Estetik Kompozit Dolgular

Estetik Kompozit Dolgular

kompozit-estetik-dolgu-diş
Diş çürükleri estetik kompozit dolgularla kolay ve sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir.

Giriş

Gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliğinde kullanılan malzeme yelpazesi de genişlemiş ve eski amalgam dolguların yerini kompozit dolgular almıştır. İlk zamanlarda, ağız içindeki çiğneme kuvvetlerine karşı dirençsiz olan kompozitler özellikle arka bölgelerde kullanılmazken günümüzde neredeyse tamamen kompozit kullanımına geçilmiştir.
Kompozit dolgu uygulamaları dişler için amalgamlara göre çok daha estetik, sağlık ve uzun ömürlülük sağlamaktadır.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır ?

Kompozit dolgular yüksek derecede hassasiyet ve hekim becerisi gerektiren uygulamalardır.
Öncelikle ağız hijyeninin iyi olması istenir. Eğer diş eti sağlığı yetersiz, ağız hijyeni kötü ise bu tarz dolgulardan kaçınmak gerekir. Çünkü bölgenin “temiz olmaması” uygulama sırasında sorunlara yol açmaktadır.
Diş çürüğü anestezi altında temizlenir. Kalan sağlam doku kompozit dolgu için uygunsa dolgu işlemine geçilir. Kompozit dolgunun dişe bağlanması için dolgudan önce bazı uygulamlar yapılır. Bunlar diş yüzeyini asit ile pürüzlendirme ve dolguyu dişe yapıştıracak olan bonding aşamalarıdır. Asit genellikle mavi renkli enjektör içerisinde bulunan ve dişin üzerine sıkılan jel formundadır. Bond ise küçük bir şişe içerisinde sıvı formdadır. Bond küçük bir fırça ile dişe uygulandıktan sonra güçlü bir ışık yardımıyla sertleştirilir. Halk arasında lazer diye bilinen bu ışık lazer değildir. Bonding basamağı sonrasında hamur kıvamındaki kompozit dolgu küçük parçalar halinde dişe yerleştirilerek yine ışık ile sertleştirilir. Son olarak cilalanarak tedavi bitirilmiş olur.
Kompozit dolgu uygulamalarından sonrasında uyuşukluk geçince serbest bir şekilde yeme içme yapılabilir.
estetik kompozit dolgu asit
Asitleme İşlemi
estetik kompozit dolgu bond
Bonding

 

estetik kompozit dolgu ışık
Işık Cihazı

Ön Dişlerde Estetik Kompozit Dolgu Uygulamaları

ön diş çürüklerinde kompozit
Ön dişlerdek çürükler estetik kompozit uygulamalarıyla hızlı ve sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir.
Ön bölge dişlerdeki estetik kompozit dolgu uygulamaları son derece tatminkar sonuçlar veren işlemlerdir. Kompozitler sayesinde dişlere kaplama yapmaya gerek kalmadan yani sağlam diş dokusu aşındırılmadan sağlıklı sonuçlar alınabilir.
Ön dişlerdeki kırıklar, diş aralarındaki çürükler, dişler arası boşlukların kapatılması gibi uygulamalar kompozitlerle yapılabilmekte ve uzman bir göz bakmadıkça dışarıdan farkedilemeyecek kadar doğal sonuçlar elde edilmektedir.
Ön bölge dişlerine yapılan estetik kompozit uygulamalarda iyi sonuçlar alabilmek için bazı etkenlere bağlıdır. Bunların en önemlisi ağız hijyenidir. Hekim becerisi, kullanılan teknik, malzeme kalitesi, çene kapanış ilişkileri, dişteki sağlam dokunun miktarı v.s. gibi faktörler sonucu direkt olarak etkileyebilir.
Ön dişlerdeki kırıkların estetik kompozitle tedavisi
Estetik kompozit uygulamaları sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır;
* Ağız hiyjenine ve bakımına azami derecede dikkat etmek,
* Aşırı çay, kahve, sigara, alkol tüketmemek
* Doğal dişlerle yapılamayacak şeyleri dolgulu dişlerle de yapmamak. ( Kabuklu yemişlerin kabuğunu kırmaya çalışmak gibi)
* Düzenli olarak diş hekimine muayene olmak.
Dişler arasındaki “diastema” adı verilen boşlukla kaplamalara gerek kalmadan kompozit ile düzeltilebilir.

Estetik Dolgu Dışarıdan Belli Olur mu ? Görünür mü ?

Estetik dolgular, bir diş hekimi bakmadığı sürece kişinin kendisinin bile anlayamayacağı kadar dişle birebir yapılabilir. Tabi ki bunun için hekimin becerisi önemlidir.
Bazı hastalarda görüyoruz, yapılmış ama renkleşmiş, diş eti sorunları var, sağı solu kırılmış.. Bu başarılıdır denemez. Başarılı bir estetik kompozit dolgu uzun yıllar boyunca ilk yapıldığı gibi kalır, kalmalıdır.
Günümüzde artık gelişen teknikler ve malzemelerle birlikte, dişine porselen yaptırmaya gelen kişilere kompozit dolguları sunuyor ve iyi geri dönüşler alıyoruz.

 

Ka

Yukarıdaki fotoğrafta kırık bir dişe sadece estetik kompozit dolgu uygulaması yapılmıştır.

Kaplama mı Dolgu mu ?

Kaplama yapılan dişlerde aşırı derecede madde kaybı olmaktadır.
Oysa dolgu yapılan dişler neredeyse hiç aşındırılmadan sadece eksik yer tamamlanmaktadır.
Eğer mevcut diş durumu uygunsa her zaman dolgu yapmak daha sağlıklı ve uygundur. Özellikle ön dişlerde çokça görüyoruz; küçük bir kırık yüzünden dişler hemen kaplama yapılıyor hatta çekilip yan dişlerle beraber köprü yapılıyor.
Bunlar son derece yanlış uygulamalardır.
Peki nasıl anlaşılır, kaplama mı dolgu mu olacağı ?
Bunu kişinin anlaması imkansızdır, iyi bir hekime gitmelisiniz.
Maalesef her hekim de olaya bu gözle bakamıyor. Kendini geliştirmiş, iyi malzemeler kullanan hekimler başarılı oluyor.

Estetik Dolgular Düşer mi ?

Kesinlikle söyleyebilirim ki, iyi yapılmış bir dolgu düşmez.
Bunu hepimiz biliyoruz zaten, peki düşmeyecek, sağlam, iyi bir dolgu nasıl yapılır ?
Bu tamamen hekimle ilgilidir. Doğru teşhis, doğru teknik, doğru malzeme ile ancak düşmeyen ve estetik olarak mükemmel dolgular yapılabilir.
Bunlardan biri eksik olursa sonuç başarısızlıktır.
Dolguların düşmemesi için hastaların dikkat etmesi gereken şey, aslında yoktur. Hekim doğru teşhisle tedaviyi yapmışsa, kişi dolgulu dişini hiç dolgu yokmuş gibi kullanabilir.
Ağız hijyeni, tüm diş hekimliği uygulamalarında olduğu gibi, estetik dolguların sağlığı için de ilk şarttır.
Kişi dişleriyle fındık, ceviz kırmıyor, gazoz kapağını dişiyle açmıyorsa iyi yapılmış bir dolgunun düşmesi düşünülemez.
Maalesef çok başarısız dolgular görüyoruz. Bu yüzden insanlarda “dolgu yapma çek nasılsa düşecek” algısı çokça yaygın. Biz hekimler olarak, hastalarımıza bunu anlatıyor ve dişleri kurtarmaya ikna ediyoruz.
Sonuç olarak, dolgu düşer mi diye soruyorsanız, açıkça söyleyebilirim ki iyi yapılmış bir dolgu düşmez.

Dişte Dolgu Düşmesi

Dolgu düşmesi sıkça karşılaşılan bir sorundur.
Dolgunun düşmesindeki en temel sebep yanlış yapılmış olmasıdır.
Yukarıda belirttiğim gibi; teşhis, malzeme, teknik faktörlerinden birisinde hata yapılmışsa mutlaka sorun ortaya çıkmaktadır.

Hastalarımızın dolgu düştü şikayetiyle geldiğinde üç durum görülebilmektedir;

1- Dolgu Gerçekten Düşmüştür : Bu durumda teknik olarak yapılmış bir hata vardır. Dolgu yapımı aşamalarından birinde hata yapılmıştır. Doğru bir şekilde yeni dolgu yapılabilir.
2- Dolgu Sağlam ama Diş Kırılmıştır : Özellikle kanal tedavili dişlerde görülen bu durumun sebebi, kalan diş dokusunun yeterli miktarda olmaması ya da dolgudaki yüksekliklerdir. İnce ve zayıf olan diş dokusu ters bir kuvvet veya temasta kırılabilmektedir.
Kırılmış dişin durumu ve kırıldığı yer önemlidir. Genellikle porselen ya da zirkonyum ile kaplama yaparak sağlam ve sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir.
3- Başka Bir Çürük : Dolgulu diş sağlam ve sorunsuzdur ama yandaki diş çürümüş ve bir kavite (delik) oluşmuşsa hastalar bunu yan dişle karıştırarak dolgum düştü şeklinde anlatmaktadır. Oysa dolgu sağlamdır ve yan diş çürümüştür. Yandaki diş tedavi edilebilir.

Dolgunun Düştüğü Nasıl Anlaşılır ?

Bir dolgu düştüğü zaman ya da herhangi bir sorun olduğunda ilk alarmı dil verir. Dil hemen o bölgeye takılmaya başlar.
Düşen ya da yerinden oynayan sağlıksız dolgularda kötü koku, diş etinde kanama, arasına yemek sıkışması gibi şikayetler görülür. İhmal etmeden yenilenmeleri gerekir aksi halde diş eti ve komşu dişler zarar görebilir.

Dolgusu Düşen Diş Çekilir mi ?

Hayır böyle bir kural yoktur. Düşmüş bir dolgu çoğu zaman basitçe yenilebilir.
Burada önemli olan kişinin durumu ihmal etmemesidir. Eğer ilk zamanlar tedavi edilmez ve diş öylece durursa elbette sorunlar da büyür ve belki çekime kadar gidebilir.

 

***

Şunlara da göz atın;
Amalgam Dolgular
En Etkili Diş Fırçalama Tekniği

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

37 YORUMLAR

  1. Merhabalar arka dişlerim çürük kokler var sadece diş çektirip İplat istemedim için aylardır doktor ariyorum çürük dişlerimi kurtarmak için zor yeme içme diş doktoru korkum olduğundan yıllardir doktora gıtmedım şimdi bu durumdayım çürüklerle yaşıyorum

  2. Merhabalar, diş eti çekilmesi nedeniyle ön ve arka dişlerime alt üst olarak Diş Hastanesinde kompozit dolgu yapıldı, benim diş minelerim beyaz ve parlak iken dişlerimde sarı ve mat bir görüntü oluştu, sonuç kötü oldu anlayacağınız..bununla ilgili ne yapılabilir, bu dolgular çıkartılabilir mi ? ya da başka birşey yapılır mı, dilimle dokunduğumda orada yabancı bir madde var gibi, hijyende gelmiyor o yüzden..cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler..

  3. Merhaba serdar bey benim ön alt dişine estetik dolgu yapıldıgi gün disimde ip gibi seffa görünümlü bişey kaldığını farkedip doktoruma gittim ama sadece görünen kısmı kesilip alındı içerisinde kalan kısmın bir sorun oluşturulmayacagi söylendi ama ben ne derece doğru olduğuna emin olamadım .bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

  4. Merhabalar! Benim alt ön dişimin uçları kırıldı. Diş sıkanlarda görülüyor galiba öyle bir durum genellikle ama bende diş sıkması yok nasıl kırıldı bilmiyorum, estetik kompozit dolguyla dişimin uç kısmı tamir edilebilir mi acaba?!

  5. Merhaba, öncelikle cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
    Bir kaç gün önce dolgulu bir dişime kırılma nedeniyle yeniden dolgu yapıldı. Sonrasında damağımda çukurluk ve ağrı hissediyorum. Dolgu sırasında damağıma yanlış bir işlem sonucu zarar verilmiş olabilir mi?

  6. Merhabalar,

    Ön dişlerime arka tarafından çürüme kaynaklı dolgu yapıldı. Sol ön dişimdeki dolgu biraz derindi. Bir dönem hassasiyet oluştu bunun için hassasiyet olan kısım ufak bir boşluk açılıp tekrar dolduruldu. Şuan hassasiyet şikayetim yok ama. Çiğnerken ön sol dişimde çok az bir ağrı hissediyorum. Geceleri bu ağrı yok sadece çiğnerken sanki metal bişi değmiş gibi hissetiriyor. zonklama şeklinde de bir şikayetim yok. Bekledikçe geçecek bir durum mu ?
    Teşekkürler

  7. iyi akşamlar benim sorunum şu benim ağzımdaki dişlerin tamamı 26 diş toplamda metal destekli porselen kaplamak üzere dişlerim küçültüldü fakat metale karşı alerji çıktı zirkonyum kaplattirmak hayli maliyet istiyor benim sorum şu bu kesilip küçültülen dişlere estetik kompozit dolgu yapılırmı cevabınız için şimdiden teşekkürler

  8. merhaba. ben bir sene önce ön dişlerime kompozit dolgu yaptırdım. dişlerimde çok küçük kırıklar vardı. ama 2 dişimin de dolgusu kırıldı. diş hekimim şimdi kaplama yapılması gerektiğin söylüyor ama dişler çok küçültüleceği için ben hiç istemiyorum. tekrar kompozit dolgu yapılması çok mu yanlış bir işlem olur?

  9. Arka cigneme dislerimden birine gecen yil amalgam dolgu yapilmisti disimin dilime bakan kismi kirildi kendi kendine dilim degdigj zaman aciyor ne yaptirmam gerekiyor acaba 18 yasindayim ayrintili bol secenekli bilgi verirseniz cok sevinirim

      • Merhaba Serdar bey. Ön dişimin alt tarafında aşınma var şeffaflaşma var burada. Sürekli gittiğim diş hekimi bu dişe lamine ya da dolgu olmaz dedi kırılabilirmiş diş zayıfmış. Ben rant nedeniyle söyledi mi bilmiyorum. Aşınma olunca hassasiyet olurmuş bende yok şimdilik. Dişin tümü aşınmış değil yarıdan fazlası normal durumda ve aşınma yüzeyde . Kompozit dolgu düşünüyorum siz ne dersiniz?

  10. Merhaba ben 16 yaşındayım ve ön iki dişimin arasında boşluk var ve bundan şikayetçiyim kompozit dolgu yaptırmak istiyorum devlet hastanelerinde yapılabilirmi yaşım uygun mudur?

    • Zafer selam,
      evet yaşın uygun ama maalesef devlet hastanelerinde bu hassasiyet, tecrübe, uzun çalışma süresi ve iyi malzeme gerektiren iş pek sağlıklı yapılamıyor. en azından benim yaşadığım şehirde böyle.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız