı olarak çalışan bir diş hekimi cumartesileri çalışmaktadır ve bunun yanında haftada 2-3 gün akşam mesaiye kalmaktadır. Her şeye rağmen meslek, bir kişinin günlük hayatta istediklerini yapabilme konusunda iyidir. Örneğin, o gün bir işiniz vardır, çok rahat izin alabilirsiniz. Hastalarınızı erteleyip acil işlerinizi halledebilirsiniz. Genel olarak diş hekimleri rahat ve keyifli insanlardır. Çalışma ortamı genellikle rahat olur.
2- Kazanç ne kadar azaldı; şu an, ortalama 40 yaşındaki bir diş hekimi, Türkiye maddi şartlarına göre çok iyi bir durumdadır. Bunun sebebi zamanında piyasada az hekim varken, hekim başına düşen hasta sayısının fazla ve bu bağlamda diş hekimi maaşının ve kazancının da fazla olmasıdır.
 Yine de yeni mezun bir diş hekiminin, İstanbul ‘da özel bir poliklinikte, haftanın 6 günü, günde 8 saat mesaiyle alacağı maaş en az 4bin Tl ‘dir ki bu bile yine ülkemiz şartlarında, insanların 12 saat mesaiyle asgari ücret aldığı düşünülünce gayet iyi bir paradır.
 Yani bir diş hekiminin maaşı her halükarda iyidir ve Türkiye şartlarında gayet tatmin edicidir. Çok büyük bir şey olmazsa böyle de devam edecektir çünkü bu sağlıkla ilgili bir konudur.
Şimdi kaldığımız yerden devam edelim.

 

Diş Hekimliği Fakültelerinde Okumak ve Eğitim

diş hekimliği eğitimi - diş hekimliği fakültesinde öğrenci olmak
Preklinik; hasta simülasyonları üzerinde pratik eğitim.
Diş hekimliği fakültelerinde verilen eğitim genel olarak ülkemizdeki tüm fakültelerde aynıdır. Hazırlık hariç eğitim 5 yıldır. 1. ve 2. sınıfta ağırlıklı olarak anatomi, fizyoloji, histoloji, farmakoloji gibi temel tıp bilimleri okunurken yanında preklinik adı verilen hasta simülasyonlarında klinik öncesi diş hekimliği eğitimi verilir. Temel alet ve malzemeler tanıtılır. Tedaviler genel hatlarıyla öğrenciye anlatılır ve pratiği geliştirilir.
3. sınıfta hekim adayları daha çok diş hekimliği bilimini ilgilendiren dersleri ağırlıklı olarak almaya başlarlar ve kliniklere geçerek gerçek birer hekim olurlar. Başlarında sorumlu asistaları ve hocalarıyla basitten karmaşığa doğru giden tedavileri uygulamayı öğrenir ve hastalarını tedavi ederler.
Kliniklerin çalışma mantığı staj şeklindedir. 8 ayrı ana bilim dalının her biri bir stajdır ve öğrenci bunlardan sırayla geçerek puanlar toplar. Örneğin, o okulda stajlar beşer haftaysa, öğrenci beş hafta cerrahi stajına gider diş çeker, ameliyat izler. Sonraki beş hafta diyelim pedodonti stajındaysa, çocuklara dolgu yapar, süt dişi çeker, sonraki beş hafta protezse protez yapar ve böylece bir seneyi 8 ana bilim dalında puanlar toplayarak geçirir. Her staj sonunda bir sınav olur. Her yıl bu stajlar tekrarlanır.

Diş Hekimliği Okumak Kaç Yıldır ?

Diş hekimliği fakülteleri ülkemizde 5 yıl eğitim verirler. Yani diş hekimliği 5 senedir. Bazı okullarda hazırlık sınıfı da olur, hazırlıkla beraber diş hekimi olmak için 6 yıl okumak gerekir.
Okuduğunuz fakültenin ders kalma-geçme kurallarına göre okul uzayabilir. Bazı okullar alttan ders almaya izin vermemektedir. Kaldığınız bir ders bile olsa bütün seneyi tekrar etmek gerekir. Bu okullarda diş hekimliği okumak cidden çok zordur. Tercih yaparken bunlara dikkat etmek gerekir. Bazı okullarda ise alttan ders alma vardır, kaldığınız dersin sınavlarına bir sonraki sene girersiniz, bütünleme vardır yani kurtarma sınavları yapılır.

Diş Hekimliği Okumak Masraflı mı ?

Diş hekimliği eğitimde alınan malzemeler pahalıdır. Bu yüzden diş hekimliği okumak biraz masraflı olabilir. Bir hukuk öğrencisi neredeyse bedava okurken, diş hekimliği öğrencisi bazı temel aletleri almak zorundadır.

Peki Diş Hekimliği Okumak Ne Kadar Masraflı ?

Fakültelere göre alınacaklar listesi değişse de hemen hemen aynıdır. 2017 yılını baz alırsak ilk sene bir öğrencinin, sene içerisinde yaklaşık 1000-1500 tl malzeme masrafı olacaktır. Üst dönemlerden alınacak eşyalarla bu meblağ azaltılabilir ancak ilk seneler, öğrenci okul sosyal ortamından uzak olduğu için bu pek mümkün değildir. Diğer yıllar alt- üst dönem tanışması oldukça bu masraflar azalır. Son yıllarda ise bu masraf sıfıra yakın olur çünkü sonuçta bir devlet hastanesinde hasta bakan öğrencinin çoğu malzemesini devlet vermektedir, geri kalanları ise zaten önceki yıllarda edinmiştir.
Vakıf üniversitelerinde okuyan diş hekimliği öğrencilerinin masrafları çok daha azdır çünkü okulda kullanılacak malzemelerin bazılarını okul kendisi vermektedir. Yine de ilk yıllar bazı alet ve malzemeleri almak masraf çıkaracaktır.
Diş hekimliği okumak masraflı mı diyecek olursak evet ama sonunda ölüm yok. Bunu ciddi söylüyorum. Herkes bir şekilde malzeme buluyor ve okul devam ediyor. Kimi sıfır alıyor, kimi ikinci el alıyor, kimi ödünç alıyor, kimi ortaklaşa alıyor, kimi hocadan rica ediyor falan ama bir şekilde hallediliyor. Diş hekimliğinin masraflı olması sizi korkutmasın.

Diş Hekimliği Eğitiminde Sosyal Hayat

Malesef bu konuda söylenecekler pek iç açıcı değil. Eğer bir diş hekimliği fakültesinde okuyorsanız sosyal hayat anlamında bir şey beklemeyin. Zira, okuldaki “mesai” bütün gününüzü almaktadır. Sabah 8-12 arası ders, 13-17 arası klinik. Geriye bir şeyler yiyip, bir çay içecek kadar zaman kalıyor. Yine de gençlik enerjisi boş durmuyor, elbette sosyal aktiviteler devam ediyor. Özellikle okuldaki kulüp faaliyetleri çok eğlenceli geçiyor. Her ne olursa olsun diğer fakülte öğrencileri okula gitmez evde yatarken siz mesai yapıyorsunuz. Bu yazıyı okuyunca, “işin ne öğrencisin!” diyebilirsiniz haklısınız ama işin içine girince öyle olmuyor. Ciddiyim, bana inanın. Üniversite, lise gibi değil.
Diş hekimleri genellikle sosyal ve çok yönlü kişiler olduklarından, okul içerisinde çok farklı aktiviteler yapılabiliyor. Tiyatro, müzik grupları, futbol turnuvaları, bilimsel araştırma kulüpleri, dans grupları, folklor eğitimleri, sosyal sorumluluk projeleri, ünlü isimlerle söyleşiler bir çok okulda rutin olarak yapılan aktivitelerdendir.
Diş Hekimliği Fakülteleri temelde, işleyen hastahaneler olduklarından pek ara dönem, yaz tatili kavramları yoktur. Teorik dersler bitse dahi, kliniği mümkün olduğunca uzun tutmak için puanları yükseltebilirler ve böylece öğrenci ara tatillerde ve hatta yazın çalışmak durumunda kalır. Bazı okullarda ise kliniğe hasta gelmediğinden puanları yetiştirmek zor olabilir. Bu durumda yine öğrenci tatillerde puan toplamak zorunda kalır.

Diş Hekimliği Öğrencisi Okurken Stajlarda Maaş Alır mı ?

Staj yapan diş hekimliği fakültesi öğrencisi maaş almaz.
Bu yıllardır tartışılan bir konudur. Diş hekimliği öğrenciler tarafında sürekli diş hekimliği stajer maaşları konusu gündeme gelmektedir ancak pek de karşılık bulamamaktadır. Sonuçta öğrenci orada bir mesai yapmakta ve okula para kazandırmaktadır. Diğer yandan da bu yaptığı iş eğitiminin bir parçasıdır. İki taraflı tartışmaya açık bir mesele.

 

İstanbul ‘daki Diş Hekimliği Fakülteleri

 

diş hekimliği eğitimi - diş hekimliği fakültesinde öğrenci olmak
Bez-i Alem Vakıf Üniv. ve üst tarafında İstanbul Üniv. Diş Hekimliği Fak.
İstanbul ‘daki diş hekimliği fakültelerini, 2013 İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi (Çapa) mezunu biri olarak, objektif bir şekilde yazdım. İstanbul ‘daki büyük fakülteler hakkında sahip olduğum genel bilgilerle sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. Yazıda İstanbul ‘daki en büyük 5 Diş Hekimliği Fakültesi hakkında bilgiler bulacaksınız.

 

  • İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ( Çapa)

Lokasyon olarak, adını verdiği semtte, Fatih-Çapa ‘da bulunmaktadır. Çapa konum olarak İstanbul ‘un en merkezi yerlerindendir. Ulaşım kesinlikle sorun değildir. Çok işlek, geceleri bile canlı bir yerdir. Ev kiraları civar ilçelere göre pahalıdır. Bununla beraber Fatih ‘te tarihle, kültürle iç içe yaşamak, Eminönü ‘ne, Balat ‘a, Beyazıt ‘a, Sultanahmet’e ,Kapalıçarşı ‘ya v.s. yürüyerek gidebilmek bambaşka bir duygudur. Civarda, okula yürüme mesafesinde yada bir iki durak uzaklıkta bir çok özel ve devlet yurdu bulunmaktadır.
Üniversitenin eğitimi daha çok pratik ağırlıklıdır. Teoriği genellikle öğrenciyi zorlamaz. Diğer üniversitelere göre okuması daha kolaydır. İlk iki yıl temel tıp eğitimi yanında, el becerisini geliştirecek preklinik dersleri verilmekte, sonraki 3 yılda ise günün yarısında teorik eğitim verilirken, diğer yarısında hasta bakılarak pratik eğitim alınmaktadır.
İstanbul Üniversitesi, İstanbul ‘daki diş hekimliği fakülteleri içerisinde en popüler olanıdır denilebilir. Nişantaşı ‘ndaki Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile popülerlik konusunda yarışıyorlardı ancak Marmara Üniversitesi Başıbüyük semtine taşınınca o eski prestiji kalmadı.
İstanbul ‘da diş hekimliği okumak isteyen bir öğrenci için sosyal anlamda en iyi tercih İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olabilir çünkü Fatih ilçesi diğer fakültelerin bulundukları yerlere bakınca bir çok konuda avantajlıdır.
Web Sitesi ; http://dishekimligi.istanbul.edu.tr/

 

  • Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

2014 e kadar Avrupa yakasındaki Nişantaşı ‘nda bulunan fakülte, şu anda Anadolu yakasında Maltepe ‘deki yeni binasında hizmet vermektedir. Şimdiki fakülte, Anadolu yakasının merkezi yerleri olan Kadıköy ve Üsküdar ‘a biraz uzaktır. Ulaşımı çok rahat değildir. Yeni otobüs hatları eklenerek sorun biraz hafifletilmiştir. Metro güzergahı fakülteye bir vesait uzaklıktadır. Metrobüs yakınlardan geçmez. Onun için de bir vesait gerekmektedir.
Eğitiminde ilk sene hazırlık sınıfı vardır. İngilizcesi ortalama üstü olan öğrenciler muafiyet sınavıyla bu hazırlığı direk geçebilirler ancak pek kolay bir sınav olmadığını söylemekte fayda var.
Teorik olarak İstanbul ‘daki diş hekimliği fakülteleri arasında mükemmele yakın eğitim verir. Sınavları ve sınav sistemleri zordur. Ders geçmek için sıkı çalışmak gerekir. Pratik eğitim ise teoriğe nazaran o kadar ağır değildir. Yani hasta bulmak çok zor olmaz. 15 milyonluk İstanbul ‘da hasta çoktur.
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nin pratik anlamda Çapa ‘dan zayıf olduğu algısı vardır ancak bu kesinlikle yanlıştır. Marmara Üniversitesi teoriği kadar pratik eğitimi ile de öğrenciyi zorlar ve iyi öğretir.
Marma Üniversitesi Diş Hekimliği mezunları hiç zorlanmadan hekimlik kariyerine başlayabilirler.
Marmara mezunları DUS sınavında genellikle Çapa ‘lılara göre daha iyi sonuçlar alırlar çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi teorik sağlam olduğundan alt yapıları iyidir.
Asistan kadrosunu DUS öğrencileri oluşturur.
Web Sitesi ; https://dhf.marmara.edu.tr/

 

  • Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Şehirdeki en iyi diş hekimliği fakültesidir. Haliyle taban puanı çok yüksektir.
Eğitimi hem teorik hem pratik olarak çok iyidir.
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nin en önemli özelliklerinden biri de yurt dışı denkliği olan bir fakülte olmasıdır.
Lokasyon olarak İstanbul ‘un en nezih ve güzel yerlerinden olan Kadıköy- Bağdat Caddesindedir.
Web Sitesi ; http://www.7tepedis.com/

  • Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Çapa ekolüne yakın bir vakıf üniversitesi olup, hem teorik hem pratik eğitim olarak çapa ile hemen hemen aynıdır. Hocalarının geneli İstanbul Üniversitesi kökenli hocalardır. Zaten lokasyon olarak da Çapa ile bitişik duvarlı, hemen yanında Vatan Caddesindedir.
Fiziki olarak mükemmel bir orta bahçeye sahip tarihi bir binada eğitim vermektedir.
Ulaşımı hemen alt kapısındaki metro durağı ve hemen üst caddedeki tramvay sayesinde tıpkı Çapa gibi çok rahattır.
Bezm-i Alem Üniversitesi kısa zamanda öğrenciler arasında çok popüler hale gelmiştir.
İstanbul ‘daki diş hekimliği fakülteleri arasında fiziki şartlar olarak iyi konumdadır. Fakülte ortamı gayet nezih ve iyidir.
Web Sitesi ; http://dis.bezmialem.edu.tr/tr/Sayfalar/index.aspx

 

  • Medipol Üniversitesi

İstanbul ‘un bir çok ilçesinde kampüsleri bulunmaktadır. Teorik ve pratik eğitimi iyidir. Sosyal ortamı ve fiziki şartları bir vakıf üniversitesi olması hasebiyle ortalama üstündedir. Eğitimi farklı kampüslerde vermekteler. Sabit bir bina yok maalesef. Kavacık, Unkapanı, Bağcılar ve Esenler ‘de fakülte binaları bulunmaktadır.
Medipol Üniversitesi öğrencilerine malzeme desteği sunmaktadır. Bu diş hekimliği okumak isteyen öğrenciler için çok önemli bir noktadır çünkü diş hekimliği öğrenciliği ilk yıllarda masraflı olabilmektedir.
Örneğin bize Çapa ‘da klinik malzemeleri verilmezken Medipol tüm malzemeleri temin etmektedir. Aslında doğru olan da budur. Sonuçta öğrenci okula para kazandıracak şekilde hasta bakarken malzemeleri de cebinden almamalıdır.
Web Sitesi ; http://www.medipol.edu.tr/Sayfa/46/Akademik/Dis-Hekimligi-Fakultesi.aspx

Devlet Üniversitesi & Vakıf (Özel) Üniversitesi Farkı

* Eğitim : Eğitim anlamında yukarıdaki 5 büyük üniversite arasında pek bir fark yoktur. Teorik ve pratik eğitimi en iyi olan Yeditepe iken en rahat olan Çapa ‘dır. En zor olan ise Marmara ‘dır.
* Sosyal Ortam : Devlet ve Vakıf üniversiteleri arasında öğrencilerin gelir düzeylerine bağlı olarak bir sosyal fark görülebilmektedir. Örneğin Yeditepe ‘de öğrencilerin lüks arabaları varken Çapa ‘da herkes akbille gezer. Bu sosyo-ekonomik bir farktır. Haliyle özel bir üniversiteyi tam burslu olarak kazanmış orta halli bir ailenin çocuğu biraz zorlanabilir.
* Masraflar : Özel üniversitelerde malzeme masrafları okula göre değişse de genellikle daha azdır. Çünkü okul bazı malzemeleri kendisi vermektedir. Devlet okullarında bu pek mümkün değildir.
* Mezuniyet Sonrası : Öğrenciler mezun olunca diploma prestiji anlamında hiç fark yoktur. Sadece Yeditepe ‘nin bir avantajı vardır ki diploması uluslararası tanınır. Bu yurtdışında yaşamak isteyenler için mükemmel bir durumdur. Onun dışında hiç bir diş hekimi diplomasına bakılarak işe alınmaz. Hepsi aynıdır.

Diş Hekiminin Çalışma Alanları

  • Akademisyenlik; 5 yıllık diş hekimliği eğitimini tamamlayan bir öğrenci eğer akademisyen, yani üniversitede hoca olmak isterse, ALES ‘e ek olarak YDS, TOEFL v.s. gibi bir yabancı dil sınavına girdikten sonra tercih ettiği okulun açacağı doktora öğrencisi kadrosuna başvurur ve şartları sağlayıp kabul edilirse doktora eğitimi başlar. Bölüm, tez konusu, sorumlu hoca etkenleriyle değişiklik gösterse de yaklaşık 4-5 yıl sonunda doktora eğitimi tamamlanır ve Dr. ünvanı hak edilir. Buraya kadar olanların resmi bir anlamı yoktur. Yani doktora yapan bir öğrenciyi devlet “uzman diş hekimi” olarak tanımamaktadır. Bundan sonra eğer resmi bir kadrosu varsa yada açılan kadrolarda yer bulabilirse akademisyenlik hayatına devam eder. Halihazırda bir çok üniversite artık doktora öğrencisi almamaktadır. Bunun yerine DUS ( diş hekimliği uzmanlık sınavı) ile gelen öğrencileri almakta ve daha sonra okullara göre değişen ama genellikle aynı olan prosedürlere göre akademisyen alımları yapılmaktadır.
  • Uzmanlık; 2012 den sonra yürürlüğe giren DUS sınavı ile birlikte, aynı tıpta olduğu gibi dişte de uzmanlık getirildi. Buna göre, mezun olan diş hekimi öğrencisi önce bir yabancı dil sınavına girip baraj puanını geçmeli ve daha sonra DUS ‘a girmelidir. DUS sonucuna göre de tıpkı üniversite sınavlarındaki gibi okul ve bölüm tercihi yapılıp üniversitelere gidilmektedir. Uzmanlık eğitiminde, Cerrahi, Radyoloji, Pedodonti, Endodonti, Ortodonti, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi olmak üzere 8 ayrı dal bulunmaktadır. Diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi bölüme göre 3-4 yıl sürmektedir. Sonuçunda ise “uzman diş hekimi” ünvanı alınmaktadır. Devlet veya özel sektörde uzman hekim olarak çalışılmaktadır.
  • Gündüz Hekimliği; 5 yıllık diş hekimliği eğitimi bittikten sonra diplomayla birlikte herhangi bir poliklinik, ağız ve diş sağlığı merkezi, özel hastane veya muayenehanede, iş veren ile anlaşmaya göre belli bir mesaide çalışılabilir. Gündüz hekimleri genellikle haftanın 5-6 günü, günde 8-9 saat mesai yapmaktadırlar.
  • Nöbetçi Hekimlik; gündüz hekiminin olmadığı akşam saatleri ve hafta sonlarında part time iş gibi çalışma imkanı vardır.
  • Devlet Hastanesi; mezun olduktan sonra, sağlık bakanlığının açıkladığı il ve ilçe hastanelerinde çalışmak üzere devlet atamasına başvurulabilir. Devlet hastanelerinde çalışma şartları özele göre daha rahat olmakla birlikte hasta yükü açısından daha ağırdır.
  • İş Yeri Açmak; tüm bu seçenekler yanında/birlikte hekim isterse kendi iş yerini veya bir kaç ortakla bir poliklinik açabilir.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık, Akademik Kariyer ve Doktora

 

diş hekimliği eğitimi - diş hekimliği fakültesinde öğrenci olmak

 

Diş hekimliğinde uzmanlık yada akademik kariyer yapmak isteyen bir öğrencinin önünde birden fazla seçenek vardır. Bunları sırayla ele alacağız. Hoca olmak için ne yapmak gerekir, uzmanlığın avantajları var mıdır gibi sorulara bu yazıda cevap bulabileceksiniz.

 

Diş Hekimliğinde Doktora Eğitimi

Mezun hekimin, öğretim görevlisi olması için doktora yapması gerekir. Peki doktoraya nasıl girilir ? Öncelikle, doktora yapmak isteyen öğrencinin elinde, diploma notu, ALES puanı ve yabancı dil puanı olmalıdır. Okullara göre, taban puanlar değişiklik gösterir.
Her fakülte belli dönemlerde doktora öğrencisi alımı yapar. Bunu şartları ve kontenjanlarıyla beraber ilan ederler. Öğrenci şartları sağlıyorsa, 8 anabilim dalından birine başvuruda bulunur, değerlendirme sonucu mülakata alınır ve eğer kabul edilirse doktora eğitimi başlar.
Yine okuldan okula farklılık olsa da doktora yaklaşık 3-5 yıllık bir eğitimdir.
Doktora eğitimi maaşsız bir eğitimdir. Devlet üniversiteleri bazı özel kadrolar dışında, doktora öğrencisine maaş vermez.
Vakıf üniversitelerinde doktora eğitimi ise ücretlidir. Öğrenci her yarıyıl için belli miktar para ödemek durumundadır.
Doktora eğitimi boyunca öğrenciler hocalar nezaretinde derslere girer, öğrencisi oldukları ana bilim dalıyla ilgili uzmanlaşır ve bir bitirme tezi yazarak doktora eğitimini tamamlarlar.
Doktorasını tamamlayan öğrenciye, doktora diploması ve Dr. ünvanı verilir.
Bundan sonra, resmi olarak akademik kariyerin devamı için kadro beklemek gerekir. Kadro ile sırasıyla doçent ve profesör ünvanları alınır.
Doktora eğitiminde daha bir çok detay vardır ancak şimdilik bunlara değinmeye gerek görmedik.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi

2012 itibariyle getirilen Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) ile birlikte, diş hekimliğinde uzmanlık dönemi resmi olarak başlamıştır. Uzmanlık, devlet kadrolarında uzman olarak çalışmak için gerekli bir şarttır. Onun dışında özel sektörde, belli bir işlemi yapmada yetkili olmak için uzmanlık şart değildir. Bu biraz da prosedürel bir durumdur. Detaylara girmiyoruz.
Uzmanlık yapmak isteyen öğrenci öncelikle yabancı dil sınavında belli bir baraj puanını geçmek durumundadır. Daha sonra DUS ile sıralaması belirlenir ve tıpkı üniversite sınavı gibi bölüm ve okul tercihi yaparak uzmanlık eğitimine başlamış olur.
DUS, kolay bir sınav değildir. Mezun olur olmaz DUS ‘a girip başarılı olan sayısı çok azdır. Öğrencilerin çoğu son sınıfta veya mezuniyeti takip eden yıl içinde DUS dersanelerine gitmektedirler. Bir DUS dersanesinin ortalama senelik ücreti 8000-9000 tl arasındadır.
Uzmanlık eğitimi bölüme göre 3-4 yıl sürmektedir.
DUS ile yerleşen öğrencilere maaş bağlanmaktadır. Bu maaş 2017 için yaklaşık 3500-4000 tl arasındadır.
Uzmanlık öğrencileri de tıpkı doktora öğrencisi gibi derslere girer, alanında uzmanlaşır ve okul bitince Uzman Diş Hekimi ( Uzm. Dt. ) olurlar.

Master, Yurtdışı Eğitimleri

Uzmanlık ve doktora haricinde mezuniyet sonrası master eğitimi veren kurumlar vardır. Bu kurumlar hekimleri belirli bir ücret karşılığında ilgili alanda becerileri geliştirecek şekilde eğitimlere tabi tutarlar. Kur tamamlanınca bir yetkinlik sertifikası verilir ancak bu resmi kurumlarda geçerli bir belge değildir. Master programlarının hekime kattığı en temel özellik, ilgili alandaki becerilerin artmış olmasıdır.
Master eğitimlerine benzer şekilde, bazı firmalar hekimleri yurtdışı eğitimlerine götürürler. bunlar genellikle ücretsiz yada çok cüzi bir ücretle gerçekleşir. Hem firma tanıtımını yapar, hem hekimler turistik bir gezide bulunur hem de eğitim alırlar.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Alanları

Diş hekimliğinde DUS ile birlikte 8 uzmanlık dalı belirlenmiştir. Bu uzmanlık dalları, uzmanlık sınavı yokken de ana bilim dalları olarak çalışmaktaydılar. Şimdi buna ek olarak uzmanlık yapmak isteyen öğrenciler sınavla yine bu bölümlerde eğitime başlarlar.
Diş hekimliği uzmanlık dalları şunlardır;
Restoratif Diş Tedavisi: Adından da açıkça anlaşılacağı gibi dişi restore etmek ve tedavi etmek konularında çalışır. Örneğin kırık bir dişin estetik olarak tamiri, çürük bir dişe dolgu yapmak, ileride çürüyebilecek dişleri ve ağız sağlığını korumak bu bölümün çalışma alanına girer.
Endodonti: Kanal tedavisi bölümüdür. Başlı başına bir bölümde ele alınan kanal tedavisi diş hekimliği uzmanlık dalları içinde en önemlilerindendi, çok geniş bir çalışma alanına sahiptir.
Protetik Diş Tedavisi : Protez dişlerle ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Porselen kaplamalar, implant üstü protezler, bölümlü total protezler v.s. bu bölümün çalışma alanındadır.
Cerrahi : adı üzerinde bir bölümdür. Cerrahi diş çekimleri, 20 yaş emeliyatları, implant cerrahisi ve daha bir çok ameliyat tipleri bu uzmanlık dalının içindedir. Yüksek uzmanlık sınavı puanı gerektirir.
Periodontoloji: Halk tarafından ismi en zor söylenen ana bilim dalı olan periodontolojinin çalışma alanı temel olarak diş eti dokusu üzerindir. Tüm diş eti hastalıkları, tedavileri, ameliyatları bu anabilim dalı tarafından incelenir. Diş hekimliği uzmanlık dalları içerisindu puanı yüksek olanlardandır.
Pedodonti: Çocuk diş hekimliğidir. Çocukların diş yapıları ve tedavileri yetişkinlerden çok farklı olduğu için ayrı bir bölüm açılmıştır. Süt dişleri ve tedavileri pedodontinin uzmanlık alanındadır.
Ortodonti: Diş telleri yani diş dizindeki bozukluk ve çapraşıklıkların düzeltilmesi ile ilgilenir. Son yılların en popüler mesleği olan ortodonti diş hekimliği uzmanlık alanları içerisinde puanı en yüksek olanıdır. Bunun sebebi rahat çalışma şartları ve iyi seviyede maddi kazanç yani maaşlarıdır.
Oral Diagnoz ve Radyoloji: Diş hekimliğinin en temel, birinci basamak olan alanıdır. Oral diagnoz ve radyoloji bölümü en anlaşılır şekilde muayene yapan bölümdür. Rahat çalışma şartları vardır.

***

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

718 YORUMLAR

  1. Merhabalar hocam. Ben diş hekimliği okumak istiyorum. Fakat bazı maddi durumlara göre büyük şehirlerden kaçıyorum. İstanbul ve Ankara gibi. Bu şehirler dışında tavsiye edebileceğiniz iyi bir üniversite var mı? Ve yazınızda diplomaya çok ta bakılmadığını söylemişsiniz. Aldığım diploma ile yurtdışında çalışa bilirmiyim? Cevap verdiğiniz önceden teşekkürler.

  2. merhabalar ben askeri diş yazmak istiyorum
    ilk sorum askeri doktorlar direk atanıyor mu
    ikincisi askeri diş doktorları spor mülakatına katılıyor mu
    üçüncüsü askeri diş için göz şartı var mı yani 3 derece üstü bir miyop kayıt yapabilir mi

  3. Merhabalar, ben Okan’da 1.sınıfı bitirdim ama okulum çok yeterli değil gibi gördüğüm kadarıyla. Yeditepe’ye geçmek mantıklı mı sizce ?

  4. Merhabalar hocam ben lise öğrencisiyim size sorum şudur Üniversite okuyup fakat diş bölümü okumasak üniversite bitikten sonra özel kurslara gitsek bu diş hekimliği mesleğini elde etme gibi bir şansımız veya o tarz ihtimaller varmı acaba çünkü benim sözelim daha iyi ve diş hekimi olmak çok istiyorum bunun biraz daha kolay yolu varmı

  5. Merhaba, umarım iyisinizdir. 🙂 Sorum akademisyenlik ile ilgili. ALES’e girersek doktora yapıyoruz, DUS’a girersek uzmanlık mı? Yani önce uzman olacağım, uzmanlık bitince ALES’e gireceğim, sonra da doktora eğitimimi mi tamamlayacağım? Süreç nasıl işliyor, sıralama nasıl pek anlamadım. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

    • Merhaba,
      uzmanlık ve doktora birbirinden farklı. ikisinden birini ya da önce birini sonra diğerini yapabilirsiniz. doktora ile akademisyen olunabiliyor. gerçi uzmanlık yapanlar da akademisyenliğe başvuru yapabilir. sorunuzun amacını anlayamadım aslında. biraz daha açıklayabilir misiniz ?

  6. Merhabalar, ben İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde okuyorum, 1.sınıf öğrencisiyim.
    Sormak istediği şey şu ki bazı konularda okuduğum okul yeterli mi emin olamıyorum ama daha 1.sınıf olduğum için önyargılı da davranmak istemiyorum.
    Üniversite ve eğitimi hakkında bir bilginiz var mı acaba?
    Sizce yatay geçiş düşünmeli miyim, önerir misiniz? Yoksa okulumda devam edip alabileceğim en iyi verimi almamı mı önerirsiniz?

  7. Merhaba hocam diş hekimliğinde üstten ders almak, okulu 5 seneden daha kısa sürede bitirmek gibi bir şansımız var mıdır? Varsa bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler?

  8. Hocam ben 3.sınıfı bitirdim ve geçiş yapmak istiyorum. En başında bölümü ingilizce okumak istiyordum fakat olmadı. Size 2 sorum olacak. 1. sorum şimdi tükçe eğitimden ingilizce eğitime geçiş yapabilir miyim? 2. si bölümü ingilizce olarak okumanın ne gibi avantajları var? Mesela lisanstan sonra yurt dışında doktora düşünüyorum. İngilizce olarak bitirmek bir avantaj sağlar mıydı?
    Verdiğiniz bilgiler çok değerli. Şimdiden teşekkürler

  9. hocam merhabalar.
    cok istedigim ve donmek istemedigim bi meslek ama hayatimi da yasamak istiyorum yani omrumu curutmek gibi dusunuyorum ve maaslari az gibime geliyor ve egitim surecinde ogretmenler konusunda cok fazla elestiri var ve ben gercekten korktum. acaba her universitenin ogretmenleri ayni midir? universite okurken aksamlari eve odev ve ya sorumluluk gidiyor mu? arkadas cevresiyle vakit geciriliyor mu? kendi poliklinigimiz acmak istersek calisma ortami ve maaslari ortalama ne kadar oluyoe? cok merak ettigim sorulardi bunlar hocam eger yol gosterirseniz dualarim hep sizinle🙏a bu arada ben de osmaniyedeyim😊

  10. Merhabalar hocam meslek hayatınızda başarılar diliyorum. Yazdıklarınız gerçekten çok objektif ve bilgilendirici benim şöyle bir durumum var kesip biçmekten çok fazla kandan vs. midem bulanıyor kötü oluyorum o yüzden doktor olmayı kesinlikle tercih etmiyorum fakat geçenlerde aklıma diş hekimliği sorusu takıldı sizce böyle bir durumda diş hekimi olabilirmiyim?

    • Kusura bakmayın o kadar stresli bir andı ki merhaba demek bile aklıma gelmemiş, yorumunuzu merak ediyorum bu konuda lütfen cevaplarsanız sevinirim.

      • hocam merhabalar .cok istedigim ve donmek istemedigim bi meslek ama hayatimi da yasamak istiyorum yani omrumu curutmek gibi dusunuyorum ve maaslari az gibime geliyor ve egitim surecinde ogretmenler konusunda cok fazla elestiri var ve ben gercekten korktum. acaba her universitenin ogretmenleri ayni midir? universite okurken aksamlari eve odev ve ya sorumluluk gidiyor mu? arkadas cevresiyle vakit geciriliyor mu? kendi poliklinigimiz acmak istersek calisma ortami ve maaslari ortalama ne kadar oluyoe? cok merak ettigim sorulardi bunlar hocam eger yol gosterirseniz dualarim hep sizinle🙏a bu arada ben de osmaniyedeyim😊

  11. merhabalar ben meslek lisesine yerleştim acaba diş hekimi olabiliyor muyum? yoksa anadoluya mı kaydımı alıyım CEVAP VERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM 🙂

  12. Diş hekimliği okurken de tıpta olduğu gibi birbirinden kan alma vs. oluyor mu? Aslında beni normalde kan tutmuyor ama kan aldırırken ya da bazen elimi kestiğimde bayılıyorum. O yüzden korkuyorum.

      • Merhaba Serdar bey, ben şu an bir devlet üniversitesinde 1. Sınıf diş hekimliği öğrencisiyim. Bölüme girene kadar konuştuğum hekimler olsun, okuduğum yazılar olsun bu mesleği istediğimi düşünüyordum. Ancak eğitim süreci başladığı andan itibaren daha birinci sınıfta bende bir şeylerin doğru gitmediğini anladım.

        Serdar bey derslerin işleniş biçimi, diş morfolojisi dışındaki 1. Sınıf derslerimin meslekte pek kullanılmadığını gözlemem ve hepsinin ezbere dayalı olması, asistanların sürekli baskı uygulayıp kişisel hakaretler etmesi, başarılı olmak için çok çabalamam ama her seferinde yetersiz olmam beni ve psikolojimi çok yıprattı. Eğitim verilmesinden ziyade almaya çalışmak var fakültede. Ve artık bu mesleğe bir becerim olmadığını, boşuna çabaladığımı, mutlu hissetmediğimi ve 3. Sınıfta klinikte daha fazla zaman geçirme ümidimin de asistanların tavırlarından dolayı zulme dönüşeceğini düşünüyorum. Bunları size yazdım çünkü bu ifadelerimin bölümün kolay olmamasıyla mı alakası var yoksa gerçekten yetersizim olan ben miyim ayırt edemiyorum artık. Bırakmak istediğimi söylediğim herkes bana kafayı yemişim gibi davranıyor ‘Çok çabaladın, neden başlangıçta vazgeçiyorsun?’ diyorlar. Ama ben şunu biliyorum ki mutsuzum. Ve mutsuz olduğum için diplomamı gelecekte alabilsem bile bu mutsuzlukla ne kadar verimli iş yapabilirim bilmiyorum. Endişeleniyorum. Sizin de öğrencilik hayatınızda bu tarz bir durum yaşayan tanıdığınız oldu mu? Deneyiminizi paylaşırsanız çok iyi hissederim. Teşekkürler şimdiden.

        • Merhaba Ceylan ben de 1. sınıf öğrencisiyim ve bugün yine meslekle çok alakasız bir dersin hocasının triplenip aşırı zor sorduğu sınavdan çıkıp da yurda geçince kendimi tutamadım, hüngür hüngür ağladım. Her ders ayrı bir zulüm, fark ettiğim şeyse zulüm olan şeyin dersin içeriği değil hocaların tavrı olduğu. Diğer fakülteler 1 taş çatlasın 2 haftada sınavlarını bitirirken bizim adeta sınav ayımız var, günlerdir uyuyamıyorum bile. Ve tam bir soluk alırım dediğim anda bir daha sınavlar başlıyor. Sosyal hayat lükse giriyor, sosyal hayat istemiyorum ben bir nefes almalık boşluğumuz olsun istiyorum. Demem o ki sendeki bu yılgınlığı ben kendimde de görüyorum, çevremdeki insanlarda da hep görüyorum. Bırakıp gitmek isteyen kişiler de var, sen de onlardan birisin ama mesleğe bir ilgin varsa asistanmış, hocaymış, sınavmış bunlar seni yıldırmasın eğer daha mutlu olacağın bir alan yoksa. Çünkü bu tarz insanı meslekten uzaklaştıracak insanlarla mühendisliğe de gitsen karşılaşırsın, mimarlığa da gitsen karşılaşırsın. En zor bölüm bizim sanıyoruz ama mühendislikte de insanlar kel kalıyor stresten.

        • Merhaba, hepimiz ilk seneler sizinle aynı düşüncedeydik. En basiti, tüm dersleriniz mesleğinizle çok yakından ilişkilidir. Hele de ilk seneler öğrenilen şeyler hekimlik kariyerinizi şekillendirecektir.
          Evet maalesef diş hekimliği zor bir eğitimdir. Hele ilk seneler çok zordur. Asistanları da anlamak gerekir. Onlara da hocaları bir anlamda angarya işler yüklüyorlar. Sınıflar ilerledikçe asistanlarınızla arkadaş olacağınızdan şüpheniz olmasın. Ben bile, bana ceza puanları yağdıran asistanımla şu an haftasonları pikniğe gidiyorum. Zamanla her şey yerine oturuyor. Eğer mesleğe çok tepkili değilseniz sabredin. Mesleği sevmediyseniz kendinizi zorlamayınız.

        • Merhaba yorumunuzu okurken sizde kendimi gördüm nasıl bir karar aldınız çok merak ediyorum aynı çıkmazın içindeyim ben de. Özel olarak görüşmek isterim eğer sizin için de uygunsa instagram adresinizi yazabilir misiniz

  13. İyi günler,
    26 yaşında diş hekimliği okumaya başlamayı düşünüyorum
    Hocam sizce okumalı mıyım yoksa yaşım geçti mi
    Ki 30 yaşında mezun oluyorum eğer okursam

  14. Merhaba Hocam ben. 5. yıldır bir. Dişçinin yanında çalışıyorum. Örendiklerim şöyle. Kısaca anlatayım.
    Dolgu. Yapmak
    Kanal tedavi yapmak
    Diş yontmak
    Ölçüsünü. Almak
    Hastanın.gelen metalerin Bırovasını. Yapmak
    Hastanın dişi. Bitince gırezlemek ve. Takmak.
    Plak. Mumlan. Kapanışını. Almak
    Diş. Taşlarını. Almak ve. Temizlemek
    Ve daha. Sayamadım. Bir. Çok. Şalışmalarım. Var. Bukadar. Bilgiyi. İmplant. Cerahlarından. Ve. Diş. Doktorlardan. Örendim. Bir. Çok. Doktor. Bunca. İşlemlerini. Bana. Yaptırdılar
    Yani. Hasta. Ağızından. Çekinmem. Ve. Rahat. Bir. Şekilde işime. Odaklanırım ve. İşimi. Sağlıklı. Bir. Şekilde bitiririm

    Açık öğretim den. Yeni mezun. Oldum
    Beni bakmaklan. Yükümlü olduğum. Bir. Ailem. Var hem çalıştım hem okudum. Ve. çocuklarımıda . Okutuyorum şimdi. Yeni mezun oldum liseden açıktan diş hekimi okuma. Ünüversteler. Varmı. Yada bildiğiniz. Yolar. Varmı diş doktoru olmak istiyorum bunun diplomasını almak istiyorum vereceğiniz. Bilgi ve cvp. İçin. Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum

  15. Merhabalar Diş hekimliği son sınıf öğrencisiyim uzmanlık düşünmüyorum. Alternatif tıp tedavileri, kendi ilgi alanlarım lamina gibi alanlarda sertifika alarak kendimi geliştirme niyetindeyim ancak sertifika eğitimleri ne ölçüde verimli bilmiyorum beni bilgilendirebilir misiniz? Ayrıca Dil geliştirmenin diş hekimliğine avantajı ne ölçüde olur bunun üzerine yoğunlaşmak fayda sağlar mı? Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler☺️

    • Merhabalar
      Ben üç kere sınava girdikten sonra bu yıl dil ve konuşma terapistliği bölümüne yerleştim. Üç yıldır diş hekimliği istiyordum ama nasip olmadı. Dil konuşma terapistliği mesleği şuan çok iyi durumda az mezun olduğu üçin ama ileride ne olur bilinmez tabi. İçimde hala bir diş hekimliği okuma isteği var ama bir yandan da beş yıl daha okumak üstüne uzmanlık okumak gözümde büyüyor. Kendi paramı kazanmak ve aileme daha fazla yük olmak istemiyorum bir yandan da. Bu yıl güzel çalışırsam kırık obpye rağmen kazanabilirim diş hekimliğini. Sizde ne yapmalıyım? Kendi mesleğimi kabullenip bu meslekte ilerlemeyi mi tercih etmeliyim yoksa diş hekimliğini tüm bu mezun fazlalılığına rağmen seçmeli miyim?

  16. Merhabalar 3. Sınıf öğrencisiyim çapada okuyorum pandemi medyle okula gidemiyoruz haliyle pratikler yarım kaldı. Bu süreç ileriki mesleki yaşantımızı olumsuz yönde etkiler mi? Bir kliniğe gitmemi önerir misiniz , bana ne gibi faydaları olur?

  17. alanyada diş hekimliği 1. sınıf öğrencisiyim önümdeki 5 seneden sonra ”maaşı için” uzmanlık okuyup okumama arasında kaldım. açıkçası en erken zamanda farklı ülkeleri gezip görmeyi istiyorum. diş hekimliğiyle bir sıkıntım yok seviyorum. şu an 19 yaşındayım ve uzmanlığımı bitirince 28 yaşında olacağım. demek istediğim eğer uzmanlık okursam gençliğimin en güzel yıllarını hep ders çalışarak mı geçireceğim. yoksa bilmediğim alternatifler de var mı ? teşekkür ederim

      • Merhaba, Okan diş ile Medipol dişi artıları ve eksileri ile kıyaslayabilir misiniz? Hangisinin eğitimi daha iyidir ? Ücret bakımından hemen hemen aynılar. Okan Üniversitesi 3. Sınıfta hastaneye çıkıyormuş. Ancak yeri Tuzla’da. Medipol ün Esenler deki hastanesinde hasta akışı daha mı fazla olur acaba ? Hangisi tercih edilmeli ? Teşekkürler

      • Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler çok güzeldi elinize emeğinize sağlık 💯Çukurova da 1.sinifim:) diş okumak en başta istemediğim ama sonra kabullendigim ve yapabileceğime inandığım gitgide de sevmeye başladığım bir bölüm ama daha ilk siniftan zorlanmaya başladım kardesimde Gaziantep te diş okuyor onunla aynı anda okuyoruz bu bölümü kıyaslamalar da oldukça mevcut özellikle ailem tarafından derslere nasıl çalışmam gerekiyor ?Allah izin verirse uniyi bitirdiğim zaman pedodonti de uzmanlık yapmak istiyorum artılarını ya da eksilerini anlatabilir misiniz ?ya da benim gibileri için tavsiyelerinizi alabilir miyim 🌺

      • Merhaba ben şuan 11.sınıf öğrencisiyim diş hekimliği benim çocukluk hayalim. İstanbul’da okumak istiyorum. Üniversitedeki sınavlar hakkında daha detaylı bir bilgi verebilir misiniz.Ve şunu sormadan edemicem geçen gün biri diş hekimliği yerine eczacılık oku daha rahat edersin işte sen bir kadınsın evde bir şey olsa elin kesilse işini yapamazsın dedi ve kafam çok karıştı

  18. Merhabalar öncelikle .
    Ben şu anda Karadeniz Teknik Üniversitesi 2.sınıf diş hekimliği öğrencisiyim. Mezun olduktan sonra özel klinikte çalışıp kendimi geliştirmek ve eğitmek istiyorum. Ama özel kliniklere başvurma kendimi anlatma anlamında staj yapmak için nasıl bir yol yöntem izleneceğini bilemiyorum ve çekiniyorum da. Ne zaman nerede kliniklerle görüşmeli kendimi nasıl kabul ettirmeliyim bilmiyorum. Belki de sizin de böyle bir hikayeniz vardır ve bizimle paylaşmak istersiniz. Bir şeylerden yola çıkarak devam etmeliyim diye düşünüyorum çünkü.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim , şimdiden teşekkürler .

  19. Merhabalar aydınlatıcı yazılarınız için öncelikle teşekkür ederiz. Ben lise 3 öğrencisiyim en başında beri diş hekimliği istiyorum ama gözümde çok büyüyor zor olacak çok sıkacağım kendimi vesaire. Bunlar gün geçtikçe benim başımda kara bulutlar çoğalıyor. İstiyorum tabi ki kim istemez ama nasıl yapacağım derken dalıp gidiyorum . Ne dersiniz yapılabilir illa ama bu kafamdaki bulutları dindirmek için ne yapmak gerek :/

  20. Merhabalar . Diş hekimi olduğunuz için memnun musunuz (çalışma şartlarınızdan,tıptan vazgeçme vb.) ?
    Keşke doktora yapsaydım yazmışsınız neden öyle düşünüyorsunuz?
    Ben 2. sınıf diş hekimliği öğrencisiyim ve boynumda bir sorundan dolayı fazla eğik durursam ağrı kaçınılmaz oluyor. Bunu seçmeden önce düşünemedim. Bunun için hasta tedavi ederken çok boynunuzu yoracak ve normal postürünüzü bozacak hareketler gerekli oluyor mu fazla ? Bu ağrıyı ilerde yaşamamak için hangi uzmanlık alanını önerirsiniz çok fiziksel olarak yorucu olmayan bir alan olarak ?
    Teşekkürlerr….

  21. Aydınlatıcı yazılarınızı çok beğendim biz de Ankara’da diş hekimliği okumak istiyoruz ama Ankara’daki üniversitelerden hangisini tercih edeceğimizi bilemedik İstanbul’daki karşılaştırmalı yorumlarınız Ankara için de yapabilir misiniz acaba acaba?Hacettepe diş ? Ankara diş ? Gazi diş ?

  22. merhabalar benim bir sorum olucaktı fakülteyi bitirdikten sonra atama ve iş bulma kısmında okuduğumuz üniversitenin önemi var mı ? yani iyi bir üniden mezun olmak yada sıralaması düşük bir üniversiteden mezun olmak atama ve iş bulma konusunda bir fark yaratır mı önemlimidir ?

      • Merhaba. Aydınlatıcı yazınız için teşekkür ederim zira yanlış kalıp birkaç bilgiden arınmış oldum. Öncelikle şunu iyi kavramak istiyorum, DUS’tan bir bölüm kazanmak istiyorum bu yüzden anladığım kadarıyla teoriğe önem vermeliyim. Ve Hacettepe, Marmara, Ege gibi üniversiteler Diş için daha ön planda gibi duruyor ancak ben açıkçası yeterince zor olacağını düşündüğüm 5 yıla üniversitenin vizyonunun da getirdiği zorluklarla uğraşmak istemiyorum. Bu mesleği gerçekten istiyorum ve hırslı birisiyim. Sorum şu: Önceliklerimi belirttiğim şekilde DUS’taki başarıma, özel hastanede çalışmak istersem tercih edilmeme okuduğum üniversitenin adı önemli bir faktör olur mu? Mesela Kocaeli Üni. Diş’ ten mezun olmam, Çapa ya da Gazi’ye göre bir dezavantaj mı? Şimdiden teşekkürler.

  23. Hocam özelde burslu olarak diş hekimliği okursak okuduğumuz üniversitenin bize hastanesinde iş verme gibi durumlar var mı böyle şeyler duydum doğruluğu varsa eğer hangi üniversiteler bunu sağlıyor bilginiz varsa cevaplarsanız çok sevinirim

  24. Hocam merhaba ben ilköğretim matematik öğretmenliği 2. Sınıf öğrencisiyim, yeniden hazırlanıp diş hekimliğine gitmek istiyorum ama diş hekimlerinin açıklamasına baktığımda iş bulamadıklarını söylüyorlar çok kararsız kaldım diş hekimliği istiyorum ama bulunduğum öğretmenliğin iş imkanı kolay yani kpss puanı düşük siz ne dersiniz sizce ne yapmalıyım bundan 6 sene sonra diş hekimliğinde iş sıkıntısı artar mı

  25. Öncelikle iyi günler diliyorum kolay gelsin ben Sbü Gülhane Diş hekimliği Fakültesi 2.sınıf öğrencisiyim mesleğimle ilgili şu soruyu sormak istiyorum dusu kazanıp uzman olduktan sonra devlet bize kadroyu kapatıyor mu yoksa uzmanlığı aldıktan sonra bizi aynı kadroyla diş hastanelerine mi atıyor direk yani kısaca dusu kazandıktan sonra emekli olana kadar kadromuz bizde mi kalıyor

  26. Merhabalar okuduğum bölümü dondurup 21 yaşımda diş hehimliği fakültesi için hazırlanmayı hedefliyorum sizce yaşın herhangi bir götürüsü olur mu cevaplarsanız sevinirim, teşekkür ederim.

  27. Hocam merhaba benim bir sorum olacak yeditepe universitesi 4. Sinif dis hekimligi ogrencisiyim internette ufak bir arastirma yaptim sonra yurt disinda calisma fikri geldi cunku bunu soylemesi igrenc ama burda ne doktorlar hakettikleri saygiyi ve parayi aliyorlar nede nede dis hekimleri hocam ben katarda calismayi dusunuyorum ingilizceyi ana dilim gibi bilyorum ama katarin resmi dili arapca oldugu icin onu bilmiyorum çalışmak icin bu dil yeter mi ve hocam ozel sektorde yanu dus eğitimi boyunca 4 yil olcak benim egitimim ordotonti yi dusunuyorum master yani yuksek lisans yaparsam bana bir faydasi olur mu katarda çalışmak icin ve katar 3 yil deneyimli hekim arıyor orada hekimlik yapan birinden duydum bu egitim dus egitimi haricinde mi yoksa dahilinde mi ve ozel sektorde deneyim yaparsak bir sknti olur mu bu bize lutfen cvplayin hocam sorularimi 🙏

  28. hocam iyi günler yeni mezun olan birisi dubai veya almanyada çalışabilir mi dubai daha kolay gibi görünüyor almanyaya göre ama sizin de görüşlerinizi merak ediyorum şimdiden teşekkürler

  29. Merhaba, güzel bir yazı öncelikle bunun için teşekkür ederim. Size bir sorum olacaktı. Şayet kişi mezun olunca direk özelde işe başlamak istiyorsa orta büyüklükteki şehirlerde(istanbul,ankara,izmir dışındakiler) bu ne kadar kolay olur?

  30. Merhaba. Devlete atanmak zor diye duydum çok az kontenjan varmış. Dus kazanıp uzmanlık yaptıktan sonra tam olarak ne oluyor devlete atanmak daha kolay mı olur yoksa pretisyenkenki atamadan bir farkı yok mudur? Vede tıpada dişede ilgim var fakat karar veremiyorum diş daha rahat gibime geliyor ama ikisininde Okumasının zor olduğunu biliyorum o kadar emek verdikten sonra artan kontenjanlardan ötürü mezun olduktan sonra işsiz kalmaktan korkuyorum bunu düşününce tıp daha ağır basıyor ama tıpla diş arasında zorluk açısından ne kdar fark var hem okumak hem iş hayatı olarak cevaplarsanız sevinirim 😊

  31. Hocam merhaba. Mezun olmuş DUS’ta yeterli puana sahip bir diş hekimi, diş hekimliği fakültelerinde nasıl/ne olarak çalışıyor? Öğretim görevlisi olmak için ne yapmak gerekiyor? Fakültedeki asistan(araştırma görevlisi) abilerimiz/ablalarımız DUS’u kazanıp mı gelmiş oluyorlar? Doktora öğrencileri gibi maaşsız mı çalışıyorlar? Şimdiden cevabınız teşekkürler.

  32. Hocam merhabalar bu sene çapa disi kazandım. Fakat medyadan duymussunuzdur. Tahliye edildik. Binamız yok klinikler civardaki özel üniversitelere dağıtılıyor. Kampüsün değişmesi konusu falan var açıkçası çapa çok karışık. Yıl sonunda bir şeyler hala düzene girmezse yatay geçiş yapmayı düşünüyorum. Devlet ünilerinden Hacettepe hariç hepsi oluyor ? Sizce geçiş yaparsam hangi üniversiteyi tercih etmeliyim ?

  33. Hocam merhabalar.DUS sınavına girmemiş bir hekim aylık ortalama ne kadar kazanır.Veya uzmanlık yaparken çalışılabiliyor mu çalışırsa ne kadar kazanabiliyor ?
    Ve sizce yurtdışında yüksek lisans yapmanın ne derece faydası olur ?
    son olarak da devlet mi özel mi kilinik mi ?

  34. Selamunaleyküm hocam ben tercih vermedim ama ek tercihleri verip vermeme konusunda kararsızım şöyle ki ben diş hekimi istiyordum bu sene gelmedi dedim bir daha gireceğim ama ben ileride kendimi bir çok alanda (örneğin:din konusunda eğitim almak, birkaç dilde öğrenmek istiyorum) geliştirmek istiyor ve boş vaktimin fazla olmasını istiyorum o yüzden öğretmenlik yazmayı düşünüyorum ama onun da geliri az sizin tavsiyeniz nedir???

  35. merhaba ben medipol %50 burslu diş hekimliği okumak istiyorum oranın eğitimi nasıl? herhangi bir devlet üniversitesinden mezun öğrenciyle aramda fark olurmu ? bu mesleği çok istiyorum ordaki eğitimle kendimi iyi bir şekilde yetiştirebilirmiyim?

  36. Hocam benim 24.644 sıralamam var ve tercih yaptım ama hala bazı üniversiteler hakkında şüphelerim var sizce Alanya Alaaddin keykubat , Bolu abant İzzet Baysal ve Sakarya Üniversitesi 3’lüsüne bakarsak hangisini öne yazmalıyım? Alanya daha yakın olduğu için onu öne yazmıştim ama konusulanlar gibi ben de dusta başarılı olmak istiyorum ve buna göre sıralamak istiyorum .

  37. Merhaba. Ben yarın tercih yapacağım diş istiyorum ama Bezmialem mi Medipol mü hala karar veremedim. Bezmialemin daha iyi olduğunu söylüyorlar genelde daha zor ama daha başarılı diyorlar. Medipol daha rahat geçmesi kolay ama bezmialem kadar iyi diş hekimleri çıkarmıyormuş (tabiki kişinin çabasına da bağlı bir şey bu). Sizce hangisini üste yazmalıyım?

  38. Merhabalar Ankarada yaşıyorum Ankara üniversitesi ve Gazi üniversitesi hakkında bilginiz varmıdır teorik olarak eğitim seviesi ne durumda? mezun olan öğrencilerin DUS sınavında başarı oranları nedir?Siz bu üniversitelerden hangisini önerirsiniz?

  39. Merhaba, ben 12. sınıftan yeni mezun oldum ve tercih döneminde aşırı kararsızlık yaşıyorum. Medipol Üniversitesi %50 ingilizce diş hekimliği tutuyor ailem biz her zaman sana desteğiz diyorlar ama benim çok içime sinmiyor o yüzden kendimi eczacılığa alıştırmaya çalışıyorum. Sizce diş hekimliği için değer mi, çalışma hayatında tahmini ne kadar sürede telafi edebilirim, yanıtlarsanız çok sevinirim iyi günler 🙂

  40. Hocam 14k siralamam var. çapa ile medipol tam burslu arasindayim. Çapanın teknolojik bakimdan yetersiz olması beni medipole dogru itiyor. Sizce hangisini üste yazmalıyım ?

  41. Sizce geçen sene ilk öğrencilerini almış ama laboratuvar ve klinikleri yeni ve az öğrenci aldığından ilginin bi tık fazla olduğu İzmir Demokrasi mi yoksa köklü bir okul ve iyi teorik eğitimi olan Isparta diş mi?

  42. ben bu bölümü açıkçası hedefim olmadan tutturdum, konuştuğum öğrenciler diş hekimliğini sevmeden bu bölüm okunmaz deniyor. cidden durum bu mu? mesela ben pek sosyal bir insan ve ikili ilişkilerde başarılı değilim. bu okurken veya çalışırken karşıma sıkıntı olarak çıkar mı? çünkü mezun sayısı çok arttığından artık diş hekimliğinin esnaflığa döneceğinden bahsediliyor bolca. bu kadar fazla mezunla (sanırım diş hekimi sayısı 6-7 yıla iki katına çıkacak) sonunda eczacılık veya bir çok mühendislik gibi olmasına sebep olur mu? piyasa bu kadar mezunu kaldırabilir mı?peki bu doygunluk için aile diş hekimliği çıkacak deniyor, bu yığılma sorununu halledemez mı? veya okuduktan sonra denkliği alıp yurtdışına çıkmak hakkında ne düşünüyorsun? yine mezun sayısından dolayı çalışma şartları ve maaşları kotulesiyormus. biraz genel olacak ama ankara, istanbul gibi illerde çalışma saatleri uygun mu? bu mesleği şu anki şartlarıyla önerir misin?
    ayrıca ben gazi diş h. düşünüyorum bunun bir avantajı olur mu? yeni açılan fakültelerde teorik ve pratik eğitim kötü olurken, gazinin köklü bir okul olması bu diş h. enflasyonundan sıyrılmamı sağlar mı?
    biraz uzun oldu ama şimdiden teşekkürler 🙂

  43. Hocam merhaba ben bu sene yakın dogu uni ingilizce dis hekimligini yuzde 25 burslu olarak kazandim okumasi baya maliyetli oluyor bu bolumudu okumak istiyorum cevremden atanamama sorunu ve eskisi gibi maddi yonunun iyi olmadigi bilgilerini aliyorum sizce okul malliyetlerini goze alarak okudugum zaman ileride emegimin karsiligini alabilirmiyim
    Tesekkur ederim.

  44. Merhaba. Sıralamam 22-23 bin arasında diş hekimliği yazmak istiyorum tercih listem az çok hazır ama şunu sormak istiyorum. Diş hekimliği isteyen bir öğrenci en çok neye dikkat etmeli? Tercih listesini oluştururken nelere dikkat etmeliyiz?

  45. Merhabalar, bu sene ikinci kez üniversite sınavına girdim ve sıralamam 25 bin geldi. Maalesef Hacettepe, Çapa, Ege gibi yerlere puanım yetmiyor ama yatay geçiş için çabalayacağım. İyi doktorlara baktığımda genelde iyi üniversitelerden mezun olmuşlar. Yapacağım işte en iyilerinden olamamak beni üzer açıkçası, sadece 2-3 soruyla kaçırdığım üniversiteleri kendimi geliştirerek telafi edebilir miyim? Ve bir de şu üniversiteler hakkında bilginiz varsa eğitim açısından vs. hangisinin daha avantajlı olduğunu söyleyebilir misiniz?
    -Alanya Aladdin Keykubat
    -İzmir Demokrasi
    -Çanakkale On Sekiz Mart
    -Ordu
    -Atatürk

  46. Merhabalar, diş hekimliği yazmayı düşünüyorum. Biruni ( İngilizce) ile İstanbul Aydın üniversitesi arasında kaldım. Hangisini tercih etmeliyim ?

    • Merhaba, iki üniversitenin birbirinden pak de farkı yok. Eğer akademik bir meslek hayatı düşünüyorsanız elbette ingilizce önemli. ayrıca okulların kampüslerinin yerleri de farklı. Birisi Beşyol ‘da diğeri Zeytinburnu ‘da. İstanbul sosyal hayatı için Biruni ‘nin lokasyonu mükemmeldir. Zeytinburnu ‘da oturursanız her yere tramvayla, metroyla, marmarayla, bisikletle ya da yürüyerek gidebilirsiniz. Tabi aydın üniv ‘de de ulaşım sorunu yok ama diğeri daha merkezde.

  47. Merhaba Serdar Bey, sınavda 10bin sıralama yaptım ama şehir dışında tıp okumak ya da çapa diş yazmak konusunda kararsızım. Sizin öneriniz nedir bu yönde acaba? Son olarak hacettepe diş ya da istanbul dişten hangisini önerebilirsiniz?

  48. Merhabalar, diş hekimliği yazmayı düşünüyorum ama siz hep seviyor ve istiyorsanız yazın diyorsunuz,ki herkesin tavsiyesi de bu yönde. Ancak ben sağlık alanında bir şey istediğimi bilmeme rağmen diş hekimliğine yatkın olup olmadığımı sevip sevmeyeceğimi nasıl anlarım ?

    • İnsanlarla uğraşmak, insanların ağzıyla uğraşmak, ağzıyla uğraştığınız insanların sorunlarıyla uğraşmak, kan, tükürük gibi şeylerden iğrenmemeyi öğrenmek, el becerisinin iyi olması gibi şeylerle kendinizi test ediniz. Mesela bir parçasını ailenizden birinin ısırdığı elmayı yiyebiliyor musunuz ? Anneniz kadar iyi yaprak sarması yapabiliyor musunuz ? Yani bazı şeylere yatkın olmak okulu kolaylaştıracaktır. Yatkın değilseniz de öğreniyorsunuz zaten 🙂

  49. Serdar Bey Merhaba,
    Aydınlatıcı yazınız için teşekkürler..
    Benim yks sıralamam 25.000 civarlarında ve Karabük Diş Hekimliği oluyor ancak fakülte geçen yıl kurulduğu için yeterliliği ile ilgili bir kafa karışıklığım var. Bu konuda fikrinizi merak ediyorum..

  50. Ben 2019 yks sınavında 25 bin sıralama yapabildim iş imkanı ve maaşının dolgunluğu yüzünden çoğu fen lisesi öğrencisi gibi tıp fakültesi isteyen biriydim ama bir sene daha çalışıp bu stresi çekmeli miyim yoksa dış hekimliği okuyup dus sınavına girerek ortodonti alanında uzmanlaşma yolu da Türkiye şartlarında 30 lu yaşlarıma geldiğimde bana ekonomik refah sağlar mı ? Tek derdim ekonomik değil insanların da hayatını kolaylaştıracak işler yapmak istiyorum bu yüzden sağlık alanını istiyorum bir de haddime olmayarak el becerim olduğunu düşünüyorum sizce hangi yolu secmeliyim ?

  51. 23bin sıralamam var katip çelebi diş istiyorum, ama İngilizcesi olmaya daha yakın. Sizce 1 sene hazırlık okumaya değer mi yoksa Isparta da mı okumalıyım?

  52. Merhaba ben bu sene istediğim sıralamayı yapamadığımdan diş fakültesine gidemeyeceğim ama bir kez daha denemek istiyorum. Merak ettiğim şeylerden biri şu, diş hekimliğini bitirip üstüne bir de ortodontistlik okumak sanırım 9 yıl veya daha üstü sürüyor, uzmanlık okumaya değer mi yine de acaba? Ya da sadece diş hekimliğini bitirip aynı şartlarda ve ortodontistliğe yakın maaşta çalışmak mümkün müdür?
    Bir de şey var, yurt dışında çalışma şartları nasıldır? Türkiye’deki alınan maaşa göre ve çalışma saatlerine göre ne gibi farklılıklar vardır?
    Son soru olarak da şunu merak ediyorum, diyelim her şeyim tam diş hekimi olup üstüne ortodontistlik okudum diyelim, yurt dışında nasıl bu alanda meslek bulabilirim?

  53. Merhaba öncelikle bizim gibi öğrencileri bu denli bilgilendirecek bir yazı yazdığınız için çok teşekkür ederim. Ancak ben diş hekimliğiyle ilgili bazı yerlerde takılıyorum. ben 1 sene daha mezuna kaldım çünkü sağlık alanında bi yer istiyordum, daha başarılı olacağıma inanıyordum ve bu yüzden 1 sene daha beklemek istedim. Bu seneki sıralamamla tıpta gaziantep,hatay gibi şehirler gelirken diş hekimliğinden önüme daha iyi okulların geldiğini fark ettim ve araştırmaya başladım. Şahsen sağlık alanını istememe rağmen cerrahi alanlara karşı bir korkum var.Sonuçta lise hayatım boyunca hep soyut bilgiler öğrendim ve işin pratik kısmına gelince ne gibi tepkiler verebilirim, becerebilir miyim hiçbir fikrim yok. merak ettiğim kısımlara gelecek olursam diş hekimliği eğitiminde son 2 sene staj yapılıyormuş. bu stajda diş çekimi dışında size birebir neler yaptırdılar ? Ameliyatlara katılabildiniz mi yoksa sadece izleme şansınız mı oldu? Son olarak restoratif diş tedavisiyle ilgili tam olarak açıklayıcı bir yazı bulamadım, bu alanı bitiren diş hekimleri tam olarak ne yapıyor?

  54. Merhabalar.Az çok yorumları okudum.Genelde olumsuz ve motivasyon düşürücü cevaplar yazmışsınız 😔 belki gerçekçi olup insanların hayal dünyasında yaşayıp mağdur olmaması içindir ama ben bile hayallerimi sorguladım şuan.
    Yine de bu süreçden geçmiş ve fiilen bu mesleği yapan biri olarak sormak istiyorum 90 lıyım ve üniversite sınavlarına hazırlanıyorum.İnsanlar farklı sebeplerden ne yazıkki sizin olması gerek diye düşündüğünüz yaşlarda okuyamamış olabiliyor 😔ben sizin yazdıklarınıza göre hiç diş hekimliğini hayal bile etmeyeyim doğru mudur.😔mezun olup kendi yerimi açmaktı tek hayalim 😔😔90 lıysak okumuyoruz 😔😔Desteğinizi rica ediyorum.Şimdiden teşekkür ederım

    • Merhaba, yaşıtlarınızla aranızdaki meslek ve sosyal hayat farkını ve sizden küçük olanlarla denk olmanız durumlarını sorun etmiyorsanız elbette okuyabilir, yerinizi açabilirsiniz. Bunda hiç sorun yok ve yaşınız da çok fazla değil.

  55. Merhaba,
    Almanyada yaşıyorum, alman vatandaşıyım ve türkiyede diş hekimliği okumak istiyorum. Almanyada diş assistanı okulu okudum 3 yıl boyunca. Diş doktorunun gördüğü bir çok eğitimi gördüm. Zorlanıcağımı sanmıyorum ama tek sorum türkiyede doktorluğu okuya bilir miyim? Ne yapmam gerekir? Karnede neye önem verilir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  56. merhaba ben bu sene 2.kez üniversite sınavına girdim ve sonucumun da iyi geleceğini düşünüyorum. benim bir sorum var. 2 yıldır hacettepe diş hekimliği istiyorum ama şu sıralar biraz kafam karışık. hacettepe veya herhangi bir devlet üniversitesi için çok kalabalık olduğunu, pratik derslerde yeterince verim alınamadığını duydum. .özel bir üniversiteye gidenler ise sınıların az kişi olduğunu kendileriyle fazlasıyla ilgilenildiğini söylüyorlar. ama devlet üniversitelerinde 4 ve 5. sınıfta staj döneminde fazlasıyla hasta görülebileceğini ama özel üniversitede bu imkanların kısıtlı olduğunu da söylüyorlar. sizce hacettepe diş hekimliğini mi yoksa bezmialem, medipol, başkent gibi özel üniversitelerin burslu diş hekimliğini mi tercih etmeliyim?

    • Hocam merhaba,cevap verirseniz gerçekten çokkk sevinirim. Şimdi diyelim ben mezun oldum devlette çalışma istiyorum ama kurada çıkmadım ve devlete atanamadim,o zaman özelde çalışmak istedim,nasıl olacak bu? Yani özelde çalışmak için ne gereklidir,sadece diplomamla özel bir hastane de çalışabilir miyim?? Bir de özelde maaşım daha mi düşük olur~Ayrıca bu bilgilendirici yazınız için de çok teşekkür ederimm,gerçekten aydınlandım sağolun 🌸

  57. Oncelikle merhaba serdar abi ben dis hekimligini cok istiordum ama siz yorumlarda suanda dis hekimi sayisi cok fazla 5 yil sonra ne olur bilmem demissiniz ben simdi gercekten ilerde iyi bir meslegim iyi bir kazancim olsun istiyorum ne yapabilirim sizce dis hekimligini secersem ileride gercekten istedigim mevkiye gelebilir miyim tercih donemindeyim ve kafam cok karisik mesela maasim ilerde devlete gitmesem bile ozelde bana 5yil calistiktan sonra mesela 8bin civari maas verirler mi yani demek istedigim su benimle beraber mezun olan ogrenciler benim maddi olarak kazancimi etkiler mi yani o dis hekimi artisi bana engel mi yada ileride kendi yerimi acarsam gercekten tuttu diyelim fazla para kazanabilir miyim ona gore baska bir bolum secicegim cunku ozel nedenlerden dolayi gercekten biraz fazla kazanmam geriyor lutfen geri donus yapin simdiden tesekkurler

    • Merhaba,
      Belki ciddiye almayacaksın ama şu bir gerçek ki, kazanç ile meslek arasında bir bağlantı yoktur. Çok para kazanmak istiyorsanız üniversiteye harcayacağınız zamanı bir meslek öğrenerek geçirirseniz daha fazla kazanırsınız.

  58. Ben diş doktorluğunda ordontist olmak istiyorum 11 yaşındayım heöen çalışmaya başlamak kurslara gitmek istiyorum acaba böyle kurslar var mı varsa ne zaman gidikmeki lütfennn cevaplayın

  59. merhabalar bu sene yks ye girdim ve tahmini 9-10k gibi bir sıralama bekliyorum. Diş hekimliğini 9.sınıftan beri çok istiyordum ama kontenjanların ve fakültelerin çok artması, dusta iyi yerler kazanmak için derece yapılması gerekliliği , Diş hekimlerinin gelecekte işsiz kalması durumu beni biraz tıpa doğru itiyor. Yeditepe hariç tüm dişler geliyor gibi. Sizce ne tercih etmeliyim ?

  60. Merhabalar,
    Diş hekimliği okuduk ve bitirdikten sonra uzmanlık yapmadan direkt devlet hastanelerinde görev yapmak istiyorsak ne yapmalıyız?
    Ya da uzmanlık yaptıktan sonra devlet hastanesinde çalışmak için ne yapmalıyız?

  61. Merhabalar ben devlet üniversitesinde bilgisayar mühendisliğinden merkezi yerleştirme puanım ile tekrar tercih yapıp ücretli diş hekimliği okumayı düşünüyorum önümde 3 seçenek var
    Altınbaş Üniversitesi
    Yakın doğu üniversitesi
    Girne Üniversitesi
    Merak ettiğim şu gerçekten okumanın çok zor kalmanın çok olası olduğu bir bölüm müdür? Ben aileme bu kadar büyük yük olmayı göze alırken bir de okulumu uzatmak gibi bir lüksüm olamaz çünkü. Ayriyeten yıllık yeme içme konaklama masrafları hariç okul için ciddi paralar vermek gibi bir durum var mıdır? Son olarak diş hekimi olmayı başarırsam dönüp baktığımda iyi ki der miyim sizce? Şimdiden teşekkürler

    • Merhaba, dusta yaş sınırlaması yoktur. Ancak mezun olunca sizi bekleyen şey hayal ettiğiniz meslek olmayacak zira mezun sayısı artıyor. Kaldı ki 37 yaşında ne dus çalışabilirsiniz ne de beklentileriniz 23 yaşındaki yeni mezunla aynı olur. Bence üniversite okuma düşüncesinden ya da en azından diş gibi zor bir bölümden vazgeçiniz.

  62. Hocam meraba Acaba uzmanlık eğitimi alındıktan sonra üniversitede kariyer yapılabilir mi yoksa bunun için doktora eğitimi mi almak gerekiyor?

    • Merhaba, akademizyenlik için normalde doktora gerekiyor ancak bazı arkadaşalrım farklı üniversitelerden teklifler aldılar. Detaylarını tam bilmemekle birlikte, uzmanlığın akademik kariyer için yeterli olmadığını sanıyorum. Doktora ve kadro gerekir.Kadro en önemlisidir.

  63. Merhaba,kolay gelsin 🙂
    Bu şekilde yardımcı olduğunuz için öncelikle çok teşekkürler,🙏🏻
    İlerde özel bir klinikte çalışırken dus ile uzman bir hekim ile uzmanlık yapmamış bir hekim arasında ücret olarak ne kadarlık bir fark olur ortalama olarak☺️

    • merhaba,
      uzmanlık yapmamış hekim kliniğin sahibiyse pastayı o yer tabi :))
      aynı yıllarda mezun olup aynı yerde çalışan uzman ve gündüz hekimi hemen hemen aynı kazanca sahiptir ancak bu iş tamamen rızk meselesidir. gündüz hekimi bir cerrahi uzmanından daha iyi implant, restoratif uzmanından daha iyi dolgu yapabilir. tam tersi de olabilir. net şeyler söylemek im kan sız 🙂

  64. Merhabalar Serdar Bey, türlü sebepler ( puan adaletsizliği, yanlış seçimler,yargisiz infazla memuriyetten men edilmem, alternatif olarak elimde bulunan optisyenlik diplomamin SGK anlaşmalı çalıştırılamaz hale getirilmesi) sonucu hayat kalitem ve bulunduğum nokta ‘0’. 30 yaşındayım ve 20 yaşımdan beri çalışmama rağmen elimdeki herşey fos. Sorum şu ki; maddi sıkıntıları bir yana 30 yaşından sonra mecazi ağız kokusundan bunalan bir insan bu bölümü okumayı fiziken-zihnen kaldırabilir mi/üstesinden gelebilir mi? Şimdiden teşekkürler

    • Merhaba,
      Yapılabilir elbette ama mezun olduğunuzda 35 yaşında, biraz tecrübeli bir hekim haline geldiğinizde ise 40 yaşında olacaksınız. Yani biraz geriden gelmek sizi nasıl hissettirecek ? Bu okullar bir hukuk, mühendislik gibi okula git gel tarzı işlemiyor maalesef. Çok fazla insan ilişkisi gerekiyor. Staj arkadaşlarından 10 yaş büyük olmak, kliniğe fırça atan asistandan 5 yaş büyük olmak, sınava giren koskoca hoca dediğiniz kişiyle yaşıt olmak, okul bitince çalıştığınız yerde sizden çok daha tecrübeli ve daha çok kazanan birine çocuk gözüyle bakmak, size maaş veren müdürle yaşıt olmak, yaşıtlarınızın çocukları ilkokula başlamışken sizin hala işi düzeltememiş olmanız.. Bunlar sizi yorar. Ben takmam, sorun değil derseniz siz bilirsiniz.
      Kaldı ki okul bitince bu kadar emeğinize değecek bir meslekle de karşılaşmayacaksınız çünkü fakülte sayısı her geçen yıl katlanıyor. Yani piyasa hekim dolu.
      Karamsar bir tablo çizdiğim için üzgünüm ancak başka şeylere, başka işlere yönelmek sizin için bir fakülte okumaktan daha iyi olabilir.

  65. Serdar bey merhabalar. Istanbul’da kamu hastanesinde saglik teknikeri olarak gorev yapmaktayim,hastalarla bire bir ilgilenip tedavilerini yapiyorum. Ancak nihai itibari ile ne kadar kendini gelistirsen de teknikersin.(ne uzuyorsun ne kisaliyorsun)bundan dolayi ozel universite de dis hekimligi okumak niyetindeyim,yas da 29 ve evlilik de var diyelim size gore bu dusuncelerim mantikli mi?

    • Merhaba, hem çalışıp hem okumak mümkün olsaydı olur derdim ancak diş hekimliği okumak için mesleği bırakmak gerekecek. 5 sene öğrencilik yapmaya değer mi bilemiyorum. Sonrasında da çok iyi bir ortam sizi karşılamayacak tabi. Diş hekimi mezun sayısı her sene artıyor. 5 yıl sonra ne olur bilemem.

    • Benim de merak ettigim bir konu aslinda ama insanlik var oldugu muddetce pek mumkun degil. Sadece calsma sartlari zorlasir ve ucretlerde dusme soz konusu olur

    • Merhaba,
      Bu iş tamamen azim ve çalışma meselesidir. İlk senede 6. olan arkadaşım var. Kimisi hiç kursa gitmeden ezber yaparak çalışıyor, kimisi illa hocadan duyacak, kimisi okuyarak öğreniyor.. Ben hiç birini denemedeim ve kafamdan dus ‘u sildim. Pişman değilim ama keşke doktora yapsaydım. İngilizceyi 1 soruyla kaçırınca ve biraz da para kazanma isteği ve ihtiyacı olunca var bunda bir hikmet deyip bırakmıştım. Keşke doktora yapsaydım.

  66. Merhaba. Ege dişten İstanbul üniversitesine geçiş yapmayı düşünüyorum. İleride uzmanlık düşünüyorum. Çapa ve Ege arasında özellikle teorik eğitim, okul olanakları açısından çok fark var mıdır, siz eğitiminden memnunmuydunuz? Çapa da alttan ders alma olduğu için tekrar 1. sınıftan başlamam diye de düşünüyorum.

    • Merhaba,
      Ege ‘nin teorik eğitimi çapa ‘dan daha iyiydi bizim zamanımızda. Şimdi çapa ‘da sınav sistemi değişti ama açıkçası teorik eğitimin o kadar da iyi olduğunu düşünmüyorum. Bu söylediklerim dus için tabi. Yoksa teorik eğitim iyi aslında ama dus ‘a yönelik değil.
      Okul olarak nasıl bir fark olur bilmiyorum çünkü ege ‘yi hiç görmedim. Bence bir gün çıkıp gelin ve çapa ‘da gezin. Klinikleri sınıfları dolaşın. Öğrencilere sorun.
      Ülkemizde yanı bölümler arasında ders içerik denklikleri olduğu için aldığınız dersleri ve stajları tekrar almanıza gerek kalmaz ama yine de bunu çapa ‘nın öğrenci işlerine sormanız lazım ki bunun içinde en iyisi gelip bizzat sormaktır. Mail ya da telefonla çok sağlıklı olmuyor.
      Hayırlısı olsun 🙂

    • Merhaba,
      Pratik anlamda uzmanların daha rahat çalışma imkanı vardır. Tek tip iş yaparlar ve görece daha rahat fiziksel şartlarda aynı durumdaki pratisyene göre daha fazla kazanırlar. Elbette kesinlikle daha fazla kazanırlar denemez. Sadece daha rahat bir çalışma ortamları ve prestijleri vardır diyebilirim; benim gördüğüm budur.

  67. Merhaba hocam öğrenci affıyla zamanında okuyamadığım Marmara dişe başlayacağım kısmetse.marmaranın zorluğundan bahsetmişsiniz yaş ilerlediği için o kadar zorlanmak istemiyorum çapaya geçiş mümkün mü geçişler kaçıncı sınıfta ve neye göre yapılıyor? Teşekkürler

  68. Merhaba ben kara harp okulu son sınıfta okulların kapanmasıyla asker olamamış biriyim şimdi iki senenin sonunda kendimi toplayıp ne yapacağıma karar vermeye çalışıyorum. Devlette çalışamıyorum KPSS de direk eleniyorum khk ile ben ve benim gibilerin önüne geçildi. Sormak istediğim ben okulu bitirdikten sonra bir özel hastaneye başvurunca orada ne olarak çalışuyroum. Yani bölümlere ayrılma gerçekleşmemiş oluyor örneğin gelen hastaya tel takabilir miyim direk mezun olunca ya da ne iş yapıcam. Ve dus a girersem beni eleme gibi bir durumları olur mu dus ta bir devlet hastanesine gidilecek sonuçta orada uzmanlık eğitimi alabilecek miyim. Gerçekten ne yapmam gerektiğim hakkında bir çözümüm yok teşekkürler

    • Merhaba,
      Diş hekimliği mezunu olunca herhangi bir özel klinikte diş hekimi olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Dus ‘ta mülakat olmadığı için elenme durumunuz yoktur. sınavla girersiniz. Allah yardımcınız olsun, bunda da bir hayır vardır diye düşünün. Durumunuz çok üzücü 🙁

  69. Hocam aşağıdaki arkadaşın yazdığı beni de endişelendirdi özel üniversitelerde pratik eğitim yeterli olur mu devlette okurken çok daha fazla sayıda hasta ile mi karşılaşırız?özeller bu konuda yeterli olur mu? çünkü sonrasında devlete girmezsek özelde işe alımlarda zorlanabiliriz diye düşünüyorum devlette okuyan ögrenciye göre yetersiz mi kalırız?(ben de istanbulda devlet kazanırken öğrenci sayısı, labaratuvar ve alet-edevat imkanları daha gelişmiş diye özel tercih edenlerdenim)

  70. Hocam biruni diş hekimliğini kazandım ama aklıma takılan bazı şeyler var ben çapayı istiyordum lakin gelmedi çapada hastalar üzerinde pratikler 3. Seneden itibaren başlıyor özel üniversitelerde 4.sınıftan başlıyor pratik olarak yetersiz kalır mı tahminimce çok daha yoğun hastalarla haşır neşir olunur devlette bu konuda yanlış mı düşünüyorum mesleğimde yetersiz olur muyum ? Diş hekimliği eğitiminde fakültedeki prof. doç. Vb. sayısı eğitimimizde önemli midir? Biruni üniversitesi hakkınızda düşünceleriniz nelerdir? Şimdiden teşekkürler hocam 🙂

    • pratik anlamda zaten 3. sınıfta pek bir şey yapılmıyor. bir kayıp yoktur diye düşünüyorum. Tabi ki köklü bir üniversitenin eğitimi nasıl oluyorsa ben de bilmiyorum ama farklı oluyor. Özel üniversitelerin avantajı bence teknoloji ve fiziksel ortam. Aletler, klinikler, malzemelr yeni oluyor. Devlette böyle değil tabi ki.
      Prof. sayısı eğitimde önemli değil çünkü prof. lar ders anlatmıyor doğru düzgün. Ne varsa genç asistanlarda var.
      Hayırlı olsun, başarılı bir eğitim hayatı dilerim.

  71. Yeditepe Üniversitesi dışında uluslararası denkliği olan bir diş hekimliği fakültesi var mıdır? Ülkemizde ingilizce diş hekimlikleri yeditepe ve medipol, KKTC de ise uzak doğu’da var anladığım kadarıyla fakat ingilizce bitirilen bu bölümler yurt dışında diş hekimi ünvanıyla tanınıyor mu? İnternette üniversitelerin kendi sayfalarında araştırdım fakat bulamadım aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

  72. Serdar bey;
    Öncelikle teşekkür ediyorum,kızım bu sene sınava girdi yeni sistemde herkes birşey dediğinden hangi diş olacak bilemiyoruz,Fındıkzadede oturuyoruz.Çapa olmazsa alta özelleri yazacağız burada Biruni ve Aydın arasında hangisini üste yazalım konusunda kararsızlığımız var,bu konu hakkında bir fikir vermeniz mümkün müdür.
    İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.

        • Serdar bey;
          Biruni tam burslu ingilizce oldu,akademik fırsatlar sözünüz de kızımın biruniyi üste yazmasında etkili oldu ve çok şükür gerçekleşti.Size meslek yaşamınızda başarılar diliyorum.
          Bu arada kızım diş istediği için sadece tercihlerini bu yönde kullandı ve 10 adet(devlet ve tam burslu) tercih yaptı ve beşinci tercihine yerleşti.Sizin aracılığınızla şunu demek istiyorum lütfen biz anne ve babalar çocuklarımızı rahat bırakalım.olmasa da bu onların tercihi olsun.
          Teşekkür ederim.

  73. Hocam merhabalar.Siralama 5binlerde.Diş okumak istiyorum.1.sıraya ne yazsam geleceğini biliyorum.Hacettepeyle çapa arasında kaldım.Istanbulda okumayı istiyorum ama hangisinin eğitimi daha iyi bilmiyorum.Düşünceleriniz neler ?
    Tercih listemi nasıl oluşturmalıyım ?

  74. Merhaba öncelikle teşekkür ederim bu güzel aydinlatma için benim bi sorum var.
    Bazı üniversitelerde alttan ders alma var demişsiniz ben araştırdım ama bulamadım acaba hangi üniversitelerde böyle bir imkan var

  75. Merhaba istanbulda yaşıyorum istanbul aydın da diş hekimliği okuyorum.devlet üniversitesine yatay geçiş yapmayı düşünüyorum.sizce ileride devlet çıkışlı olmak fark yaratır mı? Yatay geçiş yapabileceğim yerler olarak Trakya, Eskişehir osmangazi, Kocaeli, abant var.Sizincir görüşleriniz nedir? Şimdiden Teşekkürler

  76. Merhaba yaziniz icin cok tesekkur ederim yalniz aklimda bir soru var: Yurt disi icin Ingilizce dis okumak gerekli mi? Capa ve Marmara’yi gezdim ama kesin cevap veren olmadi, duyduguma gore Tıpta bazi ulkelerde latince degil ingilizce agirlikli egitim oluyormus bu diste de ayni mi? Veya Ingilizce bolum egitimi almadan nasil insanlar yurt disinda master yapmaya gidiyor? Yani normal bildigimiz konusma Ingilizce siyle Dis hekimliginin Ingilizcesi ayni olmasa gerek. Bilgilendirirseniz cok sevinirim.

  77. Şimdi ben Türkiye Dişçiler Birliğinin istatistiklerini inceledim. 2014’den 2016’ya kadar 2000 diş hekimi artmış. Emekli olanlar işi bırakanlar falan da dahildir buna tabii ki. Şu an yaklaşık 6 bin diş hekimi adayı bu sene fakülteye yerleşecek. Geçen sene 4,5 bin yerleşti. Bu sene 6 bin kişi yerleşecek. Bu sene diş hekimliğine yerleştim diyelim. Ben mezun oluncaya kadar diş hekimliği fakültelerine yerleşen aşağıdaki kişi sayısı kadar insan mezun olacak.
    2017 Girişli Öğrenci : 4,5 bin
    2016 Girişli Öğrenci : 3,6 bin
    2015 Girişli Öğrenci : 3,3 bin
    2014 Girişli Öğrenci : 3 bin

    Benim girdiğim seneyi de hesaba katarsak toplam 20 bin kişi mezun olmuş olacak.
    Avrupada yüz bin kişiye 60 diş hekimi düşüyor. Türkiyede bu 30 civarında bu değer. Biz AB nin altında yer alsak yani yüz bin kişiye 50 diş hekimi düşse, nufus 5 yıl sabit kalırsa 16200 hekime ihtiyaç var. Bunu 20 bine yuvarlayalım. Çünkü nufusu sabit tuttuk.
    Yani beş yıl sonra hekim fazlalığı olacak. Maaşlar daha da düşecek diye öngörüyorum. Bana katılıyor musunuz?

      • Bende liseden 2021 yılında mezun olacağım ama şimdiden Diş hekimliği okumaya karar verdim.Babam diş teknisyeni ve liseden mezun olana kadar yanında durup öğrenebileceğim kadar şey öğrenmeye çalışıyorum.Diş hekimliği okumak benim için biraz daha rahat olucak gibi duruyor malzeme imkanı,müşteri potansiyeli,işçiliği ustadan öğrenme olsun,özel muayanehane açma olsun içim rahattı ama şu yorum içime şüphe düşürdü

        ‘Şimdi ben Türkiye Dişçiler Birliğinin istatistiklerini inceledim. 2014’den 2016’ya kadar 2000 diş hekimi artmış. Emekli olanlar işi bırakanlar falan da dahildir buna tabii ki. Şu an yaklaşık 6 bin diş hekimi adayı bu sene fakülteye yerleşecek. Geçen sene 4,5 bin yerleşti. Bu sene 6 bin kişi yerleşecek. Bu sene diş hekimliğine yerleştim diyelim. Ben mezun oluncaya kadar diş hekimliği fakültelerine yerleşen aşağıdaki kişi sayısı kadar insan mezun olacak.
        2017 Girişli Öğrenci : 4,5 bin
        2016 Girişli Öğrenci : 3,6 bin
        2015 Girişli Öğrenci : 3,3 bin
        2014 Girişli Öğrenci : 3 bin

        Benim girdiğim seneyi de hesaba katarsak toplam 20 bin kişi mezun olmuş olacak.
        Avrupada yüz bin kişiye 60 diş hekimi düşüyor. Türkiyede bu 30 civarında bu değer. Biz AB nin altında yer alsak yani yüz bin kişiye 50 diş hekimi düşse, nufus 5 yıl sabit kalırsa 16200 hekime ihtiyaç var. Bunu 20 bine yuvarlayalım. Çünkü nufusu sabit tuttuk.
        Yani beş yıl sonra hekim fazlalığı olacak. Maaşlar daha da düşecek diye öngörüyorum. Bana katılıyor musunuz?’
        Sizce diş hekimliği okumalımıyım?

  78. Hocam dus başarılarına baktığım zaman 1prof bulunduran bolu diş 70proflu Ege dişe göre ve birçok dişe göre daha başarılı prof sayısı sizce ne kadar önemlidir ve özel klinikler için mezun olduğun üniversite ne kadar önemlidir sizce cevaplarsaniz sevinirim

    • Dus ‘taki başarı prof sayısıyla alakalı değildir. Ders geçme sistemi ne kadar zorsa öğrenci o kadar çok çalışır ve teorik bilgisi o denli sağlam olur. Bu da dus ‘u etkiler.
      Özel klinikler için mezun olunan üniversite önemli değildir.

  79. Hocam,tercih zamanına az bir süre kaldı ama kafam hala çok karışık.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
    1-)Puanım 50% Medipol Tıp tutuyor ama tıp okumak konusunda çok kararsızım.Çoğu insan tıp okuyanlar
    pratisyenlikten daha fazlasını istedikleri takdirde yani mecburi hizmetti,Tus’du belki tekrar mecburi hizmetti derken neredeyse sosyal hayatlarından vazgeçmiş oluyorlar en azından 35-37 yaşına kadar ancak diş hekimliğinde Dus yaptığın takdirde hızla yükselmiş oluyorsun ve istediğin hayat koşullarına,maaş miktarına ulaşmış oluyorsun diyorlar.Bu konudaki doğruluk payı nedir?
    2-)Kocaeli diş,Trakya diş,19 Mayıs diş,Medipol diş,Bezmialem diş arasında tercih listemi oluştururken nasıl bir sıralama izlemeliyim?Mezun olduktan sonra iş başvurularında özel ve devlet algısının büyük rol oynadığı,özellerden mezun olanların iş bulmada devletlere nazaran daha fazla zorlandığı söyleniyor.Yani prestij açısından Trakya diş vs.bir Çapa diş,Marmara diş değil ancak prestij olarak her türlü Medipol ve Bezmialemden önde mi gelir?

    • Kazanç tamamen hekim becerisi ve rızk ile alakalı. Uzman olup, 1 senelik mezundan daha az kazanan arkadaşlarım var. Uzman olmadığı halde uzmandan çok kazanan arkadaşlarım var.
      Lütfen artık bu “ne kadar kazanırım?” düşüncesini zihninizden atınız !
      Özel ve devlet mezuniyeti iş bulmada bir kriter değil. Kimse diplomaya bakmaz, üniversite prestiji pek işe yaramıyor açıkçası.
      Özelde %50 burslu okuyacağınıza devlette okuyun bence daha iyi. Yani koaeli ‘ye gidin. Güzel şehir, güzel okul 🙂

      • Merhaba hocam, ben de diş hekimliği 2. sınıf öğrencisiyim. Sizce okuduğumuz üniversite ileride iş bulmamızı etkiler mi? Köklü bi üniversitede okumuyorum çünkü ve bu beni çok korkutuyor. 5 sene ve daha fazla emek verip işsiz kalmaktan korkuyorum. Malum gençler olarak hep gelecek kaygımız var.

        • Merhaba Sn. Meslektaşım,
          Okuduğunuz okulun pek önemi yok. Önemli olan kendinizi geliştirmeniz. Maalesef mesleğimiz adına gün geçtikçe işler kötüye gidiyor. Ben de ne olacağını bilmiyorum. Sizlerin yapması gereken şey iyi çalışıp sivrilmek.

  80. Hocam ,puanım Yeditepe hariç tüm diş hekimliklerine tutuyor .İstanbulda okumak istiyorum .Çapa,Marmara ,bezmi Alem ve Medipol diş hekimliklerini gezdik .Medipolun laboratuvar imkanları gerçekten çok iyi ve İngilizce bölümü var .4 ve 5. sınıfta hasta bakmaya esenler hastahanesine gidiliyormuş .Medipol hakkında bilginiz var mı ve tavsiye edermisiniz?

  81. Diş hekimliğinden mezun olduktan sonra hemen zorunlu hizmete tabi tutulur mu? Yani uzmanlık yapmak istiyorum ama mezun olduktan sonra zorunlu hizmet yapıp sonra mı uzmanlık yapılıyor ve bir de uzman olduktan sonra da zorunlu hizmet var. Bu süreç nasıl işliyor? Bilgi verebilir misiniz?

  82. Hocam Yeditepe’ye 100%100 burs alabilecek bir sıralamam var sizce Hacettepe mi Yeditepe mi gerçek fikrinizi söylemenizi rica ediyorum i.Tıp Fakültelerine de yeten bir sıralamam var ama gönlüm diş diyor pişman olur muyum

  83. Sizce hacettepe diş mi ege diş mi? Bugün bir doktorla görüştüm ve bana hacettepenin bir ekol olduğu, kesinlikle orayı tercih etmemi söyledi. Ben ankarayı kafamdan silmiştim ama kafam da çok karıştı. Hacettepe de alttan ders almak yokmuş ve zor olduğunu duydum kendimi çok zorlamayı istemiyorum biraz olsa üniversitenin tadını çıkarmak istiyorum ege de şehir yönünden ve rahatlık olarak daha cazip. Sizce nereyi seçmeliyim?

  84. iyi günler sıralamam yeditepe dişi tam burslu tutuyor fakat ingilizcem kötü. Burslu okuyacağım için tek dersten kalan sınıf tekrarı yapıyor mu? ve yeditepe diş hekimliği hakkında burada yazanlar dışında soylemek istediğiniz birşey var mı? Teşekkürler.

  85. Merhabalar,aklıma takılan bir şey var.Atanırsak ortodontist doktoru olarak atana bilir miyiz? Yoksa her atanan klasik diş hekimi olarak mı atanır?Şimdiden teşekkürler

  86. Yeditepe dışında diğer üniversitelere puanım tutuyor gözüküyor. Aklımda hep ege vardı ama şuan çapayı da düşünmeye başladım. Bu iki üniversitede alttan ders alma var mı? Eğitim ve rahatlık olarak neresi daha iyidir?

  87. Yeditepe dışında diğer fakültelere puanım tutuyor gözüküyor. Aklımda hep ege vardı ama şuan bezmi alem, çapa, ege yi araştırıyorum. Vakıf yada özel üniversite de okumak konusunda kararsızım. Çapa da yada ege de alttan ders almak var mı? Bu üçünden nerede okumak daha rahat eğitim açısından neresi daha iyidir?

    • Bezm-i alem tam burslu tutmuyorsa listeden çıkarın. Ege ‘de okumak istanbul ‘a göre daha kolaydır şehirden dolayı ama iki üniv. arasında pke fark yoktur. Çapa ‘nın sadece isminden dolayı minicik bir fark olabilir ki bu da ev kirasının yanında devede kulak kalır 🙂

  88. Hocam merhaba. Ben diş hekimliği okumak istiyorum fakat bir sıkıntım var. Korkum kan değil. Mesela ameliyat videosu açıyorum izlerken içim bir tuhaf oluyor devamını izleyemiyorum. Ya da birisinin yarasına bakarken içim sızlıyor. Bu durum aşılabilir mi?

  89. Merhaba. Küçüklüğümden beri tıp istiyordum. İlk yıl 25 binde bıraktım. İkinci yıl sınava girdim (2018 yks) fakat sistem değiştiği için sıralamam hakkında bir fikrim yok. Acaba diş hekimliği mi yazsam diye düşünmeye başladım. Fakat şöyle bir sıkıntı var ki küçüklüğümden beri diş sıkıntılarımdan dolayı (çürüklerimden dolayı sık giderdim) dişçiye gitmekten korkarım. Oradaki koku ve aletlerin sesi beni rahatsız ediyor. Yine de yazmak veya yazmayı düşünmek mantıklı mıdır? Sizce bu hislerimi ilerde düzeltmem mümkün müdür? Üstesinden gelebilir miyim?

  90. Merhaba
    Kayseri, Konya gibi şehirlerde devlette diş okumak mı mantıklı yoksa İstanbul’da özel bi üniversite de diş okumak mı mantıklı sizce ?

  91. Merhaba ben şimdilik lise 3.sınıf öğrencisiyim ve diş hekimi olmak istiyorum. Sorum şu ki bahsettiğiniz her sene yapılan ana bilim dalı stajları öncesinde herhangi bir pratik yapılıyor mu? Çünkü direkt olarak hasta üzerinde uygulama yapılması beni biraz korkuttu:) Şimdiden teşekkürler

    • İlk iki yıl staj gormuyorlar üniversitede Cansız bedenlerin ( adı artık neyse bilmiyorum 😁) onun üzerinde çalışma yapıyorlar sonra 3 . Sınıfta belli hastaları (dolgu için gelen hastaları yani basit islemli) alıyorlar 4. Ve 5. Sınıfta iş biraz daha zorlasiyor bende bu sene sinava hazırlanıyorum ve dış hekimi istiyorum inşallah dilediğimiz okullarda istediğimiz meslekleri okuruz şimdiden başarılar dilerim.

  92. Ben suanda hemsirelik 4. Sinifa gectim 21 yasindayim ama hayalim hep dis hekimligiydi acaba bu yil dondurup hazirlansam deger mi ben bu meslegi sayginligi,is hayayi rahat oldugu ve de iyi para kazandikleri icin tercih etmek istiyorum.

    • evet tabi ki çalışabilirsiniz. dus sadece uzmanlık içindir. 5 yıl okuyup direk özelde başlayabilir, kendi yerinizi açabilirsiniz. İsterseniz sınava falan girmeden atamaya başvurup atanırsınız. Tabi sınavsız atama şimdilik böyle, ileride ne olur bilemem malum eğitim sistemimiz stabil değil 🙂

  93. Merhaba, benim sorum akdeniz üniversitesi diş hekimliği bölümü hakkında bir bilginiz olup olmadığı hakkında. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • arkadaşlar bu paralara bu kadar takılmayın. lise mezunu birinin bu kadar para hesabı yapmasına biraz kızıyorum açıkçası. para için sevmediğiniz bir mesleği tercih ederseniz zaten para kazanamazsınız. İnsanlar domates, salatalık satarak ev geçindiriyorlar lütfen yani..
      atarlandım özür dilerim :
      Özel sektör diş hekimliğinde, minimum bir maaş ve onun üzerine yaptığınız iş kadar prim alırsınız.

  94. İyi günler. Ben bu sene çapa diş hekimliğine başlayacağım fakat fatihte evler istanbul ortalamasına göre bir tık daha pahalı.Daha uygun fiyata ev tutabileceğim yakın bir yer var mı?

    • Merhaba,
      ev tutmak için Çapa ve Fatih ‘e yakın yerler;
      • Zeytinburnu, Bahçelievler > Tek vesait metro, otobüs ya da tramvay max. 30 dk
      • Esenler, Bayrampaşa > Tek vesait metro ya da otobüs max. 30 dk
      • Çapa ‘ya yürüme mesafesinde ise şu linkteki semtlere bakmalısınız;
      Çapa ‘ya yakın semtler
      • Bir de mezun olup ev boşaltacaklarla iletişime geçebilirseniz işte o zaman ballı kaymak olur.

      diğer ilçeler de sayılabilir ancak yol uzak olur, 100 lira ucuz olacak diye 1 saat yol çekmeye gerek yok.

  95. 3. Sorum sıkmış olabilirim kusura bakmayın ama bahsettiğiniz teorik temelin zayıf olması dus’ta bizi zorladı kazanamadık diyelim çalışma hayatında yaptığımız işi olumsuz etkileyebilecek bir faktör mü bu yoksa pratik eğitimin daha iyi olması daha mı önemlidir kısacası iyi bir hekim olmak istiyorum lütfen yol gösterin 😂

    • Dus tamamen farklı bir disiplin. Çalışma hayatında o kadar teorik bilgiye gerek yok zaten.
      İyi bir hekim olmak için; okulda dersleri ve pratikleri aksatmamalı ve mezuniyet sonrası gelişime açık olmalı. Bu biraz da kişilik ve huy meselesidir.

  96. Para konusu umurumda değil ama forumlarda gördüğüm yazılara göre uzmanlık yapmayanların sürekli ayakta çalıştığı sadece öğle yemeğinde oturabildiği ve böyle tüm gün çalışarak 5-6 bin alabildiği uzmanlık yapanlarınsa haftada 3-4 gün işe gidip 10-20 bin aldığı yazıyor uzmanlık yapmazsak emeğimizin karşılığını alamamış olur muyuz bu fark gerçekçi mi uzmanlık yapmayan tabiri caizse eşek gibi çalışmak zorunda mı

    • Merhaba,
      Karşılaştırma tamamen yanlış. Ben mezun olduğumdan beri hiç ayakta çalışmadım, hep kendime ait bir odam ve bilgisayarım oldu, ,istediğim zaman yemek yerim, istediğimde çay içerim, işim çıkarsa dışarı çıkarım vs.
      Diş hekimliği mesleği genel anlamda rahattır.

  97. Merhaba ben bu sene üniversite sınavına girdim çapa yazmayı düşünüyorum merak ettiğim şey teknolojisi ve binasının eski olması ayrıca dilinin türkçe olması uzmanlık sürecinde zorluk çıkarır mı ingilizce halledilebilir mi bir de uzmanlık 5 yıl sonra şart olurmu tahmininiz nedir 1 ay içinde karar vermem gerekiyor teşekkür ederim

    • Uzmanlık şart olur mu bilinmez zira ülkemizde maalesef eğitim pek stabil bir konu değil. Çapanın eğitimi evet dus ‘ta sizi zorlayabilir. Çapa mezunu derece yapmış arkadaşlarım var ama “teorik temel” anlamıda marmara, yeditpe gibi okullar daha sağlamdır.

  98. hocam merhaba
    ben bu sene hacettepe’den mezun oldum öğretim görevlisi olmak hayalim ama şunu duydum dus sınavı ile yapılan uzmanlık sonrası öğretim görevlisi olarak okulda kalmak çok sıkıntılıymış, doktora ile devam etmek gerekliymiş ne kadar doğrudur bir fikriniz var mı teşekkürler

    • evet aynen öyle, akademik personel olmak için doktora yapmak gerekir yani para almadan, her sabah sekizde hocanın kapısında hazır beklemek, kaprislerini fırçalarını yemek, öğrencilerle ilgilenmek, hasta bakmak, zaman artarsa da araştırma yapmak.. ne kadar zor geliyor değil mi ? ben de bu yüzden hayalim olan akademisyenlikten vazgeçmiştim 🙂
      doktoranın avantajı, prestij ve çevredir. iyi bir çevre edinir, isminizin önüne iyi bir title koyabilirsiniz. boş günlerinizde kliniklerde kaçak olarak çalışarak bile iyi paralar kazanabilir, doktora bitince zaten güzel bir gelire ve iyi bir işe kavuşursunuz.

  99. Merhaba, ben Kırşehir’de tıp fakültesinde 1.sınıfı bitirdim, diş hekimliğine geçiş yapmayı düşünüyorum. Ege diş ve Marmara diş arasında kararsızım, Ege hakkında bir bilginiz var mı acaba? Ayrıca artan diş hekimliği fakülteleri sebebiyle bir mezun birikmesinden söz ediliyor bu da yeni mezunların açtıkları klinikleri kapatmak zorunda kalmalarına sebep oluyormuş. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ya da mezun olduğumda “tercih edilen” bir diş hekimi haline gelmem için okurken kendimi nasıl geliştirmemi önerirsiniz? Bundan 5 yıl sonra işsiz diş hekimleri olabilir mi? Biraz uzun oldu kusuruma bakmayın 🙂

    • Maalesef ülkemizin eğitim politikası sayesinde bütün mesleklerde mezun birikmesi durumu yaşanmaktadır. Elbette kendini geliştirmiş, farklılık katmış mezunlar iş bulmakta sıkıntı yaşamıyorlar ama 10 yıl önce bütün diş hekimleri iş bulabilirken şimdi bazıları istedikleri şartlarda iş bulamamakta. İşsizlik elbette henüz bu meslekte yok.
      Tercih edilen bir hekim olmak için, öncelikle mesleği sevmeli ve gelişmelisiniz. Onun dışında kişisel özellikler de etkilidir, örneğin sevilen bir insana daha çok kişi gelirken; itici bir tipe kim muayene olmak ister ki ?

  100. hocam merhaba… Uluslararası diş hekimliği bölümü sizce nasıldır? Okunması zor mudur? Biraz bilgilendirebilir misiniz bu konuda acaba mümkünse..

  101. Hocam ben dis hekimligi istiyorum fakat igne ve kan korkum var dis ameliyatlarini izlerken bile kotu oluyorum
    1)fakat bolume girdikten sonra ben bunu yenebilir miyim?
    2)kan korkumu yenmem icin tavsiye verir misiniz?
    3)her dis hekimi ameliyatlara girermi (okurken de mezun olduktan sonrada)

    • Hepsine alışırsınız. Bir arkadaşım var; 3. sınıfta ilk cerrahi stajına girdik hoca verdi bu dişi çek dedi. Kız aldı enkejtörü anesteziyi falan çekti zaten bembeyaz oldu, bize yanımda durun bişey olursa tutun falan diyor, neyse yaptı anesteziyi gayet güzel, iğneyi geri çekince bir damla kan gördü, pat bayıldı. Yıllar sonra ne oldu dersiniz ? Kız bayağı cerrahi işler yapıyormuş şu an. İnanması zor ama oldu yani 🙂
      • Mesleki olarak istediğiniz şeyi yapabilir ya da yapmayabilirsiniz. Cerrahi işlemleri yapmak istemezseniz yapmazsınız. Kendi yerinizse bir hekimden bu işler için destek alırsınız, poliklinik ya da devletteyseniz yönlendirirsiniz.
      • Okurken ise maalesef tüm stajları yapmak zorundasınız.

  102. İyi günler üniversite sınavına hazırlanıyorum suan dis hekimligi düsünüyorum arastırdıgımda fakültede teorik ve pratik dersler oldugunu gördüm ve benim el becerim yani sanat anlamında resim falan cok kötü acaba bu benim teorik basarımı etkiler mi cok zorlanır mıyım hekim olmam icin bi engel oluşturur mu? Tesekkürler

  103. Merhabalar hocam. Ben allah izin verirse liseye geçicem fakat puanım beklediğimin baya altında çıktı lgs’de. Şu anda puanım kuyumculuk teknolojisi mesleki ve teknik anadolu lisesine ve buna benzer 2 yere yetiyor. Mesela bunlardan biri tutarsa. Ve liseyi bitirdikten sonra üniversitede diyelimki başka bir bölüm seçmek istiyorum.ondada diş hekimliği okumak istiyorum. Yada büro yönetimi üzerinden seçmek istiyorum. Olabilirmi oradan başka bölüme geçmek? Ne olur cevaplayın.

  104. Hocam sizce
    -Ege
    -Hacettepe
    -Çapa
    Bunlardan hangisini secmeliyim ayrica Hacettepe de alinacak malzemeleri kendileri ucretsiz veriyorlarmis . Gercekten oyle mi

    • Hacettepe ‘de malzeme verildiğini duymadım ama doğru olabilir, faceden hacettepe diş grubuna girip sorabilirsiniz.
      • Teorik eğitim olarak, hacettepe, ege, çapa derim. İleride uzmanlık düşünülecekse bu sıralam iyidir.
      • Pratik eğitim olarak, çapa, hacettepe, ege. Kendi kliniğimi açarım diyenler için.
      • Rahatlık için, çapa, ege, hacettepe. Ben zora gelemem, rahat okuyalım rızkı veren Allah ileride bakarız diyenler için.
      • Şehir ve sosyal imkan olarak, çapa, ege, hacettepe ki bunu herkes bilir.
      • Not : istanbul ‘da barınma pahalıdır.Çapa civarı eski 2+1 evlerin kirası 2000 tl gibidir.

  105. Hocam öncelikle merhaba yazınız gerçekten çok bilgilendirici olmuş hatta hızımı alamayıp tüm yorumları da okudum.Size birkaç sorum olacak

    1-Yeni mezun diş hekimleri başlar başlamaz ne kadar ücret alır (internette gerçekten şaşırtıcı ücretlere denk geldim 2000 diyen bile oldu)

    2-Uzmanlık okurken aynı anda özel bir klinikte çalışabilir miyiz?

    3-Özel ve devlette aynı anda çalışan diş hekimlerinin olduğunu duydum.Sizce bu durum mümkün müdür yani hem devlet hem özelde aynı anda çalışabilir miyiz? (Örn haftanın 4 günü devlet 3 günü özelde çalışmak gibi)

    4-Okuması çok masraflı diyorlar.Sizce yaz tatillerinde çalışarak yıl boyunca gerekli olan geliri sağlar mıyız?

    Hocam yanıtlarsanız çok mutlu olurum .Zira çevremde bu soruları soracağım kimse yok.

    • Merhaba,
      1- Ücret çok değişkendir. Çalıştığınız kilinik, kliniğin bulunduğu yer, patronla anlaşmanız, sizin beceriniz vs vs. Yine de her türlü, bir diş hekimi tatmin edici gelire sahip olur. Net bir şey diyemem. Kaldı ki, lise mezunu birinin daha üniversiteyi okumadan maaş derdine düşmesi de bana hep tuhaf gelmiştir 🙂
      2- Hayır, devlet memurları “yasal olarak” ikinci işte çalışamazlar ancak genel olarak uzmanlık ve doktora öğrencileri özel kliniklerde nöbet, part time gibi işlerde çalışmaktadırlar ve yasal çalışandan daha fazla kazanan doktora öğrencisi arkadaşım var yani bunu da belirteyim. Tabi bu büyük şehirlerde mümkündür. Küçük şehirlerde gizlilik olmadığından, yapılamıyor.
      3- Hayır, bu da yasal değildir. Kaçak çalışabilirsiniz. Hatta şöyle yapanlar var, devlette gelen hastaya, bu işi burada yapamam benim kliniğim var gel orada yapayım diyorlar. Bu davranış aşırı derecede ahlaksızlık içerir.
      4- Okuması çok da masraflı değil. Bunu yazıda belirtmiştim. Ben öğrencinin yazın çalışmasına karşıyım şahsen.

      have a nice day efendim 🙂

  106. İyi günler hocam, lise son sınıf öğrencisiyim ve diş hekimi olmak istiyorum. Merak ettiğim konu şu ki, uzmanlık okumadan özel klinik açarak çalışabilir miyim? Yani dolgu, kanal tedavisi gibi işlemleri mezun olduktan sonra direkt klinik açarak yapabilir miyim?

  107. Bu. Sene sinava giricem fakat cok da iyi degilim ve bir sene mezuna kalicam dis hekimliği için son 1 ayda vazgeçmek vardi aklimda çünkü bu sene düzen bozukluğundan dolayı puanlarim epey düştü kendimi hiçbir sey bilmiyorum gibi hissediyorum. Mezuna kaldığım bir sene içerisinde dis hekimliğine çalışıp kazanma ihtimalim %kac olabilir

  108. lise 3 e gecicem ve diş hekimi olmak aklımda var ve kafam cok karısık, istanbulda da kalmak istiyorum ama şuan gözüme çok geldi diş okumak. biraz tavsiye verir misiniz hocam yada size başka bi şekilde ulaşabilir miyim?

  109. İyi günler çok güzel açıklamışsınız hocam.Şöyle bir sorum olacak size bilginiz varsa eğer.Üniversiteyi Türkiyede okuyup bitirmiş bir diş hekiminin ilerde yurt dışında çalışması için (örneğin; güney afrika ülkelerinde) hangi şartları sağlaması gerekir? Ayrıca türkiyede alınan uzmanlık eğitimi (dus) yurt dışında kabul görür mü? yanıtlarsanız çok sevinirim

    • fahriye,
      Bu iş iki ülke arasındaki anlaşmalara bağlıdır. Örneğin Amerika ‘da diş hekimi olmak için bir daha oranın sınavına girip yaklaşık 1 yıllık eğitimden geçmek gerekiyor. Almanya da bu şekilde sanırım. Yeni zellanda mesela, bizim diplomamızı tanıyor ve direk çalışabiliyorsun. Dus için de aynı şeyler geçerli tabi.

  110. Hocam allah sizden razı olsun , sağda solda o kadar saçma sapan yorumlar yapılıyoki (özellikle forumlarda). Buradan diş hekimliğini araştıran bütün arkadaşlara sesleniyorum !! Sakın forumlara takılmayın ve de dandik sitelere , ben tam 1 senemi meslekleri araştırmaya adadım. Ve şunu asla unutmayın Türkiyede eğitim sistemi değişmediği sürece MF de ekmek getiren sadece 2 bölüm var Tıp vs. Diş hekimliği. Fazla araştırıp benim gibi psikolojinizi bozmayın . Bu bir spiral gibi arkadaşlar dönüp dolaşıp bu bölümlere geliyorsunuz maaş olsun , iş garantisi olsun . Saygılarla S.Y (yardım isteyen olursa: hakan1598@gmail.com)

  111. Merhaba .Hemşire öğrencisi iken diş hekimliği okumaya karar verdim.Eğer kazanırsam iki yıllık ortak derslerimden(anatomi fizyoloji biyokimya farmakoloji patoloji vs.) muafiyet mümkün müdür acaba? Benim araştırmalarıma göre gerekli şartlar (ortalama vs) sağlanırsa mümkün ama emin değilim.Eğer ki mümkünse ,muaf olacağım derslerin yerine kalan vaktimde üstten ders almamın hiçbir imkanı yok mu?Çünkü 2 sene kaybım var telafi etmem gerek .Hiç üstten ders alma imkanım yok mu sonuç olarak:😕Teşekkürler.

    • Elif Gokce,
      Aldığınız dersleri saydirabilirsiniz. Bunun için ayrıldığınız okuldan ders içeriği diye bir evrak gerekiyor.
      Üstten dersleri de yine gittiğiniz okula göre alabilirsiniz. Benim mezun olduğum çapa ‘da mümkün değildi. Belki de mümkündü ama kimse bilmiyordu 🙂

  112. Çok güzel açıklamışsınız. Beşinci sınıfa geçmek üzere olan bir diş hekimliği öğrencisi olarak yaşlandığımı hissediyorum. Uzmanlıktan ziyade tek istediğim mezun olmak. En azından şu an için.Araştırma görevlisi olmak çok güzel ama gerçekten sabır gerekli. Bu bölümü isteyen arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum.

  113. Merhaba 20 gun sonra universite sinavina girecegim.Bu sinava 2 ay kala hedefim belli deildi o yuzden pek istikrarli calisamadim.Son zamanlarda dis hekimligi ilgi mi cekti bircok yonden Ve ben bunu kazanmayi cok istiyorum bu sene tutmayacak biliyorum 1 sene daha calismayi dusunuyorum basaracagimada inaniyorum cunku altyapim var tek sorunum bu yil hedef belirlemeyip istikrarsiz calismakti .Sizce 1 yil buyuk kayip mi ?Ben olmadigini dusunuyorum ama cevremdeki arkadaslarim hem masraf hem de zaman kaybi dedigi icin kararsiz kaldim siz ne dusunuyorsunuz Sizce 1 yil icin deger mi ?

    • Recep,
      Yaş kişinin hayata baktığı pencereyi feci şekilde değiştiren bir etken. İnsan gençken zaman yavaş geçer, her şey her an olsun ister; yaşlandıkça zaman hızlanır bir bakarsın her şey olmuş bitmiş. Ağır girdim farkındayım 🙂
      Dostum 1 yıl hiç bir şey değildir. İstediğin okulu okumak için 1 yıl verilebilir. Ben 4 yıl matematik okudum, öğretmen olmak istemedim diş hekimliğine geldim. Sen sağlam çalış yeter.
      Örnek vermek için söylüyorum asla yanlış anlaşılmasın, bundan 6 sene sonra, şimdiki arkadaşaların 2 yıldır iş arayan biriyken sen 1 senelik hekim olabilirsin. Al sana fark kapandı bile. Onlar anadolu ‘da bir bozkırda öğrenciyken; sen üsküdar vapurunda olabilirsin. Tamamen örnek veriyorum yanlış anlama, kendim de Malatya ‘lıyım. Üsküdar ‘lı değilim yani 🙂
      Başarılar.

  114. Diş hekimliģine gitmeyi düşünüyorum bi sorum var diş hekimliğini üstten ders alarak en erken kaç yılda bitirebiliriz lütfen cevap yazar mısınız

  115. Merhaba, yakın zamanda üniversite sınavına gireceğim, Bezmiâlem diş hekimliğinde okumak istiyorum, siz bezmialemi hem eğitim hem konum olarak nasıl buluyorsunuz? ( yukarda yazdıklarınızın haricinde)

  116. Merhaba,
    Acaba doktorayla uzmanlığı kısaca kıyaslayabilir misiniz ? Eğitiminde ne değişiyor? Doktora yapınca edindiğimiz bilgiler genel olarak nelerdir?

    • Beyza,
      Doktora ve uzmanlığın eğitimleri tamamen aynıdır. Aslında, teorik olarak doktora, hoca yetiştirmeyi amaçlarken; uzmanlık uzman hekim yetiştirmeyi amaçlar ama pratikte böyle olmaz. İkisi de aynı eğitimi alır, devlet birine uzmanlık diploması verir; diğerine doktora ünvanı verir ve kadro bulursa akademisyenliğe devam eder.

  117. ben daha lise 2 öğrencisiyim ve nasıl sınavlara hazırlanıp diş hekimliği tutturacağım bilmiyorum kafam karışık MF bölümünün seçtim ama korkuyorum diş hekimliğini istiyorum ama napacam bilmiyorum şimdiden teşekkürler belki görüyorsunuzdur

    • Çok sıkı çalış derim matematik geometri ve fizik öne geçirir onlara ağırlık ver ama tabi kimya biyoloji de çok önemli sözel dersleri aksatma dinle kesinlikle

  118. Merhabalar hocam,diş hekimliği fakültesi okuyorum şuanda uzmanlık düşünüyorum;ağız ve çene cerrahisi üzerine yapmak istiyorum fakat aklıma takılan bir kaç soru var.
    Uzmanlık gerçekten Türkiye’de çok önemli mi yani demem o ki ne kadar bir diş hekimi 5 sene sonunda bütün branşlarda uzmanlaşmış olduğunu saysak da işin aslının öyle olmadığını siz de biliyorsunuz.Dışarıdan alınan farklı kurslarla eğitimlerle ne kadar verimli bir şekilde geliştirebilir bir diş hekimi kendini.
    4 senelik cerrahi uzmanlığında kendimi geliştirebilieceğimden daha fazla gelişme imkanım varsa böyle bir yol izlemeyi de düşünüyorum.Doktora olayına hiç girmiyorum artık doktora bitmiştir Türkiye’de bunun farkındayım.
    Dus’a hazırlandınız mı?
    Ne zamandan itibaren başlamalıyım çalışmaya?
    Bide hocam bu protezi ne yapacağız :)))

    • Alp selam 🙂
      Ben dus, doktora vs hiç girmedim. Bunda etkili olan şey bir an önce para kazanmak isteğim ve zorunluluğumdu. Şimdi hata yaptığımı anlıyorum elbet çünkü eskiden beri hayalim hoca olmaktı. Olmadı ama ben sadece hoca olamadım. Mesleki olarak şahsen bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum tabi şimdilik. Zira ülkemizde her an her şey olabiliyor ve ben mesleğime de bir ayar çekilmeyeceğinden emin değilim.
      İş tamamen kişinin kendisinde bitiyor. Herhangi bir akademik çalışması olmadığı halde dışarıdan kurslarle vs cerrah olan tanıdığım var. Adam kurs bile veriyor. Sosyal medyada gördüğümüz meşhur hekimlerin çoğunun akademik kariyeri yoktur.
      Eğer dus çalışacaksanız 4. sınıfta başlamalı ya da okul bitince bir sene daha dus a ayırmalı. Aşırı rekabet var yani insanlar günde 2-3 saat uykuyla çalıştılar gözümle gördüm.
      Son olarak, aljinatı koyu karıştır 🙂
      Başarılar.

  119. Selamun aleykum hocam
    Ben bu sene mezun olacagim ve cerrahide doktora yapmayi dusunuyorum. Merak ettigim sey doktora ile uzmanlik arasinda egitim acisindan ne fark var? Genel olarak hangisi daha ustun? Doktora yaptiktan sonra is imkanlari unvan vs uzmanlarla ayni mi? Bir de Dis hekimligi fakultesinde yapila doktora yurtdisinda gecerli mi? Tesekkurler

    • İpek turgut,
      Tamamen kişisel fikrim olmak üzere, bence şu anki şartlarda çok gerekli değil. Uzmanlık bitirip gelenleri görüyorum, yine kendi fikrim olmak üzere iyi ki çalışmamışım diyorum. İleride yasalar, mevzuatlar değişirse ne olur bilemem tabi.

  120. Merhaba.Ben 12 yıldır Baküde özel olarak diş hekimi olarak çalışyorum.İstanbulda özel və ya devlet hastanesinde diş hekimi olarak çalışmam için hangi şartlar vardır? İşe alınmam için hangi sınavları vermeliyim? Dikkatiniz için teşekkürler.

  121. Selam aleykum. Ben russiya da 3 sene dış hekimi bölümü okudum (tıp koledji) diploma var, ama YOK kabül etmedi, “3 senelik doktorluk turkiyede yok” dediler. Benim sorum şu açıktan dış hekimi okuya bilirmiyim? Teşekürler.

  122. Merhaba. Bloğu okudum ve gerçekten de benim için çok faydalı oldu. Fakat size sormak istediğim bir soru var. Acaba hangi fakültelerde alttan alma vardır? Ben çapa diş hekimliğini kazanmayı hedefliyorum fakat alttan ders alma gibi bir var mı emin değilim. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

  123. hocam ben diş hekimliği 1.sınıf öğrencisiyim .ben mezun olduktan sonra devlete atanıp bir iki yıl çalıştıktan sonra da dus sınavına girebiliyomuyum.yoksa dusa girmem için mezun olduktan sonra çalışmamammı lazım

  124. sayın hocam merhaba..kızım ukraynada diş hekimliği okuyor..okulunda tr de yazları staj yapması için yoğun yönlendirme var..yazın ankarada verimli olacağına inandığınız bir adres ve kılinik varmı..bazı öğrencilerin gatada ve ya hacettepe yazın çalıştıklarına dair duyum alıyoruz..bu mümkünmü..saygılarımı sunuyorum..

    • mesut çetinkaaya,
      üniversitelerde yalnızca kendi öğrencileri staj yapabilir. Ankara ‘da tanıdığım bir klinik yok maalesef ama herhangi bir polikliniğe rica ederseniz sorn olacağını sanmıyorum. Yalnız hasta bakamaz sadece izleyebilir.

  125. Merhaba,
    Ben diş hekimliği okumak istiyorum ama üniverstede sosyal hayatıma da vakit ayırmak istiyorum.Gerçekten böyle bi vaktim olmaz mı?

  126. Hocam boyle bir siteni acibda bizi bilgilendirdiyin icin cok tesekkur ederim. Soylediniz ya dus sinavi dershaneleri 8 9 bin tl senelik ben kredi alirsam dus sinavini kazandikdan sora hakkeeten 3.5bin tl maas alacakmiyimki kredini geri odeyeyim? yani sıkınti cekermiyim,?

  127. Hocam öncelikle akıcı dilinizle bu konu hakkında verilebilecek ne kadar bilgi varsa verdiğiniz için size minnettarız. Bazı sorular soruyorum. Zamanınız olduğunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

    – Hocam eski yorumlardan birine devlette atama hakkında bir yanıt verdiniz. Rağbet gören bölgelerde kura oluyormuş, doğu bölgelerine kolaylıkla atanabiliniyormuş. Hocam ben şu an 1.sınıfta bile değilim bir tıp fakültesinde hazırlık okuyorum. Nasipse kesin olarak bir diş fakültesine geçiş yapacağım. 2023 yılında da bu atamalar bu kadar kolay olur mu sizce ? Devletin veya yökün önlem alması gerekmez mi bu insanlar bunu göremiyor mu hala diş açmaya çalışıyorlar.

    – hocam ben 1 sene mezuna kaldım 1 sene de bu hazırlığı okuyorm yani dönemdaşlarıma göre hayata inanılmaz geç kaldım bir de tek dersten sene tekrarı yaparsam kafayı yerim herhalde. Hem kaliteli hem ankara veya izmirde bulunan bu saçma sınıf gecme sistemi olmayan fakulteler hangileri ?

    – el yetenegimizin olup olmadığını nasıl anlarız ?

    – doktorken mutlu olmayacağımı biliyorum. Muhendislik de bana çok uzak. Dişi bölümleri eleyerek belirledim sizce bu sağlıklı bir düşünce mi ?
    -hocam bel fıtığım ve boynumda ağrılar var mesleği icra etmede bu durumlar sıkıntı çıkarır mı ?
    – hocam özel değilse sizin mesai saatleriniz nasıl ve istanbul gibi bir yerde rahatlıkla geçiniyor musunuz ?
    – Bu sonuncusu çok saçma olacak ama ne olur ne olmaz.. ilerde yapay zeka bizi işsiz bırakır mı ?

    Şimdiden teşekürler hocam iyi çalışmalar.

    • Selam,
      Öncelikle güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.
      1- 2023 çok yakın bir süre bir şey değişeceğini sanmıyorum ancak kaliteli hekim oranı azalacak ve kaliteli hekimler daha iyi iş yapar hale gelecektir. Bu kesin. Şu an bile piyasada bu görülüyor.
      2- En iyisi çapadır sizin için. Hem sistem çok iyidir hem pratik eğitim iyidir, ekol olarak iyidir vs.
      3-Evdeki bir prizi elektrikçi değil siz değiştiriyorsanız yetenek var demektir. Yoksa bile bu sorun değil zamanla kazanılıyor.
      4-Doktorken mutlu olmayacaksanız diş hekimiyken özellikle ilk zamanlar da mutlu olamazsınız. İleride işler ilerleyince belki çok rahat bir çalışma ortamınız olursa belki.
      5-Bel ve boyun ağrıları zaten olmayanlarda bile zamanla mesleki olarak ortaya çıkıyor. Bende 5 senede boyun gitti mesela ama spor yapmak ve kurullara uygun çalışmak gerek. Bunun eğitimi okullarda veriliyor.
      6- Ben haftanın 4 günü 10-18, 2 günü 13-20 arası çalışıyorum. Kazancım geçinmenin ötesinde birikime de olanak sağlıyor ki eşim çalımşıyor. Kişilik olarak aşırı lükse düşkün değilim, evim arabam lüks değil ama örneğin haftada bir ünlü bir mekanda yemek yiyip denemeler de yaparım. Arkadaşalrım gibiyim yani.
      7- Yapay zekanın işimizi zorlaştıracağını değil kolaylaştıracağını düşünüyorum. Bizi mesleksiz bırakmaz yani ama bilemem teknoloji uçuyor hocam 🙂
      Ben teşekkür ederim, başarılar.

  128. Hocam son olarak ; myp ile yatay geçiş yapacağımdan dolayı seçim hakkım var.

    Ankara üni.
    Hacettepe
    Ege bu 3 diş fakultesinden hangisini önerirdiniz ?

  129. Hocam fakültenizde başlarda el becerisi konusunda sıkıntı çekip sonra halledebilen dönem arkadaşlarınız var mıydı ?
    Bu meslegi icra etmeyi çok istiyorum fakat el becerim konusunda kaygılıyım var mı yok mu bilmiyorum bile.
    2023 te mezun olacağım sizce istihdam sıkıntısı çeker miyiz ?
    Son olarak hacettepe üni. Hakkında ne düşünüyorsunuz eğitimi vb. Ve mezun olduktan sonra okulun markası yurtdışı kariyerine yardim eder mi ?

    • Selam,
      Öncelikle keşke isminizi de yazsaydınız diyeyim 🙂
      El becerisi bazılarında başlangıçta bir avantaj olmasına rağmen zamanla kazanılan bir şey. Ben kendim el becerisi olarak çok iyiydim ama şu an mükemmel olduğumu düşünmüyorum çünkü herkes bir şekilde aynı seviyeye geliyor. Diplomanın bir önemi yok fakat okulunuzun yurtdışındaki okullarla belli anlaşmaları olabiir bunlar hakkında pek bilgim yok açıkçası.
      Yakın zamanda istihdam sıkıntısı olur mu bilemem zira ülkemizde sistem her an değişmeye müsait bir yapıda ama bildiğim tek şey iyi hekimlerin her zaman iş yapacağıdır.

  130. Merhaba ben yurt dışından katılıyorum. Istanbul ve ya Ankara devlet üniversitelerinden birinde bursla dış hekimliyi okumak Istiyorum. Ingilis bölümü uzre. Sat ve ya YÖS bun lardan hangisi daha kecerli? Bursa düşə bilir miyim? Eyitim fiyati ne kadara partlar? Teşekkür ederim onceden

  131. Merhabalar, 23 yaşindan sonra dis hekimliği okumak sizce mantıklı mi? Sektöre böyle sonradan girmiş kişiler var mı? Ve 5 yıllık fakülte mezunu olduktan sonra uzmanlık yapılan süreçte egitimlerden para kazanılıyor mu yoksa staj gibi mi sayılıyor?

    • Abdulkadir selam,
      Evet böyleleri var. Çok sonradan başlayan.. Örneğin ben de başka bir üniversiteyi bırakıp gelmiştim ve 20 yaşındaydım. Bunun tek dezavantajı 23 yaşında olunca sınıf arkadaşlarınızın sizinle denk olmaması ve mezun olunca yaşıtlarınıza göre bazı şeyleri kaçırmış olmanız olacaktır.
      İkinci sorunuz için ise; Dus öğrencileri maaş alırlar.

  132. Serdar bey selamlar,

    Kızım bu sene sınava girecek ve diş hekimliği istiyor.Devlette okumak ilk tercihimiz ama bu sene defalarca değişen

    sınav sistemi bizi biraz korkutuyor.Olası ters bir durumda özel üniversitelere gidebilir.Çünkü bu stresi 1 yıl daha

    yaşamak istemiyoruz.Bezm i alem,medipol vb.. olabilir diye düşünüyoruz.Sizce devlet olmazsa vakıf üniversitelerine

    gidelim mi yoksa aman uzak durun özellerden 1 sene daha çalışıp devlete mi gitsin?Bu konudaki fikrinizi öğrenmek

    istiyorum.Siz bu sene sınava girseydiniz veya cocuğunuzu özel bir üniversitenin diş hekimliğine gönderirmiydiniz?

    Saygılarımla

    Nihat Sancak

    • Nihat Bey selam,
      Eğitim anlamında, belli başlı özel üniversitelerin devlet üniversitelerinden bir eksiği yok hatta bir çok devlet okulundan daha iyidir denilebilir. Buradaki tek kriter maddiyat ve şehir olabilir diye düşünüyorum. Sonuçta bu okulların ciddi bir dönemlik ücretleri var ve İstanbul zaten kendisi pahalı bir şehir. Eğer maddiyat sorun değilse bence 1 yıl daha o stresi çekmeye gerek yok.
      Bir parantez açmak isterim ki diş hekimliği hem okul hem de mezuniyet sonrası olarak zor bir meslektir.
      Kızınıza şimdiden başarılar dilerim.

  133. merhaba hocam ben tıp 1. sınıf öğrencisiyım. derslerimiz baya ağır ve ben 6 yıl okuma sonrasında tus falan derken bu zorluğu kaldıramıyacağımı düşünüyorum ki 1.sınıf olmama rağmen şu an çok zorlanıyorum aynı zamanda tıp doktoru olmak her an diken üstünde olmak gibi bir riski, sorumluluğu var…tıp bırakmak bazılarına çok saçma gelebilir ama gerçekten çok zor hocam işin içinde olmadan bilemiyorsun…demek istediğim diş hekimliğine geçmeyi düşünüyorum diş hekimliği de kolay değil ama bir tıp doktoruna göre daha eğitimi biraz daha kolay ve de sorumluluk ve risk daha az…ayrıca benim hafif derecede el terleme hastalığım var gün içinde heyecan yaptığımda olabiliyor…diş hekimliği okumamda ne derece sıkıntı yaratabilir sizce?? ve de 6 yıl sonrasında ne gibi iş olanakları olur sizce??

    • Mustafa selam,
      İş olanakları konusunda sorun olmaz. Bunu kenara koyalım.
      Benim sana tavsiyem bölümüne devam etmen yönündedir. İlk sene bütün bölümlerde zor geçmektedir. Diş hekimliğinin ise okula göre değişmekle birlikte tıpa göre daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Eğitim tıptan daha zor, sorumluluk tıptan daha fazla, risk daha fazla. Şu an bence yanlış bir pencereden baktığın için böyle düşünüyorsun. Tıpta sebat edin.
      Başarılar.

  134. Merhaba ben yurt disindayim kizim turkiyede diş Okulunda okumak istiyor şu anda dîş asistanı diploma si var ne yapmamız gerekir nereye başvuru yapmamız gerekir beni bilgilendirirseniz sevinirim teşekkür eder saygilar sunarım

  135. Diş hekimleri hastanelerde yaptıkları cirolara göre; yani baktıkları hasta sayıları ile orantılı maaşlar alacak demişsiniz. Peki bi sorum olacak: gelen hasta ile pek ilgilenmeyip hızlıca başından savanla, her hasta ile fazlaca ilgilenen kaliteli bir hekim arasında maaş farkı çok fazla oluyor mu. Kısaca mesleğini tam anlamıyla yapmaya çalışan bir hekimin maaşı kuş kadar mı kalıyor yoksa yine yeterince alıyor mu?

  136. hocam profesör olup hastane idaresinde görevli nasıl olunur? yani mesleği yapmayıp başka şekilde nasıl hayat idame ettirilir? el becerim pek iyi değil de… ve bir sorum daha olacak: 5 yıllık fakülte eğitiminden ya da DUS kazanılıp eğitim tamamlandıktan sonra beraber poliklinik açan insanlara tanık oldunuz mu bu olası bir durum mudur? Şimdiden teşekkürler.

  137. Öncelikle çok güzel bir yazı olmuş diş hekimliği hakkında bir takım bilgilere sahip oldum. Gündüz hekimliği isteyen biri DUS’a girmek zorunda mı?

  138. Merhaba, mezun olduktan sonra özelde çalışmak istediğimizde mezun olunan okula göre bütçe belirleniyor mu? Örneğin aynı klinikte hacettepe mezununa göre van mezununun daha az maaş alması gibi.?
    Yoksa hekimin yeteneğine ve hasta memnuniyetine göre mi maaş belirleniyor?
    Diplomada yazan okulun iş bulma ve maaşta farka katkısı var mı???

    • Elif selam,
      Diploma kesinlikle önemsiz. Özelde aldığınız maaşı belirleyen tek şey yaptığınız cirodur. Van mezunu hacettepeliye göre daha iyi bir hekimse, hasta ilişkileri daha iyiyse, daha güzel tedaviler yapmaktaysa buna bağlı olarak ay sonunda yaptığı toplam ciro (o hekim tarafından kliniğe kazandırılan toplam para) daha yüksek olacağı için, maaşı da daha yüksek olur.

  139. Hocam peki alan dışı doktora yapılabilir mi mesela fizyoloji üzerine veya mikrobiyoloji üzerine ? Bir başka sorumda eğer biz temel tıp üzerine doktora yapabiliyorsak bu doktora yurtdışı geçerliliği var mı ?

  140. Merhaba again 😙
    Bırdaha sorum vardır onun ıçın vaktınızı alıyorum
    Medipol unıverstesınde eyer bır dersda geçemedıyse bırısı nasil oluyor?bir yıi gerekiyor mo bırdaha okoması ıçın ?yada ilkdan başlamak zorunda?

  141. Merhaba kolay gelsın.
    Benım adım armın 20yaşındayım ıranda bu yıl yös okuyorum
    Istanbul da dış hekımlıgı gazanmak ıçın kaç net gerekiyor?
    Ve medıpoll unıversetesının dış hekımlık bulomonon yös gerekıyor mı?
    Yabançılar kaç yıl sonra çalışa bılırler?
    Çok pardon yadışla yazsam çonki yenı Türkçe yazmayı ogrenıyorom

  142. Merhaba eğer normal okul mezunuysak ama uzmanlığımızı Yeditepe Üniversitesi’nde yaparsak yine uluslararası geçerliligi oluyor mu uzmanlığımızın?

  143. Merhaba, ben bu sene medipol universitesinden mezun olacagim ve yurtdisina master icin basvuruda bulunacagim ancak en az 1 yillik deneyim istiyorlar. Deneyimin benim icin de iyi olacagini dusunuyorum ama nerde calismak istedigime karar veremedim. Adsmde alicagim maasin daha fazla olacagini dusunuyorum ama devlette nasil basvurulur bilmiyorum. Yardim edebilirseniz sevinirim.

    • Deniz selam,
      Öncelikle mezuniyetiniz şimdiden hayırlı olsun.
      Şimdi, sizin önünüzde 1 yılı bir şekilde geçirmek gibi bir yol var. Bunun için devlete başvurudur, güvenlik soruşturmasıdır, atamadır, devletin stresidir vs uğraşmaya gerek yok. En güzeli evinize yakın bir klinikte kendinizi çok yormadan haftada 3-4 gün çalışmaktır. Hatta nöbet bile olabilir. Maddiyata çok takılmayın. Zihninizde canlandırdığınız maaşı devlette alamazsınız. Eğer gidecekseniz devlete gerek yok.

  144. Merhabalar
    Ben diş hekimliği öğrencisiyim ve okulu bitirdikten sonra yurt dışında çalışmak istiyorum biraz araştırma yaptım ve lisans diplomasının Avrupa ve Amerika da geçersiz olduğunu gördüm (DUS un da bu konuda bir faydası yok) hepsi denklik istiyor yanlış hatırlamıyorsam 1.sınıfta hocamız doktora diplomasının tanındığını söylemişti ama maalesef kendisi okuldan ayrıldığı için bu konuda ona danışamıyorum sizin bu konuda bir bilginiz var mı doktora diplomasıyla Avrupa veya Amerika’da diş hekimi olarak çalışabiliyor muyuz diğer sorumda alacağımız doktora diplomasıyla Türkiye’de uzman olarak mı çalışıyoruz yoksa statümüz pratisyen hekim mi oluyor
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

    • Yunus selam,
      Doktora diplomasını devlet uzmanlık olarak tanımaz ama siz uzman gibi özelde çalışabilirsiniz. Üniversitelerin doçentlik kadrolarına bu doktora ile başvurabilirsiniz.
      Avrupa ve amerikada ‘da ise denklik istenir ancak şöyle bir durum var; siz diplomanızla oradaki bir üniversiteye başvuruda bulunarak piyasada çalışan bir diş hekimi olarak değil de akademisyen olarak kabul edilebilirsiniz. Böyle yapanlar var ama nasıl çalışıyorlar nasıl para kazanıyorlar bilmiyorum açıkçası.

  145. Merhaba serdar bey yazınız için teşekkürler, ben Anadoluda bir devlet üniversitesinde diş hekimliği okuyorum. Yurt dışında çalışma imkanım olup olmadığını ve de dus’tan sonra akademik kariyer şansım olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Sınav yönergesini de okudum sınav ve okuma ile ilgili her şey olmasına rağmen mezuniyet sonrası ile ilgili bilgi verilmemiş.

    • Can selam,
      Yurt dışında bazı ülkeler Türkiye diplomasını tanıyor. O ülkelerde çalışılabilir. Diğer ülkeler için ise o ülkenin denkliğini alman lazım. Örneğin ABD de tekrar sınava girmelisin. Yeterli görülürsen çalışmaya başlarsın.
      Dus ‘tan sonra istediğin herhangi bir üniversiteye başvuruda bulunarak akademik kariyer yapabilirsin.

  146. Merhaba serdar bey! Bende dis hekimi olmak istiyorum, havacilik sektorunde calisiyorum uzun zamandir. Yasimda 30. Ve ciddi ciddi bir dis hekimi olmak istiyorum. Nerden ve nasil baslayacagimi bilemiyorum..

  147. Merhabalar.Bende diş hekimlik okumak istiyorum.Ama el becerisi çok önemli….gibi laflar duydum.El becerisi diş yapmak pratik yaptıkça geliştirilebilirmi yoksa sınıftan kalmaya kadar götürebilirmi.

    • Ahmet selam,
      Zor değil lakin eğitim senin için meşakkatli geçer. Bu bir gerçek. El becerisi kimsede mükemmel değil ama preklinik eğitimi boyunca bunu kazanıyorsun. Kimi çok yatkın oluyor zorlanmıyor, kimisi de biraz zorlanıyor. Sanırım sen biraz zorlanacaksın ama bu hekim olmanı engellemeyecek.
      Başarılar.

  148. Allah razı olsun, çok faydalı bir yazı olmuş. Ben 2. Sınıfım ve şimdiden çok zorlanıyorum. Hatta bölümden soğumaya başladığımı zannettim. Yine de, akademisyen ve doktor olma hayalimi diş hekimliğinde buluşturmaya kararlıyım. Keşke biraz yol yöntem gösteren birilerini tanısam. Çok başarılı bir öğrenci değilim, çünkü çok çalışmayı ve bütün hayatımı sadece okula adamayı beceremiyorum. Yine de bir gün başarılı bir diş hekimi ve hoca olacağıma inancım var. Tekrar teşekkür ederim, içimdeki çalışma azmini körüklediniz. Esenle kalın 🙂

    • Selam,
      Akademisyen olmak benim de hayalimdi ancak şartlar el vermedi. Gözünü para bürümektense; bildiklerini başkalarına öğretmek isteği muazzam bir ideal. Umarım bu yolda başarılı olursun. Okulu pek takma, bir şekilde bitiyor. Stres yapmaya gerek yok. Ben de çalışkan değildim ama nasıl olduysa son sene bütsüz bitti.
      Sormak istediklerini bana sorabilirsin, yardımcı olmaya çalışırım.
      Başarılar.

  149. diş hekimliği okuyorum ve biyokimya dersi çok zor geliyor kendime nasıl bir kaynak bulabilirim nasıl bir çalışma sistemim olmalı yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürlerr..

  150. Merhaba Serdar abi ben lise 3 öğrencisi bir kardeşinim. 2 3 senedir yoğun olarak dış hekimliği düşünüyorum. Aklımda birkaç soru var cevaplarsan ne mutlu bana. Mezun olduktan sonra ne yapmamızı tavsiye edersin?
    Devlette çalıştıktan sonra mi özel klinik yada hastaneye geçilmeli?

    • Oğuz selam,
      Önce liseyi bitir, sonra diş hekimliği kazan, sonra son sınıfa kadar gel. O zaman görüşelim. Şu an için çok erken ve açıkçası gereksiz bir merak bu.
      Başarılar dilerim. Hayallerine ulaşman dileğiyle.

  151. Merhaba ben şuan 11.sınıf öğrencisiyim ve diş hekimi olmayı gerçekten çok istiyorum diyelim ki diş hekimliğini kazandım ve bitirdim doktora için yabancı dilime güvenmiyorum açıkcası boşuna okumuş olmam değil mi?

    • Aleyna selam,
      Tüm yaşıtların gibi yanlış zamanda yanlış şey düşünüyorsun. Hele bir kazan, oku, bitir de iş sadece doktoranın ingilizcesine kalsın. O aşamaya kadar gelince doktora seviyesinde ingilizce de öğrenmiş olursun zaten 🙂

  152. Serdar bey, peki hazırlık kursları ne zaman başlıyor? Yanı ben daha geç kalmadım değil mi?. Serdar bey, istanbulda çok’ta pahalı olmayan vakıf üniversitelerinin isimlerini verebelirmisiniz?..Lütfen.

    • ümit selam,
      Kurs tarihlerini bilmiyorum. Üniversiteler için çeşitli burs imkanları mevcut. Yani pahalı olanlara da gidilebilir. Yine de görece uygun olanlar yeditepe, bezmialem ve medipol dışında kalanlardır.

  153. Selamun aleykum Serdar bey, benim size birkaç sorum var:
    Simdi hocam ben Ukraynada yaşıyorum, Turkiyeye gelip diş hekimliğine okumak istiyorum, bunun için hangi Hazırlık kursuna girmem lazım üniversiteye girmek için , ve kurslar ne zaman başlıyor?

  154. Hocam merhaba, bu yıl dhf de ilk yılım,asistan öğrenci ilişkisi tüm diş Hekimliği fakültelerinde böyle zorlu mudur? Açıkçası ilk haftalardan isteyerek geldiğim bu bölümden soğudum, sanki okul hiç bitmeyecekmiş gibi… ne önerirsiniz?

    • Hande selam,
      Açıkçası ben de okulun ilk haftası herkes gibi bölümü bırakmaya niyetlenmiştim. Evet maalesef asistanlar sonuçta yeni mezun, hocaları angaryasını çeken ve bunu da sizden çıkaran tipler oluyor. İlk yıllardaki bu durum öğrenci ve asistan yıllandıkça daha samimi ve daha dostça bir ilişkiye evriliyor. Biz ilk sene illallah dedirten asistanla son sınıfta yemeğe gider, maç yapar falan olmuştuk..
      Biraz sabır ve empati dilerim. Onların işi sizinkinden çok daha zor. Buna inanmak zor olabilir ama gerçekten öyle.

  155. Hocam öncelikle iyi günler 🙂 Ben şuan 12.sınıf öğrencisiyim diş hekimliği istiyorum.Ama devlet ünv. kazanamam gibi geliyor.Sizce özel üniversitede okusam başarırmıyım? Özel ünv olarak hangisini önerirsiniz ??

  156. hocam diş hekimliği 1. sınıf öğrencisiyim. sene sonu bir yerde çalışsam ( işi öğrenmek amaçlı ve CV için )kariyerime bir katkısı olur mu ? Herhangi bir değer ifade eder mi ederse ne kadar eder ?
    ( tam staj gibi olmadığı için sormak istedim 🙂
    cevaplarsanız çok sevinirim teşekkürler 🙂

    • Enes selam,
      Pratiğine ve kariyerine hiç katkısı olmaz. Okulun ilerleyen yıllarında sana gerekli olan pratiği zaten okuldaki ağır staj maratonunda fazlasıyla kazanacaksın. Kariyer gelişimi için de 5. sınıfa kadar beklemeni tavsiye ederim. Uzmanlık olur, doktora olur, okul sonrası seminerler v.s. kendini geliştirebileceğin çok alan olacak.
      Bence şimdi, hazır zamanın varken sosyal anlamda aktivitelere katıl. Dil öğren, spor yap, okuldaki kulüplere katıl, sosyal sorumluluk projelerinde, vakıf çalışmalarında falan yer al, fotoğraf çek, müzik yap vs. vs. 🙂
      Başarılar..

  157. Merhaba hocam ben yurtdışında 5. İnci son sınıfım diş hekimliği okuyorum denklik sınavı hakkında bilgiler verebilir misin bide yurtdışında mezun olunca devlette çalışabilmem için nasıl atama yapılıyor ve ne yapmamız gerekiyor çok teşekkürler

  158. Hocam merhaba arkadaşlarınız arasından Ukrayna Makedonya gibi okullarda okuyup çalışan varmı varsa çok zor oluyor mu yabancı dilde eğitim ? Eğitim kalitesi nasıl ? Bu ülkeler de eğitim alan arkadaşlarınız ile kendiniz arasında bir eğitim farkı görüyor musunuz ?

  159. Merhaba serdar bey 🙂 ben bu sene başlıyorum fakülteye. Okuduğum üniversitede ben de tedavi olmak istesem avantaj sağlanır mı? Örneğin öncelik ve tedavi masrafları konusunda?

    • Tuğçe selam,
      Biz çapada herhangi bir prosedür ya da ücrete tabi olmadan asistanlara tedavilerimizi yaptırırdık. Zaten 4. sınıfta birbirimize tedavi yapmaya başladık.
      Siz de öyle yapabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  160. Meraba,
    Ben 12.sınıfım YGS-LYS’ye hazırlanıyorum.Ve çevremdeki herkes bölümü kazanmanın zorluğundan bahsediyor.Son 6-7 ay kala sıfırdan başlayan biri için çok emek istiyor doğru ama ilk 15 binide gözümde bu kadar büyütmeli miyim ? Bölümü gerçek çok istiyorum,sadece kazanabilir miyim korkusu var.Üniversite olarak hedefim Konya/Selçuk.Urap devlet üniversiteleri sıralamasında 12. Boğaziçi’nin hemen altında.Kalite olarak özellerden pek bir farkı var mıdır? Yani mezun olduğumuzda iş alımı yapılırken okuduğumuz üniversite etkili oluyor mu?
    Aslında merak ettiğim bu bölümü okuması zor mudur? Duyduğum kadarıyla ilk yıllarda tıp öğrencileriyle ortak dersler aldıkları oluyormuş.Çoğu yetenek işi olduğunu söylüyor,yani emek harcayıp azmetsek el becerimizi geliştiremez miyiz ? Ben kazanırsam eğer ortodontiyi seçip uzmanlığımı tamamlamak ve araştırma hastanelerinde görev yapmak istiyorum.Sizce maaşları ne kadardır? Bir yerde okumuştum döner sermayeye bağlı olarak 6 ila 8 bin arasında değişiyormuş.Tabi devlette bu 4-5 bin,özellerde ise biraz daha düşük oluyormuş ama tam bilmiyorum.Bu konu hakkında bilginiz var mı? Tabi ki bunlar işin maddi kısmı 2. planda olmalı her zaman sadece merak ediyorum.
    Önemli olan mesleğine yürekten bağlı olmak,ve vatanına,milletine canı gönülden hizmet etmek..
    Gözümü korkutan masraflar var bide,pahalı oluyormuş sanırım biraz,aileme yük olmak istemiyorum..Burs verilirken öğrencinin maddi durumuna yada ailede okuyan kişi sayısına bakılıyor mu yoksa sadece başarı mı baz alınıyor? Ve burs almayan her öğrenci rahatlıkla öğrenim kredisi alabiliyor mu ? Eğer alırsakta işe başlar başlamaz maaşımızdan kesiliyor mu?
    Yardımcı olursanız çok sevinirim,umarım başınızı ağrıtmamışımdır.

  161. Merhabalar!Hocam yazilariniz cok aciklayici cok tesekkurler oncelikle.Ben dis hekimligi ogrencisiyim ve okul bitince devlette calismayi dusunuyorum.Devlete atandigimiz da hangi anabilim dalinda calisacagimiza nasil karar veriliyor ve bir de uzmanlik yapmadan da o alanda calisabileceksen uzman hekimin maasinin fazla olmasi disinda ne gibi bir artisi var?

  162. Meraba hocam ben bu yıl 4. Sınıfa geçtim dus a hazırlanmaya başlayacağım inşaAllah, ama ingilizce sıkıntım var hiç ingilizcem yok halledebilir miyim çok zor mu ingilizce sınavlar

    • Önce bi gir bakalım ingilizce sınava. Ona göre geçersen zaten ne ala geçemezsen, sana göre zor demektir ve çalışırsın. Şimdi ben kolayya da zor desem sana bir şey ifade etmez ki 🙂
      Başarılar.

  163. hocam merhaba. bu sene medipol üniversitesi diş hekimliğini kazandım. ilerleyen yıllarda 2. veya 3.sınıfta not ortalaması o olmazsa da ösym puanıyla (elazığ tokat gibi) geçiş yapmam ne derece beni etkiler sizce? ortalamayla geçiş yapmak zorlukları nelerdir? okurken sosyal açıdan çok farklı ama meslek hayatında nasıl olacağinı merak ediyorum. şimdiden teşekkürler cevabınız için

    • Barış selam,
      Seni ve mesleğini etkileyecek tek şey, İstanbul ‘u gördükten sonra geri gitmek olacak. Onun dışında hiç bir olumsuzluk yok. Zatem kendin de göreceksin bunu. Hayırlı olsun. Ev, kalacak yer, eşya vs her ihtiyacinda instagram.com/dt.serdare ‘den yaz bana.
      Hayırlı olsun.

  164. Hocam merhaba Yeditepe üniversitesinin en iyisi olduğunu soylemissiniz bu üniversitesinin diğer universitelere gore artıları nelerdir anlatabilir misiniz ? Ve puanı tutan birisi burayı tercih etmelimidir ?

  165. daha önce diş hekimliğiyle ilgili bu kadar açıklayıcı ve objektif bir yazı okumamıstım. okuduklarım hep sıradan yazılardı. gercekten cok güzel anlatmıssınız. bende diş hekimliği icin bi sene daha hazırlanıcam gerçekten cok istiyorum. insallah bu sene olur. kazanan arkadaslarıda tebrik ediyorum

    • Samet selam,
      Bunları birbirinden ayırmak yanlış olur. İkisinin de iyi olması gerekir. Pratiği iyi olmayan hekim çok şey bilse de bir şey yapamaz; teoriği iyi hekimin elinden iş gelmiyorsa o da bir şey yapamaz.

    • Melis selam,
      Eğitim olarak önemli elbette. Bazı okulların teorik eğitimi bazılarının pratik eğitimi iyi olabiliyor. Köklü okulların eğitimleri gayet iyidir denilebilir. Yeni açılan üniversitelerde hoca ve asistan kadrosu tam oturmadığı için eğitim de o derecede sekteye uğrayabiliyor.

  166. Ben de bu sene ktü dişi kazandım,Uzmanlıkla doktora terimleri biraz karıştı bende suan,uzmanlıgı aldıktan sonra doktora yaparsak doçent prof olayları mı gerçekleşiyor? Bir de bu yurtdısı eğitimlerine götüren firmaları nerden bulucaz okul mu önayak olucak?

    • Ayça selam,
      Uzmanlık ile doktora farklı şey. Doktoranın amacı öğretim görevlisi yani doçent yetiştirmektir. Ülkemizde bu sistem farklı işliyor.
      Sen şimdilik bunları düşünme. Okul ilerledikçe bilgi sahibi olacaksın zaten.
      Şimdiden başarılar dilerim, hayırlı olsun. 🙂

    • Ayşe tekrar selamlar,
      Medipol gayet iyi bir okul. Eğitime başlayınca bunu sen de göreceksin. Şayet maddi durum zorlamazsa ya da burslu kazandıysan, hiç başka okula geçmeyi düşünmeyeceksin.
      Hayırlı olsun, başarılar.

  167. hocam merhabalar

    benim size birkaç sorum olacaktı
    öncelikle ben diş hekimliği okumayı düşünüyorum ama bu atanma tarzı olaylar canımı sıkmaya başladı
    diş hekimliğinden mezun olduktan sonra işsiz kalma ihtimalim varmı
    bir de devlette dişçilik yaparsam sadece istanbulda yapmak isterim başka şehire atamam çıkarsa ne olur(kura ile yapılıyor diye biliyorum)
    ve de dus puanının yüksekliği veya düşüklüğü br avantaj ya da dezavantaj sağlarmı

    şimdiden teşekkürler

  168. Öncelikle emeğiniz için teşekkürler.Ben lise de çalışkan bir öğrenci olmadım fakat bu son senemde çok gayret ve çaba içerisine girdim.Hayallerime ve hedeflerime ulaşmayı çok istiyorum çünkü.Benim hayalim İstanbul da diş hekimliği kazanmak ve kendi kliniğimi açmak bunun için ne yapmalıyım üniversiteden sonra ? Kendi kliniğimi açmak için tusta hangi bölümü seçmeliyim?Ben kliniğimde hem tel takıp hem de diş tedavisi yapmak istiyorum ne yapmalıyım? Birden fazla alanda nasıl uzmanlaşıyoruz? Tus a girmeyince nerelerde çalışabiliyoruz? Uzmanlık okurken hem okuma çalışma nasıl oluyor hangi aralıklarda sınava giriliyor? Tus a girmeyen birisi çalışırken hangi alanda çalışacağı nasıl belirleniyor? Ben marmarayı istiyordum fakat yazınızdan sonra İstanbul a ve yeditepe ye çok kaydım.Hayırlısı.
    Cevaplarsanız çok mutlu olurum.Teşekkürler
    Seneye bu zamanlar buraya İstanbul üniversitesi tıp fakültesi yada yeditepe yi kazandım yazmak umudu ile…

    • Ayşenur selam,
      O kadar çok şey sormuşsun ki benim bile kafam karıştı. Bence sen de kafanı karıştırmadan öncelikle bu sene iyi ders çalışmaya bak. Önümüzdeki yaz ütün sorularına cevap vermek için belkiyor olacağım. Görüşmek ümidiyle.
      Kolay gelsin 🙂

  169. hocam medipol diş hekimliği hakkında bilgi verebilir misiniz marmara ve çapaya kıyasla, ileride çapaya geçiş düşünmeli miyim ve fiziki anlamda hangisi daha tatmin edici?

  170. merhaba ben gazi üniversitesi diş hekimliğini kazandım ve erasmus programıyla yurtdışına gitmek istiyorum. sizce hangi sene gitmem daha uygun olur? yani ağır derslerin olmadığı pratik derslerin daha yoğun olduğu bir sene daha rahat olur gibime geliyor. sizin fikriniz nedir?

    • Pınar selamlar.
      Yanlış düşünüyorsun. Teorik derslerin ağır olduğu bir sene gider ve erasmusta gördüğünd ersleri burada saydırabilirsen, ki sayıyorlar, milletin zor geçtiği senede derece yapmış olursun. Pratiğin yoğun olduğu sene gidersen, millet kanal dolgu yapmayı öğrenirken sen erasmusta gezmiş olursun, kayıp yaşarsın. Erasmus için 2. sınıf iyidir gibime geliyor. Benim arkadaşlarım 2 ve 3 te gidiyorlardı.

  171. Hocam ben beü dişi kazandım hazırlık isteğe bağlıymış ben ikinci senemde kazandım bir sene daha harcamak zor geliyor hazırlıkla ama bir yandanda ileride yurtdışına falan gitmek istiyorum ve dus içinde gerekliymiş ingilizce tavsiyeniz? Sizce ne yapmalıyım?

  172. hocam 12.sınıfım sızce ne kadar calısmam lazım yanı bı dıs hekımlıgını kazanmak ıcın en kotu unıv bıle olsa dıs hekımlılıgı ıstıyorum benım calısma ortamım ıcın veya soru ders calısma saatlerı vs yada daha dogrusu sızın uyguladıgnız program neydı yanı nasıl calıstınız da kazandınız dıs hekımlılıgını cunku cok ıstıyorum yanı sız 5 te kalk desenız 5 te kalkarım yanı sız bunları bunları yap kazanırsın deyın bende bunları yapım cevap verırsenız tesekkur ederım saolun ıyı gunler

  173. Hocam ben ankara üni. diş hekimliğinde 1.sınıfı bitirdim.İstanbul üni. Diş hekimliğine 2.sınıf için geçiş yapcam alttan ders alabiliyor muyuz denk olmayan dersler için

    • Büşra hayırlı olsun.
      Kitaba pek gerek olmuyor ama gerekirse 3-4 kişi birlikte alıp kullanıyorduk. Facebook ‘ta “diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin yardımlaşma platformu” diye bir grup var oradan faydalanabilirsin.
      Malzemeler için ise üst dönemlerden yardım alabilirsin.
      Başarılar.

  174. Merhaba hocam,
    Ben lise öğrencisiyim ve diş hekimliği düşünüyorum. DUS’a girmeden de diş hekimliği yapabiliyoruz hocam değil mi? O kısmını ben tam anlayamadım. Yani Dus’a girenle girmeyenin farkı ne?

  175. diş hekimleri bundan 5-6 yıl sonra da uzmanlık yaparken aynı ücreti kazanabilirler mi yoksa talep çok olduğu için işsiz kalma sıkıntısı veya az ücret alma gibi bi sıkıntı doğar mı acaba ?

  176. Hocam merhaba. Ankara da okumak istemiyorum ama sıralamam tüm diş hekimliklerine yetiyor. Ege,Marmara ve Çapa diş arasında kaldım sizce hangisini yazmalıyım ? Çevremdekiler ise özelde tam burslu okumamı söylüyor iyice kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim,şimdiden teşekkürler.

  177. Hocam merhaba ben Dia hekimliği yazdim ama her sene artan diş hekimliği kontenjanları ve devlete girememe tehlikesi beni korkutuyor açıkta kalırsam diye siz ne düşünüyorsunuz bu durum hakkında .Birde ağız diş hastanelerindeki diş doktorları ve üniversitedeki uzman diş doktorları aylık ne kadar maaş almakta kararlı cevaplarsaniız çok sevinirim.

    • Ahmet selam,
      Maaşları merak etmekte haklısın ama net bir şey söyleyemem. Her türlü ülke ortalamasının üzerinde alırsın.
      Mezun sayısı iş bulamayacak kadar artar mı ? Sanmam çünkü açık çok fazla öyle ki diş hekimleri sınava falan girmeden direk atanıyorlar.

    • Selam Şeyma,
      El becerisi zamanla kazanılıyor bundan emin ol. Hatta şunu söyleyeyim, bizim hocamız bir asistan vardı, en basit işleri yapamaz bize yaptırırdı ki biz 1. siniftaydik onunsa 7. senesiydi. O şimdi lüks bir semtte estetik hekim oldu 🙂
      Korkma, olur. Başarılar.

    • Tuğçe selam,
      Hayır. Erasmus ‘a gidenler hep gezip geliyor. Tek katkısı yurtdışındaki meslektaşları daha dogrusu fakülteleri görmek oluyor.
      Mesleki ve akademik bir katkısı yok. Elbette idealist öğrenciler için durum farklı. Orada kalanlar bile oluyor ama çoğunluk dediğim gibi gezer gelir.

  178. Merhaba hocam
    Ben ukraynaya gitmeyi düşünüyorum tıp mı diş hekimliğimi çok kararsızım. Tıp çok zor diye diş hekimliğini düşünüyorum bazen bazende gitmişken tıp olsun diyorum. Sizce ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz lütfen.

  179. Mrb hocam diş yazdım Van ama batı tutuyordu 18bin ama tek başıma zorlanirim diye böyle karar verildi diş midemi bulandırıyor nasıl alisacam ne önerirsiniz şimdiden teşekkürler

    • Gulifer selam,
      Özür dilerim ama ne dediğini anlamadım açıkçası. Lise mezunu ve iyi bir puan almış biri olarak çok daha düzgün yazabilirsin. En azından bir iki noktalama işareti kullansan..

  180. Merhaba, diş hekimliği düşünüyorum hakkında birçok yazı okudum ve birinci sınıfı yeni bitirenlerin cektikleri tanıtım videolarını izledim. Birazcık gözüm korktu fakat üstesinden gelecegimi düşünüyorum. Diş hekimliğine girişte altyapı gerçekten çok önemli mi? Yani lisede alınan biyoloji, kimya dersleri vs vs. Eğer ortalama bi altyapı bilgim varsa da üstesinden gelir miyim? Teşekkürler

    • Mustafa selam,
      Açıkçası altyapı ile hiç ilgisi yok. Ezber yeteneği ile ilgili bir şey. Biz sayısal kökenlilerin tıp, diş, eczacılık gibi bölümlerde zorlanmamızın sebebi de bu sayısal altyapı zaten. Ezberlemek bize göre değil. Yine de korkulacak bir şey yok.

  181. Merhaba serdar bey 🙂 merak ettigim bir şey var. Diş doktorluğunda el yetenegi olanlar bir adim önde sanki. :)) ben el yetenegim oldugunu dusunuyorum ama yine de bunu gelistirmek icin bir seyler yapilabilir mi?

  182. Hocam merhaba ,

    Ben mezuna kalcam , bu yıl sıralamam 100 bin lerdeydi seneye diş hekimliği istiyorum bu sene hiç çalışmadım diyebilirim şimdi dersane başlamasına 1 ay var çalışıyorum neler yapmalıyım kazanabilir miyim tavsiyelerinizi bekliyorum

  183. Hocam merhaba ben bir sene boyunca diş düşündüm daha rahat ve mutlu olurum diye düşünüyordum ancak görüştüğüm diş hekimleri kendine zaman ayıramazsın gibi şeyler söylediler ve birçok kişi tıp gitmemi söylüyor sıralamam 11 bin bugün son tercih günü tıp yazdım ancak hala kararsızım tek istediğim hayatımı yaşayabileceğim bir meslek seçebilmek tıpta bu mümkün mü bilemiyorum lütfen yardımcı olur musunuz

    • Seher selam.
      Hayatını yaşamak sana bağlı. Diş hekimi olup günde 10 saat çalışırsan hayaını yaşayamazsın ama mesela ben yeni mezun olduğum halde ve başkasının yanında çalışıyor olduğum halde günde 7 saat mesaim var ve istediğim zaman istediğim yere gidebiliyorum.
      Diyelim ki tıp kazandın ve devlette doktor oldun. Yine resmi izin haricinde zamanın olmayacak.
      Bu iş meslekle değil kişinin kendisiyle ilgili.
      Hayırlısı olsun.

  184. Merhaba hocam kolay gelsin ben bu sene mezuna kaldım , seneye ki hedefim diş hekimliği yorum yapan arkadaşlardan bana yardımcı olacaklar ******* wp dan yazarlarsa çok sevinirim hocam sizde burdan destek olabilir misiniz

  185. Merhaba hocam 🙂 Dus sınavına girmeden yurt dışında örneğin amerika, isviçre gibi yerlerde uzmanlık yapmamız mümkün mü? Mümkünse nasıl olmakta ? Yaparsak ordada belli bir miktarda ücret alınıyor mu ?

    • Işılay selam,
      Buna uzmanlık değil master deniyor. Yani yurtdışında yaptığın master ile Türkiye ‘de devlette uzman olarak çalışamazsın. Bazı ülkelerle denklik anlaşmaları var ama detaylı olarak bilmiyorum.
      Yurtdışı eğitimlerinin bazıları ücretsiz olabiliyor. Oradaki okula başvuru yapıyorsunuz kabul edilirseniz ücretsiz oluyor, diğer türlü ücretli.

  186. Hocam merhaba.16006 sıralamam var ve marmara dişi istiyorum.Kafam çok karıştı çünkü Marmara diş zor deniyor digerlerine göre.siz bu konuda ne dusunuyorsunuz ve marmara diş hakkında neler söylersiniz

    • Oğuzhan selam,
      Evet marmara diş zor. Hem teorik hem pratik olarak. Öyle ki geçen sene öğrenciler grev yapmıştı. Tek dersten sınıf tekrarı var marmara ‘da bu benim gibi ders çalışmayan tipler için okulu bitirememek demektir. Hadi ortalama ile sınıf tekrarını anlarım da tek dersten sınıf tekrarı nedir ? Cidden anlamsız.
      Şu da bir gerçek ki, bu sistem yüzünden marmara ‘dan mezun olanların teorik bilgileri çok iyi oluyor.
      Marmara ‘nın eskiden Nişantaşı ‘da olması gibi bir cazibesi vardı ama şimdi o da yok. Maltepe’de, ulaşımın çok da rahat olmadığı bir yerde.
      Eğer kendine güveniyorsan marmara ‘ya gidebilirsin açıkçası çok da kötülemek istemiyorum çünkü aslında iyi bir okul ama ah o sınıf geçme sistemi yok mu ? Bak en basiti, bu sene mezun olacak son sınıf öğrencilerinden 40 kişiyi tek dersten bıraktılar. Yazık değil mi ? Bizde ise yani çapa ‘da, hocalar ve asistanlar son sınıf öğrencisine klinikten yer verir, hasta bulur, gerekirse puanını tamamlar ve onu mezun eder. Adam zaten son sınıf, yüzlerce hasta bakmış, 5 sene okumuş (marmara 6 senedir hazırlıkla), öğreneceğini öğrenmiş mantığındalar. Çapa iyiydi be 🙂
      Umarım aydınlatıcı olmuştur.

  187. Merhabalar,benim sıralamam 8 binlerde. Mezuna kalmıştım ve sene boyunca diş istiyordum. En büyük hayalim İstanbul’du. Ama sıralamam yüksek gelince çevremdeki herkes tıp diye tutturdu. Bir gün kaldı tercihlerin bitmesine ve benim kafam çok karışık. Herkes tıp diyince insanın kafası baya karışıyor. Ya sevmezsen dişi diyorlar. Ben sadece İstanbul’u çok istiyorum ama maddiyat birazda sorun. Sizce ne yapmalıyım?

    • İlayda selam,
      Ben de girerken tıp geliyordu ve ben de İstanbul istiyordum. İstanbul ‘a geldim. Burada başka hiçbir şehirde olmayan imkanlar var. Sosyal ve kültürel anlamda. İyi arkadaşlıklar kurdum, iyi bir çevrem var. İyi bir okulda egitim aldım, güzel bir şehirde yaşadım vs. İstanbul iyidir. İstanbul ‘un kötü yanı burayı sonra bırakamıyor olmak. Onun dışında iyi. Sen aldırış etme söylemlere, tıp da zor kolay değil. Okumasi, uzmanlığı, mesleği..
      Hayalinin peşinden git, pişman olmazsın.
      Başarılar.

  188. Merhaba. Hocam sıralamam 13 bin hacettepe diş yazmayı düşünüyorum ama olmazsa konyada bir diş hekimliği fakültesinde okumak mı yoksa Hacettepe dışında bi yerde diş okumak yerine tıp yazmalı mıyım sizce?

    • Gaye sen hangi mesleği istiyorsun ? Benim de ilk üniversiteyi okurken yaptığım yanlışa hepiniz düşüyorsunuz. Puanım boşa gitmesin mantığı çok yanlış. Sen nereyi istiyorsan orayı yaz. Tıp istiyorsan tıp yaz. Ben senin istediklerini bilemem, o yüzden cevap veremem buna.
      kolay gelsin, başarılar.

  189. Hocam Marmara’yı o saydıklarındam sonra yazmayı düşünüyorum. Bezmialem burslu geliyor ama ben Çapa’yı başa yazmayı düşünüyordum sizce özel daha mı avantajlı

    • Mayama,
      Çapa nın bezmialeme göre tek avantajı isminin toplumda daha bilinir olması. eğitim ve fiziki-sosyal şartlar anlamında bezmialem daha iyi. en azından bahçesi var. Çapada bahçe yok 🙂
      Belki de ben çapa lı olduğum için nankörlük ediyorum ama ben bezmialem de okumak isterdim doğrusu. Eğitimin çok farkedeceğini düşünmüyorum.
      Sen yine de dediğin gibi çapayı öne yaz. olmazsa bezmialeme gidersin. Çapa lı olmak az da olsa havalı 🙂
      Başarılar.

  190. Hocam merhabalar bu sene 15000 kusur siralama yaptim tiplardan hatay adiyaman van erzurum gibi sehirler geliyor ve ben o sehirlerde okumak istemiyorum. Dislerde ise marmara katip celebi ege geliyor bunlar daha cazip geliyor ve dis yazarsam izmirde okumak istedigim icin katip celebi ya da ege yazacagim.Cevremde yogun bir baski var tip yazmam konusunda arastiriyorum 10 gundur tip ve dis hekimligini ikisi de zor meslekler ama mezun olduktan sonra tip dis hekimligine gore nispeten daha avantajli gibi gerek maddiyat gerek toplumda sayginlik acisindan.Bana kalsa dis hekimligi yazacagim ama ihtiyactan fazla mezun verdigi icin ilerde mesleki sartlarin tatmin edici sekilde is bulmanin baya zorlascagini soyluyorlar.Sonucta onemli olan mutluluk da olsa da ilerde ne kadar kazandiginin da onemi var diye dusunuyorum.Sizce tercih yaparken nasil dusunmeliyim hangisini tercih etmeliyim en cok kafami karistiran calistigimin karsiligini alabilir miyim her iki meslekte de sorusu.Biraz uzun oldu ama kusura bakmayin 10 gundur bir karar veremedim cok stresliyim simdiden tesekkurler.

    • Serdar selamlar.
      Üniversite tercihini yapmışsın belli ki İzmir ‘e gideceksin.
      Mesleki tatmin noktasında tıp doktorluğu ve diş hekimliği ikisi de seni gayet doyuracak mesleklerdir. İleride ne olau açıkçası ben de bilmiyorum ama şimdilik gayet iyi. Tıp doktorluğunun tek artısı, evet toplumdaki saygınlığı olabilir ama onun dışında pek bir artısı yok. Neden çünkü tıpta uzmanlık zor iş. mecburi hizmet de zor.
      Burada ilerisi için şöyle düşünmek lazım; kimin ne kadar kazanacağı hiç belli olmaz dostum. Çok samimi söylüyorum, benim tanıdığım doktor arkadaşlarımdan ikisini örnek vereyim birisi aile hekimi, birisi kardiyoloji asistanı. İkisinin de mesaisi zor. Aile hekimi daha az kazanıyor ama çok daha rahat çalışıyor. Bir de diş hekimi arkadaşlarım var. Mesela özelde çalışıp az maaş alan da var, benden yaşça küçük olup benim tam 2 katım kazanan arkadaşım da var. Bunun ne kendini geliştirmeyle, ne ağzın laf yapmasıyla, ne mesleği sevmeyle hiç bir şeyle alakası yok. Sen buna artık rızk nı dersin, şans mı dersin ne dersen..
      Senin şimdi vereceğin karar şu olmalı. Ben seneye nerede olmak istiyorum ? Bu kadar. Gerisi hallolur. Öncelikle önündeki birinci engeli aşmalısın. Birinci engel dururken 15 sene sonra ne kadar para kazanırım diye düşünmek çok doğru değil. Evet şahsen ben de öyleyim, senin gibiyim ama bu yanlış. Önemli olan sağlık ve mutluluk. Cidden. İstemedğin bir şehirde ömründen 6 sene harcarsan mezun olup evine döndüğünde annen baban sana ne oldu diye sorarlar. Bu da bir gerçek..
      Umarım aydınlatıcı olmuştur.

  191. Merhabalar… ben omü diş hekimliği Fakültesi düşünüyorum. İlk iki yıl için anatomi, histoloji gibi temel Tıp Eğitimi veriliyor demişsiniz. Bu dersler teorik ve pratik olarak nasıl acaba. Neler yapılıyor

    • Tuğçe selam.
      Lisedeki biyoloji gibi düşün. Tamamen aynı. Bazı temel bilimler derslerinde laboratuvar dersleri de olur. Bunlar mikroskop, deney, tahlil, tansiyon ölçme, kan alma, kadavra inceleme gibi şeylerdir.

  192. Hocam merhabalar ben Ege diş ve Hacettepe diş arasında kaldım. Ege’yi daha çok istiyorum ama Hacettepe ye daha iyi diyorlar eğitim olarak hangisi daha iyidir? Mezun olunca iş imkanları nasıl? Ve hangisinde okumak daha kolaydır?
    Şimdiden teşekkürler

    • Aleyna selam.
      Emin ol hiç bir fark yok. İkisi de aynı. Mezun olunca da ikisi arasında hiç fark olmayacak. Gönlün hangi şehirde okumak istiyorsa o şehirde oku.
      Hacettepe ‘nin teorik eğitiminin çok az daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü uzmanlık sınavında hacettepe mezunları biraz daha iyi dereceler yapıyorlar. Çok iyi demedim dikkat et, çok az daha iyi. Yani bu hacettepe ‘de oku anlamına gelmiyor.
      Yine de bu okullarda okuyan kişiler bulup onlara da danışman iyi olacaktır.
      Başarılar.

  193. hocam merhaba, bu yıl son senem ve eskişehir osmangazi dişi hedefliyorum osmangazi üniversitesi hakkında bir bilginiz var mı acaba?

    2. sorum dusu kazandıktan sonra çalışacağın hastaneyi devlet mi belirliyor yaksa tercihler mi yapılıyor?

    3. sorum 5 yıl okuduktan sonra bir uzmanlığımız olmadan bir hastanede nasıl çalışırız yani mesela ortodontist olmadan diş teli takamaz mıyız yada başka bir uzmanlığımız olmadan o işi yapamaz mıyız?

    4. sorum atandıktan sonra bırakıp özele geçtiğimizde tekrar devlete geçilemiyor mu?

    5. sorum özelde çalışmak için daha bilindik üniversitelerden mi mezun olmak gerek?

    belki sorularım saçma olabilir yada çalışacağım yeri düşünmek için erken ama yazınızdan daha hayati bilgileri öğrendiğim için ayrıntı sormak istedim şimdiden teşekkürler hocam umarım bende sizin gibi diş hekimi olurum

    saygılar

    • Melike selam.
      1- Osmangazi hakkında pek bilgim yok ama iyi bir üniversite olduğunun duymuştum.
      2- Dus ‘u kazandıktan sonra tıpkı üniversite sınavındaki gibi sıralamana göre tercih yaparsın. Sistem üniversiteye girişle tamamen aynıdır.
      3- Diş hekimleri için branşlarda uzmanlık şartı yoktur. Yani istersen cerrahi de yapabilirsin, ortodonti de yapabilirsin. Ortodontist olmayan ortodonti yapamaz diye bir şart yok.
      4- Belli şartlar altında tekrar devlete geçilebiliyor. Tam prosedürü bilmiyorum. Şahsen hiç devlet düşünmedim.
      5-Kesinlikle hayır. Dışarıda bilindik üniversitelerin çok az artısı haricinde bir farkı yok. Diploma önemli değil. Önemli olan senin becerin ve kendini geliştirmiş olman.

      Başarılar 🙂

  194. hocam öncelikle selamlar

    öncelikle ben diş hekimliği istiyorum ancak aklımda birkaç soru var.
    sizce medipol üniversitesi nasıldır?ingilzce okumanın zorluğu ,ilerde sağladığı yararlar nelerdir?
    ben istanbulda doğmuş ve büyümüş biri olarak istanbulda çalımak istiyorum bu en yüksek ihtimalle nasıl olur?
    hocam birde yukarıda “ben üniversitemi bitirmeden bir yerle anlaşmıştım” demişsiniz bu nasıl oluyor

    Saygılarımla

    • Ali selam,
      Medipol iyi bir okul. Fiziki şartları, eğitimi, hocaları vs gayet iyidir.
      İngilizce okumak 1 sene fazla okumak demektir ancak yukarıda da defalarca yazdığım üzere, ingilizceyi 1 sene kayıp olarak değil ömür boyu işe yarayacak bir kazanç olarak görmek gerekli. İlerde uzmanlıkta, doktorada, yurtdışında, akademik makalelerde vs hep lazım olacak.
      Benim çalışma meseleme gelecek olursak; tanıdığım biri vasıtasıyla okulumun bitmesine yakın bir klinikle anlaşmıştım. Mezun olunca başladım.
      Başarılar..

  195. Merhaba Serdar hocam marmara diş ile biruni diş hekimliğinin arasında kaldım. Biruni evime yakın eğer marmaraya gidersem yurtta kalmam gerek. Biruni 5 yıl hazırlığı ilk iki seneye yaymış. Marmaraya gidersem hazırlık okumam gerekecek ingilizcem yeterli değil.Ve hangisini öne yazarsam o tutacak gibi.Biruninin adı duyulmamış gibi geliyor.marmaranın adı var.Bu durum mezun olduktan sonra bi farklılık yaratır mı? Olay bundan ibaret. Eşiniz Marmaradan medipole tam burslu mu geçti? Geçiş aşaması zorlu mu? Ne gibi şeyleri sağlaması gerekiyor? Tercihlere az kaldı. Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Ayşe selam.
      Biruni yeni açılmış bir üniversite. Açıkçası marmara kadar donanımlı ve iyi olacağını düşünmüyorum bu benim şahsi fikrim. Marmara il Biruni arasında mezun olunca diploma olarak fark olmaz ama birisi çok daha köklü bir üniversite. Alacağın eğitim farklı olur. Eşim medipol tam bursluya üniversite sınavında aldığı puanla geçti. Ortalamayla değil yani. Prosedürü tam bilmiyorum.
      Sana tavsiyem şöyle olabilir, ingilizceni geliştirmek istersen ki bu gerekli marmaraya git. oradan mezun olunca iyi bir ingilizce ve iyi bir teorik bilgiye sahip olacaksın. böylece dus sınavında da pek zorlanmayacaksın. Marmara iyi gibi senin için..
      Çapa bezmialem falan olsaydı enfes olurdu da neyse 🙂
      Başarılar.

  196. Hocam meraba, tekrar rahatsız ediyorum. Yarın çapaya bilgi almak için gitmeyi düşünüyorum. Tanıtım günleri yapılacak mı yarın, bir bilginiz var mı acaba? Bir de şeyi sormak istiyorum; özel üniversiteye başlayıp ilerleyen yıllarda memnun kalmazsam devlet üniversitesine geçmemde bir sorun olur mu? Zor yapılan bir şey mi bu?

    • Ya kurban olayım bu nasıl soru ya ?! Ne yapacaksın döneri sermayeyi. Sen önce bi hayırlısıyla okulunu oku, mezun ol, işe başla Allah büyük kazanırsın bir şeyler. Kaç yaşındasın da döner sermayeyi maaşı merak ediyorsun ? Döner sermayeli değilse okumayacan mı ne yapacan ?

  197. Merhaba yazınız için teşekkürler bu yılki sıralamam 17 000 özel ve doğudaki tıplarla diş hekimliği arasında kaldım beni merak ettiren konu diş hekimliğinde el yeteneğinin ne kadar önemli ve geliştirmenin zor olup olmadığı şimdiden teşekkürler

    • Nur selamlar.
      Diş hekimliğinde el yeteneği önemli elbette. Hem okurken hem de mezun olduktan sonra, eli yatkın olanlar hep bir adım önde oluyorlar. Eli yatkın olmayanların daha çok çalışması gerekiyor. İlk sınıflarda, alışana kadar zorluk çekenler oluyor ama bir şekilde alışıyorsun.Çok da takılacak bir mevzu değil. Meslekte önemli olan işleri kuralına uygun yapabilmek, el mahareti ikinci planda.
      Başarılar.

  198. Açıklamalarınız için çok teşekkürler. Bugün bezmialem üniversitesine detaylı bilgi almak için gittim. Çok iyi imkanları olduğundan bahsettiler ve çapanın yetersiz olduğunu söylediler. Çapanın ise bahçesine bakınabildim. Havasından olsa gerek çapayı yazmak istiyorum. Eksik bir yanı var mıdır bezmialeme kıyasla? Bezmialem mezunlarından DUSa başvuran 12 kişinin 2si sınavı kazanabilmiş. Çapada bu oran nasıl bir bilginiz var mı?

    • Zehra selamlar.
      Çapanın tanıtım günleri var. İstersen haftaiçi uğrayabilirsin fakülte içinde, hatta tanıtımla arkadaşım ilgileniyor. Bezmialem evet iyi okula ama çapa ‘nın yetersiz olduğunu söylemesi tamamen ticari bir manevra çünkü sonuçta paralı. Bezmialem in hocaları çapa ‘nın doktorayı yeni bitirmiş öğrencileriyken nasıl daha iyi olabilir. Evet sosyal imkanlar, kampüsün albenisi falan ama bunlar 100 senelik bir okulu geçecek şeyler değil.
      Dus performansı tamamen kişinin kendisiyle alakalı. Dus aynı üniversite sınavı gibi. Nasıl üniversite sınavının lise ile pek alakası yok ve senin çalışmana bağlı ise dus ‘da öyle. Ancak bazı okulların teorik eğitimi çok zor olduğu için dus ‘ta temel olarak avantajlı olabiliyorlar. Örneğin Marmara gibi.
      Sonuç olarak eğer burslu bezmialem geliyorsa bezmialeme git. Çünkü eğitim hemen hemen aynıdır ama bezmialemin okulu güzel. Okulun fiziksel yönü önemli değil köklü olsun bana bişeyler katsın dersen çapa ‘ya git.
      Biraz yoğunum acele ile yazıdm kusura bakma, kafana takılan şeyler olursa dt.ekiciserdar@gmail.com ‘a yazabilirsin.
      Başarılar.

  199. Açıklamalarınız için çok teşekkürler. Bugün bezmialem üniversitesine detaylı bilgi almak için gittim. Çok iyi imkanları olduğundan bahsettiler ve çapanın yetersiz olduğunu söylediler. Çapanın ise bahçesine bakınabildim. Havasından olsa gerek çapayı yazmak istiyorum. Eksik bir yanı var mıdır bezmialeme kıyasla?

  200. Merhaba, öncelikle yazınız için teşekkürler. Ben mezun olduktan sonra devlette çalışmaya ne kadar civarı parayla başlayacağımı merak ediyorum,kesin bir şey söyleyemezsiniz tabii ama yaklaşık olarak bilginizi paylaşabilir misiniz?

  201. Merhaba, diş hekimliği istiyorum. İlk üç bin içerisindeyim ve özel üniversitelerden (özellikle bezmialem) ek başarı bursu alma durumum var. Ve kampüs ortamı, malzeme imkanları nedeniyle orayı istiyorum. Ancak devlet üniversitesinin (çapa) ismi olması nedeniyle daha iyi olacağını söylüyor ailem. Özel üniversitelerde hasta azlığından pratikte sorun yaşar mıyım? İleride akademisyen olmak istiyorum. Bunun için hangi seçenek daha faydalı olur sizce? Şimdiden teşekkürler.

    • Zehra selamlar.
      Başarın için seni tebrik ederim.
      Bezmialem cidden çok güzel bir okul. Bence bezmialeme gitmelisin. Çapadan bir farkı yok. Mezuniyet sonrası bir prestij söz konusu değil, kaldı ki bezmialem de gayet prestijli. Hasta azlığı olmaz bezmialemde. Pratik sorunu yaşamazsın. Akademisyenlik ise tamamen okul bittikten sonraki iş, mezun olduğun okulla pek alakalı değil. Bence her iki hastaneyi de ziyaret edip karar verebilirsin. Başka bir özel okul olsa çapa derdim ama bezm-i alem çapadan farksız. Çoğu hocası Çapa dan gelme, çapayla aralarından sadace bir sokak geçiyor.
      Sonuç olarak ben Çapa mezunu olduğum halde Bezm-i alem derim.
      Çapa ‘nın avantajları bol hasta olması, pratik olarak çok şey kazandırması ve mezun olduktan sonra uzmanlık değil de doktora istersen kendi öğrencisine karşı daha toleranslı olması sayılabilir. Her ne kadar diplomada prestij söz konusu olmasa da halk arasında Çapa mezunu olmanın bir artısı var.
      Ayrıca, belli ki kapasitesi olan birisin. Uzmanlık da düşünüyorsan Marmara ‘ya gidebilirsin. Çünkü marmara nın dersleri çok zor ve bu yüzden uzmanlık sınavında diğer okullara göre yüksek başarı gösteriyor.
      Burslu Yeditepe geliyor mu bilemem geliyorsa hepsini salla yeditepe ‘ye git. Gelmiyorsa takma 🙂
      İşin zor..

      Hayırlı olsun, başarılar.

  202. serdar abi 9bin sirallamam var ve hacettepe dis yazmyı düşünüyorum hacettepe hakkında ne düşünüyorsun ve bazı konustugum dis hekimi insanlar dis hekimliğinin hem mental hem fiziki olarak zorladıgından bu yüzden tıpı secmenin daha mantıklı oldugunu söylediler ben dis istedigimden eminim ama fiziki yorgunluk olayı hakkında kafam karıstı bunlar hakkında yardımını istiyordum cevabın için simdidden teşşekkür ederim.

    • Anıl selamlar.
      Diş hekimliği evet fiziki efor da istiyor. Yani beden de çalışıyor biraz yoruluyorsun ama bence bu yorgunluk mesleğin ilk yıllarında olur. Kendim için düşünüyorum, ben 4 yıllık mezunum. İlk başlarda çok daha fazla yoruluyordum ama zamanla daha rahat çalışmayı, daha güzel ve sakin işler yapmayı öğrenince daha az yorulur oldum. Biraz da mesleğe alıştım ve benimsedim sanırım.
      Tıp için durum şu, operatör yani ameliyat yapan bir doktor değilsen evet bir odada oturur ilaç yazarsın ki bu bence hoş değil. Doktor arkadaşlarım akşama kadar oturuyor olmaktan şikayetçiler. Diğer yandan ameliyatçılar da sabah 8 de başlayıp akşama kadar ayakta ameliyat yapıyorlar. Bazen gece sabahlara kadar sürem ameliyatlar oluyor, bu da yorucu.
      İstediğin mesleği yapman en iyisi. Boşver milleti.
      Tıp ve diş hekimliği arasında küçük farklar olsa da kesinlikle diş hekimliği daha rahat bir meslek. Elbette istisnası vardır. Günde 15 saat çalışan diş hekimi olduğu gibi haftada 1 gün çalışan doktor da vardır, bunlar istisna.
      Sana tavsiyem İstanbul ‘u da düşünmen. Soruyu soruş tarzın ve cümlendeki düzgünlük, gerçi hiç noktalama işareti yok ama olsun, bana biraz donanımlı biri olduğunu hissettirdi. İstanbul bu konuda sana yardımcı olacaktır çünkü okul harici sanat, spor, sosyal kültürel aktivite anlamında İstanbul bir hazine gibi. Sıralamanla İstanbul da burslu okuyabilirsin, Çapa düşünebilirsin. Bilemiyorum tabi karar senin.
      Başarılar.

  203. Merhaba 🙂
    Yazınızda sınıf geçme şartları ve sınav sistemiyle alakalı bir şeyler yazmışsınız. Size göre en rahat sınav sistemi hangisidir ve hangi okullarda vardır biraz bilgi verebilirica misiniz? Çünkü muhtemelen yerleşeceğim diş hekimliği bu sene yeni açılanlardan bir tanesi olacak. Bu yüzden sistemiyle alakalı hiçbir bilgim yok. Şimdiden teşekkürler

    • Elif selamlar.
      Tek dersten sınıf tekrarı olmayan her sistem iyidir ve hemen hemen aynıdır. Tek dersten sınıf tekrarı kabul edilemez bir şeydir. Ölümdür resmen. Mesela bu yıl Marmara ‘da yaklaşık 40 kişiyi tek dersten bıraktılar. 1 ders için bir sene daha okumak, bir sene daha yurt-ev masrafı vermek, 1 sene geriden gelmek.. zor iş. Buna dikkat etmelisin, gerisi sorun değil.
      Başarılar.

  204. Hocam ben ingilizce okumak istiyorum bu beni bir adım öne taşır diye düşünüyorum ama okuyan insanlar ingilizce’nin çok zorladığını söyleyip pek tavsiye etmiyorlar. Siz bu konuda ne düşünürsünüz, hangisine öncelik tanınmalı?

    • Buse selam.
      İngilizce temelin varsa ingilizce okumak seni zorlamayacaktır. Diğer yandan ingilizce bilmiyorsan okul biraz ağır geçebilir.
      İngilizce diş hekimliği için önemli. Yayınları takip etmek, yabancı kaynakları okuyabilmek, uzmanlık-doktora-master yapabilmek, hatta yurtdışında gezebilmek dahil bir çok alanda işe yarayacak. İngilizce okuyanlar arasında bir ayrım yapan pek yok, kimisi iyi ki okudum diyor kimisi boşuna okudum diyor. Çoğu okulda öğrendiğim ingilizce pek yaramaz diyor filan filan..
      Karışık iş bu ingilizce işi. İngilizce bilmek şart ama 1 yıl harcamaya değer mi bilemem. Zaten uzun olan 5 senelik okul 6 sene olacak, arkadaşların 2 senelik mezunken sen mezuniyet kıyafeti bakacaksın.
      Acizane düşüncem ingilizce kursa gitmektir. 1 sene kurtarıp 2. 3. sınıflarda kursa gidebilirsin.
      Karar senin, başarılar.

  205. Merhabalar ben bu sene 14bine girdim ve dis hekimligi okumak istiyorum.Paylastiginiz bilgiler çok faydali oldu benim icin bunun gerçekten tesekkur ederim.Ayrica bir sey sormak istiyorum. Capa dis hekimligine siralamam yetiyor fakat istanbul da okumak gozumude korkutuyor hem pahali hem de kalabalik bir sehir.Ankara uni yi de dusunuyorum.Ikisi arasinda kararsiz kaldim.sizce hangisini secmeliyim

    • Çatma kurban olayım çehreni ey Nazlı Hilal selam,
      Öncelikle başarın için tebrik ederim.
      Ankara üniversitesi sanırım bayağı zor. Sınıf geçme sistemini bir araştır derim. Bana sorarsan tabi ki tamamen kişisel fikrim olarak çapa derim. Bunu dememdeki sebep eğitim değil. Eğitim her şekilde olur. Önemli olan okulun ve şehrin sana meslek yanında başka şeyler de katması. Farklı eğitimler, seminerler, aktiviteler v.s. sosyal anlamda insana çok şey katıyor. İstanbul ‘un en büyük avantajı hatta belki de tek avantajı bu. Bunun için de okumaya değer.
      Kolay gelsin.

  206. Merhaba,öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Benim mf3 de sıralamam 19.491 .Diş hekimliği için önümde inönü,adıyaman,belki gelirse cukurova,hatay (mustafa kemal) gibi seçenekler var.Peki ya ben şimdi Adiyaman Üniversitesi Diş hekimliği fakültesini secersem ve yaşadığım şehir olan adiyaman’dan mezun olursam işsiz kalma durumum olur mu ve kendimi geliştirebilir miyim ? Ek olarak el becerisini sonradan kazanabilir miyim ve bu seçimi yaparsam gelecekte pişman olur muyum? LÜTFEN CEVAP VERIN IHTIYACIM VAR.

    • Ulaş selam.
      İşsiz kalmazsın. Kendini geliştirmen tamamen sana bağlı. Bak ben çapa mezunuyum, bende biraz da Allah vergisi bir yatkınlık vardı rahat okudum ve meslege alışmam kolay oldu. Benle aynı sınıftan mezun en basit işleri yapamayan hekimler var, sorarsan adı Çapa mezunu.
      Mesela şu an çok meşhur hekimler var, diş hekimlerinin kendine örnek aldığı insanlar bunlar. Çoğu Anadolu ‘dan mezun olmuş ama onunla kalmamış kendini geliştirmiş.
      Diş hekimliğinde zaten fakültede temel şeyler öğretilir. Her okulda böyledir. Yeditepe de böyle, Adıyaman da böyle. Mezun olduktan sonra işler değişiyor; kimisi kurslara gidiyor, araştırma yapıyor yeni şeyler deniyor; kimisi de ne biliyorsa onunla devam ediyor. İki grup da işsiz kalmıyor.
      Gelecekte pişman olup olmama meselesi ise tamamen sana bağlı, mesleği sevmezsen mutsuz olursun bu kadar basit. Öğretmen için de böyledir mühendis için de. Pilotlar bile gözümüz ev görmüyor diye yakınıyorlar yani..
      Umarım aydınlatıcı olmuştur. Başarılar..

    • Yakındoğu da okuyan arkadaşım var. Eğitimi gayet iyi, Türkiye okullarından farksız. Mezun olunca Türkiye ‘deki herkesle aynı seviyede olursunuz, mezuniyet sonrası gelişme size kalmış..
      Kıbrısta okumanın bildiğim kadarıyla okuldan başka masraflı yönleri var. Pahalı bir şehir Lefkoşa. Maddiyat zorlamayacaksa düşünülebilir tabi bilemem 🙂

  207. Medipol tam burslu ingilizce olmayanı türkçe diye düşünmüştüm ama yüzde otuz ingilizce de olabilir internet de net bi bilgi bulamadım.bunun hakkında bilginiz var mı? Birde eğer medipol yüzde otuz ingilizceyse Marmara da yüzde otuz ingilizce hangisini tavsiye edersiniz. Konu ingilizce üzerinden gidiyor biliyorum ama en çok korktuğum özellik bu 🙁

    • Ayşe selam.
      Çapa gelir mi gelmez mi konusunda pek bilgim yok.
      Eğer marmara ‘nın ders geçme sistemi değişmediyse cidden zor bir okul. Medipol tam burslu tercih edilebilir. Eşim Marmara ‘dan medipol ‘e geçti şu an çok rahat. Dersler türkçe. Dersten kalmakla burs kesilmiyor. Rahatlıkla tercih edebilirsin.
      Sana tavsiyem marmara ve medipol de okuyan kişiler bulup onlarla konuşman ve danışman şeklindedir.
      Hayırlı olsun 🙂

  208. Merhabalar öncelikle .ben mf 3 de 14.900 deyim çapa diş 14.051 ile kapatmış. Buranın gelmesini çok istiyorum sizce yuzde kaç ihtimalle gelebilir burası? Marmara diş kesin geliyor ama hem ingilizcesinden hemde sınıf geçme zorlugundan dolayı gözüm korkuyor özellikle de ingilizce nedeniyle.Asla yapamadığim ogrenemedigim bişey ve hazırlık okusam bile bu geçirme sistemiyle ingilizceden dolayı kalma ihtimalim çok yüksek. Medipol tam burslu( türkçe )diş geliyor sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Özel Üniveristelerin tam burslu öğrencilere kayıt esnasında imzalatığı belgelerden pürüz çıkacak (burs kesilme gibi)endişeside var yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

  209. Merhaba, öncelikle yazınız için teşekkür ederim.Kafamdaki soru işaretleri ortadan kalktı.Yakın Doğu Üniversitesi hakkında bilginiz var mı? Dil tercihim ileride yurt dışında çalışmak istediğim için ingilizce olucak

  210. Hocam cevaplarınız bir diş hekimi adayı için gerçekten çok bilgilendirici. Ben Marmara’dan bir türlü emin olamıyorum fakültenin yeri, hazırlığın pek iyi olmaması ve zor olması açısından. Önceliği Medipol’e vermek istiyorum sizce mantıklı mı? Ve İzmir Katip Çelebi hakkında bilginiz var mı?

    • Buse selam.
      Medipol tam burslu geliyorsa hiç düşünme bas gitsin 🙂
      Diğer yandan Marmara ‘nın sınıf geçme sistemini bi araştır, geçen sene öğrenciler grev falan yaptılar belki değişmiştir. Eğer düzeldiyse elbette Marmara ‘yı düşün. Düzelmediyse bezmialem ve medipol ikisi de çok iyi okullarıdır. Eşim marmara ‘yı bırakıp medipol ‘e geçtiği için çok memnun.

  211. Merhabalar.Öncelikle çok kritik olan tercih döneminde son derece ilgili birilerinin olması çok güzel.
    Ben de bu sene tercih yapacağım sıralamam 14 bin.Kütahya tıp ve ege diş hekimliği arasında kaldım.Çok zor bir seçim.Bana ne söylersiniz bu konuda?
    Çevremdeki herkes tıp yazmamı söylüyor.Nedenini sorduğumda daha saygın meslek , ekonomik olarak daha iyi, iş imkanı daha fazla vs. gibi şeyler.Bunlar aklıma kurcalıyor açıkçası.Bu konudaki fikriniz nedir?

    • Merve selam.
      Tıp doktorluğu diş doktorluğuna göre çok az daha saygın. Daha kazançlı değil, iş imkanı daha fazla değil. İkisi de aynı hemen hemen. Bir önceki cevapta tıp ve diş arasındaki temel farkları yazdım. Seçimini yap ve maceraya başla 🙂
      Başarılar.

  212. Merhabalar yaziniz icin cok tesekkurler bu kadar acik ve net anlatan bi yazi bulduguma sevindim siralamam 11 bin ankarada yasiyorum hacettepe dis oluyo ve ankara disi bolu aydin edirne gibi sehirlerde tiplar oluyor ama ben ne istedigime bi turlu karar veremiyorum bir yandan bir kac tane doktorla konustuk ve hepsi hacettepe disi tavsiye etti bu gercekten cok zor bi surecmis siz de fikrinizi soylerseniz cok sevinirim.

    • Zeynep selamlar. Beğendiğin için teşekkür ederim.
      Şimdi olay şurada, sen hangi mesleği istiyorsun ?

      Tıp ve Diş Hekimliği Arasındaki Farklar
      Tıp okumak diş hekimliğine göre zordur.
      Tıp 6 senedir, diş hekimliği 5 senedir.
      Tıpta mecburi hizmet vardır diş hekimliğinde yoktur.
      Tıp mezunları daha çok devlette çalışırlar, diş hekimleri özelde çalışırlar.
      Uzmanlık olarak tıpçılar uzman olmadan da çalışırlar ama çoğu uzmanlığa çalışır, diş hekimleri için uzmanlık şart değildir.
      Bir kadın için doktorluk daha rahat olabilir çünkü diş hekimliğinde alın teri daha fazla dökülür. Daha yorucudur yani.
      Meslekler arasında böyle farklılıklar var.
      Onun dışında diş hekimliği için hacettepe çok iyidir hem ailenle kalabilirsin ama ben farklı bir şehirde öğrencilik yapayım, eğitim dışında da bir şeyler katayım kendime dersen İstanbul zorla.
      Şimdiden başarılar..

  213. Merhaba sıralamam 17000 öncelikle Marmara’yı düşünüyorum. İkinci tercih olarak Sağlık Bilimleri üniversitesini düşündüm ama yeni bir okul olduğundan bu konuda endişelerim var. Sizce İstanbul’da tam burslu özelleri mi düşünmeliyim Ankara veya anadolu da köklü bir üniversiteyi mi?

    • Ayşenur selam.
      Emin ol hiç bir şey değişmez eğitim anlamında. Marmara ‘yı çok zor diye biliyorum. Eşim dersleri iyi olmasına rağmen dayanamadı ve marmara ‘yı bırakıp başka okula geçti.
      İstanbul sana eğitim haricinde sosyal ve kültürel anlamda başka şeyler de katar. Bunun için İstanbul tercih etmen daha faydalı olabilir ama bir yandan da bu işin maddi yönü var..
      Karar senin 🙂

  214. Merhabalar. Yeni açılan bir diş hekimliğini çok istiyorum. Tabi sıralaması belli olmadığı için gelmeme ihtimali var. Onun haricinde tüm şehirlere gidebilirim ama konya veya bolu öncelikli. İkisi de kesin olur. Siz hangisini önerirsiniz?

    • Elif selam,
      Ben Bolu derim. Bunu okullar hakkında bilgim olduğu için söylemiyorum. Sadece şehir olarak ikisini karşılaştırıyorum Bolu diyorum ama Konya ‘da güzel yani bilemedim şimdi. Bir de sen Ankara ‘da yaşıyorsan, Konya Ankara gibi zaten Bolu ‘ya git 🙂
      En iyisi facebook ‘tan falan orada okuyan insanlar bulup onlara danışmak.
      Başarılar..

  215. Merhaba ben şule ankarada yasiyorum 22 bindeyim ve kendimi bu sene o kadar cok şartladim ki diş hekimligine anlatamam. 22 binlede diş gelmiyor malesef fakat ben okul birinci kontenjanindan 19 20 21 bin olan universitelere basvurucam olmazsa bir daha hazirlanirim diyorum ama ben cok stres yapan bi insanim dayanabilir miyim bilmiyorum. Acaba disleriin sonuna hacettepe eczacilik yazsam mi yada hic tercih yapmadan tekrar calisip guzel bi universiteye mi gitsem diye kafamda bi cok soru var. Sizce zonguldak ordu tokat gibi yerlerde diş okumali miyim? Mezun oldugumuzda bi hacettepeden mezun olan biriyle ayni seviyede olur muyuz yoksa onlar daha mi avantajli kariyer acisindan

    • Şule selam,
      mezun olunca üniversiteler arasında pek fark olmaz. Piyasada diplomaya bakarak hekim alınmıyor. Önemli olan senin kendini geliştirmen. Eğer bu sene girebiliyorsan gir. Bir sene az değil.Bir daha ders çalışmak o stresi bir daha yaşamak hoş değil.. Ordu güzel şehir diye duydum ama yönlendirmiş olmayayım tabi.
      Başarılar..

  216. Merhaba ben diş hekimliğini çok istiyorum ve özel üniversiteler tutuyor. Mesela Başkent üniversitesi sizce nasıl? Ve çok kararsızım hazırlık zorunlu İngilizcem yeterli seviye değil. Hazırlık okumak yerine tekrar hazırlanmak mantıklı geliyor. Ama daha kötü yapmaktan korkuyorum. Sizin tavsiyeleriniz neler olur. Son olarak bu bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler. Hepsini sonuna kadar okudum ve gerçekten faydalı oldu 🙂

    • Fatmanur selamlar,
      İngilizce diş hekimliği için olmazsa olmaz bir şey. Benim ingilizcem yabancı makaleleri okuyacak kadar iyi değil ve bunun zorluğunu yaşıyorum. Mesele sadece hazırlık sınıfı değil. Bu ingilizce sana bir ömür lazım olacak. Yurtdışına gideceksin, bir yabancı siteye gireceksin, yabancılarla konuşacaksın, uzmanlık doktora vs yapacaksın..
      Eğer özel üniversitede okumanın maddi yönü çok problem değilse bana bence gidebilirsin. Bir sene daha ders çalışmak bence çok daha eziyet 🙂
      Başkent üniversitesi hakkında açıkçası pek bilgim yok. Facebook, twitter dan falan orada okuyan kişiler bulup danışabilirsin.
      Bu arada yazımı beğendiğin için teşekkür ederim, saygılarımla..

  217. merhaba ben uzun bir süredir diş hekimliği okumak istiyorum.Puanım şuan diş hekimliği okumam için yeterli ama benim istediğim Ankara,İzmir ya da eskişehir gibi yerler imkansız.İlk başlarda çok büyük bir boşluğa düştüm puanımı görünce.Ama şu an ileride Diş Doktoru olmayı istediğime eminim.Kendimi tamamen bu meslekte görüyorum.Tabii daha bir şey bilmiyorum ,yapar mıyım bilemiyorum ama inanıyorum.Şuan yazacakalarım arasında Bolu ,Isparta ,Edirne ve Erzurum benim için en önemliler diyebilirim.İçlerinden Erzurum da sıralamam göz önüne alındığında en kesini.Çok köklü olduğunu duydum.Böyle olunca ondan daha iyi ve daha yakın olmasına rağmen diğer yerler beni çok tatmin edemiyor .Akademik olarak değerlendirdiğimizde sizin söyleyeceğiniz bir şeyler olur mu ? Bir de yatay geçişi muhakkak deneyeceğim neresi gelirse gelsin puanımı yüksek tutmak ve gidebileceğim en iyi yere gitmek istiyorum.Diş için yatay geçiş ne kadar mümkün ? Çok sanşının dönmesi gerekir diyorlar ortalama olarak imkan olsa bile.Ben bizi korkuttukları kadar kötü hocalarla karşılaşacağımızı ,hep notlarımızı kırmak için büyük arzular duyduklarını falan düşünmüyorum.Çok çalışmayla yapılabilir gibi hissediyorum ama çok korkuyorum.Bir de şöyle bir durum var ki DUS için iyi hazırlanmak istediğim için bu yatay geçiş çabam.Mesela her il de sen çalıştığın sürece aynı şartlar altında mısındır ? Bir de bu DUS dershaneleri sadece büyük ve gelişmiş şehirlerde mi bulunuyor.Erzurum Bolu Isparta gibi yerlerde de bu tarz dershaneler var mı ? Çok çok sorı sorduğumun farkındayım lütfen bağışlayın ama çok istiyorum olmasını.Ama çok kafam karışık.Her şey için teşekkürler.

    • Derya selamlar.
      Düşüncelerini ve kafa karışıklığını anlayabiliyorum.
      Okul olarak herkese tavsiye ettiğim gibi, hangi şehirde okumak istiyorsan orayı tercih et. Asla puanım boşa gider diye düşünme. Türkiye ‘deki diş hekimliği fakültelerinin hepsi belirli bir seviyenin üzerindedir. Eğitim konusunda hiç kaygın olmasın. Önemli olan 5 yılını geçireceğin bir şehrin sana eğitim haricinde de bir şeyler katabilmesi. Tercihini yaparken bunu da göz önünde bulundur.
      Yatay geçiş için gerekli olan tek şey ortalamadır. Evet bazen torpil dönüyor falan diyorlar ama bu ülkemizde her yerde olan bir söylenti. Ben henüz öyle bir durumla karşılaşmadım. Yatay geçişle giden ve gelen arkadaşlarım oldu, hatta eşim Marmara ‘dan Medipol ‘e geçti gayet rahat sadece ortalama ile hallediliyor. Lakin ortalama iyi olsa bile yatay geçiş öyle kolay değil, şartları var. Rakip de çok olur genelde. Yine de olmayacak şey değil.
      dus ise bambaşka bir iş. ben girmeyi düşünmedim. okul bitince bir sene daha geceyi gündüze katarak çalışmak gerekiyor. bu bana göre değildi. Dus için dersaneye gideceksen eğer büyük şehirlerde olmak avantaj ama kendim oturur çalışırım dersen şehir önemli değil elbette.
      En büyük dus dersanelerinden biri olan dusdata nın şubelerine baktığımda (http://www.dusdata.com/20005/iletisim) her şehirde olmadığını görüyorum..
      Benim söyleyeceklerim bunlar. Aklına takılan başka şeyler varsa çekinmeden yazabilirsin. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.
      şimdiden başarılar ve hayırlı olsun.

  218. öncelikle yazdıklarınız benim için çok faydalı oldu teşekkür ederim.kafam biraz karışık karsta veya vanda tıp kazanma ihtimalim var ancak yaşadığım yere çok uzak öte yandan iyi bir okulda diş hekimliği kazanma şansımda var.siz olsanız ne yapardınız.bazı üniversiteler kayıtta sağlık raporu istiyor bu raporun kapsamı nedir parmakların aşırı düzgün mü olması gerekiyor bu o tür bir rapor mu yoksa formalite icabı mı bu konuda bir bilginiz varsa paylaşabilirmisiniz.

    • Deniz selamalar.
      O rapor herhangi bir bulaşıcı hastalığının olup olmadığıyla ilgili. Sıradan bir protokol yani Tüberküloz, hepatit v.s
      Ben olsaydım değil de ben ne yaptım onu anlatayım;
      Ben Malatya ‘lıyım. Bana da aynı şekilde Van ‘da tıp fakültesi geliyordu ama ben hem tıp okumak istemiyordum hem de İstanbul ‘a gitmek istiyordum. Kararım netti ve tek tercih yaptım. İstanbul Üniv. Diş Hekimliği ‘ne geldim. Benim bu kadar rahat olmamda zaten bir üniversitede okuyor olmam etkili oldu. Eğer kazanamasaydım Malatya ‘daki kendi Matematik bölümüme devam ederdim.
      Sen de istediğin neyse onu yap. İyi bir diş hekimliği fakültesi, iyi bir ortam emin ol sana sadece mesleki olarak değil hayat görüşü olarak da çok şey katabilir.
      Şimdiden başarılar, hayırlı olsun..

  219. Merhabalar lisede bi yıl hazırlık okudum. Ortalamanın biraz üstü ingilizcem var. Ailem tutturdu ingilizce diş hekimliği yaz diye. Biraz araştırdıktan sonra zor olan bi bölümü daha zor hale getiririm gibi bi sonuç çıktı. Sizce ingilizce mi okumalıyım ve çok zorlanır mıyım eğitim hayatımda ? Şimdiden teşekkürler

    • Ali Osman selamlar.
      Düşüncende haklısın. Okulu ingilizce okumana gerek yok. Eğer ingilizcen varsa gerektiği zaman biraz çalışarak bunu geliştirebilirsin ama zaten zor olan bir okulu iyice zorlaştırma. Eşim Marmara ‘da ingilizce okuyordu, İngilizcesi bayağı iyi olmasına rağmen okuldan bıktı ve başka okula yatay geçiş yaptı. Şu an rahat ve hala ingilizce biliyor.
      Ailen bu konuda endişeliyse bana dt.ekiciserdar@gmail.com adresinden mail atarak da endişelerini ve çekincelerini iletebilirler. Yardımcı olmaya çalışırım.
      Hayırlı olsun şimdiden..

  220. Uzman diş hekimi olunca ne kadar maaş alınıyor doktorlar gibi döner sermaye olayı var mı varsa toplam kaç TL Maaş alınıyor diş teli takmak için 5 yıl okumak yeterli oluyor mu bu sene tercih yapacağım diş hekimliği tutuyor ama bi türlü emin olamıyorum son olarak askerlikte doktorlar gibi mi oluyo diş hekimleri siz nasıl askerlik yaptınız bu sorularımı cevaplarsanız çok teşekkür ederim

    • Tayfun selam.
      Diş hekimliği mesleği, eğer çok kötü bir hekim değilsen, maddi olarak Türkiye şartlarında ortalama üzerinde bir yaşam sağlar. Maaşları net olarak bilemem, ortalama bir şey de söyleyemem.
      Bir abin olarak sana tavsiyem meslek seçimini asla maaşa göre yapmaman. İstadiğin meslek ne ise onu yap. Eğer işinde iyiysen parayı kazanırsın sorun etme. Çok samimi olarak söylüyorum; işletme mezunu bir arkadaşım var. adam 29 yaşında ve bu adamın aldığı maaş bir çok doktordan daha yüksek. her hafta yurtdışında, şirket arabası sosyal imkanlar vs her şeye sahip.. ama, adam işini iyi yapıyor. Olay budur.

    • Diş Hekimlerinin Askerlik Durumu
      Mezun olan diş hekimleri uzun ya da kısa dönem şeklinde askere alınırlar. Kısa dönem ise maaş almadan 5 ay ve sanırım er olarak yaparlar. Uzun dönemde tabib teğmen olarak haftanın 5 günü normal memur mesaisi yaparak 4-5bin tl kadar maaş alırlar.
      Ben askerliğimi bedelli olarak yaptım. Çalıştığım işi kaybetmek istemedim ve maddi olarak da bana avantajlı gelince bunu değerlendirdim ama çoğu arkadaşım uzun dönem yapmayı tercih ettiler.

  221. Merhaba ben Gül. Bu sene hacettepe diş yazmayı düşünüyorum gelmezse ankara ya da gazi olucak inşallah. Dişte devlete alım kurayla mı oluyor yoksa dusu kazanan herkes devlette başlayabilir mi? Özel klinik açıp batan tanıdıklarımız oldu o yüzden iş konusunda şüpheliyim biraz

    • Gül selamlar.
      Diş hekimlerinin devlette çalışması şu şekilde olur;
      Devlet yılın belli dönemlerinde alım yapılacak yerleri açıklar. Diş hekimleri herhangi bir sınava tabi tutulmaksızın bu yerlere, tıpkı ünversite tercihinde olduğu gibi sıralı bir tercih yaparlar. Örneğin en başa İstanbul yazdı, sonrasına sivas yazdı, sonrasına antep yazdı, sonra aydın v.s. Atama şu şekilde olur; eğer tercih ettiğiniz yeri başka bir hekimler de tercih ettiyse kura çekilir. Başka rakibiniz yoksa direk atanırsınız.
      Uzmanlar için atama ise; farklı şekillerde olmaktadır. Bazı uzmanlık kadrolarında mecburi hizmet vardır. Eğer mecburi hizmet yoksa uzman olduktan sonra yine açılan kadrolara başvuru yapar ve atanırsınız.
      Şimdiden başarılar dilerim..

  222. Dus sınavı için ingilizce sınavı gerekliymiş. Bir sene ingilizce Hazırlık okumalı mıyım yoksa gerek yok mu , kendi çabalarımla ingilizceyi yapabilir miyim ,beni zorlar mı ? Ve dersler bezmi alem ya da medipolde %30 ingilizce olacakmış . Hazırlığı yazın kursa gidip geçersem derslerde zorlanır mıyım ? Şimdiden teşekkürler.

    • Evet, DUS için ingilizce lazım. Hazırlık sınıfını geçmek büyük avantaj, sene içinde zorlanacağını kesinlikle düşünmüyorum. Eğer imkan varsa yazın kursa giderek bir sene kazanmış olursun. 6 senelik okul 5 seneye düşer ki gayet iyi bir kazanç.

  223. Hocam benim bezm-i alem ve medipol tutuyor sizce hangisine gitsem daha iyi olur ve ingilizcem orta düzey orta düzeyin altı sayılır. Hazırlık okumalı mıyım yoksa yazın ingilizce kursuna gidip hazırlığı geçsem mi ? Hazırlığı geçince derslerde zorlanır mıyım sizce ne yapmalıyım?

    • Beyza selam, öncelikle hayırlı olsun.
      İkisi de çok iyi okullar. Bezm-i Alem i lokasyon sebebiyle öne koymanı taysiye ederim. Medipol ün farklı kampüsleri var gezer durursun ama bezm -i alem istenbul ‘un göbeğinde, Vatan Cd. ‘dedir.
      Bu okullarda hazırlık sınıfı varsa, ,ingilizce kursuna git. Hazırlık sınıfı yok, 1.sınıfta ders olan ingilizce varsa kursa gitmene gerek yok.
      Dersler ingilizce değildir, olsa bile zorlanmazsın zaten herşey latince. Hastayla da ingilizce konuşmayacağına göre sıkıntı yok demektir 🙂

  224. Merhaba hocam, Bolu Edirne Trabzon Kırıkkale gibi yerlerde devlet üniversitelerinin diş hekimliği fakülteleri tutuyor. Bu gibi yerlerdeki devlet üniversitelerini mi yoksa İstanbul Ankara da ki vakıf üniversitelerini mi tercih etmeliyim. Fikrinizi alabilir miyim? Teşekkürler.

    • Zeynep selam.
      Eğer maddi olarak sizi zorlamayacaksa İstanbul ‘daki belli başlı vakıf üniversitelerini tavsiye ederim. Hepsini değil ama bazılarını.. Maddiyat önemliyse saydıkların da, Bolu öncelikli olmak üzere gayet iyidir.
      Başarılar, hayırlı olsun..

  225. Hocam merhaba, ben kastamonuda yaşıyorum. Ankara ve gazi diş tutuyor. Hatta istanbul’da da tutanlar var. Birde ege diş var.Ege üniversitesi diş hekimlği hakkındaki fikirlerinizi öğrenebilir miyim?

    • Pınar selamlar.
      Ege ‘den mezun arkadaşlarım var. Hiç birinden okulun kötülüğü ile ilgili bir şey duymadım. Bahsettiğin okulların heps belirli bir seviyenin üzerindeler. Yalnız Ankara ‘nın sınıf geçme sistemi bayağı zordu eğer değişmediyse. Onu bir araştır derim.
      Canın nerede okumak istiyorsa orada oku, hepsi aynı 🙂
      Başarın için tebrikler..

  226. Hocam merhaba , benim sıralamamda vakıf üniversiteleri %50 burslu olarak tutuyor. Ben de bir sene okuyup yatay geçişle devlete geçmek istiyorum. Vakıftan devlete geçmek zor mu, Bilgi verir misiniz ? Şimdiden teşekkürler.

    • Ayşe selam.
      Vakıftan devlete geçmek için ortalamanın çok iyi olması gerekir. Bir de senin istediğin okula başkaları da başvuruyorsa geçme şansın azalır. Onun dışında başka bir zorluğu yok.

  227. merhaba. Öncelikle teşekkür ederim yorumlarınız çok yardımcı oldu 🙂 istanbul aydın üniversitesi diş fak. eğitimi hakkında bildiğin varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim. yeditepe, ist aydın ve kemerburgaz tutuyor gibi gözüküyor. Ama bu üniversiteler hakkında pek blgim yok şuan. Birde yeditepe hocalarının kemerburgaza geçiğini duydum bu konu hakkında bildiniz varsa paylaşırsaniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler:))

  228. Hocam merhaba ordu sivas elazığ Erzurum adıyaman gibi yerlerde diş hekimliği geliyor ama ben güzel bir şehirde okumak istiyorum Kıbrıs tam burslu geliyor ve Kıbrıs daha sosyal ama bölüm zor olduğu için kalır mıyım bursum kesilir mi diye düşünüyorum ayrıca mezun olup türkiyeye döndüğümde bi sorunla karşılaşır mıyım stajları farklı yada yetersiz olur mu ne yapmalıyım

    • İrem selamlar.
      Kıbrıs, bursun kesilecek kadar zor bir okul değil ama kıbrıs kendisi biraz pahalı. Gitmeden önce araştırma yapmanı tavsiye ederim.
      Onun dışında eğitim olarak gayet iyiler. Orada okuyan bir akrabam var, Türkiye ‘den geri kalır yanı yok kesinlikle, kaldı ki orası yabancı bir devlet değil zaten Türkiye yani.
      Başarılar..

  229. Merhabalar, bu sene sınava girdim ve sanırım birkaç yüz kişiyle Çapa’ya yerleşemeyeceğim.Marmara, Ankara ve Gazi gelebilecek gibi duruyor.Siz Ankara’yı mı Gazi’yi mi önerirsiniz tercih listesinde öncelik olarak? Ya da prestij olarak hangi okuldan mezun olmak bana avantaj sağlar?Bu okullar daha köklü olduğu için özeller yerine bu okulları mı yazmalıyım? Cevaplarsanız sevinirim 🙂

    • Eda selam. Başarın için tebrik ederim..
      Üniversiteler arasında prestij diye birşey yok. Hiç kimse senin mezun olduğun okula bakmaz. Çapa mezunu olup dolgu yapamayanlar olduğu gibi, Anadolu ‘da mezun olup çok iyi işler çıkaran hekimler var. Bu çok normal.
      Marmara zor. Ankara da zor bir okul bildiğim kadarıyla.
      Sana tavsiyem bu okullar arasında ders geçme sistemi rahat olanları araştırmandır.
      Ayrıca nerde okumak istediğin de önemli. Asla puanına göre tercih yapma..

  230. Merhaba. Benim tek korkum en az 5 yıl çok fazla emek harcayıp universite bittikten sonra ortada kalmak. Siz ne yaptınız okulunuz bittikten sonra acaba? Yani iş bulmak için de ugrasacak mıyız acaba epey yoksa bi garantisi var mıdır bunu merak ediyorum. iyi günler

    • Ekrem selam.
      Diş hekimliği mesleğinde boşta kalmazsın. Rahat ol, o kadar da değil 🙂
      Ben okul bitmeden bir yerle anlaşmıştım. En olmadı devlete gidersin. Sıkıntı yok. Sağlık işsiz kalmaz..

  231. Merhaba, bu seneki sıralamam 19 bin ancak bu sıralamayla orta düzey bir üniversitenin diş hekimliği gelebilir diye düşünüyorum ama ben gerçekten bu alanda iyi bir eğitim almak kendimi geliştirmek istiyorum. Merak ettiğim üniversiteler arasında çok bir eğitim farkı var mı??! elimdeki sıralamayla olabilecek en iyi seçim için araştırma yapacağım ama eğitim farkı ne düzeyde bunu da öğrenmeyi istiyorum.. şimdiden teşekkürler 🙂

    • Buket selamlar. Öncelikle başarın için tebrikler..
      Üniversitelerin puanlarını belirleyen şey verdikleri eğitim değil, lise mezunu sizlerin tercih yoğunluğudur. Yani puanı en yüksek okul en iyi okuldur algısı yanlıştır. Çapa ‘da verilen eğitim Sivas ‘ta verilmez diye bir şey yok. Ünversiteler arasında eğitim farkı bir kaç üniveriste hariç hep aynıdır denilebilr.
      Sana tavsiyem, gitmek istediğin okulların bir listesini yap. Sonra facebook, twitter ‘dan falan o okullarda okuyan kişilere ulaş ve danış. En güzeli bu.
      Eğitim hayatında başarılar dilerim.

  232. Merhaba bolumun zor oldugu soyleniyor bu yuzden daha az zorlayan universiteler tercih etmek istiyorum siralamam 17800. siralamamin yettigi ve rahat gecirebilecegim universite olarak samsun onerildi siz ne dusunuyorsunuz tesekkur ederim

    • Muhammed selamlar.
      Öncelikle tebrik ederim. Samsun 19 Mayıs Üniv. iyi bir üniversite, zaten Türkiye ‘deki tüm üniversiteler seviye olarak iyidir. Kötü okul var diyemeyiz. Sana tavsiyem, gitmek istediğin okulların ders geçme sistemlerini öğrenci işlerinden öğrenmen. Hatta facebook, twitter ‘dan o bölümlerde okuyan kişiler bulup danışabilirsin.

  233. Serdar Bey Merhabalar,
    Ben üni bitirdim ama mesleğini yapmak istemiyorum. Yeniden diş hekimliği okumak istiyorum. Ukrayna da okusam daha sonra Türkiye de devlette ya da özelde calişma sıkıntısı yasarmıyım.

    • Ayşe Selamlar.
      Türkiye’nin hangi ülkelerden alınan diplomalara denklik verdiğini araştırmanız gerekir. Örneğin Türkiye diplomalarını çoğu avrupa ülkeleri kabul etmiyor ama onlarınkini biz kabul ediyoruz. Siz de gitmek istediğiniz ülke ve üniversite için araştırma yapın.
      Kolay gelsin.

  234. ben de ceren ile aynı şeyleri düşünüyorum hocam sıralamam 19 binlerde çok iyi bir diş hekimliği gelmese de gelenler var. yaşadığım şehirde çok okumak istemiyorum ama bi yandan bölüm zaten masraflı olduğu için aileme yük olmak istemiyorum. Bu yüzden size bir yılda(özellikle 2. 3. sınıfların fazla para gerektirdiğini duydum) ne kadar masraf yapılıyor ortalama onu sormak istiyorum. Bir de atama kura ile mi yapılıyor devlete atanmama durumu olur mu?

    • Büşra selam.
      Masraflar gözünü korkutmasın. Şimdiden onları dert etme. En fazla masraf ettiğin senede 1000 tl harcarsın bir şey olmaz. Çoğu malzemeyi üst dönemlerden ve okuldaki yardımlaşma kuluplerinden temin edebilir, arkadaşlarınla ortak alabilirsin.
      Diş hekimliğinde atanamama diye bir şey yok. Sen yeter ki iste yer çok. Doğu’da bir kasaba istersen hemen atanırsın ama diyelim İstanbul istereen çok kişi istediği için kura olur.

  235. Merhabalar şu an sıralamam ankara gazi ikçü akdeniz selçuk ve adü diş hekimliğine tutmakta sizce bu fakültelerin eğitimleri arasında çok fark var mıdır? aydında yaşıyorum hiç üniversite hayatım olmaz diye yazmak istemiyorum bir yandan da fakülte zaten masraflı aileme fazla yük olup vicdan azabı çekerim diye korkuyorum. Siz görmüş yaşamış biri olarak ne önerirsiniz? Birde sanırım devlet hastanelerine kura ile yerleşiliyormuş yani kurada çıkmazsam atanamamış mı oluyorum? Diğer yönlerden diş hekimliği için içim rahat geçen senelerde dahi kendi kendime diş yapmaya çalışıyordum hevesli ve istekli olduğumu düşünüyorum bu alanda 🙂 Şimdiden ilginiz için teşekkürler..

    • Ceren selamlar,
      Saydığın okullardaki pratik eğitim kaliteleri hep aynıdır. Önemli olan teorik eğitim ve ders geçme sistemi. Mesela ankara üniv tek dersten sınıf tekrarı yaptırıyor sanırım. Bu bir işkencedir. Yani en azından benim gibi bir öğrenci için 🙂
      Üniversite okumak başlı başına hayatın bir dönemini alıyor. Biraz daha özgür olayım aile evinde olmayayım istersen sana tavsiyem şehrine yakın bir yerde okunamandır. Aydın ‘dan daha doğuya gitmeni önermem, her ne kadar çok enfes şehirler olsa da alışman zaman alacaktır. Gerek yok. Ben şanslıydım Malatya ‘lıyım ve İstanbul ‘da okuyordum. Bütün akrabalarım buradaydı hiç alışma sürecim olmadı, zorluk çekmedim. Memleketim dolayısıyla çok iyi burs aldım. Öğrenim kredisi almadan aileme yük olmadan mezun oldum. Ancak senin için burs meselesi biraz sıkıntı olursa mecbur ailenden destek alırsın.
      Devlete atanma şöyle gerçekleşir. Sen atama açılan kadrolardan sırasıyla seçim yaparsın devlet seni en iyi yer neresi geliyorsa oraya atar. Aynı üniversite sınavı gibi. Fark kuradadır. Senin istediğin yere başka kişiler de başvurduysa kura çekilir.
      Şimdiden mesleğe hoşgeldin.
      Başarılar..

  236. Merhaba bende diş hekimliği düşünüyorum. Bunda sitenizin de çok büyük bir etkisi var. Ama merak ettiğim bir şey var. 5 yıl Türkiye’de okuduktan sonra yurtdışında uzmanlığımı okuyabilir miyim? Ya da çalışmaya orda Başlayabilir miyim?

    • İrem selamlar.
      yurtdışı işleriyle ilgili pek bilgim yok ama şunları da söyleyebilirim.
      * Birçok ülke, özellike avrupa ülkeleri türkiye ‘den aldığın hekimlik diplomasını tanımıyorlar. Hal böyleyken oralarda hekimlik yapabilmek için öncelikle o ülkelerden denklik alman gerekir. Mesela atıyorum almanya diyelim, örneğin önce almanca ister sonra da kendi denklik eğitimine tabi tutar. bu bir sene de olabilir, beş sene de olabilir. ülkeye göre değişir.
      Yine bazı ülkeler, örneğin yeni zellanda, türkiyenin hekimlik diplomasını tanır. istersen gidebilir ve orada çalışabilirsin.
      * ülkemizde yurtdışı denkliği veren üniversite yeditepe diye biliyorum eğer değişmediyse. arayıp sormak lazım. yanlış yönlendirmiş olmayayım.
      * Uzmanlık ise bambaşka bir olay. Yurtdışında uzmanlık yapabilirsin. İstersen parayla master gibi bir şey yaparsın, istersen başvursun kabul edilirsin falan ama oradaki uzmanlığı bizim devlet tanımaz. Yani sen italya ‘da cerrahi master yaparak gelip devlette uzman olarak çalışamazsın. Sadece kendini geliştirmiş olursun.

      Umarım açıklayıcı olmuştur. Saygılarımla, başarılar.

    • Ayşenur selam.
      Bu soruyu ben 2008 yılında tercih yaparken kendime çok sormuştum. Çapa ‘ya geldiğimde herkesin bu soruyu kendine sormuş olduğunu anladım 🙂
      Olay şu;
      1- Hangi mesleği istiyorsun ?
      Diş hekimliği rahat çalışma şartları ve devlete bağlı olmamak ile öndedir. Tıp okuyup yine rahat bir ortamda çalışılır ancak devlet olduğu için atamaya tabidir ve mecburi hizmet vardır.
      Örneğin diş hekimi olunca ileride istersen 3 gün çalışabilirsin. Çok büyük rahatlıktır bu.
      2- Ne kadar okumak istiyorsun ?
      Bir diş hekimi 5 yıllık eğitim sonunda mesleğe başlayabilir. Tıp doktoru da başlayabilir ancak tıpta uzmanlık revaçtadır yani uzmanlık olmayınca pek bir şeye benzemiyor diyorlar, çok da bilgim yok açıkçası. Durum böyle olunca tıp 6+4 10 sene ediyor. Diğer yandan dişte de uzmanlık var istersen uzmanlık yapabilirsin tabi.
      3- Nerede okumak istiyorsun ?
      Ben girdiğimde istanbul diş mi yoksa van tıp mı diye ikilemde kalmış ve istanbula gelmiştim. İyi ki gelmişim diyorum. bu da bir kriter. Okuduğun şehir senin için ne kadar önemli ? Buna karar vermek gerekiyor.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Zor seçim başarılar..

    • Zerrin selam.
      Tercih etmeyi düşündüğünüz fakültelerin öğrenci işleri numaralarını google ‘dan bulabilirsiniz.Öğrenci işlerini arayarak sınıf geçme sistemini sorabilirsiniz. Onun dışında bütün fakülteleri tek tek araştırmak çok zor olur.
      Başarılar.

  237. Merhabalar
    Ben mezunum bu sene ben de sınava girdim diş hekimligini çok istiyorum ama sıralamam devlete yetmiyor büyük ihtimal özelde diş yazacagım sorum şu:
    Çogu kişi özelde okuyanlar yeteri kadar hasta ile ilgilenmiyorlar ve tecrübesiz diş hekimleri yetiştiriyorlar diyorlar sizce gerçekten öyle mi yoksa özelde de okuyanlar da yeteri kadar tecrübe sahibi olabilir mi ? Bir de özelden mezun olanlar devlette çalışabilir mi?

    • Sait selamlar.
      Soruna detaylıca cevap vermek istiyorum.
      Özel üniversite/ Devlet üniversitesi meselesi hep kafa karıştırmıştır. Sorun şurada ortaya çıkıyor;
      1- Eğitim kalitesi olarak sıralama yaparsak; özel üniversiteler devlet üniversitelerinden sonra gelmiyor. Yani bazı özeller bazı devlet üniversitelerinden daha iyi olabiliyor. İstanbul için düşünürsek mesela Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1 numaradır. Sonra Marmara gelir ama Marmara Bezmialem ile hemen hemen aynıdır. Bezmialem ‘in tüm hocaları neredeyse Çapa hocasıdır. Ne oldu ? İşler karıştı. Yani sıralama yapmak çok zor.
      Mesela Medipol Diş Hekimliği var. Vakıf yani özel üniversite. Eşim Marmarayı bırakıp medipole geçti. Hem eğitim hem de hasta bakma meselesi marmara ile yarışır hatta daha iyi bile olabilir bazı konularda. Çok memnun zira marmaranın ders geçme sistemi çok zor. Tek dersten sınıf tekrarı meselesi vardı eğer değişmediyse. Bu zorluğu bir yandan da DUS ‘ta marmaralıların iyi derece yapmasına imkan veriyor çünkü teorik bilgiler çok iyi oluyor.
      Eğitim kalitesi olarak vakıf ve devlet ayrımı yapmak zor. Yine de büyükler arasında bir sıralama yaparsak, kendi mezun olduğum okul ile birlikte; Marmara ve Yeditepe önce gelir. Çapa, Medipol ve Bezmialem bunlardan sonra aynı derecededir denilebilir. Bu sıralama asla çapa ‘daki eğitimin kötü olduğunu göstermez elbette.
      2- Pratik Eğitim ( Hasta Sayısı);
      Pratik eğitim öncelikle klinik öncesi preklinik denilen yerde başlıyor. Yani hasta simulasyonları üzerinde alınan eğitim ne kadar iyi ve kaliteli olursa hekimin tüm hekimlik hayatı aynı seviyede devam ediyor.
      Şimdi mesela benim mezun olduğum Çapa pratik eğitimiyle meşhurdur. Yani bir Çapa ‘lının baş edemeyeceği iş yoktur denilir ama bu pratik eğitimin kaliteli olduğunu göstermez.
      Mesela Yeditepe ‘de hasta sayısı çapaya göre çok çok daha az ama mezun olanlar çok kaliteli tedaviler yapıyorlar. Yani Çapa ‘lı da kanal tedavisi yapıyor, Yeditepe ‘li de ama biri daha iyi. Fark şu; Çapalı çok daha pratik ve hızlı yapar çünkü öğrenciyken çok fazla hasta bakar.
      Bu her çapa mezunu kötüdür her yeditepe mezunu iyidir anlamına gelmez. Öğrenci ile de ilgili ama genel olarak böyle.
      Marmara ‘da ÇApa ‘ya nispeten az hasta var. Medipol ve bezmialem de aynı şekilde ama ikisi eğitim için oldukça yeterli.
      Sonuç olarak;
      Kötü bir vakıf üniversitesi tercih edilmemişse, vakıf ile devlet arasında pek fark yoktur.
      Daha özel sorularınızı mail adresimden sorabilirsiniz.
      Tercih döneminizde başarılar dilerim.
      Saygılarımla.

    • Muhammet selamlar.
      Bu sorunun cevabını vermek imkansızdır.
      Uzmanlık eğitimine yeni başlamış bir diş hekimi maaşı yaklaşık olarak 4-5 bin tl gibidir.
      Uzmanlık bitince alacağı maaş ise, çalıştığı yer, hasta potansiyeli, çalıştığı gün sayısı gibi çok etkenli bir değişkendir. Rızk meselesi yani ?

    • Ata selamlar.
      Çok doğru bir yere değinmişsin. İş bulma sıkıntısı yaşanacağını sanmıyorum çünkü ülkemizde hekim açığı oldukça fazla. İş bulma sorun olmaz ama ileri de şimdiki kadar maddi tatmin sağlanamayabilir. Tıpkı bundan 20 sene önce mezun olmuş hekimlerin çok daha iyi kazanması gibi. Şu an yeni mezunlar, o zamanın yeni mezunlarına göre oransal olarak çok daha az kazanıyorlar. İleride de mevcut sistem değişmezse böyle gidecektir.
      Bir yandan da diş hekimliği biraz beceri işidir. yani sen ne kadar becerikli olursan ki bu eğitimle olur, o kadar popüler olursun ve iş yaparsın. ama vasat bir hekim olursan, üniversite sonrası kendini geliştirmezsen kazancın ve daha önemlisi mesleki tatminin çok daha aşağı seviyelerde olur.
      Umarım biraz aydınlatıcı olmuştur.
      Başarılar..

    • Merhaba Ali.
      Eğitim hayatında başarılar ve hayırlı yıllar dilerim.
      DUS zaten bir hastanede çalışırken​ aynı zamanda ders almaya devam ettiğin bir sistem. DUS öğrencisi devletten şu an için yaklaşık 4-5 bin maaş almaktadır. Onun haricinde resmi olarak bir başka yerde çalışamazsınız. Yine de uzmanlığı devam ederken part time bi yerlerde çalışan hekimler var tabi ama bu daha çok büyük şehirlerde geçerli.
      Saygı ve selamlarımla..

  238. selamlar.
    Her fakültenin kendine göre bir ders geçme sistemi vardır. bazı fakülteler, alttan ders bırakan öğrenciye üst sınıf derslerini vermezler. bu durum hocalarla ilgili bir durum değildir. okulun sistemi ile ilgilidir.
    Benim öğrenciliğimde hocalarımız hep iyi niyetli yaklaşmışlardır. Kaldı ki ben “mezun olmak için okula gitmek yeterli” denilen çok kolay bir okuldan mezun oldum.
    Çocuğunuz eğer geçemiyorsa bence biraz daha çalışabilir çünkü gerçekten hocaların %90 ı çok iyi niyetlidir ve sistemin de farkında olup bence hep yüksek not veriyorlardır.
    Bir diğer yandan çok zalim hocalar da var tabi.. Lakin buradaki zalimlik asla öğrenciyi geçirmeme durumu değildir. Fazla puan vermez o kadar. Herkese hakkını verir. Aslında bu zalimlik de değildir.. Normal olandır.
    Çocuğunuza tavsiyem, eğer sınırdan kaldığı ders varsa 3*5 puan için hocasına ricada bulunabilir. Çünkü çoğu zaman sınav kağıtlarını hocanın onlarca asistanından biri okur. O asistan inisiyatif kullanamayabilir ve 1 puanla sınıf tekrarı olabilir.
    Bunun yolu şudur, yani biz öyle yapardık; yasal olarak 3 iş günü içerisinde dilekçeyle sınav kağıdımın tekrar incelenmesini istiyorum diye başvuru yaparsınız. Hemen ardından hocanın odasına gidip rica eder dilekçeyi de verdiğinizi söylersiniz. Zaten çoğu zaman hoca kağıda bile bakmadan verir puanı.
    Biz böyle yapardık ve işe yarardı. Bizim bu sistemimizin başarılı olmasında çapadaki aile ortamı etkili olabilir tabi diğer okulları bilemiyorum. Biz profersorle halay da çekerdik, yeri gelince traş olmadık diye klinikten de kovulurduk..
    Umarım biraz işe yarar şeyler yazmışımdır.
    Saygılarımla..

  239. Serdar Bey diş hekimliğinde okuyan bir çocuğum var nerede okuduğu önemli değil fakat öğrendiğim kadarı ile tek ders bile olsa sınıfda kalınıyormuş bu anne ve babalar için çok üzücü olabiliyor ben şunu öğrenmek isterim gerçekten hocalar çok acımasız olabiliyorlarmı yani çalışan biraz gayretli gördükleri öğrenciye hoş görü ve iyi niyetleri bu tip okullarda ne kadar dır kriter nedir yorumunuz biraz hem rahatlamak hem bilgilenmek isterim beni anladığınızı düşünüyorum

    • Merhabalar, mezun olmuş biri olarak yazıyorum. Acımasız hocalar elbetteki var. Eğer ki çocuğunuz bir şekilde o dersin hocasının gözüne girersen yanına gidip derdini anlatabilirse. Elbetteki o derste belki bir ihtimal tolerans tanılabilir. Ama tek dersten kalınmaması için bütünlemelerden sonra tek ders sınavıda olmaktadır. Diş hekimliği fakültesi özellikle psikolojiken zordur. Büyük çaba ve emek ister. Bazen de gördük ki çalışıpta yapamadığımız çok oldu. Kendinizi hiç üzmeyin. Her işte bir hayır var diyip geçmek gerekir. 🙂

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız