Diş Eti Rahatsızlıkları ve Tedavileri

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri

Giriş

Diş eti, ağız ve diş sağlığının en önemli göstergelerinden biridir. Sağlıklı diş etine sahip bireyler çoğunlukla sorunsuz dişlere de sahip olurlar çünkü kötü ağız hijyeninden ilk etkilenen ve alarm veren doku diş etidir. Diş etindeki rahatsızlıklar, ağız içinde yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunun habercisidir.
Bu yazımızda fazla detaylara girmeden, temel hatlarıyla diş etinin rahatsızlıkları ve tedavileri hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.
Not; Diş etiyle ilgilenen diş hekimliği dalı “periodontoloji” dir ve bu konuda uzmanlaşmış hekimlere de periodontolog adı verilir.

Diş Eti Sağlığı Neden Önemlidir ?

Bütün vücudumuzda geçerli olan bir kural vardır; yumuşak doku sert dokuyu sarar. Yani, bir kemik varsa etrafında deri, kas, diş eti gibi onu saran bir yumuşak doku vardır.
Dişlerimiz çene kemiklerimizin içine gömülmüş haldedir. Çene kemiği ise diş etiyle sarılmıştır. İşte tam burada, diş eti bir sebeple hasar görürse altındaki kemik hemen eriyerek duruma tepki gösterecektir. Bu bir savunma mekanizmasıdır. Dişleri saran kemik eridiği zaman da temeli sağlam olmayan dişler yer değiştirmeye, sallanmaya ve hatta dökülmeye başlayacaktır.
Diş eti rahatsızlıklarını vücudun mikroplara karşı verdiği bir savunma mekanizması olarak düşünebiliriz.
İşte diş etinin sağlığı bu yüzden çok önemlidir.

Sağlıklı Diş Eti Özellikleri

Sağlıklı diş etinin özellikleri sşunlardır;
* Mat pembe renktedir. Bazı kişilerde ten rengine bağlı olarak kırmızımsı olabilir.
* Sıkı ve yoğun bir kıvamdadır.
* Üzeri pürüzlü, portakal kabuğu görünümündedir.
* Fırçalarken kanamaz.
* Dişi sıkıca sarar.
dis eti hastalıkları ve tedaviler
Sağlıklı diş etinin görüntüsü. Portakal kabuğu görünümünde, mat pembe renkli, kanamasız ve sıkı kıvamlıdır.

Sağlıksız Diş Eti Özellikleri

Sağlıksız bir diş etinin en önemli ve ilk göstergesi kanamadır. Bir kişi dişlerini fırçaladığında kanıyorsa mutlaka bir diş eti sorunu vardır denebilir. Diş etinin kanaması asla ihmal edilmemesi gereken bir tablodur.
Diş eti rahatsızlıklarının en temel sebebi eksik ağız hijyeni yani diş fırçalamamaktır. Onun dışında diş etiyle ilgili rahatsızlıklara davetiye çıkaran durumlar genetik, sigara, alkol, uyuşturucu, kötü beslenme, bazı ilaçlar, diyabet, bazı sistemik hastalıklar olarak sayılabilir. Ancak bunların hiç biri kötü ağız hijyeni kadar etkili değildir.
Sağlıksız diş etinin görüntüsü şu şekildedir;
* Kanama,
* Kırmızı ve parlak yapı,
* Ödemli şiş görüntü,
* Diş etinin çekilmesi ve diş etinin gevşek durması.
diş eti hastalıkları ve tedavileri
Sağlıksız diş etinin görüntüsü. Ödemli, kanamalı, parlak kırmızı renkte. Sebebi kötü ağız hijyeni.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Oluşur ?

Basitçe diş eti hastalığı, diş etinin kenarı ve altına yerleşen mikroorganizmaların oluşturduğu bir enfeksiyondur. Diş eti hastalıklarının bir çok faktörü vardır.
Diş eti hastalıklarını önlemede ağız hijyeni, mikroorganizmaları uzaklaştırması ve beslenmelerini engellemek açısından önemlidir.

Gingivitis

Diş eti hastalıklarının en basit olanı gibi düşünülebilen gingivitis, plak birikimine bağlı bir hastalıktır. Genellikle ağrısızdır ve yavaş ilerler.
Ağız hijyeni eksikliğine bağlı olarak, diş etinin kenarında biriken plak ve mikroorganizmalar diş etine zarar vermeye ve enflamasyona sebep olurlar.
Gingivitiste diş etinin görüntüsü, kanamalı, parlak ve ödemli bir haldedir. Dişler arasındaki papiller formunu kaybetmiş ve yuvarlaklaşmış şekildedir. Gingivitis sadece diş etinin seviyesinde bir hastalık olup kemik hasarı gözlenmez.
Gingivitis, cerrahi olmayan diş taşı temizliği ve ağız hijyeninin iyileştirilmesiyle kolayca tedavi edilebilir. 
Not; bazı özel durumlarda da diş etinde gingivitis belirtileri olabilir. Bunlar hamilelik, gelişme çağı, ilaç kullanımı, lösemi gibi durumlardır.
diş eti hastalıkları ve tedavileri
Gingivitis görüntüsü.

Periodontitis

Periodontitis, basit olarak çene kemiğini de etkileyen diş eti hastalığıdır. Durum gingivitise göre ciddileşmiş, enflamasyon çene kemiğini eritmeye başlamıştır. Diş etinde kanama, şişlikle beraber dişlerde sallanma, ağrı, iltihap akışı da görülür.
Periodontitis, teorik olarak karışık bir durumdur. Burada bilimsel detaylarına girmeye gerek yok. Önemli olan ileri derecede bir diş eti hastalığı olduğunu anlamaktır.
Periodontitis tedavisinde, işin içine cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Diş etinin altındaki dokuları ve diş kök yüzeylerini temizlemek için anestezi altında cerrahi müdahale yapılır.
Periodontitis tedavisinde, diğer tüm diş eti hastalıklarında olduğu gibi ağız hijyeni çok önemlidir. 
diş eti hastalıkları ve tedavileri
İleri derecede bir periodontitis vakası. Dişlerin etrafındaki diş ve kemik dokusu çekilmiş.

Sonuç

Diş etinin sağlığı ağız ve diş sağlığını sağlamada önemli bir karakterdir. Diş etinde kanama, ödem, sızlama hisseden kişiler acilen bir diş hekimine muayene olmalı ve sorun henüz büyümeden basit tedavilerle sağlıklı diş etlerine kavuşmalıdır.
Tüm yazıda tekrar tekrar ağız hijyeni teriminden bahsettim. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak için ağız hijyenini sağlamak adına dişlerimizi etkili bir teknik ve iyi bir diş fırçasıyla fırçalamak gerekiyor. Bu konuyla ilgili “En Etkili Diş Fırçalama Tekniği” ve  “Diş Fırçası Seçimi” yazılarına göz atmanızı tavsiye eder,
Sağlıklı günler dilerim..

***

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

7 YORUMLAR

  1. Hocam öncelikle selamlar, hem aşağıdaki hem yukarıdaki ön diş etlerimde kızarıklık şişlik ve açılmalar var, korkudan mıdır pişmanlıktan mıdır nedendir bilemiyorum şimdiye kadar bir diş hekimine görünmedim hiç ve durum ilerledi böylelikle. Gelip muayene olmak istiyorum, umarım geç kalmamışımdır. Sadece yazmak istedim böyle, iyi günler dilerim.

  2. Hocam ben eşim için yazıyorum.Eşimin alt çenesinde damak incelmesi oluştuğu için protez yapılması için önce Diş eti tedavisi mi olması gerekiyor.

  3. Ön dişimin iç kısmındaki eti şişti. yaklaşık üç hafta oldu gçmedi.Her ağzımı kapattığımda alt dişler dokunuyor ve acıyor. Yorumunuzu bekliyorum. Teşekkürler.

  4. Mrb 1 sene önce üst ön disimjn birine kanal yaptırmıştm ve kaplama. 3 hafta önce orda bi ağrı oldu doktoruma gittim röntgen çektirdim ve kanalda herhangi bir sorun olmadığını herhangi bir enfeksiyonda görünmediğini diş etimin iltihap kaptığnı söyledi ve gargara verdi 1 haftadr kullanıyorum ama dişimde hafif bi şişlik var açıkcası korkuyorum sizce durum kötü müdür

    • Semran,
      Diş etindeki şişlik diş etiyle mi yoksa kanal tedavisi ile mi ilgili, bunu görmeden bilemem. Hekiminiz kanal tedavisi sağlam dediyse diş eti için bir şeyler yapmalı. Gargaranın çare olacağını düşünmüyor ve başka bir hekime daha uğramanızı tavsiye ediyorum.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız