Hamile ve Emzirenlerde Diş Tedavileri

hamile ve emzirenlerde diş tedavileri - gebelikte diş için antibiyotik kullanımı
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde diş tedavileri için farklı protokoller uygulanmaktadır.

Hamilelikte Diş Tedavileri

 Sağlıkla ilgili her alanda özel bir yeri olan hamileliğin diş sağlığı ve tedavileri açısından da özel bir yeri var. Bu yazımızda sadece hamilelik çerçevesinde bazı diş tedavilerinden ve ilaç kullanımından bahsedeceğiz.
 Öncelikle söylenmesi gereken, hamilelik düşünen bir bireyin önceden ağız ve diş sağlığı ile tedbirler alması yaklaşımıdır. Bir diş hekimine muayene olup, hamilelik boyunca sorun çıkartması muhtemel durumlar incelenip tedavi edilirse ağız ve diş sağlığı açısından rahat bir hamilelik geçirilir.
Hamilelik döneminde, dişlerle ilgili olan bütün işlemler kadın doğum uzmanı ile görüşülerek uygulanır. En basit müdahalelerde bile kadın doğum uzmanından onay almak gerekir. Diş hekimi yapacağı işlemleri imzalı bir kağıda yazarak kadın doğum uzmanına gönderir, karşılığında ise durumla ilgili değerlendirme yazısı alır. Buna “konsültasyon” denir.
“İlk 3 ay , son 3 ay önemli ! “
Genel olarak hamileliğin ilk ve son 3 ayında, acil olanlar hariç, dental müdahalelerden kaçınmak gerekir. Hamilelik sonrasına ertelenemeyecek tedavilerin, görece güvenli olan 3-6 ay arasında yapılması daha uygundur diye kabul edilir. Bu durumun istisnası kadın doğum uzmanının görüşüdür. Bazı hamilelerde tedaviler güvenle uygulanabilirken, bazılarına asla izin vermezler.

Hamilelerde Diş Tedavileri Nasıl Yapılır ?

Hamilelikte uygulanacak diş tedavilerinin özel olmasının iki sebebi vardır;
Birincisi kullanılacak ilaçlar,
*Anestezik Maddeler: Diş hekimlerinin kullandığı anestezik maddeler çoğunlukla adrenalin içerir. Adrenalin kullanımı bazı hamilelerde uygun olmayabilir. Ayrıca kullanılan etken anestezik madde de bebek üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu gibi durumlarda adrenalin içermeyen ve hamilelerde kullanılmasında bir sakınca olmayan özel anestezik maddeler kullanılır.
*Antibiyotik ve Ağrı Kesiciler: Bütün ilaçlar “gebelik kategorisi” denilen bir sınıflama ile değerler alırlar. A, B, C, D ve X olarak ayrılan bu ilaçlardan A kategorisindekiler hamileler üzerinde güvenle kullanılabilirken, X kategorisi asla kullanılmamalıdır.
Hamile annenin kullanacağı bazı antibiyotikler bebeğin dişlerinde renkleşmelere sebep olur. Bazı antibiyotikler ise güvenle kullanılabilir. Ağrı kesiciler için de aynı durum söz konusudur.
Bu yüzden jinekolog kontrolü olmadan asla ilaç alınmamalıdır.
hamilelikte ilaç kullanımına bağlı diş renkleşmesi
Bir antibiyotik olan tetrasiklin, hamilelik döneminde kullanılınca bebeğin dişlerinde renkleşmelere sebep olabilir. Tıpkı bu yetişkinin annesinin yaptığı gibi..
İkincisi ise röntgen çekilememesidir.
Röntgen diş hekimlerinin en büyük yardımcılarındandır. Dişin kök yapısı, komşu dişler, kök çevresinde enfeksiyon varlığı, çürük tespiti v.s. bir çok durumda röntgene başvurmak gerekir.
Kanal tedavisi ve bazı dişlerin çekimi işlemleri röntgen olmadan yapılamaz. Bu gibi işlerde acil müdahale uygulanıp, tedavinin devamı gebelik sonrasına bırakılabilir.
Örneğin; ağrılı ya da apseli bir diş için kanal tedavisi düşünülüyorsa, dişin çürüğü temizlenip kanal tedavisine başlanarak geçici bir dolgu yapılır. Röntgen gereken ikinci seans ise gebelik sonrasına ertelenebilir. Bu ideal olan tedavi değildir ancak hamilelerde en iyisi bu şekilde davranmaktır.

Kanal tedavisinin nasıl yapıldığını öğrenmek için buraya tıklayınız.

Hamilelerde ise, bebeğin ışına maruz kalmaması adına mümkün olduğunca röntgen çekmemek gerekir. İlle de çekmek gerekiyorsa kurşun önlük ile çekilebilir, çünkü kurşun önlük radyasyonu geçirmez ve bebeği korumuş olur.
hamile dis tedavisi kursun onluk
Hamilelerden röntgen çekerken kurşun önlük kullanılması bebeği röntgen ışınlarının zararlı etkilerinden korur.

Hamilelikte Diş Çekimi

Hamilelikte diş çekimi şu şekilde yapılmaktadır;
Diş hekimi muayenesi sonucunda çekim için karar verilen diş için öncelikle jinekolog (kadın doğum uzmanı) ile konsültasyon yapılır.
Konsültasyon, diş hekiminin jinekoloja yapılacak işlem hakkında bilgi vermesi, jinekologun da bu işlemin uygun olup olmadığını kontrol edip onay vermesidir. Konsültasyon kaşeli ve imzalı olmalıdır.
Eğer diş çekimi konusunda bir engel yoksa, ilgili dişin çekileceği bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve diş çekimi yapılır.
Diş çekiminden sonra hızlıca iyileşme sağlanmalıdır. Aksi halde ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı ihtimali doğar ki bu hamilelerde istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden hekimin çekim sonrası dikkat edilmesi gerekenler diyerek anlattıklarına harfiyen uymak gerekir.
Hamilelikte diş çekimi için yapılan uyuşturucu iğne (halk arasında morfin) bebeğe zarar vermez.
Kadın doğum uzmanı diş çekimine izin vermezse;
dişin durumuna göre ağrıyı geçirecek müdahaleler yapılabilir. İlgili bölgedeki çürüğü temizlemek, ağrı kesici ilaçlar vermek, dişleri fırçalamak gibi..
Diş çekimi doğumdan sonraya ertelenir.

Hamilelikte Diş Ağrısı

hamilelikte diş ağrısı ve çözümü
Hamilelikte diş ağrısının tek çözümü bir hekime danışmaktır.
Hamilelikte diş ağrısı yaşayan kişiler öncelikle en kısa zamanda bir diş hekimine muayene olmalıdır çünkü erken dönemde çözülmeyen geçiştirilen şikayetler sonra mutlaka daha fazla ağrıya sebep olacaktır.
Hamilelerin diş ağrısını geçirmek amacıyla doktora danışmadan ilaç kullanmaları son derece yanlış ve tehlikelidir.
Dişler üzerine kolonya, alkol, asprin gibi şeyler uygulamak doğru değildir.
Gebelikte en güvenli ilaçlar ağrı kesicilerden “parasetamol” etken maddeli, minoset,parol gibi ilaçlardır. Bunun dışında hiç  bir ilaç doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. 
Diş hekimine gidene kadar yapılacak şeyler maalesef kısıtlıdır.
Dişleri fırçalamak, tuzlu su ile gargara yapmak, soğuk kompress uygulamak gibi basit şeyler uygulanabilir.

Hamilelikte Diş Eti Rahatsızlığı

hamilelikte diş eti kanamaları şişmeleri
Hamilelikte değişen hormon seviyeleri ve yetersiz ağız hijyeni “gingivitis” rahatsızlığı olarak ortaya çıkar.
 Gebelik süresi boyunca değişen hormon seviyeleri, kusmalar ve mide bulantıları sebebiyle diş etlerinde “gingivitis”  adı verilen bir rahatsızlık görülür. Diş etleri şiş, kırmızı ve kanamalı bir haldedir. Zaten hamilelik öncesinde de ağız hijyeni iyi bir durumda değilse, hamilelik süresince daha fazla sorun çıkabilir. Bu yüzden hamilelikten önce ağız ve diş sağlığını iyi bir seviyeye getirmekte fayda vardır.
 Gebelik gingivitisinin tedavisi, varsa diş taşlarını uzaklaştırarak, hastanın dişlerini fırçalamasını sağlamaktan geçer. Eğer sabahları mide bulantısı sebebiyle fırçalama zor geliyorsa, ağız gargaraları kullanılabilir.

Hamilelikte Diş Çürüğü Artışı

 Hamilelikte dişlerin çürüdüğü, bunun sebebinin de bebeğin anneden kalsiyum çekiyor olduğu, toplumda yer etmiş yanlış bir bilgidir. Diş çürüğünün artmasının sebebi hamilelik değil kişinin şekerli beslenmesi, ağız hijyenini ihmal etmesi ve yukarıda anlattığımız diş eti şikayeti olunca kanamadan dolayı fırçalamadan çekinmesidir.
Ülkemizde hamilelik süresinde şekerli beslenme alışkanlığı vardır.
Şeker tüketiminin artması haliyle diş çürüğü riskini de artırmaktadır. Diğer yandan fırçalama eksikliği ve bir de fırçalarken mide bulantısı oluyorsa diş çürüğü ve diş eti rahatsızlığı kaçınılmaz olmaktadır.
Hamilelik sürecinde kusma da diş ve diş eti sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Kusma nöbetleri sırasında dişler aşırı asitli olan mide sıvısıyla karşılaşır ve diş minesi çözünür. Yumuşamış ve çözünmüş diş minesini korumak için mümkünse ağzı hemen çalkalamamak gerekir ki bu maalesef pek mümkün değildir.
Kusma atakları olan kişilere tavsiyemiz ağzı içindeki asitli ortamı dengeleyecek olan peynir ve yoğurt gibi bazik maddeleri tüketmeleri yönündedir.
 Gebelik öncesi diş hekimi kontrolü ve gebelik süresince de rutin kontroller iyi bir diş fırçalama alışkanlığı ile birleşince ağız ve diş sağlığı adına sorunsuz bir gebelik geçirilebilir.

Emzirenlerde Diş Tedavileri

Emziren kadınlardaki diş tedavileri hamilelere göre daha kolay olmaktadır.
Hamilelerde kullanılan ilaçlar, anestezikler, röntgenler v.s. önemliyken,
emziren kadınlarda önemli olan tek şey ilaçların süte geçip geçmeyeceği konusudur.
Bu bağlamda, emzirirken her türlü diş tedavisi yapılabilir. Diş çekimi, kanal tedavisi, dolgu, implant gibi işlemleri emzirme döneminde yaptırmakta bir sakınca yoktur.
Kişinin emzirme döneminde olduğunu diş hekimine belirtmesi gerekir çünkü kullanılacak ilaç ve anestezikler buna göre hekim tarafından seçilecektir.

Diş Tedavisinden Kaç Saat Sonra Emzirmeli ?

Genel olarak ben tedavilerimde, 2-3 saat sonra emzirilebileceğini hastalarıma söylüyorum. Diş hekimleri olarak bizim kullandığımız lokal anestezilerin çok az bir miktarı süte karışacak kadar metabolize olmaktadır. Bu haliyle bile bebeğe zarar vermeyecektir yine de garanti olsun diye 2-3- saat beklemek fazlasıyla yeterli olacaktır.
Emzirme öncesi bazı doktorlar sütün sağılması gerektiğini düşünürler. Bu kesin bir kural değildir. Sağılmasa da zarar vermez.
Emzirme döneminde yapılan diş tedavilerinde kaç saat sonra emzirilmelidir sorusuna cevaben,
genel olarak tedaviden 2-3 saat sonra emzirme öneriyoruz. Bazı hekimler ilk sütün sağılmasını önerirken, bazıları bunun gerekli olmadığını düşünürler.
Emzirme döneminde diş tedavileri yaptıran kişiler için en iyi yöntem şudur;
Diş tedavilerinden önce bebek emzirilmeli ve tedaviden 3 saat sonraya kadar emzirilmemelidir. İlk sütü sağmaya gerek yoktur zaten vücut tarafından lokal anestezik maddelerin büyük kısmı uygulandığı yerde yok edilmektedir. Kana karışan çok küçük bir miktarın da yine küçük bir kısmı ancak süte geçmektedir ki bu yok denecek kadar az bir miktardır.

Emzirirken İlaç Kullanımı

Diş ile ilgili tedavilerde kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar emzirme döneminde tıpkı hamilelikteki gibi farklılık gösterirler.
Anne sütüne geçmeyen veya minimum düzeyde geçen ilaçlar tercih etmek gerekir. Diş hekimi zaten hastanın emzirdiğini belirtmesi durumunda uygun ilaçları reçete edecektir.
Önemli : Emzirme döneminde, diş hekiminize danışmadan ilaç almayınız.

EK

Hamilelikte ağız ve diş sağlığıyla ilgili olarak Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ‘nin yayınladığı bilgilendirici broşüre aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/yayinlar/TADS_Brosur/hamile.pdf

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

47 YORUMLAR

  1. Merhaba serdar bey bebeğim 3.5 aylık ve kanal tedavisi oldum anestezi yapıldı tekte uyuşmadığı için 3 iğne vuruldu akşam 21:00 da işlem bitti sabaha doğru 04:24 de emzirdim herhangi bir problem olur mu

  2. Merabalar ben 30 yaşındayım 3 aylık hamileyim ve dolgulu dişim düştü kötü kaldı ve şişti çok agrı yapıyor yiyemiyorum içemiyorum bu durumda bebeğinde beslenemiyor bunun için çektirmek istiyorum ama kadın doğuma gittim ve izin vermiyor kesinlikle bunun için ne yapa bilirim

  3. Doktor bey 1 buçuk yaşında bebeğim var emziriyorum dişim delik agridan duramıyorum .randevu günüme daha var hangi antibiyotigi önerirsiniz şimdiden teşekkürler

  4. İyi gunler hocam 4 aylik gebeyim dolgulu disimde cürük nedeniyle dis etimde yuzume vuracak kadar sislik olustu 1000 ml agumentin kullnamami soyledi dis doktorum bebege bi zarari olurmu

  5. Hocam iyi günler bende 27 yaşındayım çok aşırı korkuyorum diş çektirmeye daha önce hiç cektirmedim korkuyorum dişlerim çok ağrıyor ve şişiyor sürekli napmaliyim uyuyarak çektirmek istiyorum tüm tedavileri genel anestezi alarak yaptırmak istiyorum

  6. Merhaba , 8 aylık bebeğim var emzirmeye devam ediyorum . 6 saatlik genel anestezi alıp tüm işlemleri ( implant , kaplama , dolgu , kanal tedavisi gibi ) tamamlamak üzere tedavi olacağım . Emzirme konusunda ve iyileşme süresi konusunda endişeliyim . Kendime gelmem uzun sürer mi ? Daha sonrasında beni bekleyen bir bebek olacak beslenme durumum nasıl olacak ? 6 saat ağzımın açık kalmasından sonra çene ağrısı başta olmak üzere diğer işlem ağrıları için öneriniz var mı ?

  7. Merhaba hocam 35 günlük bebeğim var ipmlanlar çeneye kondu üstler konacak çekimler var birde dişler karşılık zirkonyum yapılacak bebeğe zararı olurmu emzirmeye devam edebilir miyim sütünü sağ dediler

  8. Merhaba! Doktor bey benim 4 aylık bebeğim var dün dolgu yaptırdım 8 saat sonra sağdıktan sonra emzir demişlerdi 8 saat sonrası geceye geliyordu bende unuttum sabah kalkıp 2-3 dakika çoçuğumu emzirdim sonra aklıma geldi hemen bıraktım emzirmeyi acaba bi sıkıntı olur mu

  9. Merhaba hocam 7 aylık hamileyim ve bir disim kırıldı maalesef, doğumdan ne kadar sonra yaptırmak daha doğru olur ya da doğumdan hemen sonra yapabilir miyim?

  10. Merhabalar
    3aylik bebeğim var emziriyorum diş eti çekilmesi vardı gebelikte arttı şimdi doktorum dış eti ameliyatı olmam gerektiğini söylüyor korkuyorum alt ve üst damakta genel anesteziyle olmak istiyorum sakıncalı mi

  11. İyi akşamlar hocam bugün dış doktoruna gittim yirmilik disim çürümüş öncelikle ilaç kullanmam lazımmış hap yutamadigimi söyledim doktor hanım bana cec 1000mg ve dexday 50 mg yazdı ama benim 8 aylık emzirdigim bebeğim var emzirdigimi söylemeyi unuttum ya. Acaba bunları kullanabilir miyim korkudan daha kullanmadım disim de ağrıyor cevaplarsanız sevinirim.

  12. Merhaba benim 4 aylık bebeğim var dişime kanal tedavisi uygulanması gerekiyo bunun için antibiyotik kullanmam lazımmış hangi antibiyotiği kullanmam ćocuga zarar vermez sütten geçer ve zarar verir diye çok endişeliyim ama dişinde çok agriyo beni aydınlatırsanız sevinirim

  13. Merhabalar hocam 5 buçuk aylık bebeğim var ek gıda almıyor dişim kırıldı ve diyer parçası içinde kaldı çektirip impilant yada kaplama yaptırabilirmiyim?

  14. Merhaba Serdar Bey benim 9aylik bebegim var ve emziriyorum dislerim çok kötü cokda agrilarim var hatda iki tane disimin yarisi kirildi icinde kaldi onlarda cok agri yapiyolar ,buna gore bana tedavi uygulanabilinirmi??

  15. Hocam merhavlba ben doğum yaptım bebegim 1 aylık düşünü çektim eve geldim bebegimi emzirdim sıknti olurmu yada ne yapmam gerekir sütumu sagip atimi

  16. Merhaba hocam, aynı anda kanal, dolgu ve 20 lik diş çektirme tedavisi oldum. 2 kere üst üste anestezi aldım. 18 aylık çocuğumu emzirmeye devam edebilir miyim? İlk sütü sağıp atmam gerekir mi ?

    • Merhaba, cevap vermekte çok geciktim ama yine de aklınızda kalmasın, emzirmede sorun olmaz. Anestezi yapıldıktan 3 saat sonra güvenle emzirebilirsiniz. Lokal anestezilerin %90 ‘ı zaten yapıldığı bölgede parçalanmakta kana karışan %10 luk kısmı süte karışmadan vücutta parçalanmaktadır. Yine de, tüm bunlara rağmen 3 saat emzirmemek önerilir. Yani hiç sorun yoktur.

  17. Merhaba doktor bey. Ben 30 yaşında 4 aylık hamileyim.ortodonti tedavisi görüyorum.yakin zamanda üst tellerim çıkacak fakat ne kadar titizlensemde dış etlerim uzadı arkada iki dışım neredeyse gözükmüyor.son zamanlardada on dört dışımın olduğu yerdeki dış etlerim hafif şişmeye başladı…. bu dış eti lazerle kesilip eski haline dönüyor fakat bn hamileyim aceba hamileykende bu işlem uygulanıyor mu.bebek için bir sakıncası var mi

  18. 20 lik diş sorunu yaşıyorum diş im çıkamıyor ve ağrı yapıyor su an şiş durum da ve ön alt diş etlerkm şişmiş durum da doktor a gittim hiç bişey yapılamaz dedi daha doğuma 3 ayı m var ne yapabilirim

  19. Merhabalar eşim şu anda hamile gibi ancak diş ağrısı çekiyo doktor iğne yapamam dedi evde ne gibi tedaviler uygulayabilirim yardımcı olurmusunuz

    • Vahit,
      Evde pek bir şey yapamazsınız. Daha ilgili bir diş hekimine gidiniz. Diş hekimi, kadın doğumcunuza nasıl diş tedaviler yapılacağını anlatan bir yazı yazacaktır. Siz bu yazıyı kadın doğumcunuza gösterip, ondan da bu tedavilerin yapılıp yapılamayacağı ile ilgili bir yazı daha alıp bunu da diş hekimine vereceksniz. Böylece tehlikesiz, kontrol altında ve sağlıklı tedaviler yapılabilecek. Onun dışında bir müdahale yanlış olur.

  20. Sayin doktor bey benim implantlarim çakilali 10 ay oldu.. düğüñdü hamilelikti derken üst protezlerim daha takilmadi. Bu kadar uzun süre implantin içeride gömülü olmasinda bir sorun olur mu ??… doğumdan sonraya birakmak istemiyorum .. iyileşme başligi takilmamişti … bölgelerin kesilip diş takilacagi söylendi .. 4.5 aylik hamileyim zarari olur mu ?? ne yapmam lazim nasil bir yol izlemeliyim ??

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız