Kanal Tedavisi Hakkında Her Şey

Kanal Tedavisi Nedir ?

Kanal tedavisi, çürük, travma gibi sebeplerle dişin enfekte olması yada damar sinir ağının zedelenmesi/kopması durumunda uygulanan bir tedavi şeklidir.
Peki bu ne demektir ?
Daha anlaşılır şekilde tarif edecek olursak, ender görülen kanal tedavisi gerekliliklerini hariç tutmak şartıyla;
bir diş çürüğü ilerleyip dişin içindeki damar-sinir dokusuna ulaştığı zaman, çürük doku içindeki mikroplar bu damar-sinir dokusuna sızarak vücut içine girmeye başlarlar. Vücut ise bu mikroplara karşı bir tepki gösterir. Bu tepki en basit haliyle şiddetli bir ağrıyken, en ileri derecede ise iltihaplı bir şişlik şeklinde ortaya çıkar.
İşte bu durumu düzeltmek için, çürük doku ve çürükten etkilenmiş damar-sinir ağı tamamen temizlenmelidir.
Bu işleme ise kanal tedavisi denir.
* https://tr.wikipedia.org/wiki/Kanal_tedavisi

Kanal Tedavisi Neden Yapılır ?

Çürük dişler, diş çürüğü dişin sinirlerine yaklaştıkça ağrımaya başlarlar. Bu ağrıyı geçirmenin iki yolu var; ya dişi çekmek ya da kanal tedavisi ile ağızda tutmak. Diş çekimi artık mecbur olmadıkça yapmadığımız bir işlem. Dişleri iyi kanal tedavileriyle uzun süre boyunca ağızda tutmak mümkün. Bu nedenle modern diş hekimliğinde dişleri çekmek yerine kanal tedavisi ile ağızda tutmak daha mantıklı bir yaklaşımdır.
Kanal tedavisinin en büyük gerekçesi, dişin canlılığını yitirmiş yada yitiriyor olmasıdır. Hastanın şikayeti, röntgen görüntüsü, enfeksiyon varlığı, dişin ağız içindeki durumu, şişlik olması gibi haller hekime bir kanal tedavisi yapmak gerektiği fikrini verir. Hiç bir diş hekimi, gerekmedikçe kanal tedavisi yapmaz çünkü diş hekimliğinde önemli olan, dişi mümkün olduğunca sağlam bir şekilde ağızda tutmaya çalışmaktır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Öncelikle ilgili dişin olduğu bölgeye lokal anestezi yapılır. Diş tamamen uyuştuktan sonra, çürük tamamen temizlenir. Devamında diş kökünün içindeki, dişin sinir-ve damar ağı olan pulpa dokusu temizlenerek yıkanır. Bu aşamadan sonra duruma göre bir kaç gün/bir kaç hafta beklenir yada hemen o seans kök kanalı dolgusu işlemine geçilir. Yani, içi boşaltılıp temizlenen kök, tekrardan sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Böylece dişin köküyle olan işlem bitmiş olur. Temel olarak kanal tedavisi işlemi budur. Geriye üst yapıyı oluşturmak kalır. Duruma göre bu üst yapı küçük bir dolgu olabileceği gibi, bir kaplama yani kuron restorasyonu da olabilir.

Kanal Tedavisi Acıtır mı ?

Kesinlikle söylenebilir ki hayır, acılı ağrılı bir işlem değildir.
Kanal tedavisinin çoğu seansları anestezi altında yapıldığı için hastalar ağrı veya acı hissetmezler. Eğer anestezi yapılmamış yada bazı durumlarda olduğu gibi anestezi yapıldığı halde uyuşmamışsa, o zaman işlem elbette ağrılı ve acılıdır. Bu durumda hekiminiz işlemi en acısız olacak şekilde yapmaya gayret eder ya da belli ilaçları mevcut durum biraz toparlanana kadar reçete edebilir.
İnsanlar arasında kanal tedavisinin yapılırken çok ağrılı bir işlem olduğuna dair bir inanış var. Bu daha çok, hiç kanal tedavisi yaptırmamış kişilerden duyduğumuz bir söylem. Kişiye kanal tedavisi yapılması gerekir dediğimiz anda, “o zaman çekelim çünkü kanal tedavisi çok acıtır” tepkisiyle karşılaşıyoruz.
Bunun sebebi, kanal tedavisini iyi bir anestezi altında yaptıramamış kişilerin haklı olarak çevresindekilere “kanal tedavisi acılı bir işlemdir” şeklinde telkinlerde bulunmasıdır. Oysa artık yeni nesil anestezilerle ve aletlerle kanal tedavisi rutin olarak yapılan basit bir işlem haline gelmiştir.

Anestezisiz İğnesiz Kanal Tedavisi Mümkün mü ?

Saçlarımızda sinirler bulunmadığı için, saç kestirirken anestezi yapılmaz. Dişler için de durum tam olarak böyledir. Eğer ilgili diş, canlılığını yitirmişse anestezi yapılmadan kanal tedavisi yapılabilir. Apseli şişmiş bir diş cansız olduğundan anesteziye gerek olmaz.
Tam tersine dişin tamamı veya bir kısmı hala canlıysa, kesinlikle anestezisiz işlem yapılamaz.
Bazı durumlarda dişin içine belli ilaçlar koymak için de anesteziye ihtiyaç olmaz. Çok kısa süren bu işleme, dayanılmaz olmayan hafif bir sızlama eşlik eder.
Çok seanslı kanal tedavisi uygulamalarında, kök dolgusu yapılacağı zaman anestezi yapmakta fayda vardır çünkü diş her ne kadar cansızsa da, kök ucu ve çevresi çok hassas olduğundan, rahat bir seans geçirmek adına uyuşuk olması tercih edilir.
Yeni çıkan elektronik anestezi cihazları sayesinde iğne yapılırken duyulan o hafif sızlama da minimuma indirilebilmektedir. Ancak bu cihazlar çok da verimli olmadığından pek kullanım alanları yoktur.
İğne yapılırken hissedilen ağrı birazda kişinin o anki psikolojik durumuyla ilgilidir. Eğer kişi panikte ve korkuyorsa vücudun ağrı eşiği çok düşecek böylece ağrı hissedilecektir. Eğer hekiminize güvenir ve rahat olursanız iğne neredeyse hiç acısız bir şekilde yapılabilmektedir.

Kanal Tedavisi Kaç Gün & Ne Kadar Sürer ?

İlgili dişin durumuna göre yarım saatte bitebileceği gibi aylarca da sürebilir.
Kanal tedavisinin kaç gün süreceği tamamen total işlem süresi ile ilgilidir. Basit tek köklü dişler tek seansta bitirilebilir. Çok köklü ve dolgusu zor dişler için bir kaç seans ayırmak hem hekim hem de hasta için daha avantajlı ve rahattır. İnatçı enfeksiyonlara sahip dişler için ise uzun zaman pansumanlar gerektiğinden haftalar hatta aylar sürebilmektedir. İşlemin ne kadar süreceği daha çok hekimin kararına bağlıyken, duruma göre hasta ile birlikte de karar verilebilir. Mesela hasta ağzını uzun süre açık tutamıyor olabilir. Bu durumda tedaviyi bir kaç seansa bölerek ilerlemek daha efdaldir.
Örnek vermek gerekirse, ön bölgedeki tek köklü enfeksiyonu olmayan bir diş tek seansta bitebilir. Bunun yanında enfeksiyon odağı olan bir azı dişinin iyileşmesi için defalarca pansuman yapmak, ilaçlar kullanmak gerekebileceği için tedavi süresi doğal olarak uzar. Önemli olan ağrı ve şikayet olmadan bu tedaviyi sürdürmektir.
Çoğu kanal tedavisi uygulamaları 30-40 dakikadan oluşan 1-3 seansta bitirilir. Yukarıda örneği verilen durumlar işin sınırlarını belirtmek amacıyla verilmiştir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı

Kanal tedavisi sonrasında genellikle ağrı olmaz.
Tedavi sonrası hafif bir ağrı, uyuşukluk geçtikten sonra, dişin damar ve sinirleri koparıldığı ve kök çevresi yaralı olduğu için yaralı olan kök ucu ve çevresi 1-2 gün hafifçe sızlayabilir ki bu da küçük dozda ağrı kesicilerle basitçe çözülür.
Hafif ağrıların yukarıda dediğim gibi 1-2 günde geçmesi beklenir. Maksimum 1 haftada tedavi edilmiş diş tamamen ağrısız ve rahat yemek yenebilecek bir şekilde iyileşmiş olmalıdır.
Bazen kanal tedavisi sonrası ağrı oluşan durumlarda beklemek gerekir. İşlem sırasında ister istemez kanal içerisindeki enfekte dokular kök dışına itildiğinden vücut buna tepki verebilmektedir. Çok iyi yapılmış kanal tedavilerinde bile bazen ilk gün uyutmayacak kadar ağrı olabilir ama bu çok nadiren görülür. Artık yeni tekniklerle bu komplikasyonlar minimuma indirilmiştir.
Kanal tedavisi sonrasında aşırı ağrınız varsa;
Bu küçük yada büyük bir sorun olduğunu gösterir. En kısa zamanda hekiminize tekrar uğramalısınız. Enfeksiyon başlangıcı olabilir, tedavi ile ilgili gözden kaçmış bir şey olabilir v.b. Duruma göre ilaçlarla ağrı geçirilebilir. Eğer kanal tedavisi ile ilgili bir sorun varsa hemen tekrar tedavi (retreatment) yapılabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Hangi Ağrı Kesici ?

Kanal tedavisi sonrasında görülen hafif ağrılar için bir çok ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Eğer çok şiddetli, zonklayıcı şekilde tedavi sonrası bir ağrı varsa mutlaka diş hekimine tekrar gidilmelidir.
Onun dışında hekim bir ilaç tavsiye etmediği müddetçe ve ilaç kullanmaya bir engel yoksa;
Arveles, Apranax Fort, Majezik, Cataflam, Advil, Nurofen, Dolorex Voltaren v.b. ilaçlar kullanılabilir.
Tavsiyem daha çok apranax ve cataflam üzerinedir. Ama evde mevcutta diğerleri varsa bunlar da kullanılabilir.
Ağrı kesiciye rağmen geçmeyen, hafiflemeyen bir ağrı varsa mutlaka tekrar diş hekimine gidilmelidir.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı kesici kullanırken mümkünse hekiminize danışarak kullanmak daha etkili olacaktır. Eğer hekime bir şekilde ulaşamıyorsanız mutlaka prospektüse bakmak ve ona göre kullanmak asla aşırıya kaçmamak gerekir.

Kanal Tedavisi Sonrası Uyuşukluk ve Yemek

Uyuşukluk bünyeye ve yapılan anestezik maddenin cinsi ve dozuna bağlı olmakla birlikte 2-4 saat arasında tamamen geçer.
Kanal tedavisi ya da başka bir dental müdahale sonrasında uyuşukluk geçene kadar yemek yememek gerekir çünkü uyuşuk bölge kontrol edilemeyeceğinden genellikle ısırılır ve çok ciddi yaralanmalar oluşur.
Uyuşukluk geçene kadar hiçbir şey yemeyin. Aşırı sıcak soğuk olmaksızın sıvı şeyler içebilirsiniz.
Uyuşukluk geçtikten sonra diş hekiminiz aksini söylemedikçe yemek yiyip içmekte bir sakınca yoktur. Tabiki hafif ağrı olabilir. Bunu yukarıda ve aşağıda iki ayrı başlık halinde anlattım.

Antibiyotik Dişi İyileştirir mi ?

Hayır. Diş hekimliğinde antibiyotik kullanım alanı oldukça dardır. Çoğu durumda antibiyotik vermek gerekmez ancak maalesef ülkemizde bunun aksi bir tutum vardır. Hem hekimler hem de toplum antibiyotik sevmektedir. Son yıllarda yapılan antibiyotik kullanımı ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları bu konuda olumlu gelişmeler göstermektedir.
Basit düşünecek olursak, ilgili dişi ağrıtan şişiren şey oradaki enfeksiyon varlığıdır. Kaynak kurutulmadan antibiyotik vermek hastayı bir süre rahatlatacak ancak enfeksiyon kaynağı ortadan kaldırılmadığı için şikayetler asla geçmeyecektir.
Başta belirttiğimiz gibi, çok nadiren antibiyotik kullanımı gerekirse, önce ilgili diş kaba tabiriyle “temizlenmeli” sonra antibiyotik verilmelidir.
Bir çok kanal tedavisi olgusunda hiç antibiyotik kullanmaya gerek kalmaz. En sorunlu, hatta çoğu zaman apseli dişler bile iyi bir “temizleme” ile çok hızlı sürede iyileşir. Önemli olan mümkün olduğunca erken sürede bir diş hekimine muayene olmaktır.
kanal tedavisi ile iyileşmenin röntgen görüntüsü
Soldaki görüntü enfeksiyonlu bir dişin röntgen görüntüsüdür. En sağda ise kanal tedavisi sonrası ilgili bölgenin tamamen iyileştiği görülmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Karşılaşılan Durumlar

Kanal Tedavili Diş Ağrır mı ?

Kanal tedavisi gören bir diş canlı olmadığı genellikle için ağrımaz. Mükemmele yakın bir kanal tedavili diş uzun yıllar ağızda sorunsuz hizmet verebilmektedir ancak diş veya hekime bağlı aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçı mevcutsa o zaman dişte ağrı olabilir. Kanal tedavili bir dişin ağrımasına sebep olan etkenlerin en çok görülenleri şunlardır;
  • Eksik bir tedavi protokolü,
  • Gözden kaçan bir kanal varlığı,
  • Dezenfeksiyon işlemleri iyi yapılmamış olması,
  • Dolgu veya kök dolgusu sızdırması,
  • Yüksek bir dolgu yada kuron restorasyonu
  • Dişin başka bir bölgeden çürümesi v.s.
Kanal tedavili dişlerde “retreatment” denen, tedaviyi yenileme işlemi çoğunlukla işe yarar. İşlem basitçe, sorunlu dişin kök kanal dolgusunu sökerek yerine daha iyi bir kök kanal dolgusu ve üst dolgusu yapmak olarak anlatılabilir. Her kanal tedavisi görmüş dişe maalesef bu işlem uygulanamayabilir. Hekim var olan duruma bakarak “retreatment” kararını verir.

Kanal Tedavili Diş Çürür mü ?

Sızdırmaz bir dolgu olduğu sürece kanal tedavili diş çürümemelidir.
Eğer sızdırıyorsa, yani kök kanalı dolgusu ve üst dolgu sızdırmaz bir şekilde yapılmadığı için ağız içindeki tükürük ve mikroorganizmalar bir şekilde dişin içine sızıyorsa, ağız içindeki mikroorganizmalar dolgu altında birikerek dolguyu alttan çürütebilir.
Bazı durumlarda ise, örneğin kanal tedavili bir azı dişinin dolgu olmayan tarafında bir çürük başlangıcı olabilir. Bu özellikle ağız hijyeni iyi olmayan bireylerde sıkça görülen bir durumdur. Aşağıdaki çizimde bu durum anlatılmıştır.
Kanal tedavili dişte çürük varlığında duruma göre yeni bir dolgu yapılabilir, eski dolgu sökülüp tekrarlanabilir, diş çok harap vaziyetteyse ve kök kanal tedavisi sağlam ve sorunsuzsa bir porselen kaplama ile estetik ve sağlam sonuçlar alınabilir.
kanal-tedavili-dis-curur-mu
Resimde, kanal tedavili dişin farklı bir yerinden çürüdüğü gösterilmiştir.

Kanal Tedavili Dişte Renk Değişikliği ve Kararma

Özellikle ön bölge dişlerde insanların en çok şikayet ettiği konulardan biridir, dişin renk değiştirmesi. Bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan bir kaç faktör vardır.
kanal tedavisi renk değişikliği kararma
Yukarıdaki fotoğrafta renk değişikliği göstermiş bir diş görülmektedir.

 

Birincisi, kök kanal dolgusunun iyi uyumlandırılmaması, daha doğrusu kök kanal dolgu maddesinin dişin kökü içinde bitirilmemesidir. Kanal tedavilerinde dişler, gutapercha adı verilen kök kanal maddesiyle doldurulur. Eğer bu kök dolgu maddesi diş eti seviyesinden yukarıda kesilirse, zamanla dişe kırmızı-turuncu bir renk verecektir. Bu da kanal tedavili dişin renginin değişmesi olarak görülür. Bunu engellemek için kök kanal dolgusu en az diş eti seviyesinde bitirilmeli ve artıklar iyice temizlenmelidir.Aşağıdaki görsel daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır.
kanal tedavili dişte renk değişikliği
Solda diş eti seviyesinde bitirilmiş kök kanal dolgusu. Sağda ise renkleşmeye sebep olabilecek fazla kök kanal dolgusu.

 

kanal tedavisi
Fotoğrafta, azı dişinin içindeki kök kanal dolgu maddesi olan, “gutapercha” görülmektedir.

 

İkinci olarak, kanal tedavili bir dişte renk değişikliğinin sebebi alttaki çürüğün iyi temizlenememiş olması veya dolgunun sızdırarak yeni bir çürük oluşturması olabilir.
Bir başka sebep ise, tedavi ile bağlantılı olmayan, dişin yapısıyla ilgili olan durumdur. Kanal tedavisi yapılmış bir dişin damar ve sinirleri alındığı için kısmen canlılığını yitirir. Bunun sonucunda canlı dişelden daha opak ve koyu renkli görünebilir.
Kanal tedavili dişlerdeki renk değişikliğinin birden fazla çözüm yolu vardır. İlgili dişe bir porselen protez yapmak, eski dolguyu değiştirmek yada sadece o dişi beyazlatmak sorunu basitçe çözmek için sıkça kullanılan yöntemlerdir.
*Diş beyazlatma ile ilgili olarak “Tüm Yönleriyle Diş Beyazlatma” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

kanal tedavisi dişte renk değişikliği
Kanal tedavisi sonrası renk değişikliği görülen dişte beyazlatma işlemi. Beyazlatma sadece ilgili dişte yapılmıştır.

Kanal Tedavili Dişte Bastırınca Ağrı

Tedavinin başlarında ya da tedaviden sonraki ilk zamanlarda, kök ucu yaralı olduğu için bastırınca hassasiyet normal olarak karşılanabilir. Yemek yerken yani dişe baskı gelince ya da dişler birbirine değince hafif bir ağrı oluşur. Bu durum eğer iyi bir kanal tedavisi yapıldıysa çoğu zaman geçicidir.
Tedavi süresince, hemen sonunda ya da bir süre sonra ne zaman olursa olsun, dişinize bastırınca ağrıyorsa bir diş hekimine danışmakta fayda vardır. Çünkü diş hekimi duruma göre eğer çok şiddetli bir şikayet varsa kanal tedavisini yenileme yoluna gidebilir. Kanal tedavili dişe bastırınca oluşan ağrı hekim gözünde kabul edilebilir gibiyse, biraz da ağrı kesici ilaç takviyesiyle durum geçene kadar beklenebilir.
Bazen sinüzit varlığında da özellikle üst dişler azılar bölgesinde genel bir ağrı, sızlama ve hassasiyet olabilir.
Ağrının sebebi bazen gözden kaçmış bir dolgu yüksekliği de olabilir. Geçici ya da kalıcı dolguda yükseklik varsa, o diş diğer dişlere göre daha erken temas edecek ve kök ucuna fazla kuvvet gittiği için ağrıyacaktır. Yine bu durumda da diş hekimi kontrolünde ilgili dolgu hafifçe aşındırılarak çok basit olarak rahatlama sağlanabilir.

Kanal Tedavili Dişin Şişmesi

Kanal tedavili diş şiştiyse hemen bir diş hekimine gitmek gerekir.
Kanal tedavisi yapılan dişlerde şişlik bir kaç durumda ortaya çıkmaktadır;
* Kronik Enfeksiyon Varlığı ; bazen kronik enfeksiyon olan dişlerde kanal tedavisine başlanması o bölgedeki enfeksiyonu alevlendirebilir ve şişlik oluşur. Korkulacak bir şey değildir. Diş hekimi hemen bölgeye pansuman yaparak şişliğin inmesine yardımcı olur.
* Enfeksiyon Kaynağının Kök Dışına İtilmesi; kanal tedavisi sırasında dişin kökünü enfekte maddelerden temizlerken bazen bu maddeler dişin kökünden dışarıya yani diş kökünün ötesine taşabilir. Genellikle iyi yıkanmayan, acele ile yapılan kanal tedavilerinde bu durum ortaya çıkar. Vücut bu maddelere karşı hızlıca şişlikle birlikte tepki gösterir. Bu şişlik de geçicidir. Yine pansumanla basitçe çözülebilir.
* Kanal Tedavisinden Sonra Şişlik Oluşması; bu tablo diğerlerine göre ciddidir. Kanal tedavisi bittiği halde şişlik oluştuysa bu ortamda enfeksiyon kaynağının tamamen temizlenmediğinin göstergesidir. Kanal tedavisi iyi yapılmamış olabilir, üst dolgu iyi yapılmamış olabilir, işlemler sırasında diş ve çevresinde dezenfeksiyon sağlanamamış olabilir.. Bir çok sebep saymak mümkün. Sonuç olarak kanal tedavili diş şiştiyse orada enfeksiyon vardır ve tekrar müdahale gereklidir.

Kanal tedavisinden bağımsız bir şişliğiniz varsa Yüz & Yanak Şişmesi adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte ve Kronik Hastalık Durumlarında Kanal Tedavisi

  • Kalp Hastalarında; kanal tedavisi çekime göre daha az travmatik olduğundan her zaman tercih edilir. Doktor kontrolünde ve gerekli önlemler alınarak güvenle yapılabilir.
  • Diyabet ( Şeker Hastalığı) ; kesinlikle kanal tedavisine engel değildir. Hekimler bir çok hastalıkta olduğu gibi, diyabetik hastalar için de özel anestezik maddeler ve ilaçlar kullanırlar.
  • Lösemi ve Diğer Kanserler ; yine çekime göre daha az travmatik olduğundan doktor kontrolünde kanal tedavisi tercih edilir.
  • Hamilelik; genellikle hamileliğin ilk ve son 3 aylarında dental müdahaleler yapılmaz. Orta trimestır doktor kontrolü ile birlikte güvenli kabul edilir. Eğer hastanın acil bir durumu varsa yine doktor kontrolünde olmak şartıyla müdahale edilebilir.
    Hamilelikte Diş Tedavisi ve İlaç Kullanımı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
  • Romatizmal Ateş; antibiyotik koruması altında kanal tedavisini çekime tercih etmek tercih edilir.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılmaz

  • Diş etrafında veya kök çevresinde ileri derecede kemik ve doku kaybı kaybı
  • Kök kanalını temizleme işlemlerinin yapılamıyor olması
  • Restore edilemeyecek dişler (kök dolgusu yapılsa dahi üst dolgusu yapılamayacak dişler)
  • Dikey kırıklar
  • Kontrol altına alınamayan eksuda (iltihap) akışı
  • Kötü ağız hijyeni
durumları olan dişlerde kanal tedavisi uygulamak uygun değildir.

Özel Polikliniklerde Kanal Tedavisi Fiyatları

2022 yılı için özelde bir kanal tedavisi ücreti, üzerindeki dolgu ile birlikte genellikle 1300-1800 tl arası değişmektedir. Elbette bu fiyat asla bağlayıcı değildir. 100 tl ye çok iyi kanal tedavisi yapan hekim de olabilir, 1500 tl ye ortalama bir performans sergileyen hekim de olabilir. Şehirden şehire hatta semtlerde bile farklı fiyatlar olabilir.
Örneğin; İstanbul için Nişantaşı ve Esenler deki kanal tedavisi ücretleri aynı değildir. Benim çalıştığım Kaşımpaşa semtinde bile bizim yarı fiyatımıza kanal tedavisi yapan yerler var.
Ya da o klinikte örneğin kanal tedavisi ücreti 350 tl dir ama sizin dişiniz çok uğraştıracak çok seans ve emek harcanacak bir dişse yine farklı tarife uygulanabilir.
Sonuçta bu iş biraz da hizmet sektörüdür ve her kliniğin fiyatı bir diğerinden farklı olabilir.

Kanal Tedavisinin Yeniden Yapılması ( Retreatment )

Kanal tedavisi görmüş dişlerde bir şekilde sorun varsa, o dişe tekrar kanal tedavisi yapılması yoluna gidilebilir. Bu ikinci hatta üçüncü kez yapılan kanal tedavisine retreatment denir.
Kanal tedavisinde başarının en önemli kriteri, tüm kanalların sızdırmaz bir şekilde kök ucuna kadar dolduruması ve üzerine de yine sızdırmaz bir şekilde dolgu yapılmasıdır. Bu zor bir iştir. Tedavi aşamalarından biri ya da bir kaçı eksik yapılmışsa ilgili dişte yakın zamanda ya da ileride sorunlar olabilmektedir. İşte bu yüzden şikayetleri geçirmek ve dişi ağızda tutabilmek adına yeniden kanal tedavisi yani retreatment yapmak mantıklı olabilir.
Retreatment görece yeni bir tedavi şeklidir. Genellikle hekimler kanal tedavisi ile iyileşmeyen yada bir süre sonra sorun çıkaran dişleri çekme yoluna gitmektedirler. Son tedavi protokolleri ve teknoloji ile birlikte artık bu yaklaşımdan gittikçe uzaklaşılmaktadır ve sorunlu dişlere yeniden kanal tedavisi uygulanabilmektedir.
Retreatment bilgi, beceri ve teknik donanım gerektiren bir prosedürdür. Eski kanal tedavisinin sökülmesi, yeni bir kanal tedavisi yapmaktan çoğuz zaman daha zordur. Sadece tecrübe ile hallolmayan bu iş için bazı aletler de gereklidir. Eğer hekim bunlara sahipse ancak retreatment yapabilir.
Yeniden kanal tedavisi yapılan dişlerin iyileşme oranları, hekimin becerisine bağlı olarak değişse de, bu tedavi sonuç olarak bir denemeden öteye geçememektedir. Yani retreatment denenerek yeniden kanal tedavisi yapılır diş iyileşirse ne ala, işlem başarılı olmuş olur. İyileşme gerçekleşmezse çekim veya apikal rezeksiyon uygulanır.
Aşağıdaki fotoğraflarda kanal tedavisi yeniden yapılmış ve iyileşmiş dişlere ait röntgen görüntülerini inceleyebilirsiniz.
retreatment
Soldaki fotoğrafta, bir porselen köprüye dayanak olan dişin kötü yapılmış kanal tedavisi yenilenmiş ve sağ fotoğraftaki gibi diş iyileşmiştir.

 

 

retreatment
Yine soldaki fotoğrafta kötü ve eksik yapılmış bir kanal tedavisi yenilenerek kök ucuna kadar doldurulmuş ve sağlam bir kanal tedavisi yapılmıştır.

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

66 YORUMLAR

  1. Merhabalar hocam benim sizlere bir sorum olacaktır. Daha önce gittiğim devlet hastanesinde siniri ulaşamadıkları için geçici dolgu yapmışlardı sonrasında sızlama oldu ve ben gittiğimde dişte nodül oluştuğunu söylediler çekim yapalım dediler ama ben kabul etmedim. Tıp fakültesi hastanesine gittim çünkü apse artık dışa vurmuş diş etinde çıban gibi duruyor. Tıp fakültesi oraya işlem yapıp ilaç sıktı ama tedaviden 2 3 saat sonra ağzıma ilaç gibi kötü bir tat geliyor bunun sebebi geçici dolgudan sızdırma vs gibi bişey olabilir mi yada sizce sebebi nedir.

  2. Merhaba ,öncelikle yazılarınız için teşekkurler. Aralık ayında sağ alt 46 nolu disime kanal tedavisi yapıldı. Dişimin sinirlerinin ölmüş olduğu görüldü. Tedavide y apilirken acı duymadım. Fakat sonrasında 2 ay oldu nerdeyse dişimin daha çok özellikle kök bölgesinde agri hissediyorum..Arada doktora gittim tekrar röntgen çekildi bir sorun görülmedi. Tedavi sırasında ķökler ile çok oynandığı için yara oluştuğu için iyileşmesi zaman alabilir dendi. Takip edelim dendi. Beni uyutmayacak bir agri değil fakat hep orda sanki rahatsız ediyor. Bazen artar gibi oluyor. Sonra azaliyor.Yemek yediğimde oluyor. Sonra geçiyor. Anlamlandiramiyorum. Diste etrafinda bir şişlik yok. Bu arada surekli olmasada gece diş sikma peoblemimde var.Hatta bu çene eklemlerimde sorun olusturmus. Doktor bunuda gordu. Ilerlemis dedi. Cenemi actigkm zaman ses geliyor. Bununda etkisi olabilir mi?Şimdiden teşekkür ederim

  3. Merhaba, kanal yapılış dişimdeki dolgunun bir kısmı kırıldı. Ocak ayı sonuna kadar iş seyahatindeyim. Herhangi bir ağrı yada acı yok. Sadece dilim kırılan yerin oyuğuna gidip duruyor. Ay sonuna kadar beklememde sorun olur mu yoksa bulduğum herhangi bir diş hekimine yaptırmalı mıyım?

  4. Merhaba..size aklıma takılan bir konuda danısmak istiyorum yardimci olursanız sevinirim.3 gun evve bir bir kanal tedavisi icin doktora gittim. Ve tetedavi sırasında bayağı diyebilecegim bir şekilde disime sıvı enjekte ettiler arada agzima dokuldugu oldu sıvının ćamasırsuyuna benzer igrenc bir tadı var..ve tedavi sırasında bayagı maruz kaldım akabinde islem bittikten sonra isime dondum…fakat aradan belki 1 saat gecti ve bende bir halsizlik , ates ve terleme başladı.Bu duruma bir turlu anlam veremedim.ve 2 gun boyunca işe gidemedim.aklıma takılan doktorun kullandıgı ilaçlardan dolayi bir zehirlenme yaşamıs olabilirmiyim ? Bu konuda aydınlatabilirseniz sevinirim..

    • Merhaba, kullanılan madde çamaşır suyunun tıp alanında kullanılacak hale getirilmiş bir formudur ve kanal tedavileri için en ideal temizleme sıvısıdır. Bu gayet normal ve doğru. Halsizlik ve titreme ise büyük ihtimalle iltihaplı dişinizin tedavisi sırasında vücudunuzun verdiği bir tepkidir. Bir iki güne geçmediyse antibiyotik başlanabilir. Elbette buna hekiminize karar verecektir.

  5. Meerhaba.yorumlarinizi okudum çok açiklayici cevaplar vermişsiniz öncelikle teşekkur ederim sorum söyle,iki sene önce üst ön dişimin üstünde şişlik oluştu ve dayanilmayacak şekilde agridi dr gittim kanal tedavisi uyguladi snrasinda dişime ilaç enjekte etti kararicagini söykedi ve karardida zamanla ben gülüşümden çok rahatsiz oluyorum ne yapmaliyim,teşekkurler

  6. yaklaşık 2 ay önce kanal tedavisi yaptırdım normalde dişlerine önem veren biriyim düzenli fırçalama ve bakımlarını yapıyordum ama bi süre aksattım bunu arada bir fırçalamaya başladım sigara kullanmaya başladım çok sık olmamakla beraber kanal tedavisi olmam gerektiğini duyduğum andan itibaren benim için bir yıkımdı biraz takıntılı biriyim çünkü vücüdumdan parça kaybetmek zoruma gidiyor daha yasını bitirebilmiş değilim ardından da başka bir dişime doldu yaptırdım özet olarak bunları yaşamamın nedeni sigara kullanmaya bağlı yada fırçalamamla alakalı durumlar mı yoksa bunları yapmadan da başıma gelebilecek bi durum mu herkese soramıyorum bunu hiçbir yerde de detaylı bilgi yok geçiştirme hep ondan dolayı detaylı bilgi verirseniz beni mutlu edersiniz teşekkür ederim

  7. iyi günler benim yaklaşık 15 sene önce kanal tedavisi yapılmış ve üzeri amalgam dolgu olan bir dişim var dişle ilgili herhangi bir şikayetim de yok kontrol röntgeninde herhangi bir enfeksiyon vs görünmüyor. Fakat diş kanallarındaki dolguyu da göremedim bunun sebebi dişimin amalgam dolgusunun kanal dolgusunun rengini değiştirmiş olması olabilir mi?

  8. merhaba,
    Üst çenemdeki 5 numaralı dişime kanam tedavisi uygulanıyor. pansuman sırasında bir noktada çok ağrı duyuyordum, buna rağmen tedavi bitirildi fakat çok ağrım olduğu için kanal tekrar açılarak tedavi tekrar başladı. bu sırada sürekli bir ağrım olmaya başladı e 4 numaralı dişime de kanal gerekliliği var denilerek ona da kanal açıldı. 2 gündür ağrı kesicilerle geçmeyen korkunç ağrılar çekiyorum. 6 numaralı dişimde de eski bir amalgam dolgum var ve dokunmakla bile çok hassas. Artık ağrının nereden geldiğini ben de kestiremiyorum. Dişlerimi çektirmek te istemiyorum. bu ağrının sebebi nedir?

  9. Merhaba. Devlet hastanesinde hem sağ hem sol üst büyük azı dişlerimde kanal işlemi yapıldı. Doktor sol üst azıda kanal yolunun birini bulamadı. Tıkanmıştır yada çok dardır dedi. Onu o şekilde hiç bir şey söylemeden doldurdu. Sağdaki için başka doktora gittim. O da sağdaki dişimde bir kanal yolunu bulamadı. Bana ya fakülteye git yada bu şekilde diğeri gibi doldurayım dedi. İlaç koydu geçici dolgu yaptı beni gönderdi. Şu an ilk yaptırdığım soldaki dişim ağrımaya başladı. Yaklaşık 3 hafta önce yaptırmıştım. Bu yaşadığım sıkıntının kaynağı doktor mu yoksa dişlerimin yapısı mı? Ne yapmalıyım bilmiyorum. Özele mi gitsem? Bu arada dişlerimin kanalları röntgende tam görünüyor.

  10. Merhaba ben kanal tedavisi yaptiracaktim fakat uyuşturulmasina ragmen ilaçlı iğneyi yaparken fenalaştim cok acidi yaptiramadim bu aci neyden kaynakli olur acaba

  11. Merhaba hocam, ben 8 ay önce sol üst azı dişime kanal yaptırmıştım ( dişim de-vitaldi) şimdi de o dişimin üstünde iki tane belirgin şişlik var biri aylar önceden çok ince bi şekilde vardı ama beni hiç rahatsız etmiyordu, son zamanda ikisi de bi anda parladı. reatreatment mı çekim mi olur ara da kaldım, herhangi bir ağrı felan duymuyorum yemek yerken felan baskı uygulandığında sadece el ile temasta şişliğe bastırınca acıyor inceden teşekkür ederim şimdiden

  12. ben yaklaşık bir yıl önce kanal tedavisi yaptırmıştım. ama dişlerime iyi bakmadığım ve fırçalamadığım için kanal tedavisi yaptırdığım kalıcı azı dişimin üstünde küçük bir boşluk ve içinde çürük oluştu ve birkaç gündür kesintisiz acıyor. eğer kanal tedavisi yaptırdığım yere gidip tekrar kanal tedavisi yaptırsam tekrar ücret alır mı ve tekrar kanal tedavisi yapılabilir mi?

  13. Serdar Bey, detaylı yazınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Yazınızı sonuna kadar okudum. Benim sorunum da şu : ” 12-13 yıl kadar önce azı dişlerimden birine dolgu yaptırmıştım, ısırdığım sert bir şeyler yüzünden sanki hava alır gibi hissettim, o zamandan beri hafifçe sızlıyordu. Bu Ramazan ayının başında birden sızladı, şişti iltihaplandı. Doktora gittim iltihabı patlattı ve bir hafta kullanacağım bir antibiyotik verdi. Antibiyotik işe yaradı dişimin şişliği ve ağrısı geçti ama doktorun Patlatma sırasındaki kötü muamelesinden tedaviyi yaparken de aynı şekilde işlem yapacağından korktum, üstüne oruç da gelince dr ‘a gitmedim artık. Dün başka bir polikliniğe hekime göründüm Dişi alalım istersen dedi, iltihap kemiğe işlemişse bir kere alınmasından başka çare yok dediler, dişimi çektirmek istemedim. O halde üniv. hastanesine git, kanal tedavi uygulanacak ise yapılsın dedi. Gerçekten var mı böyle bir şey, bir defa iltihap bulaşmışsa diş alınmalı mı ? Üstelik iltihaplanalı 1 ay olmuşken. Cvbınız için şimdiden teşekkürler.
    Diş ağrısız günler dilerim herkese

    • Aslı,
      Maalesef iki hekiminizden de kötü muamele görmüşsünüz. İyi bir kanal tedavisiyle çok kötü durumdaki dişler bile iyileşir. Dişinizi çektirmeyin. Yakınlardaysanız bana uğrayın; değilseniz iyi bir hekim hatta varsa kanal tedavisi uzmanı (endodontist) bulun ve dişinizi tedavi ettirin.

  14. Dişime kanal tedavisi yapilacak fakat dis kökü iltihaplı oldugundan anestezi işe yaramiyor. Dişçim ise yapacak birsey olmadigini, aci cekmem gerektigini soyluyor. Kanal tedavisinde acı cekmek zorunlu mudur ?

  15. İyi günler.Aralık ayında kanal tedavisi+dolgu yapıldı.Birkac gündür operasyon yapılan dişimin üzerinde şişlik var.Bugün de renginin hafifçe sarardığını gördüm.Ağrı ya da şişlik yok.Ne yapmalıyım?

  16. ben 4 adet kanal yaptırdım hepsini 1 hafta sonra cektiler apse oluşuyo müdahele yapılınca ve bu dişleri 5 ayrı doktor yaptı bu neden olabilir iç hastalıklarına gözükmemi sylediler

    • Ön dişim iki yanindan dolgulu sızlamalar vardi sonra cogaldi ve dokunamaz oldum ve üstünden apse yapmisti antibiyotik kullandım geçti agrisi kalmadi doktorumuz kanal dedi ama korkuyorum tamamen kaybetmekten dişimi apse yapmış işe tek çözüm kanal mi böyle dursam agrimiyor birşey olur mu hocam

  17. Merhaba bende 3 ay kadar önce kanal tedavisi yaptırdım 1 haftadır sızlamaya başladı ve yapılan diste kararma başladı bişey yedigim içtiğim zaman felaket ağrı yapıyor daha öncede yaptirmistim hiç böyle bir durum olmadı çokta memnunum ama bu inanılmaz nerde eksiklik yaptı bilmiyorum ayrıca hamilelik olduğu için rontgen cektiremiyorum.disimi kaybetmek istemiyorum

  18. merhaba.sağ üst çene 7 nolu dişimde derin çürük mevcuttu.şiddetli ağrıyla özel dr a gittim.5.günlük antibiyotik tedavisi sonrası bugün kanal tedavisinin 1.seansını oldum.çürüğü temizleyip geçici dolgu yaptı.daha bir kısım çürüğün dişin içinde olduğunu,temizlemeye devam ederse dişin kırılabileceğini söyledi. temizlediği alana sinirleri öldürücü ilaç uyguladığı ve geçici dolgu yaparak dişimi kapadı.i işlemden şuan 9 saat geçmesine rağmen en ufak hassasiyet ağrı vs yok.ancak 2.seans için 1 ay sonrasına randevu verdi.öncesinde işlem yapmam uygun değil.1 ay beklemeliyiz dedi.2.seansta da anesteziye gerek kalmayacak dedi.stresten sormayı unuttum dr a,neden bu kadar uzun süre bekleniyor…acaba uyguladığı ilaç ancak mı sinir kaybına yol açacak?teşekkürlerr

    • ladora,
      Küçük çapta enfeksiyonlu dişlerde antibiyotik kullanmadan bölgenin kendi kendine iyileşmesi için bir süre beklemek gerekiyor. Büyük ihtimalle hekiminizin beklediği süre budur. İçine koyulan ilacın 1 ayla pek ilgisi yok, 1 hafta da da aynı etkiyi verir.
      Geçmiş olsun.

  19. Ben de bugün yaptırdım benim tam 2buçuk saat sürdü ve geçici dolgu yerine yeni dolgu için tam 4 ay sonraya tarih verdiler o zamana kadar geçici dolguya iyi baksam bile aralarına bir şeyler kaçıp diş kökünü enfekte ihtimali var mı? hemen mi yeni dolgu ile kapatılmalı ? eğer yeni dolguya hemen ihtiyaç yoksa bu 4 aylık süre zarfında dolgudan önce kanala herhangi bi madde kaçmış mı kaçmamış mı diye kaçmışsa kalıcı dolgudan önce temizlenmesi için tekrar endodontiye gözükülmeli mi? Şimdiden teşekkürler

    • Merhaba, işlerim dolayısıyla siteyi ihmal ettim. Özür dilerim.
      4 ay çok uzun bir süre. Devlette yaptırıyorsunuz sanırım. Yarım bırakılan kanal tedavilerinde, sonuçta geçici solgu sızdıracağı için enfeksiyon ihtimali yükselir.

  20. Merhabalar bugun bir kanal devasi yaptırdım doktorum yaptırdıktan sonra bana biraz iltihaplı geldi dedi işlemden sonra amoklavin 625 mg verdi kullanmamda sizce bir sakınca var mıdır Teşekkürler

    • Merhaba, işlerim dolayısıyla siteyi ihmal ettim. Özür dilerim.
      Doktorunuza güvenmiyorsanız tedaviyi ona yaptırmayınız. Doktorunuza güveniyorsanız bana sormayınız. Yine de emin olmak istedim derseniz, evet düşük dozlu bir antibiyotik kullanmak iyi gelebilir.
      Geçmiş olsun 🙂

      • Meerhaba.yorumlarinizi okudum çok açiklayici cevaplar vermişsiniz öncelikle teşekkur ederim sorum söyle,iki sene önce üst ön dişimin üstünde şişlik oluştu ve dayanilmayacak şekilde agridi dr gittim kanal tedavisi uyguladi snrasinda dişime ilaç enjekte etti kararicagini söykedi ve karardida zamanla ben gülüşümden çok rahatsiz oluyorum ne yapmaliyim,teşekkurler

  21. Merhaba altı ay önce kanal tedavisi yaptırmıstım ağrım yoktu ama arada bir ağzıma tuaf bir tad geliyordu o disin oldugı yerden bir süre sonra dişin üstüne bastıgımda ağrı oluşmaya basladı doktora gittigimde dişin iyileştigini dişte bir sorun olmadıgı söyledi dişin etrafındaki diş etimde sürekli kızarıklık var ama agzımda baska hiç bir sorun yok bu tad ve agrı neden olabilir?

    • Ali şahin,
      Diş değil de diş eti ile ilgili bir sorun olabilir. Örneğin o dişin dolgusu hatalı yapıldıysa bu sorun sıklıkla ortaya çıkar. Şikayet genellikle arasına yemek kaçması, diş ipiyle düzgün temizleyememe, kanama, iki dişin arasından tat gelmesi, dişin olduğu yeri dil ile emme hareketi yapma isteği gibidir.
      Dolgunuz yenilenince büyük ihtimalle şikayetiniz geçecektir.

  22. Merhaba 1 yıl önce kanal tedavisi olmuştum sonradan O disim yine iltihaplandı tekrardan 2.kez kanal yapıldı ağrılarım geçti kısa bir süre sonra yeniden iltihaplandı simdi diş için yapılabilecek bir şey varmıdır?çektirmek istemiyorum

  23. Dr Bey kırılan dişime kanal tedavisi yspıldı.bir ayı geçkin ağrılarım var o dişde.dr.a gittim bsktı herşeyin düzgün yapıldığını bi sorun olmadığını söyledi.antibiyotik verdi. Grçmezse son çare çekilecek başka yol yok dedi.bende dişimi kaybetmek istemediğimi devlette yapılamayan ama kurtarabilecek bir yolu varsa özele gideyim dedim.yapılması gerekeni yaptım bi eksiklik görünmüyo dedi.dolguyu söküp tekrar bi bakmayı denemedi yaani. Sizce na yapmalıyım.tavsiyenizi bekliyorum.teşekkürler

  24. 13 yaşındaki kızımın azı dişlerinden birisi için kanal tedavisi yapılacak fakat o yaş çokmu erkendir diye endişelerim var?
    Teşekkür ederim

  25. Merhabalar. çok aydınlatıcı bilgi vermişsiniz. emeğinize sağlık. benim bir sorum olacak. 4.5 yaşındaki oğlumun bir azı dişi apse yaptı. antibiyotik sonrası dişin çürüğü temizlendi ama kocaman oyuk var şimdi. doktor, günde 3 kere fırçalayın böyle idare eder dedi. Şimdi ya doktorun dediği gibi böyle idare edeceğiz yada anestezi altında dolgu yapılacak. çocuk için diş tramva gibi bi şey oldu. ne yapmalıyım sizce teşekkürler.

  26. Merhaba Serdar Bey, ön orta dişimde dolgu var. Ve kanal tedavisi yapıldı. Daha sonra dişimin rengi değişmeye başladı. Şuan oldukça koyu bir rengi var. Ön diş olduğu içinde görüntü olarak beni çok rahatsız etmekte. Yazınızda bahsettiğiniz gibi Beyazlatma işlemiyle herhangi bir kesi olmadan renk açılabilir mi? Ve bu dişe porselen kaplama mı yoksa yaprak lamine kaplama mı önerirsiniz. Açıkçası porselen kaplamaya çok sıcak bakamıyorum. Daha çok yaprak lamine kaplama bana daha iyi gibi geliyor. Sizce ne yapmam gerekir? Ve son olarak diş taşı temizliği sırasında ön dişimdeki dolgu beni rahatsız eder mi? Şimdiden çok teşekkür ederim

    • Melike selam,
      Dişiniz sağlamsa porselene falan gerek yok. Beyazlatılarak çözülebilir. Dİşinizin arka tarafında yani damak tarafında kanal tedavisi yapılırken açılmış ve tedavi bitince dolgu ile kapatılmış yer tekrar açılarak dişin içerisine beyazlatıcı yerleştirilir ve geçici dolguyla kapatılır. 1 hafta sonra bu beyazlatıcı oradan temizlenerek tekrar dolgu yapılır böylece dişiniz beyazlamış olur.
      Dİş taşı temizliğinin ise dolgularla ilgisi yoktur sizi rahatsız etmez.
      Geçmiş olsun.

  27. Merhabalar.. ben çok ciddi sorunlu bi hastayım. Dişçiye defalarca gidip kapısından döndüm yada Dr geldiği an geri kalktım. Daha doğrusu kaçtm.en son 20 yaş dişimin ağrısına dayanamadm we sabırlı Dr araştrdm buldmda. Aileden gelen Irsi bi diş kırılması war ne yazıkki sağlam diş kırılıyor we çürümeye başlıyor. Metale karşı hassasiyetm war dişime değiremiyorm hekimimle konuştk we narkozla 6 kanal 9diş çekimi we kaplama olmaya karar werdk çünkü ben koltuğa oturmayı bırakın aletleri gördm tansiyonum 3.5 düştü. Aslında tamamen psikolojk biliyorm ama çok korkuyorum. Narkoz doğru bi yöntemi sizce ben ne yapacağm bilmiyorm biraz uzun oldu kusura bakmayn:(

    • Eda selam,
      Sizin durumunuz için genel anestezi tek ve en kolay çözümdür. Hiç kafanıza takmayın, her seferinde bu çileyi çekmektense bir seferde hepsini halelttirmiş olursunuz.
      Geçmiş olsun.

  28. Merhaba benim dişimde çürük var bunu farkettim tabi de ve çok ağrıyor arada bir hatırlatıyor kendini ama kanal tedavisi veya dolgudan korkuyorum çünkü 2-3 yıl önce sinirlerim alınırken acımıştı yine acır diye gitmiyorum

  29. Merhaba eşim 1.5 yil once kanal tedavisi ve dolgu yaptirmisti dün iki dolgu bağlantılı dis ile kirildi geldi bugün dis doktoruna gitti kanal tedavili bolgelerde kist olduğunu söylemiş sebebi nedir bu kistlerin kanal tedavisinin dogru yapılmaması ile bir ilgisi varmıdır? Cevaplarsaniz çok teşekkür ederim hayırlı günler dilerim

    • Hayri selam,
      Bunların sebebi kanal tedavisindeki küçük ya da büyük eksikliklerdir. Eksik kanal dolgusu, eksik dezenfeksiyon, üst dolgunun sızdırması, dolgunun yüksek yapılmış olması v.s. gibi bir çok şey buna sebep olabilir.
      Dişteki kırık tamir edilecek gibiyse yani mesela çok derin bir kırık değilse kanal tedavisi tekrarlanıp kalan diş dokusu üzerine bir şeyler yapılabilir. Bunun kararını hekiminiz verecektir çünkü ben görmeden bir şey diyemem.
      Özellikle ön bölgedeki çekimi pek istenmeyen dişlerde kanal tedavisinin yenilenmesi “retreatment” işlemini denemek gerekir diye düşünüyorum.
      Geçmiş olsun, iyi günler.

  30. Merhaba yazınız çok aydınlatıcı olmuş.
    Brnim size bir sorum var ben 3 gün önce kanal tedavisi yaptırdım tedavi olan dişim ve ağzımdaki nerdeyse tüm dişlerim ağrıyor hatta biri daha çok ağrıyor hekimime tekrar danışmalımıyım kötü bir şey mi olabilir bir de namz kılmak için secdeye gidince dayanılmaz bir ağrı oluyor bu nedendir dişlerim çıkacak gibi hissediyorum
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim?

    • Elif selam,
      Öncelikle teşekkür ederim.
      Durumunuz içinse diş hekimine tekrar gitmende fayda var. Sanırım üst dişine kanal tedavisi yapıldı, bir enfeksiyon durumu olabilir. Genellikle o kadar ağrı beklenmez. Diş hekiminiz yapılması gerekeni yapacaktır. Siz ona şikayetlerinizi çok iyi anlatmalısınız.
      Geçmiş olsun.

  31. Merhaba,
    Sağ üst dişimde dolgum vardı. 1 yıl önce kısmen kırılmıştı. Ihmal ettim açıkçası. Şu sıralar hassasiyet oluştu yemek yerken ağrılarım var. Devlet hastanesinde bir doktora gösterdim dolgu yaparız tekrar dedi. Bir de özelde bir doktora gösterdim o da kanal tedavisi yapalım 450 tl dedi. Ayrıca kaplama da olacakmış sanırım. Benim de kafam karıştı. Kanal mi yoksa dolgu mu bilemedim. Size danışmak istedim. Şimdiden teşekkürler.

    • Emel selam,
      Açıkçası görmeden bir şey demek çok yanlış olur. Bence siz bir başka özele daha gidin. O da kanal derse orada kanal yaptırın, dolgu derse dolgu yaptırın.
      Geçmiş olsun.

  32. Geçmiş olsun Ahmet Bey. İltihaplı dişler genellikle canlılığını yitirmiş olduklarından, anestezi olmaksızın işlemler yapılabilir ancak hekiminiz uyuşmadığı için işlem yapamadıysa genelin dışında bir durum söz konusu olabilir. Diş hekiminize güvenin 🙂

  33. Meraba bir sorum olacakti. Benim ust sol taraftaki kopek disimde iltihap olmus. Dis hekimime gittim ilac verdi simdi uyusmaz igne yapsak da dedi ben de 4-5 gun kullanip gittim ama yine de uyusmadi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor?

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız