Amalgam Dolgular

Amalgam Dolgular

amalgam dolgu
İyi yapılmış ve sorunsuz dolguları sökmeye gerek yoktur.

Amalgam Dolgu Nedir ?

Halk arasında siyah dolgu, gümüş dolgu isimleriyle de bilinen amalgam dolgular yaklaşık 150 yıldır kullanılmaktadır. Amalgam; gümüş,bakır ve kalay metallerinin civa ile karıştırılması sonucunda elde edilen bir dolgu maddesidir. Karışımın içindeki civa, diğer metalleri bir arada tutmaya yardımcı olur.
Amalgam dolgular kolay uygulanabilen, uzun ömürlü, sağlam, bakteri oluşumuna izin vermeyen yapıda olmaları sebebiyle tercih edilirler.

Amalgamdaki Civa Zararlı mı ?

Civa serbest halde insan vücudu için çok zararlı bir maddedir ancak dolgu maddesinin içinde bulunan civanın yapısı farklı olduğundan zararsızdır.
Amalgam dolgulardan zaman içinde civa buharı yayılır ancak bunun miktarı günlük olarak besinlerle alınan civadan bile çok daha düşüktür. Örneğin bir balık ile alınan civa miktarı bir dolgudakinden daha fazladır.
Son yıllarda amalgamın kullanılmamasıyla ilgili tartışmalar, salınan civa buharı yüzündendir. Hekimler de tercihen amalgamı kullanmazlar ama bazı durumlarda başka çare olmayabilir.
amalgam renkleşmesi
Amalgam dolgular zamanla dişlerde renkleşmelere sebep olurlar. Sarı dairelerin içerisinde bu durum gösterilmiştir.

Amalgam Dolgular Sökülmeli mi ?

Ağzında bir dolguyla gelen bir çok hasta “hocam bu siyah dolguyu sökelim mi?” diye soruyor. Yaklaşım şu şekilde olmalıdır; eğer dolgunun bütünlüğü bozulmuş, çatlamış, kırılmışsa, diş farklı bir yerden çürümüşse yada estetik olarak bir sorun teşkil ediyorsa o zaman amalgamı sökmek mantıklı olur. Diğer türlü, ağızda sorunsuz şekilde hizmet eden bir dolguyu sökmek çok mantıklı değildir.
Eski dolguları sökerken hekimler eski dolgu parçalarını hastanın yutmasını önlemelidir. Su ile ortama saçılan zerreciklerden de korunmak gerekir. Diş hekimleri rutinde bu kurullara uyarak çalışırlar.
Sökülen dolgular yerine genellikle kompozit dolgular uygulanır. Estetik olarak dişten ayırt edilemeyen kompozit dolgular, gelişen teknoloji ile birlikte sağlamlaşmış ve eski dolguların yerini almıştır.
Kompozit dolgular bir çok kimyasal madde içermektedir. Bu yüzden iyi yapılmayan bir kompozit dolgu, amalgamdan çok daha zararlıdır. Kurallarına uygun yapılırsa kesinlikle zararsız ve son derece sağlıklıdır.
Aşağıdaki linkte Türk Dişhekimleri Birliğinin konuyla ilgili raporu bulunmaktadır.
http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/haber_goster.php?id=1206
amalgam-dolgu-kompozit
 Eski amalgam dolguların yerine kompozit dolgular güvenle uygulanabilmekte ve iyi sonuçlar alınmaktadır.

Amalgam Dolgu Nasıl Sökülür

Sökülmesi gerektiği yönünde karar verilen amalgam dolgular için özel bir prosedür uygulanır. Burada dikkat edilmesi gereken şey, amalgam dolguyu sökerken hastanın yutmaması, hekimin ve yardımcısının havaya sıçrayan zerreciklerden etkilenmemesidir.
Amalgam dolgular sökülürken özel emiciler ve rubberdam adı verilen örtüler kullanılır. Böylece temizlerken kullanılan su hastanın ağzına hiç uğramadan direk emiciyle çekilir. Tabi amalgamın doğaya da karışmaması gerekir. Emicinin ucuna takılan süzgeçler su ile kanalizasyona karışmayı engeller.

Amalgam Dolgu Yutmak

Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz. Bazı kişilerde çok nadiren allerjik reaksiyonlar ve zehirlenmeler gözlendiği bildirilmiştir. Dolguyu yutmak kişileri korkuttuğu kadar önemli bir şey değildir ama yine de her ihtimale karşı bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.
Özellikle sabahları ağızda acı metalik bir tat oluşuyorsa dolgularda sorun olabileceği akla gelmeli ve en kısa zamanda bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Merak Edilenler

* Amalgam Dolgu Kanser Yapar mı ?

  Hayır. Bilimsel olarak bu konu hakkında kanıtlanmış bir durum yoktur. Tartışmalara sebep olan şey dolgunun içindeki civa metalidir ancak bunun miktarı insana zarar vermeyecek kadar azdır. Ağzında çok sayıda iyi yapılmamış dolgusu bulunan kişiler için dolguları değiştirmek düşünülebilir.

* Dişin Kararması

  Amalgam dolgular zamanla dişlere gri-siyah bir renk verebilirler. Bu renkleşme estetik olarak sorun teşkil edecek boyuttaysa dolguyu kompozit gibi daha estetik materyallerle değiştirmek yerinde olacaktır.

* Elektrik Çarpması

  Çok sayıda dolgusu bulunan kişiler, özellikle yemek yerken ağız içindeki elektrik yükleri sebebiyle elektrik çarpmış gibi hissedebiliyorlar. Bunun sebebi “galvanik akım” denilen fiziksel olaydır. Yine böyle şikayetleri olan kişilerde kompozit dolgular uygulanabilir.

* Alerji

  Bazı bünyeler dolgunun içerisindeki maddelere karşı hassas olurlar ve alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bunun derecesi genellikle çok hafif olur ve dolgu kompozit materyallerle değiştirilerek sorun basitçe çözülebilir.

***

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

114 YORUMLAR

  1. Hocam doktorum 8 9 yıllık olan amalgam dolgumu söktü temizledi ve 2. Seansım kaldı onuda kanal tedavisi yapıcak ama iğnesiz yapıcagını söyledi çok ağrı çekermiyim korkuyorum ayrıca birde dişimin içini vidayla sabitleyip dolgu yapıcagını söyledi hepsi de iğnesiz olcak o esnada çok ağrı olurmu

  2. Hocam merhaba, benim koca bir amalgam dolgum var, yaklaşık 15 yıllık, ayrıca 10 yıldır tedaviye rağmen kurtulamadıgım depresyonum var, aşırı derecede bitkinlik, sıkıntı, kalp çarpıntısı vs. artık öyle duruma geldim ki, senelerdir acaba sebep olabilir mi dediğim agzımdaki amalgandan şüphelenmeye başladım, amalgam dolgu bu tür rahatsızlıklara sebep olur mu?, üzerine kaplama yaptırmak zararlarını bertaraf etmek açısından mantıklı mıdır?, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

  3. Hocam merhaba dilimde üstü beyaz tortu şeklinde pamukçum ve dilimin kenarlarında kızarıklık ve yarıklar oluyor dört tane de amalgam dolgum var onlar yapıyor olabilir mi ? Uzun zamandır bu durumu çekiyorum

  4. Sorum şudur hocam diş temizliği yaptırdıktan sonra diş hekimim bana kırık bir dişim olduğunu kaplama yapılması gerektiğini söyledi o dişimde amalgam dolguluydu tabi ki dişin kırık parçası kesilirken amalgam dolguyada değdi oda kesildi biraz ve bunun için ne hekim kendini koruyacak ne beni koruyacak bir prosedür uyguladı ve yeni diş takılana kadar o amalgam dolgu açıkta kaldı ertesi gün mide bulantım ve ağzımda acı bir tat başladı resmen zehir tadı alıyordum diş hekimi dişle alakası yok dedi midedir dendi mideyle alakalı her tetkik yapıldı 3 kulak burun boğaza gidildi reflü tarzı bir şey olduğu söylendi ama dişim kapandı ağzımdaki acı tat hafifledi fakat hala geçmedi bir ayı geçti bu durumla yaşıyorum sağlığımla alakalı doktor doktor geziyorum peki size soruyorum ağzımdaki bu acın tadın amalgam dolguyla alakası olabilir mi böyle bir ihtimal var mı ?

  5. Allah rızası için inancınız yoksa da halkın sağlığı için amalgamın yasaklanması için uğraşın. Benim hep amalgamlı dişlerim kırıldı, dişçim ağzıma baktığında o kadar çok amalgamın olması karnındaki bebeğe kadar zarar verir dedi. Amalgam için dişin çok oyulması gerekiyor, üstelik dişten daha sağlam olduğu için dişleri kırıyor, dişi boyuyor, estetik olarak çok iğrenç bir görüntü oluşuyor. Diş gıcırdattıkça zehir açı çıkıyor, ağzıma metal bir şey aldığımda örneğin kaşık dişimle etkileşime giriyor resmen. Çocukluğumdan beri amalgam dolgu sahibiyim, artık 3. dişim de kırıldıktan sonra hepsini değiştirme kararı aldım. Çocuğumun ağzına asla sokturmadım. Zaten gittiğim yerlerde artık amalgam dolgu mu kaldı deniyor. Yeni dişçim ile tanıştım, onun da ağzındaki bir amalgam dolgu olduğunu ve kırıldığını duydum. Dolayısıyla siz hala amalgam yasaklanması için uğraşmıyorsanız, yazıklar olsun diyorum.

    • merhaba,
      saldırgan tutumunuz için teesüf ederim. siteme ve yorum cevaplarıma bakarsanız bu yaklaşımınızı hak etmediğimi görebilirsiniz. amalgam dolgular hakkındaki düşüncelerimi de yazıyı okusaydınız öğrenebilir ve böyle bir yorum yapmazdınız. ben 2013 yılında mezun oldum ve yaptığım amalgam sayısı 1 ya da 2 dir.
      bu konuyla ilgili bilimsel bir geçmişiniz var mı bilmiyorum ama eğer yoksa, internetten okuduklarınızla bu iş için dirsek çürütmüş insanlara tavsiyelerde bulunuyor hatta yazıklar olsun diyorsanız bence pek de haklı değilsiniz.
      amalgamlar konusunda haklısınız ben de öyle düşünüyorum ama tutum hoş değil..

  6. Hocam merhaba ben 3 sene önce amalgam dolgu yaptırdım geçen ay dolgunun üzerinden dişin küçük bir kısmı kırıldı randevu aldım önümüz ay yapılacak. Dolgumda herhangi bir sorun yoktu ancak dün çok az milim milim sallandığını fark ettim bu dolgu düşer mi

  7. 3 sene önce amalgam dolgu yaptırdım ve 3 senedir agrı yokken agrı oluşmaya başladı ve uyku esnasında yani uyandığımda şiddetli agrı ile uyandım ve 2 gündür agrı var bastırınca acı gibi agrı oluşuyor diş sıkmasından ağrı oluşa bilirmi eğer ki diş sıkmasından olmuşsa geçer mi doktora gitmek gereke bilir mi

  8. hocam merhabalar. lütfen öykümü dinleyin. benim sol alt 2azı dişimde amalgam var, kanaldı bunlar. 5yıl olmuştur sanırım. ve 7-8aydır benim dilimin sol tarafında değişik ağrılı bir yara çıktı. ardından sol yanağımda(yani amalgamlı dişlerimin yanında) 3ay olup hala geçmeyince yazın dermatolağa gittim. kan testimde çinko ile demir az çıktı. bundan olabilir diye hap verdi doktorum. 1ay sonraki kontrolümde inceledi, demir/çinko seviyem normal olmasına karşın yara hala geçmemişti. sonra liken planus-lökoplasi ön tanısı için biyopsi istedi. ve sonuçlardan liken çıktı. bana hastalığı anlattı, ‘nursena yaşın çok genç olduğu için hapları vermek istemiyorum çok fazla yan etkisi var, ilk önce kortizonlu krem deneyeceğiz 1ay’ dedi. uzun süreli dolgulardan siyah dolgulardan da olabiliyor içerisindeki madde çözünüyor vs dolgunu değiştirmen gerekebilir, eğer hala geçmezse ilaç tedavisine başlarız dedi. ben 1ay kullandım geçti ama 1-2hafta sonra tekrar dilimde aynı yerde nüksetti, ardından yine yanağımda da çıktı. şimdi üniversitede olduğum için doktoruma gidemiyorum ama tekrar o kreme başladım, 1ay fazla kullanmış oldum hala geçmiyor. sanırım gerçekten o dolgudan oluyor. ben diş hastanesine gitsem yaparlar mı hocam çünkü ağrılı bir şey ve kurtulmak istiyorum, bu kadar süre geçmeyince iyileşemiyorum diye moralim de bozuluyor. sizin bu konudaki bilgileriniz neler, benimle paylaşır mısınız

  9. Merhaba hocam benim ağzımda 3 tane amalgam dolgu var bunlardan 2 tanesi uzun senelerdir ağzımda kalan 1 tanesinide diş hekimim arka üst dişime amalgam dolgu yaptı. Neden beyaz dolgu yapmadı anlamadım. Kanama vs. yada çürük durumuna göre bu durum değişir mi? Çünkü amalgam dolguların zararlı olduğu söyleniyor bundan çok tedirginim hocam ne yapmam gerek değiştirmelimiyim bu dolguyu 3 amalgam dolgunun bir zararı olur mu hocam?

  10. Merhaba, oncelikle bilgilendirici yazilariniz icin cok tesekkurler, ben 20 yasindayim ve cocuklugumdan beri dislerimde surekli bir curume problemi yasamaktayim. Her ne kadar duzenli fircalama ve gerekli bakimlari yapiyor olsam da bu curumenin onune gecemiyorum. Genetik faktorler bu konuda ne kadar etkili bilemiyorum. Benim de dislerimde 3-4 sene once bir devlet hastanesinde yaptirdigim amalgam dolgular var ve giderek karardilar. Estetik acidan kotu bir goruntu veriyor ve bu kararmalarla dis curumelerini ayirt da edemiyorum dogrusu. Bir dis hekimine gitmek istiyorum en yakin zamanda fakat bu surecte sizden de bilgi almak istedim. Simdiden tesekkurler

  11. Merhaba bende toplam 3 tane amalgam dolgu var 20lik dişlerin önünde hemen bir sorun yaşamıyorum siyah göründüğü için değiştirmek istiyorum bu ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum kanal tedavisiyle yapılmıştı bu dolgular

  12. Dişime yaklaşık 3 buçuk 4 ay öncesinde 3 tane arka arkaya yapılan amalgam dolgulara rağmen 2 haftadır sürekli sızlıyor ve kanal tedavisinden de çok korkuyorum dolguyu söküp yeniden yaparlar mı yoksa direk kanal tedavisi mi verirler ? Bu arada sıcak soğuk hassasiyetim var

    • Merhaba, eğer çok derin dolgular değilse ve sızlama özellikle soğuk şeylerde oluyorsa, bu dolguların sızdırdığını gösterir ve yenilenebilir. Derin dolgular ve durduğu yerde de sızlama varsa kanal tedavisi gerekir. Kanal tedavisinden korkmayın son derece acısız ve kolaydır. Tabi doğru yapılırsa 🙂

  13. Değerli Hocam, size yurtdışından yazıyorum. Hem buradaki diş hekimlerinin uyguladığı protokollerin farklı olması nedeni ile dişçimle bir türlü anlaşamıyorum. İki konuyu size danışmak istiyorum:

    1. Diş doktorum, 8 ay kadar önce azı dişimdeki amalgam dolguyu kompozit ile değiştirdi. Bu işlemden sonra çok fazla ağrı oldu. Yaklaşık 3 hafta kadar bu ağrılar sürdü (gece ağrısı değil, sadece gündüz ağrısı). Sonra gittiğimde dolgu sinire yakın olduğu için pulpaya baskı yapıyor dedi ve bu full kompozit dolguyu çıkardı, alta geçici dolgu koydu, üstüne tekrar kompozit dolgu yaptı. Ağrılar hafifledi ama orda hala beniz rahatsız eden bir sızlama, şişlik gib bir his var, yani o diş ben burdayım diyor. Her gittiğimde soğuk testi yapıyor, ve bu dişe kanal yapmak gereksiz diyor. Şimdi en son Elmex hassasiyet giderici diş jeli verdi. Bana kalırsa dişin içinde bir savaş var, yani sinirde bir problem var. Ama bir türlü kanala ikna edemiyorum ve bu bir ağrı olmayan sızlam, şişlik tuhaf duygu ile yaşamak zorundayım.

    2. Köpek dişimin iki gerisindeki dişimdeki amalgamın olduğu yer normal su içtiğimde bile sızlıyor. Elma yerken sızlıyor, bal yerken sızlıyor. Bence bu dolgunun da değişmesi greekiyor -bence bidiğiniz sızdırıyor. Buna da hassasiyet giderici jel verdi.

    Sizce bu durum nedir? İki dişim yüzünde hayat kalitem berbat hale geldi ve dişçimi ikna edemiyorum.

    Ali

    • Hocam merhaba , benim 3 sene önce gülünce gözüken dişime siyah dolgu yapıldı . İlk başlarda sorun yoktu lakin yavaş yavaş rengini dişe yansıttı diş de siyah gri arasında olmaya başladı ve beni rahatsız ediyor bu durum . Onun dışında bir sorunum yok ve değiştirmek de istemiyorum . Değiştirmeden dişi beyazlatma şansı var mı ?

  14. Hocam merhaba
    Amalgam dolgulu dişimde sorun oldu. Kanal tedavisi yenilenmesi gerekti. Diş hekimi bahsettiğiniz özel prosedürleri yapmadan normal dolgu gibi amalgamın bir kısmını çıkardı. Ruberdam veya özel emici yoktu. Bu durumda ne yapmam gerekir. Bir ay geçti üzerinden.

  15. Merhaba Serdar bey,
    Kırılıp yutulan küçük parçalar herhangi bir sorun yapmaz diye yazdınız ama benim sol üstteki amalgam dolgu bütün halde olduğu gibi düştü ve yanlışlıkla yemekle beraber yuttum. Yine de sindirim sistemimden olduğu gibi geçip gider mi yoksa içindeki metal kana karışıp bana zarar verir mi? Böbreklerim özellikle sorunlu. Böbreklerime daha da zarar vermesinden endişe ediyorum.

  16. Merhaba hocam,benim kızım 16 yaşında,ağzında amalgam dolgular var .Bende zararını okudum korktum acaba siz ne önerirsiniz dolgular için,Bu arada kızımı ikna edemiyorum dişçiye gitmekte .Kızım ilaç kullanıyor bu ilaç dış çürümesine ne den oluyor neler yapabiliriz saygilarimla

  17. İyi günler hocam.Benim 20 lik dişimde amalgam dolgu vardı.Disim uzunca bir süre önce kırılmıştı.Dünde dolgu kırıldı ve büyük bir parçası düştü hala bir kısmı duruyor.Bir süre daha dış hekimime gidemem(1ay)Herhangi bir sorun olur mu.Biraz alerjik bir bünyem var ama 2gündür sorun olmadı.Teşekkür ederim.

  18. Kolay gelsin iyi aksamlar benim 4 beş yıl önce yaptirdigim dolgumun rengi beyaza dönüşmüş ve agzima metal tadı veriyor yaptirdigimda gri renkli yani amalgam sanırım bunun bir zararı olur mu

  19. Hocam iyi günler ,benim iki disime amalgam dolgu yapılalı “5 gün”oldu ama ben amalgam dolgudan hoşnut değilim ,bu kadar az süre geçmişken dolgulari beyaz dolguyla değiştirmemde bi sakınca var mı sizce

  20. Merhaba,dün kenarı geçen hafta kırılan dişimin içerisindeki amalgam dolgu düştü ,15-20 gün içerisinde doktora gidemeyeceğim bu bi zarar teşkil eder mi ?

  21. Hocam 6 yaşında kızımda çürükler vardı, Küçükçekmece diş hastanesine gittik. İğne yapıp bir günde 6 dolgu yaptı
    Metal renk olan dolgulardan. Acaba yeni gelecek dişlerine zarar verir mi ,diş çıkacagı zaman ne yapmam gerekir..

  22. Merhaba doktor bey,
    2 hafta önce devlet hastanesine gittim ve 4 disime amalgam dolgusu yapıldı normalde sadece 2 disim için gitmiştim fakat 1 sene önce özel bir klinikte yaptirdigim 2 Kompozit dolguyuda şuanki doktor tam olarak bana sormadan söküp amalgam dolgu yaptı aslında sadece bu eski yapılan 2 kompozit dolgunun arası biraz hava alıyor demiştim doktorda bu sana daha dayanıklı olur diyip onlarida söküp amalgam yapmış çok sinir oldum o kadar para verip yaptirmistim sonuçta her neyse asil sorun suan sakız cignerken amalgam dolgunun bi parçasını yuttum ve sakızı cikarip baktığımda aralarında hep gri parçacıklar vardı nasıl oluyor böyle anlamadım suan dolgu parçası bogazimda takılı kaldı sanki bi türlü gitmiyor Ne yapmam lazım bana bi zarar verir mi ve bu dolguları çıkartıp kompozit yaptirmalimiyim sizce ? Baya da yazmışım Kusura bakmayın :)) umarım cevaplarsiniz :))))

    • Belli ki amalgamlar da sağlam yapılmamış. Şu an nasılsınız ? O parça hala orada mı ? Bence amalgamları söktürüp kompozit yaptırınız. İnstagram hesabımda eski amalgamların değiştirilmiş hallerinin fotoğraflarına bakabilirsiniz.

  23. Merhaba hocam ben daha 17 yaşındayım ve 12 tane dişim dolgulu bu arasıra moralimi bozmakta acaba diş dolgularimla nasıl mutlu olabilirim.Çok şey düşünüp sinirimi bozuyorum hergun.Acaba bu diş dolgularimla olacak hayatım normal olabilir mi?

  24. Hocam merhabalar 19yaşındayım bütün molar dişlerimde amalgam dolgu var bir ağrım yok fakat kompozit dolguya geçme esnasında kanal tedavisi gerektirecek bir şey olur mu çünkü kanal tedavisini pek istemiyorum. teşekkürler cevabınız için şimdiden

  25. Serdar bey merhabalar,benim sorum alt ve üst protez kaplamalarım var ve bunlar demir (metal) ağız tadımın bozukluğu bundan olabilirmi ?bu metal protez yerine başka metal olmayan protez yapılırmı tşk

    • Hocam ben 8 sene önce amalga dolgu yaptırmıştım ve şuan da agrıyo sızlıyo zonkluyo kulağıma kadar agrısı vuruyo dilimle dişimi bastırdıgım da aşırı agrıyor hiçbir sıkıntısı da yok gri rengi var kırılma sızma vesaire böyle sorunları yok amalga dolgum da geniş ve bir diş gibi ful amalga diş kenarları da ince bir tabaka halinde sökülmesi mi gerekiyor sökülmesi çok acıtır mı korkuyorum açıkcası

  26. Serdar Hocam ! öncelikle insanların sıkıntılarına yardımcı olduğunuz için Allah sizden razı olur inşaallah.Hocam benim sıkıntım bu amalgam dolgular ilerde dilde ve ağızda metal tat yaparmı,bu amalgam dolguların bir ömrü varmı?ben 8 aydır bu sıkıntıları çekiyorum bilgilendirirseniz sevinirim

  27. Hocam benim yaklaşık amalgam dolgularımın senesi 18 yıl oldu..4 ay dır dilimde metal tat oluştu ve geçmiyor kbb gittim beyin mr,ve kan tahlilleri yapıldı herhangi bir anormallik görünmedi ,sizden ricam bu dolguları yenileme yapayımmı?18 yıllık bir amalgam dolgu metalik tat yapaı tşk..

  28. İyi Günler Hocam
    Eylül ayında Amalgam dolgu yaptırmıştım fakat orda sıcak soğuk ağrısı vardı dr rötgene baktı Çürük var diyerek dolguyu söktü beyaz dolgu yaptı Fakat ben birçok dolgu yaptırmış biri olarak ilk kez bu dişimde bastırınca ağrı oluyor dilimi değdiremiyorum amalgam varken böyle bir sorunum yoktu bugun 2. Günüm ama elimi çevresine değdirince bile sızlıyor ağrıyor 7 ay önce yapılmış bir dolgu söküldü 7 ayda çürüme olabilir mi bunu yapan doktorun gözünden kaçmış olma ihtimali varmı ve benim bu dokunamadığım dişi hep mi böyle devam edicek şimdiden teşekkür ederim
    İyi çalışmalar

  29. Merhaba hocam. Amalgam dolgum var ağrı yapıyor doktor röntgen çekti ama bir sorun yok dedi ben hala ağrı çekiyorum ve amalgam dolgularımı sokturmek istiyorum devlet hastanesi amalgam dolguyu söker mi

  30. Merhabalar hocam. 12 yıldır amalgam dolgum var ve 8 tane. Çocuk düşünüyoruz ve ben söktürmeyi düşünüyorum. Acaba hamilelikten önce zararımı zararlıysa söküldükten sonra ne kadar süre sonra atılıyor bunlar

    • Merhaba,
      Bilimsel olarak ağızdaki amalgam dolguların hamilelik ile ilişkisinin kanıtlar nitelikte çalışmalar yok. Yine de söktürmek isterseniz, dolgunuz söküldüğü anda vücudunuzda bir kalıntı bırakmaz çünkü dolgular sökülürken güçlü emiciler sayesinde ağız içinden çekilirler.

  31. Merhabalar,
    Yaklaşık 4 ay önce yaptırdığım dolgumda iki gün önceye kadar hiçbir sıkıntı yaşamamıştım. İki hafta önce hekimime gittiğimde başka bir dişime kanal tedavi uyguladı ve dolgulu olan dişimde dolgunun bir kısmının düştüğünü farketti ve bir dakika bile sürmeyen bir işlem sonucunda düşen dolgunun olduğu kısma müdahale etti. Dediğim gibi bu işlem iki hafta önce oldu ve her şey yolundaydı. İki gün önce dişim inanılmaz bir şekilde ağrımaya başladı sanki içindeki dolgu fazla ve her an çatlayacak gibi hissettiriyor. Çürük ağrısını defalarca yaşamış biri olarak o şekilde ağrımıyor. Nedeni ne olabilir? Teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      Çürük ağrısı gibi değil dediğiniz ağrı, sanki dişinizin altında sürekli şişen, baskı yapan ve zonklayan bir balon varmış gibi hissettiren şekildeyse büyük ihtimalle, dişin sinirlerine yakın olan çürük temizlenip dolgu yapıldıktan sonra bir şekilde dişinizin sinir dokusu olan pulpa bundan zarar görmüş ve canlılığını yitirmeye başlamış olabilir. Bunun sebebi dolgunun sızdırması, tekniğin yanlış uygulanması, açığa çıkan sinirlerin gözden kaçması gibi farklı şeyler olabilir.
      Diğer hekimin yaptığı tamir işleminin bu ağrınızla alakası yoktur büyük ihtimalle.
      En kısa zamanda bir diş hekimine uğramalı ve gerekeni yaptırmalısınız. Aksi halde ağrınızın sebebi tahmin ettiğim gibiyse şiddetlenmeye devam edecektir.

  32. İyi günler hocam, benim çocukluğumda yapılmış amalgam dolgularım var.Benim sıkıntım hiç geçmeyen aftlarım ayın yaklaşık 20 günü ağzımda aft var.Sebebi amalgam dolgu olabilir mi ? Sizce bir bağlantı var mıdır ? Şimdiden teşekkürler

    • Yıllardır ağzınızda sorunsuz duran dolguların son zamanlarda bir şeylere sebep olması pek mümkün değil zira amalgam dolguların zaman içinde yapıları pek değişmez. Aftlar genellikle hava değişimlerinin sık yaşandığı ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı mevsim geçişlerinde ortaya çıkar. Ağız hijyeninizi iyi tutmaya çalışın, sigara, alkol kullanıyorsanız bırakın.

  33. Hocam merhabalar benim amalgam dolgularım var, dolgularıma törpü yaptırmalıymışım galiba, ben 2 . bir seasn için gitmedim, bir sorun olur mu? Törpü yaptırmadım da yaptırayım mı gidip pek zamanım yok ama,

  34. Selma hocam, ben 15 yaşındayım ağzımda 5-6 adet amalgam dolgu var, Psikolojik olarak çok sıkıntılı hissediyorum, aynı zamanda Anksiyete -Hipokondriyazisi- hastasıyım, sorum şudur; Bu dolgular uzun veya kısa vadede ne kadar zararlı, Söktürmek mantıklı mıdır? Diş gıcırdatma gibi bir sorunum da var dolgular yapılmadan önce de diş gıcırdatma vardı.
    Sıkıntıdan evde 4 dönüyorum, çok korkuyorum kanser olmaktan vs. Siz amalgam öneriyor musunuz? Söktüreyim mi? En eskisi 1 en yenisi 1 aylık.

  35. Eskiden amalgam denen metal dolgu dan yapan doktor dolgunun üstünü beyaz bir şeyle kapatmıştı. Dolgu diğer beyaz dizilerle aynı duruyordu sonra aylar geçtikçe bu beyaz renk esas dolgu rengine döndü dolgular sağlam ama rengi beni rahatsız ediyor, üzerine ne sürdü yada sıktı bilmiyorum ama yine doktora gitsem ve “dolgular kalsın üstünü boyayın” desem yaparlarmı böyle bir işlem varmı? Çünkü devlet hastanesinde ücretsiz yapmıştı adam nette arattım sürekli kompozit dolgu çıkıyor karşıma

    • Bahsettiğiniz şey rutinde olmayan bir uygulama. amalgam dolgunun bir kısmını aşındırıp üzerine beyaz bir dolgu materyali koymaktan ibaret. bunun yerine bütün amalgamları söktürüp güzel ve sağlıklı kompozit dolgular yaptırabilirsiniz.

  36. Hocam ağzımda 7 tane anlam dolgu var tahminen on yılı geçmiş planda var ben son zamanlarda ağzımda metelik bir yat hissediyorum bazen bütün gün geçmiyor ayrıca son üç yıldır sebebi belli olmayan alerjim var aceba bu dolgulardan olabilir mi çıkarttırmam gerekir mi bu konudaki tavsiyemiz ne olur

    • bir şikayet varsa ve amalgamlara bağlı olsun ya da olmasın siz onlardan şüpheleniyor veya huylanıyorsanız hemen söktürün gitsin. en azından içiniz rahatlar. onun dışında amalgam dolgularınız yıpranmış, kırılmış, çürümüş vs ise elbette değiştirmek gerekir.

  37. Hocam amalgam dolgu olan bir disim kirildi ve oraya kompozit eklenti yapmaya gittim Doktor agzina tukuruk cekme aletini koymadan dolgunun etrafini torpuledi ve tukurdugumde agzimdan gri metalik bir tukuruk cikti icinde dolgu parcalarida vardi. Yutkunurtken bogazima gidende oldu. Bu yutmu oldugum parcalar bana zarar verirmi ne tur bir yol izlemem gerekir?

  38. Merhaba doktor bey benim ağzım da amalgam dolgu var ve bu dolgudan çok rahatsız oluyorum başımda ağrı epilepsi ve birkaç nörolojik rahatsızlığım da oldu ve bizim ailede hiçkimsede bu tür Rahatsızlıklar yok birkaç tane doktora göründüm ama bu meçhuliyeti hiçbir doktor almak istemedi ne yapmam gerekiyor yardım eder misiniz

    • Amalgam dolguların bahsettiğiniz rahatsızlıklara yol açtığıyla ilgili bilimsel çalışmalar yok ancak amalgam dolgularınızın değiştirilmesini istiyorsanız bu yapılabilir elbette. Güvenli bir şekilde eski dolgular sökülerek, estetik kompozit dolgular yapılabilir.

  39. İyi akşamlar doktor bey.Benim sorum dolgu yapıldıktan dolgu yapılan yerin cilalanması gerekirmi, dilim dolgulu kısımlara geldiğinde pürüz hissediliyor.Cilalanmadığında orda bakteri koku gibi oluşumlar meydana gelir mi .bunun olumlu olumsuz yönleri varmıdır.Teşekkürler

    • alican,
      dolgu yüzeyleri dilinizi rahatsız etmeyecek kadar cilalı olmalıdır. bakteri birikimi pek olmaz ama cilasız olması dolgunun ömrün negatif yönde etkiler. gözden kaçmış olabilir. hekiminize uğrayıp sizi rahatsız ettiğini ve biraz daha cilalamasını rica edebilirsiniz.

  40. “Dişinizin içinde duran bir dolgunun midenizi ya da beyninizi etkilemesi düşünülemez”.Günümüz bilim dünyasının işine gelmeyen konulardan bahsetmemesi durumu bu olsa gerek.Halbuki aşılarda bulunan civanın dahi beyne zarar verdiği ile ilgili birçok bilimsel araştırma mevcut.”Bilimsel çalışma yok” lafını ne kadar rahatça kullanıyorsunuz ? Var bilimsel çalışma yok değil.

    • Ali Osman Bey Amalgamın yapısından Civayı ayırmak mümkün değil. Bu artık bir alaşım olmuştur, civa serbest halde olduğunda zararlıdır ancak alaşımda serbest halde değildir

  41. Merhabalar,
    Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. Benim iki azı diş arasına birleşme gibi yapılmış olan bir amalgam dolgum var. Bu dolgu ile diş eti arasında küçük bir boşluk var ve bazen yemek kaçmasıyla diş etinde şişme ve rahatsızlık yaratıyor. Sizce bu normal bir durum mudur yoksa diş etiyle bütünleşik mi olması gerekir? Bu dolgu kanal tedavisi üzerine yapılmıştır. Son olarak amalgam dolguya bağlı ağız içi sık çıkan aftlarla ilgili bir ilişki olduğu yönünde harhangi bir bilimsel çalışma ya da yan etkiye denk geldiniz mi Serdar Bey? Çok teşekkür ederim yanıtlarınız için şimdiden.

    • Volkan Kılıç selam,
      Amalgam yapılmış dişte sizi rahatsız eden bir durum varsa mutlaka dolgu ile ilgili bir sorun vardır. Bu sadece amalgam için değil bütün dolgu malzemeleri için böyledir. Amalgama bağlı aftlarda ise, bilimsel bir çalışma yok ama evet bazı bünyelerde böylesi durumları ben de görüyorum. Tekrarlayan aft durumlarında öncelikle ağız hijyeni yüksek olmalı. Geçmezse, bir dahiliye uzmanına kan tahlili yaptırıp değerlere baktırmak gerekir. Yine geçmezse dolgu değiştirilebilir ama sizin durumunuz biraz özel çünkü zaten dolgunun sorunlu olduğu aşikar. Siz önce dolguyu değiştirmelisiniz.
      Geçmiş olsun.

  42. Merhabalar 1 yıl gibi bir süre zarfında amalgam dolgu kullandım fakat sonra kompozit dolgu yaptirdigimda dişimde siyahlık fark ettim doktora sorduğumda ise amalgam kullandığından kaynaklanıyor dedi sizcede öylemi yoksa içini iyi temizleyemedi mi amalgam dolgudan?

  43. Merhabalar. Benim amalgam dolgulu dişimin biri ortadan dişle birlikte kırıldı. Ayrıca bir tane daha amalgam dolgulu dişim var. Her iki dolguyu da protokolüne uygun bir şekilde söktürebileceğim merkezler var mı?

  44. Merhaba serdar bey.
    Ben iki yil once 4 tane disim dolgu yaptirmistim.amalgam dolgu yapildi.daha saglam olur dusuncesiyle.bir problem yasamiyordum taki suana kadar.dolgu yapilan kisimdan agzimin icine sanki bir akinti oluyor ve bu beni cok rahatsiz ediyor.farkli dis doktoruna gittim.bir problem gorunmuyor dedi.daha once de bir disimde boyle bir problem olmustu.disimi cektilerdi.sizce sorun ne olabilir

    • Unzile selam,
      İlk aklıma gelen, dolgunun altından dişinizin çürümüş olması. Bu yüzden içine yemek birikiyor ve o da ağzınıza kötü bir tat veriyor. Röntgensiz bunu anlamak zordur. Eğer hekiminiz röntgen çekip baktıysa sorun yok ama rontgen çekilmesiyle bir de röntgenle bakmak gerekir diye düşünüyorum.
      Geçmiş olsun.

  45. Hocam iyi günler,
    2 yıla yakın egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıkları yaşıyorum. bu hafta içinde allerji testi yaptırdım ve amalgam dolguya allerjim çıktı. ağzımda küçükken yapılmış 4-5 tane dolgu var. bunlar egzema veya sedefe neden olur mu? söktürmek çare olur mu? bu konuda herhangi bir çalışma var mıdır? iyi çalışmalar kolay gelsin.

    • Mehmet selam,
      Genel kanı olarak allerjilerin böylesi rahatsızlıkları tetikleyebildiği düşünülmektedir. Amalgam dolgularınızı söktürmeniz bu ihtimali ortadan kaldıracaktır. Allerjiniz de varsa çok düşünmeden amalgamları estetik kompozit dolgularla değiştirin.
      Geçmiş olsun.

  46. Merhaba doktor bey benim dişine amalgam dolgu yapıldı ben bununla ilgili dış hekimim bir bilgi vermedi ve bende çok rahatsız oldum görüntüsünden yapıldıktan ne kadar zaman sonra dolguyu Söke biliyoruz teşekkürler

  47. Amalgam dolgumu yıllardır kullanmaktayım. Dişimin rengi grileşmeye başladığı için değiştirmeyi düşünüyorum dişimin tekrar eski rengine dönmesi mümkün mü?

  48. Sol alt çenedeki öğütücü dişelere amalgam dolgu yapılmıştı ama bundan görsellik açısından rahatsız oldum hekime gittim kompozit dolguyla değiştirmesini istedim.Hekim hepsini sökmeyeceğini tek bir dişin altta amalgam üstte kompozit olacak şekilde işlemi tamamlayacagını söyledi .peki bu ne kadar sağlıklı ve kullanılabilir olu?

    • Siracettin Selam,
      Hekiminiz dolgularınızın sağlıklı olduğuna kanaat getirip sökmeye pek yanaşmamış belli ki. Estetik olarak sizi rahatsız eden durumlarda dolgunun hepsini söküp yenilemek gerekir. Bilimsel çalışmalarda bir kısmını kompozit yapıp bir kısmını amalgam bırakmakla ilgili çalışmalar yok. Kullanırsınız ama sağlıklı olur mu bilemem tabi. Dediğim gibi bununla ilgili bir çalışma yok. Tavsiye etmem. Ya hepsini yaptırın ya da dişlerinizde ağrı sızı yok, amalgam dolgularınızda kırık, kötü koku, kötü tat gibi şikayetleriniz de yoksa hiç yaptırmayın.
      Estetik olarak sizi rahatsız ediyorsa elbette değiştirebilirsiniz.
      Geçmiş olsun.

      • İyi günler… amalgam dolgu sökümü uzun bir işlemidir?Uzun yıllar ağızda bulunan bi amalgam dolgu sökülürken dişe herhangi bi zararı verirmi?

        • Siracettin selam,
          Amalgamları sökmek normal bir dolgu yapmak için çürüğü temizlemekten farksızdır. Önemli olan amalgam parçalarını ve tozları hastanın tutmasını önlemek ve filtreli emicilerle doğaya karışmasına da engel olmaktır.
          Amalgam dolgular sökülürken dişe genellikle zarar verilmez. Hassas bir işlemle neredeyse dişe hiç dokunmadan bu işlem halledilebilir.

      • Merhaba hocam.bugün 2. azı dişimdeki amalgam dolgu sökülürken öğürerek kalktım tükürdüm ağzımı çalkaladım,ağız yıkama suyunun keskin kokusu var dedi ondan oldu dedi tuzruhu gibiydi,bence amalgam ı çıkarırken asistanı çekemedi boğazıma geldi hatta yuttum biraz😟sorum yuttuğum şey zararlı mı çıkan parçaları yuttum çünkü öksürük ten uyuyamıyorum öksürük ondan mı?.şimdiden teşekkürler

  49. Oda sıcaklığında amalgam dolgudan civa buharı çıktığını renksiz ve kokusuz olduğu için bunu farkedemediğimizi anlatan deney videoları var…Birçok insan özellikle de birden fazla bu dolguya sahip olan insanların kronik yorgunluk,migren gibi günlük hayatı zora sokan rahatsızlıkları olduğunu duydum okudum ve onlardan biriyim maalesef.Yutulursa sorun olmayacağından bahşedilmiş yorumda bunu okuduğumda şok oldum! Rusya 1960 da yasaklamış ve günümüzde de İskandinav ülkelerinde yasaklanmış durumda…2020 ye kadar tüm Avrupa’nın yasaklayacağı düşünülüyor.Açıkcası bilinçsizce 10 yıl önce yaptırdığım bu dolgudan nefret ediyorum ve diş hekimlerine olan güvenimde inanılmaz sarsılmış durumda…civa en zehirli toksit maddelerden biriyken bize birşey olmaz ya tavrı inanılmaz…

    • Arzu selam,
      Geçen gün boğazım ağrıyordu, internette kısa bir araştırma yapınca gırtlak kanseri olduğuma neredeyse inanıyordum ki üşüttüğümü farkettim.
      Öncelikle amalgam tercih etmeyen bir hekim olduğumu belirtmek isterim ancak,
      bahsettiğiniz migren, yorgunluk gibi şikayetlerin amalgam dolgularla ilgili olduğunu gösteren bir bilimsel çalışma yok. Kaldı ki bizler bilim adamı değiliz, bilim insanlarının bize sunduklarına inanmak durumundayız. Amalgam dolgularla ilgili TDB ‘nin yayımladığı bir bildiri var. Ben bir hekim olarak bunu baz alıyorum. Elbette mükemmel bir dolgu maddesi değil lakin mevcut şartlarda bunlar yapılmış. Hatta şu an kullanılan kompozit dolgular da iyi yapılmazsa amalgamdan daha zararlı olabilirler.
      Amalgam dolguların bazı ülkelerde yasak olmasıyla ilgili haberler gerçeği yansıtmıyor. Mesela japonya ‘da halen amalgam dolgu yapılıyor.
      Bir örnek vereyim, Amerika ‘da 1950 lerde yağ endüstrisini bitirmek için yağın zararlı şekerin faydalı olduğuyla ilgili sahte bilimsel çalışmalar yapılmış. Medya da bunu körükleyerek şeker zararsızdır demişler çünkü Amerika, mısırdan elde edilen şekeri tüm dünyaya satan bir ülke.
      Velhasıl, Kendinize kızmayın ,bu kadar karamsar olmayın. Eğer amalgam dolgunuzun sizi etkilediğini düşünüyorsanız bir diş hekimine giderek yeniletebilirsiniz. Bizlere de güvenin, kendinizi Türk hekimlerine emanet ediniz ve unutmayın ki ağzınızda daha çok diş var 🙂

    • Ayşe selam,
      Amalgam dolgularla ilgili bu manada yapılmış bir bilimsel çalışma yok. Dişinizin içinde duran bir dolgunun midenizi ya da beyninizi etkilemesi düşünülemez. Bu basit bir dolgudur, orada durup size manyetik sinyaller gönderen bir cihaz değildr 🙂

      • Sorum şudur hocam diş temizliği yaptırdıktan sonra diş hekimim bana kırık bir dişim olduğunu kaplama yapılması gerektiğini söyledi o dişimde amalgam dolguluydu tabi ki dişin kırık parçası kesilirken amalgam dolguyada değdi oda kesildi biraz ve bunun için ne hekim kendini koruyacak ne beni koruyacak bir prosedür uyguladı ve yeni diş takılana kadar o amalgam dolgu açıkta kaldı ertesi gün mide bulantım ve ağzımda acı bir tat başladı resmen zehir tadı alıyordum diş hekimi dişle alakası yok dedi midedir dendi mideyle alakalı her tetkik yapıldı 3 kulak burun boğaza gidildi reflü tarzı bir şey olduğu söylendi ama dişim kapandı ağzımdaki acı tat hafifledi fakat hala geçmedi bir ayı geçti bu durumla yaşıyorum sağlığımla alakalı doktor doktor geziyorum peki size soruyorum ağzımdaki bu acın tadın amalgam dolguyla alakası olabilir mi böyle bir ihtimal var mı ?

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız