Diş Eti Şişmesi ve Tedavisi

Diş Eti Şişmesi

Diş eti şişmesi iki şekilde görülür;
Birincisi dişteki bir çürüğe bağlı olan diş eti şişmesi,
İkincisi diş eti rahatsızlığına bağlı olarak gelişen şişlikler.
Bunları tek tek inceleyelim.
Not: Diş eti şişmesi ile ilgili görselleri, çok hoş şeyler olmadıkları için sayfada paylaşmayacağım. İlgili yerlerde linkler olacak, linklere tıklayarak görsellere ulaşabilirsiniz.

Çürüğe Bağlı Diş Eti Şişmesi

Çürüğe bağlı diş eti şişmeleri, aslında diş eti şişmesi (gingival hiperplazi) olarak değerlendirilmezler. Ancak klinik görüntü olarak sonuçta şişmiş bir diş eti olduğu için bu başlık altında anlatmayı uygun görüyorum.
Bu tarz şişliklerin nedenleri ya enfeksiyona bağlı apseleşme ya da iki dişin arasındaki çürük boşluğuna sıkışmış besinlerdir.
Çürüğe bağlı bir şişlik varsa sadece o bölgede görülür, ağız içinde başka yerlerde şişlik yoktur.
Çürük dişin olduğu yerde, iki dişin arasına besin sıkışması ile birlikte diş eti şişmesi oluşabilir.
Göz Atın ;
İltihaplı Apseli Dişler ve Tedavileri
Yüz ve Yanak Şişlikleri

20 ‘lik Dişe Bağlı Diş Eti Şişmesi

20 ‘lik dişler sürerken, eğer çenede bu dişler için yer yoksa sorun teşkil eder hale gelirler. Perikoronit adı verilen bu tabloda diş üzerindeki veya çevresindeki diş eti şişik ve hassas bir durumdadır.
Ağız açıp kapatırken ağrı, iltihaplanma, diş etinin yaralı görünmesi gibi durumlar 20 ‘lik dişe bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerdir.
20 ‘lik dişler çenede diş dizisinin en sonunda bulunurlar dolayısıyla bu şikayetler de dişlerin en gerisinde ortaya çıkar.
20 ‘lik dişler bu gibi sorunlara yol açıyorsa en kısa zamanda çekilmeleri gerekir.
Göz atın;
20 ‘lik Dişler Sorunlar ve Çözümleri
20 ‘lik dişe bağlı oluşan diş eti şişliği

Çürüğe Bağlı Olmayan Diş Eti Şişmesi

Gerçek diş eti şişmesi (gingival hiperplazi) tablosudur. Şişliğe neden olan bir çok neden vardır. Bunlar örnek olarak eksik ağız hijyeni, ilaç kullanımı, gebelik, iltihaplanma, vitamin eksikliği, lösemi, kanser sayılabilir.

Diş Eti Rahatsızlığı

Diş eti şişmelerinin en çok nedenlerinden olan durum diş eti rahatsızlıklarıdır. Çoğunlukla eksik ağız hijyenine bağlı olarak gelişen diş eti rahatsızlığına diş etinin verdiği tepki olarak ortaya çıkar.
Dişeti kırmızı, kanamalı, ödemli görünümdedir.
Başlangıçta düzenli fırçalamayla iyileşir ancak ilerlemişse bir dişeti tedavisi durumu hızlıca çözer.
Dişeti rahatsızlıklarının çözümü için diş taşı temizliği başlangıç aşamasıdır. İlerlemiş vakalarda küretaj adı verilen diş etinin daha derinlerini temizlemeye yarayan işlemler yapılır.
Göz atın;
Diş Eti Ameliyatları
Diş Eti Rahatsızlıkları ve Tedavileri

Ağız Solunumu

Burun yerine ağızdan soluyanlarda ve geceleri ağız açık uyuyanlarda diş eti problemlerinin görülme olasılığı çok yüksektir. Çünkü ağız açık olduğunda özellikle ön grup dişler tükürükle yıkanamaz, ağız kuru kaldığı için temizlenemediğinden, bu durum diş eti şişliklerine ve rahatsızlıklarına neden olur.
Ağız solunumunu engellemeden bu problemleri çözmek neredeyse imkansızdır.
Böylesi bir rahatsızlığı olan kişilerin K.B.B uzmanına muayene olarak, burundan solumaya engel olan ne varsa öncelikle onu tedavi ettirmesi gerekir.
ağız solunumu
Ağız solunumu yapan kişilerde çapraşık dişler ve diş eti problemleri görülür.

İlaç Kullanımı

Bazı ilaçlar diş etlerinde büyümeye ve şişliğe neden olurlar. En temel olanları kalsiyum kanal blokerleri, immünosupresanlar ve antikonvülsanlardır.
İlaca bağlı şişliklerde ağız hijyeni durumun ilerlememesi adına çok önemlidir. Eğer ağız hijyeni iyi değilse şiş olan bölge ve çevresi temizlenemeyecek ve şişlik daha da artacaktır.
Her zaman ilaç kullananlarda diş eti şişecek denemez. Bazen hiç reaksiyon gözlenmeyebilir.
İlaç kullanımına bağlı diş eti şişmesi görseli içi tıklayınız.

Gebelikte Diş Eti Şişmesi

Gebelikle birlikte artan hormonlar diş ve etlerinde plağa karşı aşırı yanıt gösterilmesine sebebiyet verirler. Eğer kişide eksik ağız hijyeni de varsa diş etinin şişme derecesi iyice yükselir.
Bu yüzden gebelerin ve gebelik düşünenlerin ağız hijyenine son derece dikkat etmeleri gerekir. Eğer çürük dişleri varsa en kısa zamanda tedavi edilmeli, problemleri ortadan kaldırılmalıdır.
Bkz : Hamilelerde Diş Tedavileri ve İlaç Kullanımı

Ergenliğe Bağlı Diş Eti Şişlikleri

Ergenlik çağındaki kişilerde değişen hormonal seviyelere bağlı olarak tükürük, ağız içi mikrobiyal denge ve diş eti yapısında değişiklikler görülür. Ergenlik dönemi, eksik ağız hijyeni ve beslenme alışkanlığı ile birleşince ağız içinde sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Ergenlik çağındakilerin ağız bakımına son derece özen göstermeleri gereklidir.

Vitamin Eksiklikleri

Özellikle C Vitamini eksikliğinde diş etleri kanamalı, kırmızı mor renkte ve ödemli bir görüntüye bürünür.

Lösemi

Lösemi, kendine özel bir şekilde diş eti şişmesi ve kanamasıyla kendini gösterebilen bir hastalıktır. Bir çok lösemi vakası diş hekimlerinin fark etmesiyle erken tanı konularak tedavi edilmektedir. Lösemi vakalarında diş etleri aşırı şekilde şişer, kanamaya karşı çok hassastır, diş etinde yer yer kanama odakları ve yaralar mevcuttur.
Lösemi hastalarında, ağız hijyeninin maksimum derecede olması istenir. Burada kişiye, ailesine ve hekime büyük sorumluluk düşmektedir.
Lösemi hastalığında diş eti şişmesi görseli için tıklayınız.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer ?

Yukarıda yazdığın durumlar göz önüne alındığında;
Eğer diş çürüğüne bağlı bir şişlik durumu varsa en kesin çözüm tedavi olmaktan geçer. Nasıl ki şişliğin sebebi mikroorganizmalar ve besin artıklarıysa; bunları temizlemek için fırçalamak ve tuzlu suyla gargara yapmak bölgedeki besin artıklarını ve mikroorganizmaları uzaklaştıracağından bir nebze fayda sağlanabilir ama çoğunlukla bu teknikler işe yaramaz.
Diş eti şişmesinin sebebi çürüğe bağlı değil, diş eti rahatsızlığına bağlı ise en kısa zamanda bir hekime muayene olmalı ve rahatsızlığın sebebine göre bir tedavi planı çizilmelidir.
Unutulmamalıdır ki diş eti rahatsızlığı çok ciddi bir durumdur. Tedavi edilmemesi halinde diş eti ile başlayan harabiyet, çevre dokulara yani kemiğe ilerler ve zamanla dişler sallanmaya başlar.
Diş eti rahatsızlıkları için evde yapılacaklar genellike yetersizdir. Evde uygulanacak şeylerle bu hastalığın geçmesi pek mümkün değildir. Bitkisel yollar, ilaçlar, fırçalama, antibiyotikler malesef bu tip rahatsızlıklara çare olmamaktadır. Çünkü diş eti rahatsızlığına neden olan “bakteri plağı ve diştaşı” ilaçla yada fırçalamayla falan o bölgeden temizlenemez. Profesyonel bir müdahale şarttır.

Şunlara da Göz Atın;

Yüz ve Yanak Şişmesi
İltihaplı Apseli Dişler ve Tedavileri
Diş Taşı TemizliğiYorumlar 
blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

17 YORUMLAR

  1. Hocam azı dişimin dolgusu düştü aşırı ağrım vardı doktorum antibiyok verdi ağrım hafifledi ilaclarimda bitti ama dişine bastirdigimda zonklama şeklinde aşırı bir ağrı ve dış etimde simme oldu ilacım bitti hala gecmedi

  2. Merhaba hocam 22 yaşındaym benimde 20 lik dişlerim çıkmaya başladı birisi tam çıktı diğeri ağrı ve acı yapıyor çeneme vuruyor ağrısı şuan bu saate ağrı ve diş eti acısı çekiyorum çektirmem gerekiyormu yoksa çıkmasını bekleyimmi sormak istedim🧐

  3. Iyi günler doktor bey ben 4 gun once azı disimi cektirdim zor bir cekim oldu doktor yuzun sisebilir demisti sisti gittikce artti gozumun etrafi da morardi antibiyotik ve gargara kullanıyorum agri icin de agri kesici kullaniyorum ama gecmek yerine artiyor ne onerirsiniz

  4. Merhaba doktor bey, benim kanalımin altında iltihaplanma oluşmuştu antibiyotiklerle resmen bir hafta ölüp dirildim çok ağrım oldu. En sonunda dişimi çektiler. Bu sefer de kemik eğriliği mi ne oluşmuş kemiklerimi aldılar anlamadım neler yaptığını sonra içine karanfil aromalı gibi bir şey yerleştirdiler. Ağrım gitti arada olsa da şu an bir hafta oldu ama o çekilen dişimin kenarları hep şişti hemen acile gittim ve iltihaplanma olmuş dedi antibiyotik verdi yine şu an kullanıyorum. Bu islerimleri yapan doktoruma gitsem yine dış etime bir işlem uygular milar yoksa antibiyotiğe devam mi et derler sizce ne yapmalıyım, iltihabim geçmiyor ve artık doktora gitmekten çok korkuyorum canımı çok yakıyorlar. Şimdiden teşekkürler.

  5. İki ön dişimin arasına yani tavşan dişi dediğimiz bölgede küçük bi çürük vardı o çürük bi süre sonra ağrı yapmaya başladı ve yüzümde şişlik oluşmaya başladı diş hekimim yüzüm şiş ve hassasken bana müdahale edip çürüğü temizleyebilir mi ?

  6. Merhabalar hocam, benim dişime bundan iki sene önce dolgu yapıldı daha sonra dolgu yapılan dişim de apse oluştu tekrardan başka doktora gittim antibiyotik tedavisi gördüm daha sonra da dişim de ağrı başladı tekrardan gittiğimde diş etimde kist olduğunu bundan dolayıda ağız diş ve çene cerrahına gitmem gerektiğini söylediler fakat ben aylardır devletten randevu alamadım bir hafta öncede dişim de tekrar ağrı başladı ve yanağım şişti özele gitmek durumunda kaldım diş hekimi antibiyotik verdi daha sonrada dişimin çekileceğini söyledi fakat gittiğim doktor çene cerrahı değil diş hekimi dişimi ona çektirmeli miyim yoksa çene cerrahına mı gitmeliyim cevap verirseniz sevinirim.

  7. 3 aydır diş eti şişmesi var ve galiba 20’lik diş yüzünden 20’lik dişler yer bulamadıkça ağrı yapıyor ve öndeki diş etlerime daha çok vuruyor ve çaprazlıklara neden oluyor dişlerimde corona yüzünden diş tedavisi yapmıyorlar ve gidemiyorum hastanelere ne yapmalıyım

  8. Serdar hocam kronik bademcik enfeksiyonuna bağlı olarak en arka azı dişlerimin etleri şişti ve açılmaya başladı.
    Her gün 2 kere kesinlikle diş ve dil temizliği yapıyorum bu hijyene rağmen geçmiyor. Konuşma ve yemek yemekte çok zorluk çekiyorum çok ağrı ve acılı bir süreçteyim. Bana bir tavsiyeniz var mı?

    • Merhaba, bu durum daha çok 20 yaş dişleriyle ilgili bir probleminiz olduğunu gösterir. Site içinde 20 yaş dişleriyle ilgili yazıyı okursanız oradaki görsellerden de sizinkine benzer olduğunu görebilirsiniz.
      Büyük ihtimalle 20 yaş dişidir. İlgili dişi çektirmek gerekir. 20 yaş dişi değilse, normal azı dişiyse diş eti tedavisi gerekir diye düşünüyorum.

  9. aynı sorun bendede oldu üst yirmilik dişimi cektırdim.daha önceden alt çenemdeki çektirdiğim yirmilik diş yeri şişti ve çok ağrıuo normalmi acaba

  10. Merhaba, ben bugün gömülü 20lik diş ameliyatından sonra dikişlerimi aldırmıştım. Bu seferde diğer 20lik diş etim şişti ve bir şeyler yerken çok acıyor. Hafif baş ağrım da var. Dişimi çektirdiğim doktorda bu dişler çıkamıyacak demişti. Herhangi bir sorun var mıdır? Bunun olması normal mi??

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız