Ağız Kokusu Hakkında Her Şey

*Bu yazı, agizkokusu.com sitesindeki Sn. Dr. Murat Aydın ‘ın yazıları örnek alınarak oluşturulmuştur. www.agizkokusu.com
* Aşağıdaki görsel http://www.agizbakimuzmani.com/tr-TR/makaleler/agiz-kokusu-nasil-giderilir/ adresinden alınmıştır.

Ağız Kokusu

Ağız kokusu toplumu sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak etkileyen bir durumdur. Yani gelişmiş toplumlarda da yaygındır denilebilir. Ağız kokusu tam olarak bir hastalık sayılamaz ancak kişi üzerindeki psikolojik etkileri yüzünden özgüven kaybına ve sosyal ilişkilerin bozulmasına sebep olmaktadır.

Ağız Kokusunun Sebepleri

Ağız kokusu iki farklı sebeple oluşur;
Birincisi fizyolojik ağız kokusu denilen normal olan durumdur. Sabahları oluşan ağız kokusu, baharatlı-kokulu yiyecekler sonrası oluşan koku buna örnek verilebilir. Bu durum az önce de belirttiğim gibi normaldir. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur, beslenme alışkanlığının değiştirilmesi, dişleri düzenli olarak fırçalamak ve ağız gargaraları ile giderilebilir.
İkincisi ise patolojik ağız kokusu denilen, bir hastalığın sebep olduğu ağız kokusudur. Solunum yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, diyabet(şeker hastalığı), böbrek hastalıkları, karaciğer sorunları v.b. gibi durumlar patolojik ağız kokusuna sebep olurlar ki bu ağız kokusu ilgili rahatsızlığa çare bulunmadan önlenemez.

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir ?

Ağız kokusunun en büyük kaynağı ağız boşluğundaki sorunlardır. Yani ağız boşluğu koku oluşturmayacak hale getirilirse sorun çözülecektir denilebilir. Şimdi ağız boşluğunda kaynak olabilecek durumları değerlendirelim;
* Diş ve dişeti sağlığı; çürük dişlerin içerisine biriken yiyecekler fırçalamayla temizlenemez ve ağız kokusuna sebep olabilir. Dişeti sağlıksız kişilerde de dişetinin iltihaplı, ödemli durumu ağız kokusuna sebep olur. Öncelikle sağlıklı ve temiz bir ağıza sahip olmak gerekir. Bunun için çürkü dişler tedavi edilmeli ve varsa dişeti sorunlarının da tedavisi yapılmalıdır.
* Eski dolgu ve protezler; Önceden yapılmış dolgular kontrol edilerek sorunlu olanlar değiştirilmelidir. Eski porselen kaplamalar ve özellikle dişeti uyumunu kaybetmiş köprüler altlarına yemek biriktirerel ağız kokusuna sebep olabilirler.
* Sakız çiğnemek ve su içmek, ağız boşluğunun doğal temizleyicisi olan tükürük salgısının artmasını sağlar.
* Sigara ve alkol kullanımını azaltmak ve bırakmak.

Şunlara da göz atın;
* En Etkili Diş Fırçalama Tekniği  * Diş Fırçası Seçimi

Ağız Kokusu ve Gargara Kullanımı

Ağız gargaraları seçiminde alkolsüz ve çinko içeren ürünleri seçmek doğru bir yaklaşımdır. Çinko, ağız içerisindeki bakterilerin çoğalmasını engeller. Alkollü ağız gargaraları ise görünüşte ağız içini daha iyi temizliyor gibi olsa da günlük kullanımları ile ağız dokusuna zarar verebilir.
Ağız gargaralarını detaylı anlattığım Hangi Ağız Gargarası ? adlı yazıya göz atabilirsiniz,

Oruçluyken Ağız Kokusunun Önlenmesi

Ağız kokusuna sebep olabilecek yiyeceklerden kaçınmak gerekir.  Sahurdan sonra mutlaka dişleri fırçalamak gerekir. Sabah uyanınca da eğer mümkünse macun kullanmadan dahi olsa yine dişleri fırçalamak gerekir. Yukarıda da yazdığım gibi çinko içeren ağız gargaraları gece boyunca ağız içindeki bakteri çoğalmasını azaltıp ağız kokusunu engellemeye yardımcı olur.

Çocuk ve Bebeklerde Ağız Kokusu

Çocuklarda beslenmeye bağlı olarak ağız hijyeninin ideal seviyeye gelmesi bazen sorun olabilmektedir. Gün boyunca abur cubur tüketen çocuklarda gün içerisinden ağız kokusunun oluşması gayet normaldir. Bu durum fırçalama ile düzeltilebilir.
Çocuk ve bebeklerde ağızda koku  varsa öncelikle diş çürükleri ve ağız hijyeni kontrol edilmelidir. Onun dışında sinüs enfeksiyonları, ağız açık uyuma, burun tıkanıklığı gibi solunum yolu bozuklukları ve özellikle bademcik enfeksiyonları çocuklarda ağız kokusunun oluşmasına sebep olan sık görülen durumlardır.

Ağız Kokusu Şikayetinde Hangi Doktora Gidilir ?

Öncelikle bir diş hekimine muayene olmakta fayda vardır çünkü ağız kokusunun %85 kaynağı ağız boşluğudur. Ağız ve diş sağlığı düzeltildikten sonra halen geçmeyen bir ağız kokusu varsa diş hekimi yönlendirmesiyle bir dahiliye uzmanına görünmek gerekir ve böylece şikayete sebep olan metabolizma sorunları ortaya çıkarılmış olur.

***

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank
Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

e-mail bildirim sistemi, sayesinde yorumunuz cevaplandığında mail adresinize bir bildirim gelir. Bu sebeple, mail adresinizi doğru yazmanızı rica ederim. Mail adresiniz görünmeyecektir ve mail adresinize asla reklam, spam virüs v.b. gelmeyecektir.

***

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız