Kalp Rahatsızlığı Olanlarda Diş Tedavileri

Kalp Rahatsızlığı ve Diş Tedavileri

kalp diş tedavi ilaç antibiyotik kan sulandırıcı
Kalp rahatsızlığı olan kişiler ilaçlarını ancak doktor kontrolüyle bırakabilirler.
Kalp rahatsızlıkları diş tedavileri açısından çok teknik ve detaylı bir konudur. Ancak temelde hastaları diş ile ilgili olarak alakadar eden iki durum kan sulandırıcı ve antibiyotik kullanımıdır. Diş şikayeti ile diş hekimine başvuran bir hastayı diş hekimi de en temel olarak bu iki durumu dikkate alarak değerlendirir.
Şimdi bunları tek tek değerlendirelim;

Kan Sulandırıcı Kullanımı ve Diş Tedavisi

Aspirin, Coumadin, Plavix gibi kan sulandırıcı (antiagregan) ilaç kullanan hastalardaki en temel problem kanamanın durmayacak olmasıdır. Bu şu anlama gelir; eğer diş hekiminiz size kanamalı bir işlem yapacaksa işlem öncesinde kan sulandırıcı problemi çözülmelidir. Aksi halde örneğin diş çekimi sonrasında yara yerindeki kan pıhtılaşmayacağı için kanama durmayacaktır.
Diş hekimleri kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların tedavilerini kalp doktorları ile fikir alışverişi (konsültasyon) yaparak gerçekleştirirler. Diş hekimi eğer gerek görüyorsa, kalp doktoruna yapacağı işlemleri anlatan bir yazı yazar, kalp doktoru da bu yazıya göre hastanın durumunu değerlendirerek kan sulandırıcıyı belirli bir süre kesebilir ya da alternatif ilaçlar verebilir.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar kesinlikle ilaçlarını kendi kararlarıyla kesmemelidir. Bu durum sağlık açısından sorunlar yaratabilir. Ayrıca kanama sorunu olmayacak tedavilerde kan sulandırıcı ilaçları kesmeye gerek olmayabilir. Bunun kararını diş hekimi ve kardiyolog birlikte vermelidir.

Antibiyotik Kullanımı

Stent operasyonu geçirmiş, kalp kapağı rahatsızlığı bulunan ya da kardiyolog tarafından işlemler öncesinde antibiyotik kullanması yönünde karar verilen hastalara “antibiyotik proflaksisi” adı verilen koruyucu bir tedavi uygulanır.
Bu proflaksi yine kan sulandırıcıda olduğu gibi diş hekimi ve kardiyolog arasındaki konsültasyon sonucunda uygulanır.
İşlemin amacı, diş tedavisi sırasında ya da sonrasında olası bir enfeksiyondan hastayı korumaktır. İşlemden önce antibiyotik almış hastanın kanındaki antibiyotik, kana karışması olası mikroorganizmaları yok edecek böylece bu mikroorganizmaların sebep olabileceği durumlardan da korunulmuş olacaktır.
Diş hekiminin yapacağı her işlemden önce antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Bazı tedaviler antibiyotik kullanımı gerekmeden de rahatlıkla yapılabilir. Örneğin; basit dolgular, diş beyazlatma, lamine uygulaması v.s.
Antibiyotik proflaksisinin gerekip gerekmediği mevzusu son yıllarda tartışılan bir konudur. Bazı hekimler çoğu zaman antibiyotik kullanımına gerek görmezken bazıları bunun tersine davranır. En doğrusu kardiyolog ve diş hekimi ortaklaşması ile en doğru kararı vermektir.
Not: Bu yazıdaki antibiyotik kullanımı sadece kalp rahatsızlığı olan özel durumdaki kişileri ilgilendirir. 
Detaylı bilgiler için ;
http://kalbinisev.org/2011/11/kalp-hastaliklarinda-dis-mudahalesi-oncesi-antibiyotik-kullanimi
sayfasını ziyaret edebilir,
ya da sorularınızı bana yöneltebilirsiniz.

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

4 YORUMLAR

  1. Merhaba hocam kalp kapak ameliyatı oldum kan sulandırıcı kullanıyorum 20 diş çekimi yapacam diş hekimi kardiyoloji ye gönderdi durumu izah ettim kardiyolog kan sulandırıcı yı kesmedi yalnız gitmeden önce inr değerine bak 2.5 üzerinde olmamasına rağmen et dedi antibiyotik verdi işlemden önce 2 adet al bir saat tamamlandığında işleme başlaya bilir
    Öğrenmek istediğim kanama olursa 2.5 inrde müdahale etmeleri zor olurmu

  2. İyi Günler 3 kez Anjio oldum 4 adet Stent var ,, Ancak Ağzımın içi çok berbat bir şekilde, 2 Aralık’a Diş Tedavisi için gün aldım, Günlük 1 adet ECOPİRİN 100 mg, 1 adet BELOX 50 mg, 1 Adet Mide koruyucu 1 Adet Delix, ve Kolestrol önleyici ( 1/2 ) Tarden kullanıyorum, Mutlaka Diş Tedavisi olmak zorundayım, hangi yolu izlemeliyim, Diş Doktoruna telefonla ulaştım, Açıklayıcı bir bilgi vermedi, Sadece Muayeneye geldiğinde film den sonra ne yapacağını söyledi, Birde Diş Tedavisinde Kan akışını önleyen 1 iğne olduğu söyleniyor, doğrumu SAYGILAR

  3. Merhaba bizim hastamızda kan sulandırıcı kullanmakta coumadin dis cekimi istediler antibiyotik yazıldı. Kalp doktorundan cekim icin onay istendi. Kapak ameliyatini yapan hocamiz icmeli iltihap kuruyana kadar dedi. Sonrada 4 gun igne tedavisi onerdi. İslem yapilana kadar ayrıca koruyucu antibiyotik kullanmali dedi.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız